sorok között

sorok között

Matolcsy taktikát váltott

2012. június 23. - Politikai Ateista

Nagyon kényelmetlen érzés lehet hibát hibára halmozni egy egész ország (és a fél világ) kritikus figyelmének középpontjában, azonban sokkal szánalmassabbá teszi a mutatványt ha valaki a csetlő-botló, kapkodó, meggondolatltan és elhibázott lépéseit egy jól felépített, hosszútávú stratégia részeként próbálja meg előadni a publikumnak.

A magyar nemzetgazdaság táltosa úgy tűnik belebotlott Henry Kissinger legújabb könyvébe, és abban vélt önigazolást a felfedezni saját, látszólag minden rendszert nélkülöző, improvizációs gazdaságpolitikájával kapcsolatban.

Matolcsy György Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter On China című könyvéből kiindulva megkülönbözteti egymástól a keleti és a nyugati gondolkodást és "stratégiát". - Matolcsy:"Szun-ce tanítványai vagyunk - HVG

Matolcsy szerint a kínai stratégia a go játék taktikai húzásaira épül, a nyugatit pedig a sakkhoz hasonlítja. A jó hír az, hogy a táblás játékok világpolitikai megnyilvánulásának elmélete egy gondolkodó emberre utal, a rossz viszont az, hogy egy helytelenül gondolkodóra. Az egyik hiba, hogy a go játék több évszázados múltra tekint vissza, a napjainkban ismert kínai gazdasági és világpolitikai stratégia pedig alig több mint négy évtizde kezdett alakot ölteni. (A maoista go játékosok nem túl nagy örömére.) Mondjuk nem nehéz téves következtetésekre jutni akkor, ha valaki Kissinger alig egy éve megjelent könyve segítségével próbálja megfejteni a kínai modell rejtélyeit. Semmi baj nincs azzal, ha valaki fantáziadús hasonlatokat kreál, csak a kínai kérdésben teljesen felesleges. A kínai reformok alapjait Teng Hsziao-ping fektette le, és az egyik neki tulajdonított mondat tökéletesen kifejezi a kínai stratégia lényegét: "Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, az a lényeg, hogy megfogja az egeret".

És vajon mit szűrt le Matolcsy György a világpolitika meghatározó erőinek játékstílusából?

A nemzetgazdasági miniszter szerint "Nyugat és Kelet erőforrásait" együtt kell kiaknázni, vagyis "egyszerre kell sakkoznunk és játszanunk a go játékot", tanulni a kínai Szun-cétől. - Matolcsy:"Szun-ce tanítványai vagyunk - HVG

 

Nagyszerű elképzelés, de attól félek, hogy ebbe a szimultánba nagyon könnyen bele lehet zavarodni. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy Matolcsy a sakktáblán malmozik, miközben a go-táblán egy kártyavárat próbál felépíteni. Nekem viszont az lenne a tiszteletteljes javaslatom, hogy ha a miniszter úr ennyire ragaszkodik a társasjátékokhoz akkor tanulmányozhatná egy kicsit a Gazdálkodj okosan! játékszabályait is.

Tudom, hogy szakállas, de ez a vicc jutott eszembe miután elolvastam Matolcsy eszmefuttatását:

Két bolond kártyázik:
- Sakk!

- Te hülye, mondtam, hogy a dominóban nincsen gól, különben is én szerválok!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr84604605

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Indul a Gyurka 2012.06.23. 16:50:26

Mondja Bakter úr, maga mégiscsak egy világlátott ember, mér van az, hogy az útkaparó is szedte a sátorfáját, hogy máshol próbáljon szerencsét? Hej, Bendegúz fiam, mostanság roppant nehéz idők járnak, beütött a nagy gazdasági világválság! Hát az meg m...

Trackback: Matolcsy és az önismeret 2012.06.23. 16:10:33

Matolcsy már megint olyat olvasott, amit nem ért. Ezúttal Kissinger Kínáról szóló könyvét, és arra jutott, hogy a Kelet és Nyugat csodáit majd jól ötvözni fogja. "alapos önismeret és a körülmények ismerete mellett megtéveszti ellenfeleit, elfoglalja...

Trackback: Így hazudott napról napra a kormány az IMF-tárgyalások megkezdéséről 2010-2012 között 2012.06.23. 13:01:29

  A “Kipateroltuk az IMF-et” hazugságától a “Bármelyik pillanatban elkezdhetjük a tárgyalásokat” ígéretéig. Pontos és korrekt animgif naptár, köszönjük, Vincent! * *...

Trackback: Védjen meg téged az Orbán Viktor! 2012.06.23. 12:55:26

  Míg a 2010-es kormányváltáskor 190 forint, a 2011-es Szociális Konzultáció idején pedig “csak” 217 forint volt egy svájci frank, 2012 nyarán az Új Nemzeti Konzultáció alatt már 252 forintot kérnek érte. A nemzeti konzultáció növekvő ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci0011 2012.06.23. 09:12:33

Komoly zavar van az erőben,a valóság nem tud beférkőzni a tudatukba.Persze ahhoz dolgozni kéne,nem eredménytől függetlenül,kapni a fizetést,kocsit,lakást,orvosi ellátást...

rohadjmegARCgeci 2012.06.23. 10:02:27

Még ha biológiát olvasna,lehet hogy jobban járnánk.Akkor tudnia kellene hogy méhek nélkül nem élhet az emberiség sokáig.

csikarcsi 2012.06.23. 10:17:55

Matolcsi lehet, hogy sok mindenhez ért, kivéve a közgazdaságot. Ahhoz hülye volt, és egyre hülyébb lesz.

Tzp 2012.06.23. 12:50:55

Ez a Matolcsy egy sült bolond.

károly szántana 2012.06.23. 12:52:26

A go játékhoz annyit: jó tizenöt éve egy egyetemi klubban voltam tag (nem itthon). Az egyik srác játszott online go-t a világ mindentájáról jött társakkal (ahogy az szokás). Mondtam neki: figyi, a go-nak az a lényege, hogy a játék legvégére kerítsd körbe az ellenfél összes kövét. hogy ö közben hány kövedet fordítja át az ö színére, az nem számit, a lényeg, hogy a végére körbeérjen a "kerítésed". Két hét múlva senki sem akart vele játszani, mert mindenkit megvert.

Kína is go-játékos. Azt hiszed, hogy sikerült valamiben térdre kényszerítened (te diktálsz neki), közben a végén úgy táncolsz, ahogy ö fütyül. Jobb lenne vigyázni velük. Ök azt gondolják magukról, ök a világ közepe ("köldöke"), mindent ök találtak fel, náluk az az érdem, hogy ha tudnak "ugyanolyant" gyártani mint az eredeti.

kifordított nagyanyó 2012.06.23. 13:21:10

Végre nem a hülye hajós,-tengeres,-gyorsnaszádos hasonlatokkal jönnek!
Ez már valami,ez már fejlődés!:))

Orbán veled nem az a baj, hogy cigány vagy! 2012.06.23. 13:42:17

@csikarcsi: "Matolcsi lehet, hogy sok mindenhez ért, kivéve a közgazdaságot. Ahhoz hülye volt, és egyre hülyébb lesz." Arról viszont elfelejtkezel, hogy milyen szép...

Wackwaryou 2012.06.23. 14:19:41

"Matolcsy taktikát váltot"

Remélem nem a snitt pál vezeti a blogot...

Wackwaryou 2012.06.23. 14:20:38

mondjuk egy vesszőt én is kihagytam, de legalább nem főoldalas a bakim;)

piszter 2012.06.23. 15:30:22

ez nagyon jó volt! én értettem a viccet!

Ülő Birka nagyfőnök 2012.06.23. 17:58:26

Sziasztok!

Nem szoktam politikusi beszédeket hallgatni, mert egyrészt felhúzom magam, másrészt pedig félek, hogy megfertőznek a hülyeségükkel! Néha azonban nem sikerül kibújni!

Arra jöttem rá, hogy Matolcsi sületlenségei szoros rokonságot mutatnak a Főnök sületlenségeivel! Ezt a két embert egymásnak teremtette az isten! (Vagy ugyanaz írja a beszédeiket)

Az elmúlt két év magyar gazdaságpolitikájának lényege (szerintem) a következő: A RÖVIDEBB ÚT KERESÉSE! Egy rövidebb úté, amelyben senki más nem hisz, és amitől minden szakember, illetve külföldi jóakarónk (gonosz összeesküvők) lebeszélni igyekeztek a magyar vezetőket! Attól félek, hogy a mai magyar politikai vezetés (ha csak nem állítják meg őket) addig fogja a rövidebb út délibábját kergetni, amíg végül rossz esetben az egész ország belebukik, vagy jó esetben egy napon arra ébredünk majd, hogy a "hosszabb úton" már régen célba értünk volna!

Szerintem Orbán, és (szégyen-gyalázat a gazdasági miniszter) Matolcsi sem érti/érzi át, hogy mi is az a kapitalizmus! Kommunista módon gondolkodnak róla, (a kommunista iskola örökségeként, ahol tanultak) és ezért (meg a korábban tárgyalt türelmetlenségük miatt) nem képesek helyes döntések meghozatalára!

És ez bizony az egész országnak kínos!

B.

Deres · http://textura.blog.hu 2012.06.25. 11:02:53

Abban teljesen igaza van Matolcsynak, hogy a lépéselőnyben lévőket beérni az általuk diktált szabályok mentén beérni nem lehet.

De ez nem jelenti azt, hogy ha hülyeségeket csinálunk, akkor utolérjük őket.
süti beállítások módosítása