sorok között

sorok között

Grexit poll

2012. június 17. - Politikai Ateista

Kezdenek szivárogni az első exit poll infók Görögországból, az eredmények a jelek szerint hozzák a papírformát. A klasszikus jobb és bal váltópárti felállás elmosódott, a választók a paktum mellett, és ellen sorakoztak fel. Úgy tűnik, hogy a SZIRIZA minimális különbséggel, fej-fej mellett fog végezni az Új Demokráciával.

A győztesnek járó 50 extra szék miatt néhány tized százalék is fontos, ezért nehéz a végeredmény pontos ismerete nélkül, az exit poll alapján következtetgetni, de néhány dolog már most is biztosnak látszik. A SZIRIZA még a győzelme esetén sem lesz képes kormányt alakítani, a kormányalapító így minden bizonnyal az Új Demokrácia lesz, a PASZOK-kal koalícióra lépve. Hatalmas külső nyomás nehezedik a paktumot támogató pártokra, a további bizonytalanságot nem engedheti meg magának sem Görögország sem pedig Európa, egy harmadik választás kitűzése egyszerűen nem opció, különösen a spanyol viharfellegek árnyékában nem. A paktum pártiaknak ha törik, ha szakad kormányt kell alakítaniuk, és ezt Brüsszel és Berlin urai már minden bizonnyal a tudomásukra hozták.

A kérdés már csak az, hogy egy erősen megosztott, 35 évig egymással szemben álló pártokból verbuvált harmatgyenge koalíció mennyi ideig, és milyen eszközökkel lesz képes érvényesíteni az uniós érdekeket. Mert még ha sikerül is az országot a szakadék szélétől valamivel távolabb kormányozniuk, a népszerűségük már a hivatalba lépés első pillanatáról kezdve zuhanni fog, a megszorító intézkedések kivitelezésének sikerével egyenes arányban. A véleményem szerint a paktum-párti koalíciónak kizárólag demokratikus eszközökkel esélye sincs kihúzni négy évig. Tovább nehezíti a helyzetüket, hogy az elégedetlenség már nem csak tüntetések és sztrájkok formájában nyilvánulhat meg jövőben, hanem a harmadik erő, az ellenzékbe szorult SZIRIZA további erősödésében is, különösen egy olyan karizmatikus pártvezérrel az élen mint Tsziprasz. A SZIRIZA közreműködésével a kormány, illetve megszorító-csomag ellenes megmozdulások sokkal szervezettebbé válhatnak.

Ez valószínűleg a PASZOK főhadiszállásán is leeshetett, akik a hírek szerint Tsziprasz pártját is szeretnék a kormánykoalícióban látni. Ravasz. Ha ez megvalósulna akkor sok görög szemében a SZIRIZA is a megszorítások bűnrészesévé válna, megszűnne a paktum-ellenesség szalonképes alternatívájaként betöltött szerepe. Tsziprasz visszautasította a nagylelkű ajánlatot.

Hétfőn lehet, hogy ünnepelni fognak a leendő koalíciós kormány pártjainak vezérei, azonban a mai nap győzelmébe a holnap elkerülhetetlen bukása van kódolva. (Ez kizárólag abban az esetben nem igaz ha a megszorításokkal párhuzamosan az életszínvonalat is sikerül növelniük. Én nem fogadnék rá.)

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr504594525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása