sorok között

sorok között

Akasztásra várva

2012. június 27. - Politikai Ateista

Miután a brit Legfelsőbb Bíróság elutasította Julian Assange kiadatási ügyének újratárgyalását, a Wikileaks alapítója az ecuadori nagykövetségen kért politikai menedékjogot. Ahogy korábban is írtam, Assange nem a meglehetősen gyenge lábakon álló svédországi vádak miatt aggódik, hanem inkább azért mert a svéd hatóságok valószínűleg rövid időn belül kiadnák az Egyesült Államoknak, ahol már alig várják, hogy a kezeik közé kerüljön. Bradley Manning, aki a vádak szerint titkos dokumentumokat adott át a Wikileaks portálnak, 2010 óta van előzetes letartóztatásban, és ha bűnösnek találják akár halálra is ítélhetik. A vád képviselői a saját bevallásuk szerint ezt nem szeretnék, az életfogytiglani szabadságvesztés nekik bőven megfelel. Assange hasonló elbírálásra számíthat, érthető, hogy inkább Ecuadorban húzná meg magát.

Rafael Correa - aki a Wikileaks által kiszivárogtatott amerikai követségi táviratok szerint Ecuador történetének legnépszerűbb elnöke - néhány hete Assange riportműsora a The World Tomorrow vendége volt. (A követségi dokumentumok nyilvánosságra kerülésének pillanatában Correa azonnal kipenderítette az amerikai nagykövetet az országból.)

A kedélyes beszélgetés ellenére, a menekültstátusz még erősen kérdéses, az ecuadori elnöknek komolyan mérlegelnie kell a lehetőségeket, az Assange-nak biztosított politikai menedékjog komoly diplomáciai bonyodalmakhoz fog vezetni.

Mindenesetre ha Rafael Correa pozítívan bírálja el Assange kérelmét, akkor már sokadszor fogja megcáfolni  Werner Baer az illinoisi egyetem professzorának véleményét, aki azt nyilatkozta egykori tanítványával kapcsolatban, hogy Correa nem fog semmi eszetlenséget csinálni. Természetesen Baer azt feltételezte, hogy az USA érdekköreit nem fogja zavarni.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr674613606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.06.27. 21:44:54

Szomorú, hogy az USA ennyire be tudja folyásolni más államok igazságszolgáltatását... :(

Timedia 2012.06.27. 22:02:25

Na ja, ugye ne felejtsük el, hogy az ő titkos levelezését hozták nyilvánosságra.

Solkim 2012.06.27. 22:03:37

Nincs olyan szo, hogy folyasolni, tehat helyesen muszaj egybe irnod azt, hogy befolyasolni.

komplikato 2012.06.27. 22:21:29

@Timedia: De az fasza, hogy ők mindenkit lecsuknának, de teljesen elfelejtik, hogy az USA-n kívül van még pár száz ország és él még pár ezer nép akikkel ők játszadoznak meg az életükkel. Az bezzeg nem bűni mi? Pedig ez nem a vég, ez a kezdet, a világ sheriffjének buktája ... avagy új sheriff jön a városba. Meg azt is elmagyarázhatná valaki, hogy pl. USA törvények mióta érvényesek más országokban? Csak mert nem egy ilyen kiadatás volt már pl. "szerzői jogi" balhé kapcsán is. A svédek meg szimplán balfaszok amiért kiadnák. Vagy a Nato tagsággal mindenki aláírta, hogy önként hordani fog szopóálarcot és az USA akkor szégyenítheti meg mikor akarja?

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2012.06.27. 22:48:04

Pedig tavaly már felajánlotta Correa a csávónak, hogy menjen hozzájuk, bevállalhatja, elvégre neki is vannak barátai :)

www.youtube.com/watch?v=TF8p8odqhRA

hopptarisznya 2012.06.27. 23:16:23

A svéd vádak (nemi erőszak) nevetségesek. Mindkét lotyó önként ment az ágyába (ezt be is vallják) és az nem tetszett nekik, hogy nem húzott gumit. Ez volt a nagy erőszak. Persze svédországban már az állva hugyozást is büntetnék egy városban, szóval nem kell csodálkozni, ha a szex utáni közös cigi elmaradása is lassan erőszaknak minősül.

Tuvalu 2012.06.27. 23:51:25

Na de a britek miért nem adják ki az amerikaiaknak? Oké, hogy van pro és kontra is jogi csűréscsavarás, na de mégis mi lehet az, ami miatt a svédek nyakába (vagy az ecuadoriakéba) varrnák a döntést?

Polanskinál is ugye a franciák nem adják a svájciak nem kicsik voltak (bár ott meg szerintem pont a svájciak akartak valamit kereskedni a banktitkok fenntartásáért cserébe).

M. Péter 2012.06.28. 00:47:15

@Tuvalu: Polanski francia állampolgár. Franciaország nem szokta kiadnia a saját állampolgárait.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2012.06.28. 01:12:54

Napi szinten akasztom össze a bajszomat a főnökömmel, aki a nyugati világ (Nyugati Világ) és demokrácia (És Demokrácia)(haha) híve, miközben agymosottként éli mindennapjait egy burokban, ami lassan már keményen a diktatúrák eszközeivel ellenőriz és irányít.
Észre kell vennünk, hogy más államok és államközösségek is léteznek a világon, ráadásul politikailag és technikailag megerősödtek, hadseregük, válaszcsapásra kész erejük van, tehát nem lehet őket csak úgy lerohanni. Az ilyen államoknak már nem lehet megmondani, mit csináljanak - és ez így helyes.

Drukkolok annak, hogy egy ilyen ember, mint Assange, békében élhessen, ne kelljen mindenféle agymosott jenkitől tartania, az ő "haragjuktól" és "büntetésüktől". Kik ők, hogy ítélkezzenek? Mi az, hogy egy embert üldöznek, aki okosan és ügyesen rámutatott a hibáikra, aki a világ elé tárta a bűneiket?

Jó lenne, ha Ecuador elnöke pozitívan döntene. Ennyit tehetek csak, hogy jelezem: nem mindenki olyan ostoba, hogy elhiszi a marhaságokat, amiket a média ugat.

agymosott.blog.hu

Tuvalu 2012.06.28. 01:39:49

@M. Péter: Jól van, benéztem. Igazad van.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2012.06.28. 02:40:46

@Timedia: amíg Assange nem az USA, hanem más államok szennyesét teregette, addig az USA kitüntette, mert a világ megjobbításán fáradozik. Amikor ugyanezt az USA érdekeivel szemben csinálja, akkor meg bűnöző.

A belpolitikára használt fogalomkészletet örömmel használja általánosan az amerikai mindenkori vezetés, ami azért egy kicsit idegesítő.

NIL7 2012.06.28. 08:05:56

@TrueY: Akkor szomorkodás közben fogja befolyásolni:-) Teheti, mert elég erős hozzá. És meg is fogja tenni, mert példát akar statuálni azokkal akik az usa érdekeit sértik.

kötözködő 2012.06.28. 08:27:54

@komplikato: A svédek pont nem NATO-tagok.

petair_53 2012.06.28. 08:35:32

@TrueY: mindíg az erősebb kutya közösül
1ébként:...befolyásolni tudja...

petair_53 2012.06.28. 08:42:00

lassan elvész a fonál...
most akkor meddig irányít a pénzvilág, és honnan a politika, vagy már annyira belekavarodtak, hogy ők se tudják merre van az előre - innentől mindenki azt tesz (némi körültekintés után), amit csak akar :)
lehet Assange, már rég rájött erre... persze ettől még felforrósodik a talaj a talpa alatt néha

Pepibubó 2012.06.28. 09:26:14

@TrueY: Az a fránya nehéz magyar nyelv, meg az igekötői!
"be tudja folyásolni"
Erről eszembe jut egy "hivatalos" levél a szocilaizmusból, amikor a posta megmagyarázta, miért nem vitt ki egy küldeményt. Ezt írták:

"Az ilyen levelet nem sítjük kézbe."

Shellagh 2012.06.28. 09:34:49

@komplikato: a kiadatások az államok között létrejött mszerződések alapján történnek, nincs olyan, hogy valaki azt ad ki, akit akar...

Amúgy elszomorító ezeket a hozzászólásokat olvasni. Komolyan azt hiszitek, hogy csak a nyugati világ viselkedik így? Azon a szinten már nem lehet nyílt lapokkal játszani, irányítgatni kell a kisebb államokat. Remélem páran észreveszik, hogy az, hogy most ezen a szinten élhetünk (ami jelenleg még nem is túl magas, de lehetne sokkal rosszabb), az főleg az USA külpolitikájának köszönhető. Nem tökéletes, de jelenleg ezt lehet kihozni.

U.i.: Ohh, és én is gyűlöltem az USA-t, ameddig nem tanultam 3 évnyi külpolt és hasonlókat ;)

pubá 2012.06.28. 10:01:12

Befolyásolni tudja....attól kapok frászt,mikor a riporter be szeretné mutatni,el szeretné mondani,meg szeretné nézni...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.06.28. 16:04:21

@NIL7: "Akkor szomorkodás közben fogja befolyásolni:-) Teheti, mert elég erős hozzá. És meg is fogja tenni, mert példát akar statuálni azokkal akik az usa érdekeit sértik."

Én azért reménykedtem, hogy a Svédek ennél tökösebbek... :(

@petair_53: @Pepibubó: Igazatok van, de úgy vicclegesebben hangzott. :)

Szúrófény 2012.08.13. 07:00:17

@Tom Bobb: Demokrácia? Ez a hazug népképviselet egy az állatvilágban teljesen lehetetlen, perverz helyzetet hozott létre. A vágómarhát a mészárosok letaglózzák: szegény marhák nem tehetnek róla. De van-e olyan örült képzelet, mely elképzelje, hogy a szarvasmarhák zászlós felvonulásban, éljent rikoltozva Kossuth-nótát énekelve válasszák meg azokat a mészárosokat, aki letaglózza őket? — megint Szabó Dezső
süti beállítások módosítása