sorok között

sorok között

BKV vonaljegy: 880.-

2012. május 30. - Politikai Ateista

Tegnap este egy baráti beszélgetés közben merült fel a BKV helyzete, és kiváncsi lettem, hogy vajon mennyibe kerülhet egy vonaljegy valójában. Tisztában vagyok azzal, hogy 320 forintért lehet részem a felejthetetlen, és gyakran izgalmakkal teli utazásban, de én azt szerettem volna tudni, hogy az adófizetők és a BKV felhasználók együttesen mekkora összeget fizetnek egy vonaljegyért.

Az elmúlt időszakban a 2010-es esztendő a BKV szempontjából talán az egyik legjobb év volt, a költségvetésüket némi plusszal sikerült zárni. A "siker" azonban csak a szokásosnál nagyvonalúbb állami támogatásoknak volt köszönhető.

"A cég 2010-ben a költségvetési törvényben előirányzott 32 milliárd forintos "normatív" támogatáson felül 17,5 milliárd forint plusz támogatást kapott - az utolsó 7,5 milliárdos részletet decemberben utalták át - a zavartalan működés érdekében." - Világgazdaság


Erről az évről részletes költségvetési adatokat találtam, ami megfelelő terepnek igérkezett a számítgatásokhoz. Igazság szerint nem törekedtem az überpontosságra, elsősorban a nagyságrend érdekelt, ha valaki esetleg jobban belemerül és pontosítani szeretne a hozzászólások között megteheti.

Egyszerű számításaim folyamatával nem akarok untatni senkit, a végén nekem kb 780 forint jött ki ami nagyjából annyit jelent, hogy minden eladott 320 forintos jegyet az adófizetők további 460 forinttal konszolidáltak 2010-ben.

2012-re vonatkozóan még nincsenek végleges adatok, de Vitézy Dávid kisegített egy nyilatkozatával. Az ő számításai alapján ha az állam kivonulna a BKV finanszírozásából, akkor a 9800 forintos havi bérletért 27000 magyar pénzt kellene csengetni a BKV-jegyirodáinál, ebből arra lehet következtetni, hogy egy vonaljegy körülbelül 880 forintba kerül 2012-ben. Más megközelítésből szemlélve minden magyar adófizető valamivel több mint 20000 forintot költ a BKV-ra anélkül, hogy akár egy szakadt trolira feltenné az ülepét. Ráadásul az adófizetők még bliccelni sem tudnak.

Ez azonban még nem tekinthető végleges számnak, mivel ott vannak az újrafinanszírozásra váró hitelek is, amelyeket az óvatos bankárok már kizárólag állami garanciavállalás mellett hajlandóak fontolóra venni. Számukra nyilvánvaló, hogy a BKV önerőből már képtelen lesz valaha is eleget tenni a fizetési kötelezettségeinek, még annak ellenére sem, hogy a bevételeket, a támogatásokat, és a hiteleket kizárólag a működés fenntartására fordítják, az infrastruktúra fejlesztésén, és karbantartásán megspórolt forintok pedig már minden napra tartogatnak meglepetéseket az utazóközönség számára.

Az állam ha tehetné kivonulna a tömegközlekedési tömegszerencsétlenségből, szívesen ráhagyná a fővárosi önkormányzatra, de ez egyelőre nem kivitelezhető, többek között azért sem mert a bankoknak már nem elég az önkormányzati garancia, és nem hinném, hogy a dugódíj és az egyéb, még az ötletelgetés stádiumában lábadózó, a BKV eltartására kitervelt adófajták elengendők lesznek a működés biztosítására nem is beszélve a 20 éve elmaradt fejlesztésekről, és karbantartásról. Mellesleg az állami és önkormányzati támogatások között szerintem lényegi különbség nincs, mert gyakorlatilag mindkettő az adófizetők zsebéből ered, ugyanúgy ahogy a dugódíj is. Nem tudom, hogy tényleg komolyan gondolták-e, hogy egy extra bürokrata réteg (BKK) majd megoldja a vállalat alapvető problémáit, de azon kívül, hogy szorgalmasan kutatják, hogy ki állhatná a számláikat még nem sok mindent értek el.

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr554553330

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyar faroknak magyar csalán való 2012.05.30. 11:15:00

Két éve van kormányon a FIDESZ-KDNP. Két év telt el, amiről azt halljuk, hogy nagy és csodás dolgok történtek, még akkor is, ha ebből egyelőre nem látunk semmit sem. Két olyan év, ami után még mindig csak addig jutottunk, hogy a FIDESZ minden őt érő tö...

Trackback: Magyar faroknak magyar csalán való 2012.05.30. 11:14:42

Két éve van kormányon a FIDESZ-KDNP. Két év telt el, amiről azt halljuk, hogy nagy és csodás dolgok történtek, még akkor is, ha ebből egyelőre nem látunk semmit sem. Két olyan év, ami után még mindig csak addig jutottunk, hogy a FIDESZ minden őt érő tö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Axum 2012.05.30. 09:22:13

Azért ne felejtsük el, hogy az adófizetők mindig lelkesen megszavazzák a legtöbbet igérgető politikusokat, szóval szerintem teljesen rendjén van, hogy nekik kell állniuk a számlát.

OkoskaTo:rp 2012.05.30. 09:22:59

Megtennéd, hogy ugyanezt a számítást elvégzed a Mávra is?... (Csak úgy a miheztartás végett.)

Miközben még két embernek is olcsóbb autóval (autópályadíjjal) elutaznia, mint vonaton menni, mennyibe is kerül nekünk fejenként a vasutas kiskirályok és a vasúthoz kapcsolódó közgépes pártoligarchák eltartása?

Mészáros Laci 2012.05.30. 09:23:09

Édesistenkém :-)

Kiszámolnád azt is, mibe kerülne NEKED (aki egy egy szakadt trolit sem szentelsz meg az ülepeddel) ha NEM ömlene ennyi pénz a BKV-ba?

W Joe 2012.05.30. 09:23:22

"Ráadásul az adófizetők még bliccelni sem tudnak" - ÖÖöö, hát izé, az adófizetők közül is elég sokan bliccelnek. Nagy részünk nem annyit adózik, mint törvény szerint kellene.

mgabrielm 2012.05.30. 09:33:15

szerintem ez egy meglehetősen buta, és a címlap okán káros írás. azt szám old ki mennyi TB levonás csökkenti a fizetésed, pedig egy percet se vagy nyugdíjas vagy beteg, jó esetben. durva, mi? ki lehet pécézni bármelyik állami szolgáltatást és levezetni hogy olyanok fizetik akik igénybe se veszik.

porthosz 2012.05.30. 09:34:19

@W Joe:
"Nagy részünk nem annyit adózik, mint törvény szerint kellene."

Na ja. Ha mindenki annyit adózna amennyit kell a törvény szerint, már rég kihalt volna az ország.

Rive 2012.05.30. 09:36:06

@Axum: oszt' te biztos vagy abban, hogy a (meg)választók tényleg leginkább az adófizetők közül kerültek ki?

W Joe 2012.05.30. 09:36:33

@porthosz: Hát ez az. Ha betarthatatlanok a törvények, akkor nem csoda, hogy nem tartják be, vagy elmennek oda, ahol betarthatók.

Ipari-antidepresszió 2012.05.30. 09:36:53

Ez a számítás egyszerűen hülyeség. Ha a 9 800 forintos bérlet 27 000 forintba kerülne állami támogatás nélkül, abból nem következik, hogy "minden magyar adófizető valamivel több mint 20000 forintot költ a BKV-ra". A BKV bérletet vásárlók vannak támogatva bérletenként 20 ezer forinttal, de még ez is elég sarkított, hisz a nyugdíjas/tanuló bérleteket sem téríti meg az állam teljesen, meg vannak potyázók is...

7esbusz 2012.05.30. 09:37:09

Azt is kiszámolnád, hogy nekem, aki az elmúlt 3 évben egyszer sem vettem igénybe az eü szolgáltatásokat, mennyi kerül a szakadt egészségügy? Esetleg mennyibe kerül a MÁV amit szintén nem használtam 10 éve? Mennyibe kerül a debreceni focistadion, amikor még soha nem voltam egy szakadt meccsen?
Amúgy demagógiából jeles.

padisah 2012.05.30. 09:37:31

1.) a máv vs autó összehasonlítást úgy kell megtenni, hogy a vonaton utazás kényelmét megismétlő személyautó bérleti díját is hozzáadjuk a számlához, merthogy a mozdonyt és a vonatot nem vesszük meg, csak a jegyet, az autót viszont meg kell venni, vagy mindkettőt bérelni kell az útra, annak az árát hozzá kell adni, nem is beszélve a közutakra költött állami pénz elszámolásáról, hogy azt mennyiben fedezi az üzemanyagokra kirótt adó

2.) bkv esetében a célszerű az lenne, ha az egészet budapesti polgárok fizetnék ingatlanadó formájában, maga a tömegközlekedés pedig jegy és bérlet nélkül bárki által használható (de nem ingyenes, mert adón keresztül kerül finanszírozásra). Az ingatlanadó mértékét meg befolyásolja, hogy mennyire van ott tömegközlekedés vagy más önkormányzati infrastruktúra
ami nincs:
- miskolci polgár nem fizet a bkv-ba, csak budapesti
- nincs jegykibocsátás, ellenőrzés, elsőajtósfelszállás etc. és ezeken spórolni lehet

3.) ha ez nem megy, mert a szent nyugdíjasokra nem szabad ingatlanadót kivetni, akkor marad az, hogy a buszközlekedés visszavágásával költséget takarít meg a bkv, meg persze a vízfej faragásával, de ez utóbbi annyira szokott fájni, hogy sohasem lépik meg

a nagy ostobaság, hogy pont a buszokat akarják meghagyni és a villamos/metró/troli vonalakat szűkíteni, vagy járatot ritkítani, holott ezek a kötöttpálya miatt nagy fix költséggel működnek, alacsony változó költség mellett, a teljesítmény visszafogása pont nem jár költség csökkenéssel, csak bevétel csökkenéssel

TrollEmber 2012.05.30. 09:38:16

Azért érdemes lenne azon is elmorfondírozni, hogy talán a legtöbben azok használják a BKV-t, akik nem is adóznak érte: diákok, nyugdíjasok, így valójában Te mint adózó és teljes árú jegyet vásárló honpolgár fizetsz egyszer a jegyért, aztán te fizeted ki mások utazását meg a nokiás dobozokat is. Így még csúnyább a kép.

excopp 2012.05.30. 09:39:31

sztem mégiscsak az életszínvonallal, vagyis a fizetések színvonalával van a baj

- ha ugyanis egy 2000 eurós fizetés mellett lenne nem egészen 100 euró a buszbérlet (cca 27.000 Ft), akkor meg is vennék (tekintve, hogy az egyik nagy tétel az üzemanyagé, amely nagyjából hazánkban is a nyugat-európai szintnek felel meg

- (persze, tudom, hogy ha ilyen fizetések lennének, akkor a bérlet is drágább lenne, hiszen a sofőrök, szerelők többet keresnének, de ekkor már nem nagyságrendi lenne az eltérés)
- és ekkor az utas döntene, hogy költ-e tömegközlekedésre, nem az állam (azok nevében is, akik sosem utaznak)

padisah 2012.05.30. 09:40:51

@mgabrielm: ez pontosan így van, és ezért fel is kéne őket számolni, mármint a tb rendszert a maga teljes valójában

a bkv esetében viszont nem állami, hanem lokális, önkormányzati szintű tulajdonnal pont oda lehet terelni a fenntartás költségét, ahol használják, vagy használhatják mert rendelkezésre áll, ha derogál mert koszos, meg a póroknak való, akkor az urizálás árát tessék megfizetni

Yumurdzsak 2012.05.30. 09:42:50

nyugaton is ennyibe kerül a tömegközlekedés, gondolom ott is államilag támogatott. a cikkíró tudna olyan példát mondani, ahol nyereségesen működik a tömegközlekedés?

fuakjs11 (törölt) 2012.05.30. 09:43:27

BKV-t beszántani, autózás terheit csökkenteni, akinek meg így sem megy, bringázzon.
Aki meg abból űz sportot, hogy 30-40 kilóméterre lakik a munkahelyétől, az szopjon.

padisah 2012.05.30. 09:43:29

@Ipari-antidepresszió: ez a 20k per minden adófizető egy bazi nagy csúsztatás, vagy egyszerűen tárgyi tévedés, nem is következik az ezt megelőző állításból. A 37 Mrd forintot a 3,7m adófizetőre leosztva 1000 forint fejenként és *évente*

excopp 2012.05.30. 09:44:32

@padisah:
- dehát a békávét nemcsak a fővárosiak veszik igénybe...
- inkább egy telefonkártyához hasonló feltöltőkártya kellene, leolvasókkal (amikor fel+leszállsz érvényesíted, az automata olvassa le a távolságot és arányosan vonja le a pénzt)

- továbbá a kedvezményezettek körét szűkíteni kellene ( a szent tehenek is fizessenek legalább 10-20 %-ot, ugyanúgy kártyával)

bvb09 2012.05.30. 09:45:19

Ennyit arról, hogy Budapest tartja el Magyarországot...

fidesz = házmesterek pártja 2012.05.30. 09:45:46

Olvasva ezt a posztot és a kommenteket... Meglepve nem vagyok, mert régóta tudom, hogy egy ritka önző, mocsok nép a magyar, de ennyi ökörséget egy helyen összehordani... Ez még egy blog.hu-s idiótától és nagy szám! :DDD

visonka (6th ham) 2012.05.30. 09:47:08

@franc0: "Aki meg abból űz sportot, hogy 30-40 kilóméterre lakik a munkahelyétől, az szopjon."
Ezt ugye nem komolyan mondod.

jonatanxx 2012.05.30. 09:48:07

@padisah: "2.) bkv esetében a célszerű az lenne, ha az egészet budapesti polgárok fizetnék ingatlanadó formájában"
Jó ötlet! Budapestiként támogatom. Természetesen azzal a kiegészítéssel, hogy innen pestről ezen túl szarunk borsod problémáira. Itt termelődik a GDP 40% maradjon itt, költsük a BKV-ra meg magunkra. Természetesen az aglomerációból érkezők a város határán belépődíjat kell fizessenek útdíj formájában. A kaját meg hozatjuk röpcsivel Ferihegy I-re kínából. Így csak pár százalékkal lenne olcsóbb mint vidékről hozatni...
Gratula az ötletedhez! Jó arátság alapja a pontos elszámolás!

Hihhetetlen 2012.05.30. 09:48:12

Azt írta már valaki, hogy az index címlapon lévő 20.000 Ft/hó/adózó alcím - különösebb számolgatás nélkül is - rossz?
Ha jól értem a posztból az jön le, hogy 20.000 Ft/adózó/év, ami viszont reálisabb.
Ja és egyébként az adófizetők nagy része tud bliccelni, sőt, meg is teszi.

M. Péter 2012.05.30. 09:50:41

@OkoskaTo:rp: A autópályákat meg a többi utakat meg egy jótékony tündérke építette és tartja karban, ugye?

Kakimaki0123456789 2012.05.30. 09:53:21

Egy csomo szolgaltatas van amit nem veszek kozvetlenul igenybe, megis fizetem, mert kozvetve elvezem a hasznat (pld MAV, infrastukturalis fejlesztesek, felsooktatas) es van egy csomo aminek semmi haszna sincsen, megis fizetem (egyhazi tamogatasok, korrupcio).
A BKV mint befektetes orszagos szinten mindenkinek hasznot hoz. Persze lehetne hatekonyabb, de az elmult 20 evben senki sem tudott hatekonyabbat csinalni.
Es szerintem videken sem jobb a helyzet.

Kuruttya 2012.05.30. 09:54:29

Még többet is kéne. A tömegközlekedés sehol nem nyereséges, viszont nélküle nincs Budapest, Budapest nélkül meg nincs ország. Tehát létfontosságú mindenkinek.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.05.30. 09:55:08

Na akkor elmondanám, h Miskolcon egy db vonaljegy előre váltva 300 HUF, járművön megvéve 400.

Egy bérlet 7000 HUF és nem lehet csak buszt venni, olyan van, h csak villamos, de ezen felül csak kombinált létezik. (valamivel támogatni kell a totálisan felesleges Zöld Nyíl nevű villamosberuházást, na meg persze alá kell támasztani a számokat, h tessen má' nézni kedves EU, hát nálunk mindenki örömmel villamosozik hisz mennyi bérletet eladunk).

Buszbérlet csak 1 vonalas van, de okosan úgy van kialakítva a rendszer, h átszállás nélkül szinte sehova nem lehet eljutni, azaz az a bérlettípus csak az igazán szerencséseknek járható út.

Ahova ki akarok lyukadni. Nagyságrendekkel kisebb város, sokkal-sokkal kevesebb jármű és járat, munkanélküliség, szegénység, lecsúszott emberek tömege és mégis majdnem annyit fizetünk mint egy fővárosi úgy, h még a BKV-t az állam is tolja támogatással az ÉN ADÓMBÓL!

Na ez a szemét dolog.

Scrab 2012.05.30. 09:55:21

@padisah:
2)"- miskolci polgár nem fizet a bkv-ba, csak budapesti"

Akkor a miskolci polgár visszafizeti a budapestinek az M3-as autópálya építési költségét? (Esetleg a vasút keleti szakaszának építési, karbantartási költségét) Mert kétlem, hogy egy átlag budapesti gyakrabban járna rajta, mint egy átlag miskolci a BKV-n.

padisah 2012.05.30. 09:55:59

@excopp: nem, mert akkor már van egy jegykezelő és elszámoló rendszer, ami pénzbe kerül, pontosan az a cél, hogy az árbevétel 1/3-áért ne kelljen egy jegykezelő rendszert létrehozni és fenntartani, a bkv kirúghatja a jegykiadókat, a jegynyomtató céget, és a bkv trollokat - van valós megtakarítása, ráadásul az ingatlanadót nem lehet elbliccelni, mert ha felhalmozódik, elkobozzák az ingatlant.

azt kell látni, hogy a tömegközlekedésnél nincs túlhasználat, az nem olyan mint az ingyen kifli, hogy túl sok kiflit visznek el, mert ennek majdnem nulla a határköltsége, a kiadás nagy része fix költség

a Budapesten járó vidékiek valahova mennek a városon belül, dolgozni, vagy szórakozni, vagy túristáskodni, az a hely ahova mennek, fizet ingatlanadót, tehát áttételesen ők is fizetik. Az meg kifejezetten jó túrista csalogató, hogy a tömegközlekedés ingyér van, ahelyett hogy a bkv trollokat ráuszítják a magyarul szót sem tudó túristára.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.05.30. 09:57:12

@padisah: "a máv vs autó összehasonlítást úgy kell megtenni, hogy a vonaton utazás kényelmét megismétlő személyautó bérleti díját is hozzáadjuk a számlához, merthogy a mozdonyt és a vonatot nem vesszük meg, csak a jegyet, az autót viszont meg kell venni, vagy mindkettőt bérelni kell az útra, annak az árát hozzá kell adni, nem is beszélve a közutakra költött állami pénz elszámolásáról, hogy azt mennyiben fedezi az üzemanyagokra kirótt adó"

Én ezt megtettem az első új autómmal (Fabia 1,4 16V 100LE), amelynél összeadtam minden költséget, amibe került, ebből levontam az eladásnál kapott pénzt, majd a maradékot elosztottam a megtett kilométerekkel és 56 forint/km jött ki (2008-ban adtam el öt és fél évesen). Nyilván lehetett volna korrigálni az éves inflációval, de nagyjából ennyibe kerül autóval közlekedni.

Csak az üzemanyag jövedéki adójából van évente 300-320 milliárd forintnyi bevétel. Egy kilométer normál közút _megépítése_ kerül 50-100 millió forintba, ebből évente lehetne _megépíteni_ 3000-6000 kilométernyi közutat. Nem felújítani: megépíteni. Az országos közúthálózat kb. 30 ezer kilométer, 5-10 év alatt az üzemanyagok jövedéki adójából teljesen újjá lehetne építeni az utakat. Szerinted mire megy el a befizetett adó? Mert én nem tudom. :)

Kakimaki0123456789 2012.05.30. 09:57:57

Nem veletlenul szerepel az IMF listajan a tomegkozlekedes finanszirozasanak atalakitasa. Es nem csodalom hogy a politika nem mer belefogni, inkabb fizessunk evente cca. 100Mrd Ft-tal tobb kamatot!!

Pld erdemes lenne atgondolni az utazasi kedvezmenyeket; miert is a nyugdijasokat tamogatjak es miert nem a munkaba jarokat?

dr. Bubó 2012.05.30. 09:59:09

javaslom számold ki uyganezt a Nemzeti Színház, Müpa belépőkre is...

kb 1-2 ezer forintos jegyekhez +18ezer/jegy adóforint megy...

kevesebb mint 10% ot fizet ki a jegyvásárló...

MAFIAKORMÁNYZÁS...

köz(gép)pénzek gurulnak...

bunkó · http://bunko.blog.hu 2012.05.30. 10:00:05

@jonatanxx: Ha majd az agglomerációban jobban megéri munkahelyeket létesíteni, akkor majd nem lesz kénytelen fél millió ember naponta útra kelni. Egy csapásra megszűnnének a dugók és a tömegközlekedés túlterhelése.

dr. Bubó 2012.05.30. 10:01:25

gyakorlatilag a BKV a költségvetése 1/3-ából nullszaldósan üzelmeltethető lenne...

vagyis kb az utasoktól a jegy bevételből fenntartható...

összességében kb a 2/3-át lopják el... azaz pont az álami-önk "támogatást"...

de ez így volt a MALÉV nál, a MÁV nál is így van.... stb stb

minden álami "cég" köz(gép)pénz temető...

mgabrielm 2012.05.30. 10:01:56

@padisah: Nagymamád meg menjen orvoshoz ahogy tud, a kölkök meg suliba majd gyalogolnak. Szakközépbe is. A proletár meg cangázik a munkahelyére.

Ezért károsak ezek a buta blogbejegyzések, mert mindig lesz aki felül nekik. Nem azzal van a baj hogy vannak államilag, adóból finanszírozott szolgáltatások. Muszáj hogy legyenek, mert a közösségi hasznosságuk meghaladják a finanszírozási igényüket.

Neked nem éri meg a TB, de mire öreg meg beteg leszel, jobb lesz mint a semmi. Ez ennyire bonyolult.
A BKV is pont ilyen. Rossz, koszos, de legalább van. Az egészségügy és gyakorlatilag minden Magyarországon olyan mint a BKV. Ha nem fizetsz adót mert hőzöngesz a buta írás után, előbb utóbb még ez sem lesz. És akkor kiderül mi volt a haszna, addig míg volt.
Malév, dereng? Lehet hogy tré volt meg drága meg sok minden más, de ami utána van az még rosszabb.

mgabrielm 2012.05.30. 10:04:11

@dr. Bubó: ezt nyilván le is tudod vezetni, mármint a számításokat amik az állítást igazolják.

dr. Bubó 2012.05.30. 10:04:22

@padisah: "bkv esetében ... az egészet budapesti polgárok fizetnék ingatlanadó formájában"

:))))))

qva jo ötlet.... a házak utaznak ?????? vagy a telkek? virágok? fák?

nekem van egy nagyon komplex bonyolult és fides"agynak" felfoghatatlan ORTODOX ötletem...

fizessék az utasok...

juliusbond 2012.05.30. 10:04:32

Hétvégén voltam Velencében (Italy), és 1.3€ volt egy vonaljegy. A busz jó állapotú volt, bár meg kellett szokni, hogy le kell inteni, az, hogy állok a megállóba, nem jelentett semmit. Rossz helyen szálltunk le, mert a végállomás szerint 2-őt kellett mennünk, de igazából a 3-ik megállónál kellett leszállni. A sofőr ügyesen vezetett, bár kicsit gyorsnak éreztem. Jó volt.

Kivlov 2012.05.30. 10:04:39

Nyugdíjasoknak max 50%-os kedvezményű jegy. Közalkalmazottaknak nincs kedvezmény. Diákoknak 50%. MÁV, BKV, Volán családtagoknak nincs kedvezmény. Cégeknek nem kötelező a BKV munkábajárás kifizetése. ennyi...

DemoJoe 2012.05.30. 10:04:58

Bocsika, a tb-t garantáltan használod mert mimdenki megy egyszer orvoshoz de a BKV egy lokális szolgáltatás mint a szegedi villamos. Azt sem töltik fel pénzzel évről évre!!! Ráadásul pl. Egy hajduböszörményi aki télen is biciklizik nem csak a critical mass idején mert nincs tömegközi az miért is fizessen. Amíg a Nagymező utcába 4 azaz négy buszmegálló lesz ill 5 perces menetrend - vidéki átlag nap 2.09 járat!!!!!! - és minimum 1 km gyaloglás addig nem is lesz gazdaságosan üzemelthető bkv. Londonban kb annyi a jegy mit írtál. Majd ha itt is annyi lesz meg kb ötödennyi busz akkor lesz üzemeltethető bkv.

porthosz 2012.05.30. 10:05:00

@padisah:
"a máv vs autó összehasonlítást úgy kell megtenni, hogy a vonaton utazás kényelmét megismétlő személyautó bérleti díját is hozzáadjuk a számlához, merthogy a mozdonyt és a vonatot nem vesszük meg, csak a jegyet, az autót viszont meg kell venni, vagy mindkettőt bérelni kell az útra, annak az árát hozzá kell adni, nem is beszélve a közutakra költött állami pénz elszámolásáról, hogy azt mennyiben fedezi az üzemanyagokra kirótt adó"

Wow, ez valami újfajta fizika?

Szóval a vonatot meg a mozdonyt nem kell megvenni meg a sineket sem. Az úgy potyog az égből, ingyen...
Akkor elárulom, ezeket ugyanúgy meg kell venni, mégpedig a te adódból veszik meg. Szóval amikor te felülsz a mávra, vagy a bkv-ra, akkor nem csak a jegyárat fizeted, hanem gondolj arra hogy még a havonta befizetett adód x százaléka is ide megy. Csak ezt akkor is fizeted ha a büdös életben nem ültél még 7-es buszon...

csabsz13 · http://www.fcstpauli.com 2012.05.30. 10:05:51

@mgabrielm: ez egy meglehetősen buta hozzászólás volt, mert:
1. a BKV nem állami szolgáltatás, nem alapjog. a BKV egy vállalat, aminek magától kellene működnie, fedezve bevételeiből a saját kiadásait vagy ha nem, akkor az önkormányzatok(!)- kerületi és fővárosi - kellene, hogy adjanak hozzá pénzt és nem az ÁLLAM.
2. a TB, a társadalom biztosítás egy rendszer, ami annak, aki tagja (alapjog, amíg tanulsz, utána fizetős) szolgáltatásokat nyújt. ez egy vállalt kockázatközösség. te is fizetsz a jövedelmed alapján, én is fizetek a jövedelmem alapján és ha valamelyikünknek pl. szívátültetésre van szüksége, akkor azt téríti a biztosító (még akkor is, ha egész életedben nem fizettél annyi pénzt a közösbe, mint amennyibe egy ilyen műtét kerül). szóval ez biztosításként működik, ami azt jelenti, hogy nem csak akkor "használod", amikor beteg vagy.

dr. Bubó 2012.05.30. 10:06:06

@mgabrielm: köz(gép)tudomású tény...

a MÜPA/Nmezeti színház költségvetést oszd el a jegy darabszámmal 18ezer Ft/jegyet tesz neked az álam...

megéri qvára színházba menni... persze ott is az a gond hogy az állami támogatást széthorgyák... ellopják elpocsékolják...

belekotty 2012.05.30. 10:06:07

@padisah: "A 37 Mrd forintot a 3,7m adófizetőre leosztva 1000 forint fejenként és *évente* "

Nekem a 37 milliárd osztva 3.7 millióval az tízezer. Te melyik általános iskolai könyvből tanultad az osztást? :-))

padisah 2012.05.30. 10:07:12

@mgabrielm: nagymamám a sírban van köszönöm szépen, anyám meg jobban járna ha az állami korrupció beiktatása nélkül én tartanám el, abból amit megkeresek, úgy hogy az állam nem rabolja le a fizetésem 2/3át tipikusan olyan dolgokra, amiket én tényleg nem veszek igénybe

az egs pl. pont jó példa, azzal hogy "ingyenes" nem éri meg vigyázni az egészségre, mert a "gyógyítás" nem kerül pénzbe, az megelőzés viszont igen

meg is lehet nézni a magyar egs statisztikákat, az pontosan ezért van

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.05.30. 10:07:21

Nekem kurva jó, mert az életterem 1 km-en belül van, úgyhogy BKV-t sose használok.

Az inerciarendszerem közepe a lakásom.
Munkahely: 395 méterre
Kedvenc kajálda: 22 méterre
Boltok: 200 méteren belül
Piac: 420 méterre
Asszony: 906 méterre

Ezt adóztasd meg Viktor rohagymeg!

padisah 2012.05.30. 10:08:43

@belekotty: jogos, de évi 10k is kevés

SemBoga 2012.05.30. 10:10:17

az államnak haszna van abból, hogy létezik bkv (a gdp formájában), így az állam is belead a bkv-ba

ennyire egyszerű a képlet

padisah 2012.05.30. 10:10:27

@porthosz: látom nálad még nem érkezett el a felvilágosodás kora: az autót a saját pénzedből veszed meg, a vonatot bérled (azt az állam veszi meg és birtokolja)

ha az autó árát nem adod hozzá az utazáshoz, csak a vonat esetén a vonat ülőhelyének a bérleti díját, akkor csalsz az autó javára

ezt nem szokták a sötétek észrevenni

padisah 2012.05.30. 10:12:43

@dr. Bubó: ez ingatlanadó keresztüli finanszírozzásal pont teljesülni fog, mert aki bp-i lakos, az "ingyen" bkv fogja használni a fizetős autó helyett

illlyen eccerű ez

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.05.30. 10:12:47

@padisah: Nem rossz, nem rossz, de az a baj, hogy illetéket már fizettem a lakásvásárlásnál, úgyhogy ez már megvolt.

Ingatlanadót tényleg nem leszek hajlandó fizetni...

belekotty 2012.05.30. 10:14:48

@padisah: Igen, de 37 meg 17 milliárd amit a békávé kapott és a 3.7 milla adófizetőből levonod a közalkalmazottakat, rögtön megkapod azt a számot.

padisah 2012.05.30. 10:16:52

@Scrab: az lenne a korrekt, ha az ótópályákat az általa érintett régió fizetné ki a közös kalap nélkül, de arra valszeg várhatnánk 20 évig hogy összejöjjön rá a pénz

be kell látni, hogy kell az országnak némi kohéziós erőforrás beruházás a leszakadó régiók felzárkóztatása érdekében, ha más nem azért hogy ne költözzön Budapestre 400 ezer csóró miskolci :)

egyébként a régiós gdp per kopf különbségek kiegyenlítésére valszeg olcsóbb módszer a költözés mint az infrastruktúra fejlesztés

énisfélek 2012.05.30. 10:17:42

Nem arról van szó, hogy ne legyen tömegközlekedés. Az a baj,hogy a jelenlegi BKV-ban kiépült egy olajozottan működő pénzlenyúló szerveződés, amely bármely befutó összeg nagy részét pillanatok alatt magánzsebbe juttatja, majd tovább zsarolja a államot újabb pénzekért a média (és pl a fórumokban hőzöngő balekok) segítségével.
Egy ennyire összezáró szervezett csoportot nem lehet szép óvatosan szétfeszegetni: egyszerűen meg kellene szüntetni a BKV-t és valami mást felépíteni helyette (pl sok kis magáncéget).
Persze nem lesz belőle semmi, mert a lenyúlt pénzekből bőven jut azon politikusoknak is, akiknek hatalmukban állna megszüntetni ezt az állapotot, ezért ők inkább újabb és újabb állami pénzeket intéznek el a BKV-nak.

A MÁVról nem gondolnám, hogy tolvajok üzemeltetik, ott főleg rettenetes pazarlás folyik (persze abból is meggazdagodtak már jó néhányan).

qwertzu 2012.05.30. 10:18:15

@padisah: "azt kell látni, hogy a tömegközlekedésnél nincs túlhasználat, "

Jajj.
1 65 éven felüliek ráérő idejükben végigjárják a összes piacot.
2 Ingyen utazó nyugdíjasokra alapozó futárszolgálat.
3 Hajléktalanok !

Amíg Pesten laktam, volt kocsim, de BKV-val jártam munkába, a bérletet megvéve. Abban a pillanatban váltottam volna autóra, amint ingyenessé teszik a BKV-t.

@poszt: Ha van matek érettségid, add vissza. Ezek már nem is csúsztatások, teljesen össze-vissza dobálózol a számokkal.

@franc0: "BKV-t beszántani, autózás terheit csökkenteni, akinek meg így sem megy, bringázzon. "

BKV nélkül az első nap letérdel és meghal a város. Egyszer állj ki a Blahára reggel 8 kor és próbáld meg megbecsülni, hogy tömegközlekedéssel hány ember jut keresztül a téren, és hány autóval. A metrót kihagyhatod, elég lesz csak a villamos + busz része is, úgy is megvan a tízszeres különbség.

excopp 2012.05.30. 10:19:53

@padisah:
- ehhez azért tudni kellene, hogy az ingatlanadóból mennyi lenne a bevétel (elég lenne-e a BKV-ra? továbbá az ingatlanadó csak a tömegközlekedésre lenne fordítható?)
- mert akkor egy falusi ingatlanadó-bevételt mire fordítsanak? (helyijárat nincs, a helyközi pedig több adóalany önkormányzatot érint)

- sztem az "ingyenes" (ami nem az, hiszen részben vagy egészben adó a fedezete) szó használatát kellene inkább kikoptatni a közbeszédből, tekintve, hogy ilyen már nem is létezik

- ma már nincs reg-jegy sem, tehát most azt sem lehet tudni, hogy mennyi kedvezményezett veszi igénybe a tömegközlekedést (a nyugdíjasoknak már megvalósult a kommunizmus, ha szerény szinten is, pedig java részük nem munkába járásra használja a buszt...)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.05.30. 10:20:06

@Axum: "Azért ne felejtsük el, hogy az adófizetők mindig lelkesen megszavazzák"

Ennek fuss Neki még egyszer. Inkább a nyuggerek meg a C kategóriás eltartottak.

padisah 2012.05.30. 10:20:07

@Tomi from Space: és mit fogsz csinálni? rajta van a neved az ingatlani lapon, ha nem fizeted elkobozzák az ingatlant, értékesítik a piaci ár 60%-án, és az adótartozás levonása után megkapod kp a maradékot - garantált bukó

ez sokkal jobban beszedhető adó mint bármi más, utazást el lehet bliccelni ha nem találkozol ellenőrrel, jövedelmet el lehet titkolni, mert a másik fél sem érdekelt a bevallásban, az ingatlant nem tudod eldugni a föld alá és nem tolhatod ki az országból

ráadásul az ingatlanadóval pontosan az adózik, akinek van miből, mert van tulajdona, a tulajdon nélkülit meg nem akadályozza az egzisztencia teremtésben

Harley.O (törölt) 2012.05.30. 10:22:48

@padisah: "bkv esetében a célszerű az lenne, ha az egészet budapesti polgárok fizetnék"

Ne haragudj, ezt te sem gondolhatod komolyan. Akkor minden település legyen fizetve a település által befizetett adókból, hamar kiderülne, hogy mit tesz bele Budapest a közösbe...

padisah 2012.05.30. 10:23:36

@énisfélek: nyilvánvaló hogy zajlik a korrucpció, és tetemes pénzeket ellopnak, de ha az összes nokiásdoboz sztorit összeadod, nagyságrendileg akkor is kb 2Mrd lopott pénz áll szemben a működére adott 17Mrd extra pénzzel, tehát a veszteségnek csak kis részét adja a korrupció, nagy részét a működési veszteség

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.05.30. 10:23:47

@padisah: 100 kiló vagyok, szín izom, és van otthon fasza húsvágó késem, no meg egy 250 ezer forintos vasajtó, amin 2 óra alatt fog bejutni bárki a megfelelő felszereléssel, ha meg bejutott, ott fogom várni vérben forgó szemmel. Ha kell én leszek az első ilyen, lőjenek le ott a helyszínen ha kell, de valakinek el kell kezdeni... Persze TV2, RTL Klub kihívása alap, no meg online stream, had szóljon...

excopp 2012.05.30. 10:25:38

@padisah:
- költözés vs. kiegyenlítés

- az első időben mindenképpen kell kiegyenlítés, hiszen egy északkelet-magyarországi ingatlan eladásából származó bevétel kevés egy győri lakás önrészéhez is (sajnos)
- egy kicsit berágok, amikor a magyarok immobilitásáról értekeznek (persze azok, akiknek a legdrágább ingatlanaik vannak...)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.05.30. 10:25:48

@jonatanxx: Azt ugye tudod, hogy Ferihegy Vecséshez tartozik? Vedd csak le a mocsokos budapesti kezed róla. :-D

padisah 2012.05.30. 10:25:54

@Harley.O: ez így van, alakuljon ki a települések között verseny, ami kikényszeríti a tisztességesebb politizálást, mert ahol túl sokat lopnak önkormi szinten, ott szar lesz élni, és mindenki elköltözik oda ahol nem lopnak (annyit). Így viszont a lopkowitz önkormiknak és azok vezetőinek felkopik az álla, kénytelenek kevesebbet lopni.

vidéki településnek nem az ingyen tömegközl. lesz a vonzereje hanem a jó levegő, a csend és az alacsonyabb ingatlanadó mivel ott nem kell helyi tömegközl. üzemeltetni

Lurian 2012.05.30. 10:27:29

Hát, én nem tudom.... Szerintem valahol mindenkinek igaza van. (És mint mindig, ez a legnagyobb gond.) Vidéki vagyok, és egyáltalán nem járok Pestre, sőt, az autópályát is elkerülöm, amikor csak lehet. Az adómból valóban rengeteg elmegy a pesti tömegközlekedésre, és ahol élek, az utak olyan sz@rok, hogy csak még. Meg azt is tudom, hogy a magyar GDP jó része "odafent" termelődik (ahogy az is tény, hogy a többletet is ugyanott, "odafent" sikkasztják el). A gond csak az, hogy én ezzel konkrétan nem tudok mit kezdeni. A BKV-ba/MÁV-ba/(ex)MALÉV-ba/stb-be belefeccölt pénzemnek max integethetek, otthon meg van két gyerkőc, mocskos magas rezsi, mocskos magas kaja árak, mocskos magas adók. A "Fiam, te most azért nem kapsz túrórudit, mert kellett az új MÁV-finanszírozásba" - mondattal sem én, sem a kölköm nem fog tudni mit kezdeni. El elmélkedhetünk, meg szájkaratézhatunk egész nap, de a nap végén csak-csak abból a pénzből (is) éltem (volna), amit két kézzel szórtak/ szórnak ki az ablakon. És őszintén, vidékiként nem vicces a munkanélküliséget , a leroggyantságot, meg a csóróságot nézni, mikozben Pesten az a legnagyobb gond, hogy melyik megaplázát megint hová építsék...? Arról nincs egy elmélet, hogy vidék nélkül Pest, és Pest nélkül a vidék hogyan boldogulna? Na arra igazán kíváncsi lennék.

Long R3 IGF-1 2012.05.30. 10:27:51

Na, de az mennyibe kerül nekünk, hogy egyesek BMW járhatnak BKV helyett?
Másrészt.
Tán Padisah lehet az ötletgazda. Ha mind a 7 milliárd ember fizetne naponta 1 forintot a BKV-nak, azt ők ugye észre se vennék, minket viszont (és minden idelátogató turistát) ingyen gyaloghintón fuvarozhatna a BKV.

padisah 2012.05.30. 10:29:46

@qwertzu: ezt nevezem urizálásnak: azért nem ülök fel bkv-ra mert utazik rajta hajléktalan (vagy buzi, vagy zsidő vgy cigány, vagy kínai, vagy skinhead, vagy neonáci megfelelő rész aláhuzandó)

lehet menni autóval, és akkor ő szolidáris volt a csóró polgártársaival akinek csak bkvra tellik, az fizet akinek van miből, teljesen korrekt

esetleg ha ennyire utálja a szitut elköltözik oda ahol nincs bkv, és nem fizet ingatlanadót (vagy nem bp-it), a lakását meg megveszi az akinek jó a bkv is

excopp 2012.05.30. 10:30:34

@padisah:

"ahol túl sokat lopnak önkormi szinten, ott szar lesz élni"

- javíts ki, de talán egységnyi fővárosra esett a legtöbb nokiás doboz (ha tényleg igaz, hogy a GDP 40 %-a Bp-en keletkezik - ui: az is lehet, hogy csak elszámolás szerint, hiszen számos cég székhelye Bp...)

indapass90210 2012.05.30. 10:31:34

@padisah: "A 37 Mrd forintot a 3,7m adófizetőre leosztva 1000 forint fejenként és *évente*"

Köszönjük Emese!

padisah 2012.05.30. 10:31:38

@excopp: miből lenne kiegyenlítés? a vidékről beköltözőnek (mint pl nekem) felejtős a lakásvásárlás, csak bérleni lehet, de legalább van munkahely ellentétben pl Péccsel ahol születtem...

( a bérleti díjra úgyis rádobják az ingatlanadót, azt a tényleges lakáshasználó fogja fizetni, az szívja meg aki birtokol lakást és nem használja semmire)

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.05.30. 10:31:43

@padisah:
Látom nálad sem érkezett el a felvilágosodás ideje!

"látom nálad még nem érkezett el a felvilágosodás kora: az autót a saját pénzedből veszed meg, a vonatot bérled (azt az állam veszi meg és birtokolja)"

És tessék mondani, az államnak honnan van pénze? A marslakóktól??

Kivlov 2012.05.30. 10:32:44

@padisah:
ingatlant adóztatni kb. 30-40 értéknél lenne realitás. Abból meg lé nem sok származna.
egy 20 éves futamidejű hitelre vett 60 nm-es lyukat (ami mellesleg 20-25 misi) hova adóztatsz. Az nem luxus. Adózzon inkább a fogyasztás, abban részt vesz az ország 30%-át adó nyugdíjas réteg is, meg a kisebbség is...

padisah 2012.05.30. 10:33:38

@BPBP: és az államnak muszáj vonatra költenie? attól hogy az államé, a jegyárban ugyanúgy benne van a vonat ára

Mrs.Columbo 2012.05.30. 10:34:10

Pár éve kénytelen voltam buszozni, és Volán bérlettel közlekedtem. Most ránéztem, hogy 9800 Ft-ért milyen Volán bérletet lehet venni jelenleg, és 5-10 km-es jött ki, ez 9580 Ft.
Tehát egy vidéki a Volán bérlettel maximum 10 km-t tehet meg, és azt is úgy, hogy ráírják a bérletre a megállók nevét, tehát A megállótól B megállóig közlekedhet, és a 10 km-s bérletét nem használhatja az ellenkező irányban lévő településhez.
Ha azt nézem, hogy egy BKV bérlettel többszáz vonalon lehet közlekedni, egészen a városhatárig, akkor k.rvára alul van árazva az a 9800 Ft.
Vagy oké, megfordítom: a Volán bérlet van túlárazva.

ne most 2012.05.30. 10:34:57

@Lurian: El ne hidd, hogy vidékiként a BP-i közlekedést finanszírozod kivéve, ha Pakson laksz és azt gondolod az atomerőmű a városé.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2012.05.30. 10:36:14

Lehet itt ugrabugrálni, meg húbazdmegolni, de akkor is utaznia kell mindenkinek... valakinek ótóval, valakinek békávéval, valakinek drótszamárral, valaki meg csak úgy póriasan gyalog...
Lehet kérdezni, hogy kinek kell ezért-azért fizetni és mennyit? (MINDIG AZ EGYSZERŰ EMBER FIZET!) Szerintem, inkább az a fontos, hogy Mo-n van 100ezres (milliós?) nagyságrendű politikából élő rohadék, akiknek minden dolgát (még a kevésbé törvénytelent is) az egyszeri dolgozó fizeti meg. (és itt most nem beszélve a milliós mediterrán gyalogságról...) A kérdés, hogy meddig lesz ez így?

"egy extra bürokrata réteg (BKK) majd megoldja": a Vitézy-klán (Orbán pereputty) üdvöskéjének kellett egy játszótér... megkapta. És ki fizeti a számlát?

kerecsen2010 2012.05.30. 10:36:19

Állítólag a tömegközlekedés mindenhol veszteséges és igényli az állami támogatást. De ha összehasonlítjuk a világszínvonalú BKV jegyárat a béka feneke alatti szolgáltatással, az sokkal felháborítóbb, mint a jegyárak mellé nyújtott állami támogatás. Persze igen érdekes lenne egy működési költség-összehasonlítás más európai fővárosok jegybevétel+állami támogatás összegével, gyanítom, hogy a BKV verné a mezőnyt, legalábbis igen előkelő helyen végezné. Hála a hihetetlen pazarlásnak és a gépjárműpark életkora és minősége miatti magas üzemeltetési költségeknek.

padisah 2012.05.30. 10:36:25

@Kivlov: az ingatlanadóban pont az a lényeg, hogy mindenki fizeti, a nyugdíjas is, nincs szociális kedvezmény meg semmi, ha nem tudja ki kell költöznie kisebb lakásba, vagy ha nyugdíjas el kell mennie otthonba

a csavar a hitelre vett ingatlannál van, mert ott az ingatlanadót a tulaj fizeti, de közben a lakás félig a bankké nem az övé, erre kellene egy átmeneti derogáció, hogy a hitel nagyságával csökkentett értéken kell az ingatlanra adót beszámítani, de minden újabb vásárlásnál ez már ne érvényesüljön, csak a meglévő állományon

qwertzu 2012.05.30. 10:37:54

@padisah: Buzik, zsidók, cigányok, skinheadek, négerek, kínaiak, esti műszakból hazatérő transzvesztiták rendben vannak.
A nem büdös hajléktalanok is rendben vannak. De az az elképzelhetetlen bűz, az nincs rendben.
Fantasztikus lenne, eddig utazott rajta naponta 1millió munkábajáró. Ha ingyenessé tennék utazna rajta 100ezer munkábajáró, aki sehogy máshogy nem tudja megoldani, meg 10ezer hajléktalan. Jeee tömegkölekedés. A BKV ingyenessé tétele a létező leghülyébb ötlet.

ne most 2012.05.30. 10:37:55

@Mrs.Columbo: Ha vidéki járaton is több millióan utaznak, akkor ott sem pazarolják majd a pénzt a megállók nevének ellenőrzésére.

padisah 2012.05.30. 10:38:26

@Kivlov: ja, és nincs alsó küszöb, de értékarányos, tehát fizetni kell a 3 milliós parasztház után is, arányosan, ne lehessen semmilyen trükkel kibújni a fizetés alól (különben villámgyorsan osztódni kezdenek a lakások helyrajzi szám szerint)

ROBERTO 2012.05.30. 10:38:55

@dr. Bubó: Te nyomorult troll, a te vörösinges betyárjaid pont ugyanúgy loptak, mint a mostani narancsinges betyárok.

csak és kizárólag azt ródd fel az ellenségnek, amit a tieid nem tesznek meg. Márpedig ugyanolyan mocskos tolvaj minden magyar politikus!

Jelenleg nincs alternatíva.
--------------------------

@DemoJoe: Igazatok van, legyen ingatlan adó. DE az agglomerációba ne járjon ki a BKV vagy fizessenek az ott élők is ugyanúgy adót, és a BP-en valamint az agglomerációban megtermelt (azaz a BKV által lefedett területen) GDP-ből ne részesedjenek a vidéki suttyók, akik rínak a BKV miatt.

ÉS a MÁV-ot (személyszállítást), valamint az összes VOLÁN járatot állítsák meg BP határában, mert nincs rá szükség a városon belül, mert ott van a BKV, feleslegesen növelik az utak zsúfoltságát, vagy fizessenek a belépésért dugódíjat, mint minden autós aki belép a BKV-s területre....

Gondolkodjatok már el idiótáim, hová vezet ez? Állam az államban? egy ország működtethetetlenné darabolása? Városállamok és a városállamok közti harc?

Csak néhány más apróság, ami ugyan nem BKV, de hasonló... Az összes infrastruktúra behurcolása az utolsó faluba hatalmas fajlagos költségekkel jár, mert alacsony a népsűrűség... ebből következik, hogy a nagy népsűrűségű helyeken lakók fizetik a különbözetet csak azért, hogy az út, a gáz, a víz, a villany, a csatorna, a vezetékes vagy mobil telefon, az internet, a kábeltévé stb. ... naggyából mindenhol ugyanannyiba kerüljön. Ezen is érdemes lenne elgondolkodni a BKVfóbiás kommentelőknek, és az ilyen idióta posztíróknak is....

Lurian 2012.05.30. 10:39:40

Egyébként a Pest tartja el az országot biztosan igaz, de úgy tudom, minden önkormányzat előbb leadja az adója nagy részét a közösbe, aztán onnan visszaosztanak valamennyit. Kérdés, hogy hogyha egy vidéki város/ falu/ akármi adójának a 100%-a helyben maradhatna, és ő maga is kivethetne új adókat, neadjisten saját vállalkozásokat üzemeltethetne, akkor is ez lenne-e a kép? Egyébként a BKV jegyek szempontjából - szerintem - azt lehetne csinálni, hogy csökkenteni kéne a jegyárakat, de megszüntetni az ingyenességet. (A büntetési tételeket meg szorozni sokkal.) 150 forintos jeggyel kevesebben spórolnának (főleg, ha a büntetés mondjuk 30 ezer), és talán még a nyugdíjasok is ki tudnák fizetni... Vagy tévedek?

padisah 2012.05.30. 10:39:56

@qwertzu: akkor legyen a buszvezető + utas felhatalmazva hogy lerúgja a buszról a büdös hajléktalant

ez szerintem szimplán rendészeti kérdés, most sem szabad a buszon (túlságosan) koszosan utazni

Mrs.Columbo 2012.05.30. 10:41:20

@ne most: Van egy olyan gyanúm, hogy vidéki járatokon országos szinten azért többen utaznak, mint a fővárosban BKV-val. Bár ez csak egy kósza tipp.
Egyébként mi a pazarlás? Hogy rányomtatják a bérletre a neveket? Vagy hogy ott is ugyanúgy vannak ellenőrök, akik néha-néha ránéznek?

Kivlov 2012.05.30. 10:42:10

@padisah:
Ez marhaság.
Ez működhetne, ha lennének államtól potompénzért bérelhető lakások milliós nagyságrendben. De nincsenek...

Lurian 2012.05.30. 10:42:52

@ne most: Az adómból oda (is) megy, tehát finanszírozom. Meg annyi minden mást is, amit nem, hogy nem használok, de lehet, hogy még azt sem tudom, hogy létezik. :-)

Pityubácsi 2012.05.30. 10:43:20

@Yumurdzsak: "tudna olyan példát mondani, ahol nyereségesen működik a tömegközlekedés?"

norvégia, japán

OftF 2012.05.30. 10:44:51

ja persze, menjen csődbe a BKV, aztán kerüljön elő a sok roncsautó helyette, szopjunk kollektíve a dugóban, évi jóval több, mint 20k plusz benzint elégetve, plusz a drága idő, de legyenek akkor a boltok, szolgáltatók, hivatalok csak 6 órán át nyitva 10-4-ig, mert ugye, nem mindenkinek van kocsija, azok gyalogolnak haza két órát.
Nooooormális?

metal · http://electric.blog.hu 2012.05.30. 10:44:57

"Ráadásul az adófizetők még bliccelni sem tudnak."

De tudnak, ez is a magyar költségvetés egyik legnagyobb baja!

szabosudden 2012.05.30. 10:45:19

Az állami újraelosztási rendszereknek pont az a lényege, hogy valami szolidaritásfélét rejt magában. Vegyül példaként az egészségügyet:

Átlagos fizetéssel rahedli pénzt öl bele a dolgozó ember, még akkor is ha egészséges. Viszont ha bármi betegsége van, akkor, mivel ez egy biztosítás (vagyis most már nem teljesen az, de talán a törvény még garantálja) és a betegségek nagy részét 0 Ft-ból ki lehet hozni (persze az más tészta, hogy a zsebbe csúsztatott 20 ezresek nélkül sokkal valószínűbb, hogy a tepsin végzem, de sajnos sokszor még a hálapénz sem segít - persze azért elteszik akkor is, ha tudják, menthetetlen a beteg, de ez most teljesen más témakör-)

Szóval annyi a lényeg, hogyha nem lenne TB járulék (vagyis már adó), akkor egy esetleges betegség esetén az egzisztenciánk rámenne, sőt az átlagos dolgozók, akik a minimálbér másfél-2-szereséből élnek, biztosan nem tudnák kifizetni.

Szóval ezt a fajta szolidaritást azért nem ásnám el azonnal, persze az már más kérdés, hogy a gyakorlatban hogy valósul meg, de ehhez tényleg az emberek felfogását kéne megváltoztatni, ami viszont egy politikai erőnek sem érdeke...

A BKV helyzete egy kicsit más, de azért mégsem. Egy reménye van az egyszeri budapesti polgárnak, elhiszi Tarlósnak azt a mondását, hogy őt az újraválasztása nem érdekli, a problémákat akarja megoldani. Ha ez valóban így van, csak drukkolni tudok, csak mivel Ő is politikus, ezért nem tudok 100%osan hinni benne.

Egyszóval a kérdés valószínűleg így is feltehető:

Egyetért-e ön azzal, hogy a társadalmi szolidaritás kiterjedjen a tömegközlekedési szolgáltatásokra is?

Ebből akár lehetne népszavazás is (konzultációban ilyen kétesélyes kérdést úgysem tesznek fel), csak sajnos a politikusok valódi érveket nem hiszem, hogy felhoznának, mivel a kérdés következményei mint egy Pillangó effektus, számomra legalábbis beláthatatlanok (bármelyik válasz is nyerne).

Ha olyan fizetésem lenne, akár a 27 ezer Ft-os bérletet is kiperkálom, amíg az autó nem éri meg jobban (anyagilag és kényelemmel is) és tudom, hogy ez a pénz nem a felső-vezetők prémiumaként végzi, hanem mondjuk fejlesztésekre, bérfejlesztésekre, fenntartásra költik.

A legjobb a szabadpiac lenne itt is, csak hát 5 különböző villamos nem mehet a 4-es 6-os vonalán, vonalankénti szolgáltatásokkal meg kb. ugyanott lennénk.

Én mint adófizető állampolgár ebbe sajnos mélyebben nem tudom beleásni magam, de elvileg vannak főállásban fizetett politikusaink és általuk fizetett szakértők (nem is kevés), akiknek elvileg ez lenne a dolga és nem az, hogy már a következő választásra gyúrva ígérgessék az ingyenbérletet.

mgabrielm 2012.05.30. 10:45:20

@csabsz13: Biztos az volt, ha Te mondod.

a BKV nem allami vallalat, ezt nem is allitotta senki. Ellenben allami tamogatassal mukodo onkormanyzati ceg. Azert tamogatja az allam, mert az onkormanyzat nem lenne kepes maga finanszirozni, a jegyarak emelese meg nem opcio. Sot, egy ketmillios varosban (egy tizmillios orszagbol!) a BKV jegy es berlet arai mar politikai kerdes mert nagyszamu szavazo voksat birja befolyasolni.
Tehat az orszag 20%-at kiszolgalo cegrol van szo, sot, meg a kedves nem budapesti lakosok is azt hasznaljak amikor a fovarosba utaznak, es ok sem piaci aron veszik igenybe a szolgaltasokat.

A TB nem csak egeszsegugyi hanem szocialis es nyugdijkifizeteseket is finansziroz. Ha csak egeszsegugy lenne, akkor valoban ugy is mukodne illetve erre a reszteruletre korlatozva ugy is mukodik ahogy irtad. De a lenyeg ott van hogy a kozosseg osszedobja a kezelesek arat, nem a beteg maga fizeti meg a kezeleseit. A BKV is hasonlo modellben mukodik allami tamogatassal. Van egy kozosseg, a magyar allam lakosai, akiknek befizetett adojabol az oket reprezentalo magyar kormany ugy dontott hogy finanszirozza reszben a fovaros tomegkozlekedeset, mert az ugy jobb azoknak akik igenybe veszik es ezaltal a kozosseg szamos tagja boldogabb.

A volanok is kapnak adobol, a mav is meg sokan masok is. Amit a kozosseg (allam) tamogatasra erdemesnek gondol, mint pl a nyugdij.

Ezt a rendszert tamadja az eredeti buta blogbejegyzes.

Mindazonaltal irtam most is valamit butasagot. Ravilagitanal mi az?

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2012.05.30. 10:45:45

Mellesleg, ha nem kellene a BKV-n keresztül az összes puszihavercimborarokont (barátot és barát barátját) nekünk eltartani, akkor lehetne alacsonyabb jegyárakat kialakítani... persze, kérdés, hogy az illetékesek akarnák-e... A BKV-vízfejét tizedelni kellett volna (mint a római legionáriusokat) és nem még egy réteget (BKK) föléjük rakni...

Zotya 2012.05.30. 10:45:51

Ez egy nagyon demagóg poszt. Olyan, mint amikor valaki azt vizsgálja, hogy mennyibe egy szem borsó a levesben...

flimo13 2012.05.30. 10:46:03

@kerecsen2010: a világ boldogabbik felén 1:1:1 arányban finanszíroz a költségvetés, a város, és az utasok (jegybevétel), szóval a bkv még keveset is kap.

Rocko- 2012.05.30. 10:46:34

ki kell vonulnia az állmanak ÉS az önkormányzatnak is a tömegközlekedésből.
vagy ne, és de akkor szedjenek jegyet.

el kéne már dönteni, hogy a tömegközlekedés szociális juttatás, ezért ingyen van (azaz csak adóból fedezik) vagy pedig szolgáltatás, akkor pedig ne kapjon egy fillért se adóból.
de így ez a két szék közt a pad alatti helyzet.

OftF 2012.05.30. 10:46:54

Viszont egy jelentős költséglefaragásnak akár rögtön neki lehetne állni, gyanúm szerint úgy kb. 50%-ot lehet vágni, még akkor is, ha végre a karbantartásra is elkezdenek költeni.

valaki76 (törölt) 2012.05.30. 10:47:32

@Kivlov:

a 27% ÁFA nem világrekord? :)

TheSaurus62 2012.05.30. 10:49:02

Mikor elkezdtem budapesti lenni, még volt külön villamosbérlet (az összes elektromos hajtányra) valami 45? Ft-ért, sárga színben, meg buszbérlet 110-ért kékben. Mivel olyan helyen laktam/dolgoztam, elég volt a sárga bérlet, ha meg buszra kellett szállnom, 1,50 Ft volt a kék jegy (a sárga jegy meg 1,0 Ft). Jó, ezek az árak paleolit előttiek, de a rendszert meg lehetne ismételni, többen vennének talán bérletet is. És miért nincs diákjegy? A gyerekeim gyalog 10 percre laknak a sulitól, bérletük ergo nincs, de ha elmennek kirándulni, akkor vihetnek 2-4-6 jegyet per fő, már nem éri meg...

valaki76 (törölt) 2012.05.30. 10:49:06

@Kivlov:

ingatlanadózás témakörben csak az ún. területérték-adónak/földadónak van értelme a többi porhintés

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2012.05.30. 10:50:27

Ilyen ez a közlekedés. Tény hogy lehetne a BKV költséghatékonyabb, de ehhez pár milliárdot meg FEJLESZTÉSRE kellett volna költeni ez elmúlt húsz évben, hogy ne a lerohadó busz/villamos/hév/troli-park vigye el a bevételeket. Az államnak mindenképp támogatnia kell a tömegközlekedést, mert a helyváltoztatás alkotmányos jog és az egyéni közlekedésre nem mindenkinek van pénze, illetve mostanság visszaszorulóban is van. Az egy másik kérdés, hogy a BKV relatíve sok pénzbe kerül, de inkább más hasonló méretű nagyvárosok közlekedési kiadásaival kéne összehasonlítani, abból lehetne látni hogy mennyire költséghatékony. Azt azért látni kell, hogy a BKV viszonylag sűrű járatokkal lát el egy kétmilliós metropolist. Ez akkor sem kétfillér, ha a busz beázik és össze van firkálva.

valaki76 (törölt) 2012.05.30. 10:50:37

@Rocko-:

a tömegközlekedés anno piaci alapon jött létre...

még a kisföldalatti is magánvállalkozás volt...

1876 előtt a vasút is magánkézben volt...

az utak is max önkormányzati hatáskörben voltak

2012.05.30. 10:50:57

@Rocko-: na ne, még csak az hiányozna, akkor tényleg 3x ennyi lenne minden. Azért munkába kell járni... nincs gond a vegyes felállással - annyi legyen ami kifizethető, a többit közpénzből, elvileg így megy ez kb mindenhol.

szabosudden 2012.05.30. 10:51:50

Még kiegészíteném azzal, hogy a szabadpiacot persze állami garanciavállalással lenne jó bevezetni, mert nyilván ha csődbe menne pár kulcsvonalat üzemeltető cég, akkor azért ne álljon meg a élet fél/1 évre.

Az IMF-fel köthetnénk biztosításokat pl. a különböző kulcsintézmények összeomlásának esetére, ahelyett, hogy kb. az államcsődre kötünk. Persze ez megint csak nem érdeke senkinek, csak esetleg az adófizető állampolgároknak de ők ugye csak fenntartói a rendszernek.

flimo13 2012.05.30. 10:52:35

A vidékről pampogóknak meg, ha ennyire fellobbant bennük az igazságosság, akkor nemhogy progresszív, hanem regresszív adó legyen. Aki keres 100 ezret, fizessen 50%-ot, aki 500 ezret, fizessen 10%-ot. Nehogy már aki jobban keres többet rakjon a közösbe, mikor ugyan annyit kap. Lenne egyből sírás-rívás.

Kisinyovi Goro 2012.05.30. 10:53:37

@mgabrielm: nem egészen olyan, lévén a BKV nem országos, hanem lokális szolgáltatás. viszont ezért (legalábbis elvben) az önkormányzat is fizet a fenntartásáért, tehát egy nem budapesti adófizető azért lényegesen kevesebbel "van benn" a BKV finanszírozásában, mint azt a cikk állítja. egyébként az államnak nem sok helye van egy lokális szolgáltatás veszteséges biztosításában, főváros esetén azonban ezen is nagyvonalúan túl lehet lépni, a fővárosban befizetett SZJA 98%-a úgysem marad Pesten, hanem viszik csilingelő szökőkutat építeni büdösfalvára. de az nem szokott máshogy lenni, hogy jegy+önkori, mert ha a jegy az összes költséget fedezi, akkor annyiba kerül, hogy a lehetséges igénybe vevő már veszi is a kocsira szánt pénznek a malacperselyt.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2012.05.30. 10:55:04

@Zotya: :D "De mi került ezen a fotelon...?" :D

Kivlov 2012.05.30. 10:55:33

@valaki76:
világrekord? lehet. de kit érdekel?
inkább a fogasztás adózzon, mint a jövedelem. Pláne egy olyan országban, ahol az emberek nagyrésze ténylegesen nem a bevallott jövedelmét keresi...

flimo13 2012.05.30. 10:55:39

@valaki76: aha, és 1876 előtt melyik réteg használta a vasutat? Hát nem a munkába járók..

Sultan 2012.05.30. 10:59:08

4-es metró helló!
Ahelyett hogy rendbe rakták volna a finanszírozást(minden állami 1 FT-hoz 1 FT kerületi hozzájárulás), felújították volna a vonalakat és a járműveket még hozzávágtak egy évi 6 milliárdos fenntartási költségű 4-es metrót.
Éljen a liberalizmus!

ROBERTO 2012.05.30. 10:59:26

@Mrs.Columbo: Ha azt hasonlítod, hogy a BKV-n kívül országosan mennyien használják a tömegközlekedést, akkor az ott felmerülő költségeket is összegezni kellene.

Mondjuk erre én is kíváncsi lennék.... :-)

padisah 2012.05.30. 10:59:40

@belekotty: ha 1,8 millió versenyszférás adófizetésére redukálom a 37 Mrd-os támogatást, akkor tényleg kb. 20k jön ki, csak nem fejenként, hanem minden 5. emberre, és nem havonta (ahogy a cikk sugallja) hanem évente

TheSaurus62 2012.05.30. 11:00:22

@flimo13: Pedig már Baross Gábor megmondta, olyan vasút kell, amin a néni felhozza Pestre eladni a zöldséget (nem szó szerinti idézet).

esprit 2012.05.30. 11:00:27

@Kivlov: """Nyugdíjasoknak max 50%-os kedvezményű jegy.""""

MIÉRT IS?

scsaba1 2012.05.30. 11:00:42

Azt hittem, hogy ez a "mennyibe kerül nekem, aki nem is használom" kezdetű írások már cikinek számítanak újabban, és senki nem próbálkozik ilyen olcsó demagógiával.

Ráadásul a tárgyi tévedés az 5. bekezdésben. Lol.

Gyorsan számold ki az agrártámogatásokat is...

Col.Maybourne 2012.05.30. 11:01:40

A kovetkezo paradigmak mellet folyik itt a tarsalgas:
1. A tomegkozlekedes mindenhol veszteseges. Ez netto hulyeseg.
2. Tomegkozlekedes nelkul osszeomlana a Nagyfalu. Ez is netto hulyeseg.

A legnagyobb baj ott van, hogy hozza nem ertok vezetik a ceget (Vitezy Davidka es baratai).

scsaba1 2012.05.30. 11:02:32

@Fot L' Mondó:

Ja, ja... Gondoltam én is, hogy belinkelem.

dr. pretender 2012.05.30. 11:02:38

na ez aztán a demagógia, számoljuk ki azt is, mennyibe kerül a kórházak fenntartása az egészséges adófizetőknek... vagy a rákosok kemoterápája baszki.
az állam erről szól. beszedi a pénzt és újraosztja. igen, lehetne sokkal-sokkal hatékonyabban csinálni, de azért így rácsodálkozni ennyire alapvető dolgokra elég erős :DD

Kisinyovi Goro 2012.05.30. 11:03:45

@valaki76: persze, a dubai luxusmetró is lehet, hogy profitábilis, meg a tgv is, csak ezért a szarért, ami Pesten van, egyszerűen nem lehet több pénzt kérni, mert nem kéne a kutyának sem. meg érted, nem ugyan az a kettő, hogy nincs pénzem hintóra, konflisra, de van pénzem feszíteni a kisföldalattin, míg a pór gyalogol vs. nincs pénzem kocsira, de veszek csili-vili biciklit és feszítek a critical masson, a pór meg bkv-zik. szóval arra utalgatok, hogy közben elmozdult lefele a tömegközlekedés célközönsége. ezért hát magáncég+önkori szvsz a jelenkornak megfelelő megoldás (tehát az önkori kiegészítése teszi profitábilissá a magáncég bizniszét) és ahogy a minőségfejlesztés lehetővé teszi, hogy nagyobb legyen a szolgáltatás ára, de ne csökkenjen a kereslet, úgy csökkenhet a belefolyó közpénz. persze nem hiszem, hogy horribilis árakon is fenntartható lenne a 30%-nál is nagyobb közönségarány (a tömegközlekedésre vonatkoztatva), de majd a jövő eldönti.

fidesz = házmesterek pártja 2012.05.30. 11:04:34

@Sultan: mondjuk ha a kedves fideszesek nem azzal foglalkoztak volna folyamatosan, hogy akadályozzák a metróépítést, ahol lehet, pusztán azért, mert nem fideszes főpolgármester volt Budapesten, akkor már rég utazhatnánk rajta. Csakhát ugye...
(mert ugye azt még ők is elismerték, hogy kell a 4-es, csak a nyomvonal kapcsán kötekedtek, aztán hogy nem úgy lett, ahogy ők mondták, attól kezdve minden eszközzel akadályozzák az építést)

Kisinyovi Goro 2012.05.30. 11:05:35

@dr. pretender: a BKV lokális, ezért ez szúrja már ki a szemet, nem országos szolgáltatás, halló-halló.

valaki76 (törölt) 2012.05.30. 11:07:18

@Kivlov:

„inkább a fogasztás adózzon, mint a jövedelem”

A szolgáltatók ugyanúgy a munkára terhelik rá

BTW

A megtakarításaidat is megadóztatják ezzel

Az ÁFÁ-nak pedig elég kemény mellékhatásai vannak a jóval egyszerűbb „sales tax-el” szemben, pl. a vertikális integrációt, és a piaci koncentrációt erősíti.

valaki76 (törölt) 2012.05.30. 11:08:29

@flimo13:

a teljes budapesti tömegközlekedés - pl. 200 km villamosvonal - piaci alapon jött létre...

persze anno a közutakat sem szubvencionálták

más volt az nagyon

ROBERTO 2012.05.30. 11:09:54

@padisah: Így van, ehhez hozzáteszi a BP-i bérletvásárló a maga évi kb 120000 Ft-os hozzájárulását, így neki már 140000 Ft a fejadagja...

valaki76 (törölt) 2012.05.30. 11:11:01

@Kisinyovi Goro:

a kommentem mindössze arra akarta ráirányítani a figyelmet, hogy anno egészen "furcsán" folytak a dolgok

utána persze mindent átkutyultak

BTW

mellesleg ha piaci alapon áraznál, vagy valóban privatizálnál a közúti közlekedés is nagyon drága lenne...

csabsz13 · http://www.fcstpauli.com 2012.05.30. 11:11:04

@mgabrielm: igen, megint ugyanazt írtad le, kiegészítve azzal, amiket én is leírtam a TB-ről és a BKV-ról.

te írtad: "De a lenyeg ott van hogy a kozosseg osszedobja a kezelesek arat, nem a beteg maga fizeti meg a kezeleseit. A BKV is hasonlo modellben mukodik allami tamogatassal."

szerintem ez butaság, mert nem ugyanaz a TB és BKV. legalább is nem ugyanúgy kellene működnie - a BKV-hoz nem kellene az államnak pénzt adnia.

a TB-be, ha fizetsz akkor vannak jogaid az ellátáshoz és a nyugdíjhoz (és tegyük hozzá, hogy a kormányzat "elvileg" már csak annyit költ ezekre, amennyit VALÓBAN a biztosítást fizető tagok összedobnak - azaz más "adóforrásból nem finanszírozza ezt a rendszert, pl. azok adójából, akik nem fizetnek TB-t, mondjuk a cégek).

ezzel szemben a BKV-t még mindig úgy finanszírozza az állam a beszedett adókból, hogy sokan nem is használják.

egyébként lenne jobb példa erre a TB helyett, pl. stadionépítés. ez ugyanolyan kérdés, nem mindenki jár ki válogatott meccsekre, főleg nem debreceni meccsekre...

a lényeg azonban a BKV esetében az, hogy az egy VÁLLALAT (mint előbb is írtam) és neki kellene kitermelnie a költségeit, illetve a valóban közvetlenül érintett önkormányzatoknak finanszírozni és nem az államnak költenie rá.

az már más kérdés, hogy a rossz gazdálkodás és az utóbbi 10 évek befektetéseinek elmaradása miatt nem tud saját lábán megállni a cég...

zsitva 2012.05.30. 11:11:26

A blog szerző bizony jól számolt.

Teljes árú jegy esetén, amennyiben nincs önkormányzati és állami támogatás egy BKV jegy körülbelül 900 forintba kerülne.

Mivel a havi bérleteket 20 munkanap kétszeri utazására számítják így a havi bérlet kb. 40x900= 36.000 forintra jönne ki.

Mivel önköltségcsökkentő tételek is bejátszhatnak, például kb. 1000 BKV-s irodista elbocsátása, így előfordulhat, hogy a valóságban - támogatások nélkül - a vonaljegy kijönne 800 Ft.-/db árra is, a bérlet pedig 32.000 Ft.-/hó árra.

Ezeket az árakat a lakosság többsége nem tudja megfizetni, ezért vannak az állami + önkormányzati támofatások + amikor már az is kevés jönnek az állami visszafizetési garanciával felvett hitelek.

SemBoga 2012.05.30. 11:11:41

@d.z.:

"Az államnak mindenképp támogatnia kell a tömegközlekedést, mert a helyváltoztatás alkotmányos jog és az egyéni közlekedésre nem mindenkinek van pénze, "

Nem ezért, hanem mert a bkv nélkül többet bukna az állam, mint a bkvra költött pénz.

Kisinyovi Goro 2012.05.30. 11:11:44

@Col.Maybourne: az első tényleg az, de a széles tömegek által igénybe vett tömegközlekedés az árképzés kényszerei miatt többnyire veszteséges, és a közösségi (közpénz forrású) áldozatvállalás teszi profitábilissá a magáncég szolgáltató részére. ahol az árképzés szabad, ott persze, h lehet nyereséges, nincs ez megtiltva neki.
a második meg jó kérdés, de talán a carsharing-paparégiladája-taxi-drótszamár-rendkívüli szabadság-táppénz kombó segít átvészelni az átmeneti időt, amíg feláll az új tömegközlekedési rendszer és szolgáltató.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.05.30. 11:12:16

@ne most: "Pakson laksz és azt gondolod az atomerőmű"

Az erőmű úgy Paksé, mint a GDP 40%-a Pesté.

ROBERTO 2012.05.30. 11:14:11

@valaki76: Azokon az utakon 60 km/óra felett életveszély lett volna közlekedni, de szerencsére a ló nem volt olyan gyors :-)

csabsz13 · http://www.fcstpauli.com 2012.05.30. 11:14:14

@csabsz13: röviden talán úgy fogalmaznám meg, hogy a TB közösségébe akaratom szerint belépek vagy nem (fizetek TB-t vagy nem - az én döntésem, ha nem fizetek, akkor nem kapok ellátást és nyugdíjat), de adót kell fizetnem így is úgy is, és abból fizetik a BKV-t.

szóval nem arról vitázunk, hogy kell-e pénz a BKV-nak, hanem csak arról, hogy jó példa-e erre a TB.

tocibacsi 2012.05.30. 11:15:29

Én a témához mindig csak annyit szoktam hozzátenni, hogy a JELENLEGI tarifák mellet is olcsóbb autóval járnom, mintha megvenném a BKV jegyet. Igen, ehhez hozzá tartozik, hogy az autó fix költségeit nem számolom bele, mert autóm van és kész, és akkor is lenne, ha egy métert nem járnék vele évente. Igen, hülye vagyok minden bizonnyal... de talán mégsem:
- NAPONTA 1.5 órát spórolok a melóba járáson
- Heti minimum 1x, de inkább átlagosan 2x mindenképpen kell a kocsi egyéb tennivalók miatt, részben meló, részben vásárlás és részben azért, mert tömegközlekedéssel a felét se lenne időm elintézni vagy a felét se tudnám hazaszállítani...
- Elég sokat járunk el esténként akárhova, ahonnan hazafele nem feltétlen érjük el az utolsó buszt; tököm se fog fél órákat szobrozni az éjszakaira várva...
- Hétvégente elég sokat járkálunk a Balcsira, mert van ott egy pici faház, nem frekventált település nem frekventált részén... Viszünk oda 2 biciklit meg 1 kutyát és a hétvégi cuccot... 16:00 indulással számolva fél kilencre érnék oda, kutya, bicikli és BKV jegy nélkül bő 6000 Ft-ból. Kocsival 75 perc és 5000 Ft maximum... Ráadásul általában 4-en megyünk...

Tehát kocsi van és kész. A teljes üzemanyag költségemnek amúgy is csak felét, harmadát költöm a melóba járásra. Ez a kiindulási alap, anélkül a Budapest tábla túloldalán 300 méterrel már halott vagy. És errefelé kötött pálya sincs...

Col.Maybourne 2012.05.30. 11:16:42

@Kisinyovi Goro: Valoban lenne atmeneti idoszak amig uj cegek felallnak es elkezdenek szolgaltatni. Viszont a BKV-nal csak jobb johetne.
De mondjuk ha holnap szeretnek egy kozlekedesi ceggel indulni a pesti utasok kegyeiert azt nem engednek. Pedig en meg ertek is hozza, nem ugy mint Davidka (Vitezy).
De nem szeretnek...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.05.30. 11:16:45

Amúgy nekem (aki BKV-ik) semmi kifogásom a 24000 Ft-os bérlet, és a 800 Ft-os jegy ellen.

Csak viszont szólnék, hogy 10utas / négyetméter felnyorotítása egy szököévente közlekedő buszra, villamosra nem európai szintű tömegközlekedés...

Ha 6-an ülünk egy autóban, azért a rendőr halálraszexuál (agyonb@sz), mert nem szabad. Mikor szállnak már rá az ily módon életveszélyes járművekre?

Kivlov 2012.05.30. 11:17:05

@esprit:
Nem ez a kérdés.
Ingyenes utazás. MIÉRT IS???

Egyébként, azért mert nincs ingyen ebéd! Ne furikázzon hobbiból senki, fizessen vagy menjen gyalog. (Ha orvoshoz ment, korábban sem kellett fizetnie, ott volt az utiköltséges papír. Ennyi.)

Long R3 IGF-1 2012.05.30. 11:17:47

Szerintem a teljes országra ki kell terjeszteni Budapest közigazgatási határát (még így se lenne túl nagy város). Kicsit több lenne a kerület, viszont mindenhová békávéval utazhatnánk. A metró vonalakat meghosszabbítanák Sopron-Békéscsaba, Nyíregyháza-Zalaegerszeg stb. irányokba, a máv kocsikat átfestenék sárgára és csengővel szerelnék fel. Így aztán nyugodt szívvel fizethetnének az emberek, jutna mindenkinek a jóból.

tocibacsi 2012.05.30. 11:18:24

Ja és hát a lényeg: egyedül ülve az autóban sem kerül többe. Ha ennek a két-háromszorosából képtelenek megoldani a BKV és a MÁV működését, akkor talán ideje beszántani, besózni és ideengedni valami nyugati magáncéget, az majd nem költi el nokiásdobozokra, kamu tanulmányokra és egyéb értelmetlen dolgokra a pénzét...

Kisinyovi Goro 2012.05.30. 11:18:46

@valaki76: persze, az amerikaiak tudnának mesélni a jó minőségű magánút-rossz minőségű közút anomáliáról, meg az autó alternatíváiról (kocsi), de egyelőre ez itt az öreg kontinensen még nem szokás. de a tömegközlekedés ilyetén fenntartása, pont a lokalitása és az önkormányzat államhoz viszonyított kisebb forrásai miatt, már régóta igen. persze ilyetén alatt a magáncég+önkormányzat komplexet értem, és még véletlenül sem az önkormányzati cég+állam+önkormányzat szörnymasszívumot. a BKV káosza szépen előrevetíti a marsrutkák (iránytaxik) korszakát, ami mondjuk így jobban belegondolva, a BKV esetleges összeomlása után hamar átvenné a feladatait. (mi meg óhatatlan beleragadnánk kelet melaszába vagy baklavájába vagy törökmézébe, mindegy, de már nyugat nem lennénk sohsem.)

Pan Modry 2012.05.30. 11:19:38

@padisah:
"1.) a máv vs autó összehasonlítást úgy kell megtenni, hogy a vonaton utazás kényelmét megismétlő személyautó bérleti díját is hozzáadjuk a számlához, merthogy a mozdonyt és a vonatot nem vesszük meg, csak a jegyet, az autót viszont meg kell venni, vagy mindkettőt bérelni kell az útra, annak az árát hozzá kell adni, nem is beszélve a közutakra költött állami pénz elszámolásáról, hogy azt mennyiben fedezi az üzemanyagokra kirótt adó!"
A kevesse kihasznalt vonalakon meg az is olcsobb lenne az allmnak ha annak a nehany utasnak fejenkent lizingelne egy Opel Insigniat.

"2.) bkv esetében a célszerű az lenne, ha az egészet budapesti polgárok fizetnék ingatlanadó formájában, maga a tömegközlekedés pedig jegy és bérlet nélkül bárki által használható (de nem ingyenes, mert adón keresztül kerül finanszírozásra). Az ingatlanadó mértékét meg befolyásolja, hogy mennyire van ott tömegközlekedés vagy más önkormányzati infrastruktúra
ami nincs:
- miskolci polgár nem fizet a bkv-ba, csak budapesti
- nincs jegykibocsátás, ellenőrzés, elsőajtósfelszállás etc. és ezeken spórolni lehet"
Ez teljesen korrekt, az allampolgarokkal erzekeltetni kell hogy egyes szolgaltatasoknak mi a koltsege, raadasul ebben az esetben az allampolgarok jobban megkovetelnek a transzparens mukodest. Ma egy atlag fideszes vagy mszp-s ugyis aszerint itelkezik hogy epp kihez tartozik egy terulet, ha leginkabb a sajat penztarcajan at erezne akkor a kettos merce helyett racionalis dontest tudna sulykolni.

"3.) ha ez nem megy, mert a szent nyugdíjasokra nem szabad ingatlanadót kivetni, akkor marad az, hogy a buszközlekedés visszavágásával költséget takarít meg a bkv, meg persze a vízfej faragásával, de ez utóbbi annyira szokott fájni, hogy sohasem lépik meg"
Nem meglepni valamit amit kell mindig fajdalmasabb mint idoben, gyorsan lepni.

"a nagy ostobaság, hogy pont a buszokat akarják meghagyni és a villamos/metró/troli vonalakat szűkíteni, vagy járatot ritkítani, holott ezek a kötöttpálya miatt nagy fix költséggel működnek, alacsony változó költség mellett, a teljesítmény visszafogása pont nem jár költség csökkenéssel, csak bevétel csökkenéssel "

Ki kell szamolni hogy adott utaskilometerre mi az olcsobb, ahol nagy a volumen ott valoszinu a kotott, ahol meg nem ott meg a nem kotottpalyas.

Kisinyovi Goro 2012.05.30. 11:20:21

@Col.Maybourne: közben eszembe jutott, hogy a legkisebb ellenállás kb. az iránytaxik felé lenne, az pedig a BKV-hoz képest is visszalépés, bár rossz rendszernek azért nem nevezném, Szentpéterváron pl. olcsó és gyors egyszerre, cserébe kényelmetlen.

qwertzu 2012.05.30. 11:20:47

@Col.Maybourne: "De mondjuk ha holnap szeretnek egy kozlekedesi ceggel indulni a pesti utasok kegyeiert azt nem engednek."

Ki tiltaná meg? Tesco ingyenes buszjáratok például simán működnek.

mufflinca 2012.05.30. 11:21:34

Önmagában a 320.- Ft-os jegyár is felháborító! Egy busz szerintem max. 30 liter gázolajat eszik 100 km-enként. Ez 135 Ft/km. Az emberek átlag mennyit mennek vele? Esetleg ha 5km-t átlagban. És mennyien vannak egy buszon? Átlag 20 fő. Vagyis: 1280 Ft/km a bevétel! Ebből a bevételből csak tized rész az üzemanyag, a maradék 90% nem elég a kiszolgáló arhitektúrára és alkatrészekre? Ne már! És pontosan ezért jár mindenki gépkocsival, mert hülye lesz 320 Ft-ért menni pár km-t, ha kocsival ebből mehet 10-15-öt is! Néhány éve az üzemanyagköltség és tömegközlekedési költség arányaiban fordított volt. Kb. 2x annyiba került az autózás, mint a BKV. Most meg a horribilis üzemanyag ár mellett is fele annyiba kerül az egyéni gépkocsival közlekedés? Ébresztő!

Grgabácsi 2012.05.30. 11:22:54

@kerecsen2010: Nem nyert. A BKV kiugróan alacsony költséggel üzemel összehasonlítva egy bécsi, prágai, müncheni, berlini stb. közlekedési vállalattal. Mondjuk úgy nem csoda olcsóbban üzemelni, hogy nem tartják karban az infrastruktúrát, ahogy kéne. Az tény, hogy benne van ebben a "drága dolog szegénynek lenni" effekt is, de még így is gombokból működik a BKV.

nemecsek ernő áruló 2012.05.30. 11:23:23

@OkoskaTo:rp: Én inkább ezt nem akarom tudni. Évek óta mondom, hogy a BKV-t, és a MÁV-ot is el kéne adni a picsába már!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.05.30. 11:24:39

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): ha ejrópajibb lenne, még nagyobb lenne a veszteség...
(bár a háttérben meg évtizedek óta a tisztességes, jó szakembereket irtják ki a cégnél az ejtőernyősök/spanok/polfelszopók javára, tehát ott fogni lehetne az ejrópaizáláson)

nemecsek ernő áruló 2012.05.30. 11:24:48

@W Joe: Jellemzően a magyar kis vállalkozók, akik már így is ki vannak zsigerelve, és azon kell ügyködniük, mi legyen az az adó, amit valahogy nem fizetnek be, hogy egyáltalán életben maradjanak.

Szúnyog 2012.05.30. 11:26:56

Index címoldal, felvezető:
Sorok között BKV vonaljegy: 880.-
Minden magyar adófizető több mint 20000 forintot költ havonta a BKV-ra anélkül, hogy akár egy szakadt trolira feltenné az ülepét.

Nos ez 3 millió adófizetővel számolva 720 milliárd.
Ez mutatja, mennyit érnek az okoskodó bloggerek és a mindig, mindenről véleménnyel, tudással rendelkező kommentelők.

qwertzu 2012.05.30. 11:28:10

@mufflinca: "mert hülye lesz 320 Ft-ért menni pár km-t"
A még okosabbak meg bérlettel járnak.

"És pontosan ezért jár mindenki gépkocsival, "

Milyen mindenki? A Blahán egy piros hetessel több ember jut keresztül a kereszteződésen, mint 5 perc alatt autóval az összes irányból.

Rocko- 2012.05.30. 11:28:27

@A csótány is ember: lehet háromszor annyi. de annyival kevesebbet vesznek el az adódból.
érted.
aztán eldöntöd, hogy tömegközlekedéssel, autóval, gyalog, biciklivel vagy mivel éred el az uticélod.

Col.Maybourne 2012.05.30. 11:29:53

@qwertzu: Ezert mondom, hogy hozzaerto emberek kellenenek. Valoszinuleg nem vagy az, mert ez a szezon meg a fazon esete.

gnme 2012.05.30. 11:30:21

ugyanolyan elba*ott a cég, mint a bábú vezetője

nagy szakmai és élettapasztalattal rendelkező kihaénnem dávid

excopp 2012.05.30. 11:30:56

@mufflinca:
- hát, ha lennének számítások, akkor könnyen lehetne tervezni és szervezni is

- padisah lőtte az e-jegy ötletet, pedig úgy
1) megvalósulhatna az útarányos díjfizetés
2) rendelkezésre állna az utasszámlálás (nagyon értékes adatbázis)
3) egyszerűsödne az ellenőrzés (egy terminál az ellenőrnél és máris tudná, hogy ki bliccel, nem kell igazoltatás)

- amúgy én jónak tartom a vitát, és elmondom személyes élethelyzetemet:
[- 20 km-re járok be dolgozni (vidéken)
- a havi buszbérlet 14.200 Ft, ebből 86 %-ot térít a munkáltató (nekem 1990 Ft-omba van)
- amíkor kocsival jártam (2012.jan-feb), akkor cca. 24.000 Ft volt a bejárás, amelyből 9 Ft/km térítéssel 5.500 Ft körül térítettek (az effektív munkanapok számától függően)]
- ha semmit nem térítene a munkáltató,akkor is a busz lenne a megoldás (24.000/14.200 Ft)]
- és biztos, hogy a helyközi Volán is kap kiegészítést

- nem is ez a vita, hanem az, hogy mennyivel lehetne csökkenteni az önköltséget, vagy jelen viszonyaink között fenntartható lenne-e a tömegközlekedés pusztán saját üzemi bevételeiből?

Col.Maybourne 2012.05.30. 11:33:11

@Kisinyovi Goro: Valoszinuleg igy lenne, aztan megjelennenek komolyabb cegek is, akar tobb is ugyanazon az utvonalon. A verseny jot tesz a minosegnek; mifelenk eppen most nyitott ra egy uj busztarsasag egy mar letezore "business class" szolgaltatassal (ulesek, stb.), hasonlo aron mint a sima (azon is van wifi, mondjuk)

pirimogyoró 2012.05.30. 11:37:38

Csökkenthetnék a költséget kezdve azzal, hogy a Vitézy klán nem kap semmit. Dávidka a kedves papával együtt gazdálkodhatna a földeken. Bár a Helyi Témán krumplit szoktam pucolni, de ha jól megnézzük, le is tudnék mondani róla :)

ROBERTO 2012.05.30. 11:40:03

@Szúnyog: ezt benézted alaposan:
padisah 2012.05.30. 10:59:40 olvasd el és rájössz. A posztíró télleg nem tud számolni, és még szűklátókörű is ...

tocibacsi 2012.05.30. 11:42:46

@excopp: 24 ezer Ft? 20 km / nap és hát nem írtad, de átlag 20 munkanap / hó mellett? 24 ezer Ft 400 km-re? Ez akkor nem csak az üzemanyag, ugye? Mi jön ki akkor, ha levonod a nem km arányos tételeket, mert feltételezem, hogy nem arra a 2 hónapra vetted a kocsit... Értsd: biztosítás, adók, ha az olajcserédet idő és nem km alapon intézed, akkor azt is... A 9 Ft / km pedig most nem világos: akkor most 18500 vagy 29500 volt a tényleges költséged? És még valami: a menetidő mennyi így, vagy úgy?!

Mad Mind 2012.05.30. 11:47:41

@Lurian:
Egészen rosszul látod a dolgot. Te nem a bkv-ra fizetsz adót, hanem adót fizetsz, amiből a bkv-t is támogatják. Akkor háborodjon fel minden budapesti, mert az ő adójából támogatják mondjuk a ti utatok javítását? Az adók elosztását meg nem a budapestiek irányítják.

DR. INKVIZITOR 2012.05.30. 11:49:31

Kedveseim!
A BKV utazási feltételekben (gyakorlatilag a szerződésben)a t. Szolgáltató mindössze annyit vállal, hogy valamelyik járművön üzemkezdettől a befejezésig A-ból B-be elszállít. Ennyi!
Viszont az utasnak sok kötelezettsége van, amelyeket érdemes elolvasni.
Utána eldönthető, hogy sok-e a kevés?!

dr. pretender 2012.05.30. 11:50:15

@Kisinyovi Goro: hm, hát budapest esetében a "lokális" jelző azért egy kicsit más nagyságrendet jelent igénybevétel szintjén, mint bármely más magyar város esetében, nem? és mivel az önkormányzatok költségvetése nagyrészt amúgyis az állami közösből származik, olyan nagy különbséget nem látok egy "lokális" bkv meg egy állami eü. rendszer között. (pont ugyanolyan szarul is működik mind a kettő.)

padisah 2012.05.30. 11:50:35

@Pan Modry: örülök hogy valaki érti a mondanivalóm...

minden hálózatos közl. rendszernél lesz egy centrum meg egy periféria, és a periférián kicsi lesz a forgalom, ez aligha elkerülhető, és ha lekapcsoljuk az utolsó kocsit a szerelvényről ami ráz, akkor az
n-1.dik kocsi fog rázni, tehát ha bezárják a MAV szárnyvonalakat, akkor az az állomás is elhal ahova a szárnyvonal vitt utasokat, és a végén az egész rendszer összezsugorodik

de lehet hogy ez épp célszerű, és az 1 utas per vonat +kaller + vonatvezető helyekre tényleg nem kell vonat, és ott közlekednek közúton

nekem azért a vonat szimpatikusabb mert energiahatékonyabb, meg lehet villamosítani

ugyanez van a bkv hálózatán is, a legkisebb kihasználtság a peremjáratokon lehet, ahol ritkán van annyi utas hogy a költségeket behozza, és ez szerintem tipikusan buszt jelent, ha ezeket bezárják vagy ritkítják, akkor a maradék buszon vagy többen lesznek vagy nem, de a veszteséget okozó ágazat fejlődik vissza, és a tömött 7es busz,4-6 villamos marad

tocibacsi 2012.05.30. 11:51:40

@Szúnyog: a meglátás jó, az origon írtak januárban valami 140 milliárdot, per év... Ha ezt arányosítjuk azonos módon, ahogy a postban szerepel a 880, akkor 170 Ft-os vonaljegy jön ki... meg 3900 Ft / adófizető... de ugye akkor meg mit picsognak a meglévő tarifák mellett :D

Lurian 2012.05.30. 11:52:56

@flimo13: Hmm, én vidékről spec nem ismerek senkit ekkora fizuval. Pestről igen. :-) Mondjuk az 500-as fizuhoz jár a szolgálati kocsi, full benzinnel, meg ingyen telcsi, meg ingyen parkoló, meg repi vacsorák, repi nyaralások, ilyesmik. Vidéken ez a dolgozók legalább 1 ezrelékét érinti. (Vagy inkább annyit sem.)
Visszafelé meg mondjuk kapcsoljuk le a vidéki adókat, a terményeket, a vidéki melósokat a pesti vérkeringésről, aztán meglátjuk mire megy Pest. A vidék azért "pampog", mert az ország csaknem összes innovációja Pesten történik, azzal a hivatkozással, hogy főváros, meg a GDP 40%-a ott termelődik. Termelné a vidék is, de minden ott fut össze, hála az évtizedekig (századokig?) tartó pontos tervezésnek. Effektíve ha Pest eltűnne, a vidék kevésbé venné észre, mint viszont. Az ország megszervezné a mindennapi életét pillanatok alatt. Ha eltűnne minden bejáró, Pest fele lehúzhatná a rolót, mert azok az emberek oda járnak bevásárolni, szórakozni, meg miegyéb. Főleg ott költik a pénzüket. Az emberekkel ugrana a lóvé is. Na akkor hiányozna az a sok pampogó...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.05.30. 11:55:19

Tipikus probléma, hogy egy állami vállalat nem működhet hatékonyan, hiszen senki sem érdekelt a hatékony működésben. Az adófizetőkön kívül. De őket meg ki érdekli?

Én úgy látom, hogy ha autót veszek és azzal közlekedek, akkor kb. ugyan itt lennék! Ha elektromos autót, akkor meg pláne, mert akkor az üzemanyag árában levő brutál adókat nem kellene megfizetnem. :)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.05.30. 11:55:27

@Mad Mind: Általában ezekről a "deneazénadómból" típusú fazonokról szokott kiderülni, hogy vagy munkanélküli, vagy minimálbéres zsebbeborcsi.

dr. trafik nomac 2012.05.30. 11:58:27

A BKV szorj a penzt minden szinten, pl. az is elgondolkodtato, hogy mi ertelme van a 4-6-osnak, ugy, hogy a villamos ege, szinte beleer a kovetkezo megalloba. Gond nelkul ki lehetne venni minden masodik megallot, es akkor nem fel oraba telne, mire del-pestrol atjutok eszak-budra, eZ egy vicc. Van persze ellenpelda is Pragaban pl. a magellok igen-igen huzos tavolsagra vannak gyalog, de johogy mar nem mozgojartdat uzemeltetunk allami penzbol. Amugy a piros metro detto, a belvarosban, hamarabb beerek a Deakra gyalog, mintha lemennek a metroba. A piros metron meg alig vannak delutanonket, ugye a 7-es az megy majdnem parhuzamosan. bezzeg a vesztesegesnek titulat szentendrei, es csepeli heven tobbnyire tomegnyomor van, pedig az nem all meg minden sarkon. A BKV eleg tulhaaldott azzal a koncepcioval, hogy a budira is villamossal jarunk, inkabb a gyors utazast kellene eloterbe helyezni. Lasd az uj hajo, tok orultem, mert eszak-del visonylataban jo lehetne, erre pont azokat a megallokat nem raktak bele, amivel idot soporlnek. 20 percet ki fog varni a kovetkezo jaratra, hogy aztan meg lassabban jusson a tuloldalra.
A MAV lassan vegleg elrohad, remojuk a BKV is erre a sorsra jut, es jon helyette valam ami nem allami, es mukodik. Persze az nem a kovetkeoz 2 evben lesz az biztos.

dr. trafik nomac 2012.05.30. 12:00:05

TrueY:
" Ha elektromos autót, akkor meg pláne, mert akkor az üzemanyag árában levő brutál adókat nem kellene megfizetnem. :)"

Az aramon olyan 1000% koruli ado, meg jarulek van.

excopp 2012.05.30. 12:02:55

@tocibacsi:
- 20 km-es a bérlet(busszal)
- a tényleges távolság olyan 18 km autóval(napi 36)
- 20 munkanappal havi 720 km, 7 l-es fogyasztás (Ignis)
- persze nem erre a két hónapra vettem, lízinges járgány (még van négy évem a törlesztésből)
- a menetidő autóval cca.20 perc [ az út olyan ramaty állapotú, hogy még tiltótábla hiányában sem lehet rajta gyorsabban közlekedni, de sajnos tábla is van, éppen egy hónapja mértek be egy ilyen tábla után 79-cel, 30.000 közig. bírság, már csak ezért is jobb a busz:-(]
- busszal 30 perc alatt vagyok a munkahelyemen

- és igen, gyakran van zsúfoltság (ez érezhetően nőtt az utóbbi hónapban, amikor a benzin ára majdnem az egekbe szökött, és igen ha a tervezett buszomat elmulasztom (mondjuk túlmunka miatt), akkor várnom kell 2 és fél órát a következőre
- persze most járhatnék kerékpárral is, de a kaja is belekerülne jó pénzbe, továbbá nincs a munkahelyen zuhanyzó, és ügyfelekkel kell bánnom, úgyhogy marad a busz

- személyes élmény( a sofőr mögött szoktam ülni), amikor a felszálló nyugdíjas megkérdi: "Mutassam a személyimet?"

[- ne, mamikám, a jegyét mutassa - mondogatom magamban]

padisah 2012.05.30. 12:03:24

@Lurian: Budapesten többek között azért keletkezik nagy GDP, mert az egész ország adóztatásával beszedett pénzt a kormány apparátusa, a bürokrácia költi el, annak meg a hivatalai Budapesten vannak, az a fizetés amit a bürokraták kapnak ott költődik el, ott csinál piacot a termékeknek (többek között a vidék termékeinek is). A vidék ott bukna Pest kiesésével, hogy nem tudná kinek eladni a termékeit, vagy új központot kellene építeni Pest helyett, vagy egyből nyugatra hordani.

A másik ami Bp GDP-jét pörgeti, azok a helyi munkaerő bázis relatív olcsósága miatt ideszervezett exportra dolgozó, tipikusan szolgáltató nyugati leánycégek. Ezek tipikusan irodák, ahol az átlagnál jobban képzett és fizetett emberek dolgoznak a magyar átlagot meghaladó, de a nyugati bérek töredékéért, és így exportot termel. Ipari üzem nem nagyon maradt. Az exportált szolgáltatás ára megint csak Budapesten terül szét piac a helyi szolgáltatások piaca formájában.

padisah 2012.05.30. 12:07:00

@mufflinca: az a 20 fő per busz nem teljesül mindig csak csúcsidőben, de a busz akkor is jár amikor kevés az utas, és akkor már veszteséget termel

svega 2012.05.30. 12:07:41

Állítólag már több magáncég bejelentette, hogy átvenné a BKV-t. Mi az akadálya? Hogy a pénzcsapnál üldögélők nem adják. Hm.

telkoe 2012.05.30. 12:09:28

@Tomi from Space: Annyival lenne bonyolultabb a dolog hogy kicsit hatrebb kuldik az RTL klub stb hogy ne legyenek utban erted meg bejonnek az ablakon. Utana lenne par eved gondolkodni rajta hogy miert nem sikerult ami a Rambos filmben olyan jol ment.

Mellesleg mar tobb keruletben van ingatlanado.

Putyilov gyári melós 2012.05.30. 12:10:05

Az outpot oldalt jó neoliberális módjára nem nézi a posztíró, tehát azt, hogy mennyi hasznot hoz az az államnak, hogy naponta több százezer ember el tud menni akár 30-40 kilométerre dolgozni és adót fizet.

Tulajdonképpen nézhetnénk azt is, hogy mennyivel támogatja, támogatta a magyar állam a német és európai Mercedes autó vásárlókat, az autópálya rendszer és a Mercedes gyárhoz kapcsolódó infrastruktúrális beruházások kapcsán.
Tehát mennyibe kerülne a német vásárlóknak egy magyar Mercedes, ha neki kellett volna megépíteni mindent?
Szerintem elszörnyedne a posztíró, ha valaki forintosítaná, hogy mennyivel is támogatja ő személy szerint a német autóvásárlókat.

És még valami, évente 2000 milliárddal támogatja az állam a "magyar" vállalkozásokat különféle formában.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.05.30. 12:10:56

@excopp: "[- ne, mamikám, a jegyét mutassa - mondogatom magamban] "

Ott a pont. Egyből kiderülne, hogy fele busz is elég, tömeg sem lenne, és egy kifliért sem kell pest túlfelére menni naponta kétszer.

Lurian 2012.05.30. 12:10:59

@Mad Mind: A szórend szinte mindegy is. Olyan dolgora megy az adómból, amit nem csak, hogy nem használok, de szükségem sincs rá. Ilyen drágán meg végképp. Ahol én lakom, ott útjavítás az elmúlt húsz évben nem volt. Betonutak vannak, semmi gond, de azt a 3 évente odalöttyintett 2 kiló aszfaltot én nem nevezném útfelújításnak. A kistelepülések ráadásul még a pálázatokon is szarul jönnek ki. A falu, ahol laktam majd' 10 évig csak kopjafákra, meg szoborállításra kapott bármilyen pénzt. Úgy néztünk már ki, mint egy kicseszett temető. A sok-sok adópénzből mi nem láttunk nagyjából semmit.
Az adók elosztását valóban nem effektíve a budapestiek végzik, de hidd el, a vidék is csak bámulni tudja, ahogy az adója elcsordogál. És hát itt Magyarországon a lefolyó Pesten van.

excopp 2012.05.30. 12:12:29

@padisah:
- a MÁV-nál van mozdonyvezető, vonatvezető (a piroscsíkos sapkával)+ jegykezelő(k)+ állomásfőnök, de legalább az ügyeletes
- minimum három ember
- a villamos meg elindul egy sofőrrel (miközben a 4-esen a nap bármelyik szakában többen utaznak, mint a - mondjuk - Szilvásvárad-Putnok vonalon bármikor)

- megint azt mondom, hiteles utasszámlálás ÉS igényfelmérés kellene
- erre lehetne menetrendet és árszabást építeni
- már ha a KÖZÖSSÉGI közlekedésről lenne tényleg szó (de gyanítom nem erről szól a történet, hiszen ezek egyelőre csinos kis kifizetőhelyek)
- mert miért is kell a MÁV-nak 800 jogász és 3700 személyzetis (a számítógép korában?)

[folytatva: - miért kellenek a minisztériumokban jogi főosztályok, amikor a komoly (szakértelmet igénylő) ügyekben úgyis külsős céget fogadnak fel?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.05.30. 12:13:22

@Tomi from Space: Ó, nem törnek rád, csak belövik a könygázt az ablakon, aztán majd kijösz Te magadtól. A Villanó és hangránáttól meg csak pislogsz, amíg a földön bilincselnek.

Sultan 2012.05.30. 12:14:34

@A fidesz a betegek kiirtására készül:
Volt rá 6 évük hogy elkészüljenek. 10 évig tart az építkezés. Demszky elvtárs 20 évig volt főpolgármester és 12 év szoc-lib kormányzás mellett.Ne tereljünk folyton, ez egy pazarló, ostoba beruházás.Vannak néhányan akik ezt nem látják be, de hát a 4-igenes választásoknál is 200 000-en szavaztak a munkásőrökre. Ilyen kérdésekben az ésszerűség,lelkiismeret nem számít.

Putyilov gyári melós 2012.05.30. 12:16:33

@svega:
Tévedsz!
Széles Gábor és az Orangeways több tucat buszjáratot üzemeltet gebinben.
Milliárdos nyereségeik vannak. Hogy hogyan,az megint érdekes kérdés lenne.(nem kell költeniük infrastruktúrára)

Tulajdonképpen részben őket támogatja az állam, amikor a nyereséges részeket átadja, a veszteségest bedig benyeleti a BKVval.

Putyilov gyári melós 2012.05.30. 12:16:34

@svega:
Tévedsz!
Széles Gábor és az Orangeways több tucat buszjáratot üzemeltet gebinben.
Milliárdos nyereségeik vannak. Hogy hogyan,az megint érdekes kérdés lenne.(nem kell költeniük infrastruktúrára)

Tulajdonképpen részben őket támogatja az állam, amikor a nyereséges részeket átadja, a veszteségest bedig benyeleti a BKVval.

12fa 2012.05.30. 12:19:53

alaposan túlzol. kb 50Mrd egy évben az adófieztőktől, ami 3Mval számolva fejenként 17k egy évben, vagyis havonta csak kb 1500huf, amit minden adófizető a BKV-ra költ, ha így nézzük.

a tömegközlekedés nem lehet nyereséges, ahogy az egészésgügy vagy az oktatás sem. azért mert ezek nem erről szólnak.

Putyilov gyári melós 2012.05.30. 12:19:56

@Lurian:

Tévedsz!

Budapesten állítják elő a GDP 40%át.
Ez cirka 12 ezer milliárd forint.

Mennyi is Budapest költségvetése?

ds3 2012.05.30. 12:23:50

@klarky: "Na akkor elmondanám, h Miskolcon egy db vonaljegy előre váltva 300 HUF...
...a BKV-t az állam is tolja támogatással az ÉN ADÓMBÓL!
Na ez a szemét dolog. "

Miért, szerinted a Miskolci tömegközlekedést nem tolja az állam az én adómból? Dehogynem. Csak tizedakkora város huszaakkora tömegközlekedési infrastuktúrával és költségekkel, és emiatt senki nem blogol róla.
Ez is szemét dolog?

Lurian 2012.05.30. 12:24:23

@padisah: Hát igen, és ez nem kis gond. Érdemes körbenézni pl Írországban. Az állami hivatalok központjai nagyon sok esetben nem Dublinban vannak, hanem valami kisvárosban. A szétszórt elhelyezkedés a mai világban egyáltalán nem jelent problémát, és az adott város is profitálhat az adott hivatalból.
Sajnos BP elszipkázza a képzett vidéki dolgozókat/ fiatalokat már jópár éve, így a vidéknek alig maradt esélye, hogy egy-egy cég megjelenésével elég képzett munkaerőt tudjon felmutatni. Az átlag lakásárakat leszámítva a vidéki élet pedig semmivel sem olcsóbb, mint a fővárosi, sőt. Az emberek pedig (főleg a fiatalok) oda mennek, ahol a lehetőség, meg a pénz van. Ezért nem fog megszűnni a vízfej soha.
Egyébként a vidék megtalálná a módját a termények eladásának. Az igazán nagy mezőgazdasági cégek már úgyis közvetlenül külföldre szállítnak (ráadásul elég nagy részük nem "vidéki" kézben van, mint azt utóbb megtudtuk), szóval a kiesés nem lenne akkora. A Pestről leáramló nagy multik előtt is volt élet vidéken, ezután is lenne. Max megint átjárnánk a szomszédba tojásért, a paradicsomot meg termelnénk a kertben, mint régen. A nagy cégek megéreznének egy Pestről való leszakadást, de az átlagember kevésbé. Sőt, talán még több munka is lenne a végén, mert amit nem hozna meg a Teszkó, azt helyben kéne előállítani és megvenni. A világháború után is a vidék húzta ki a szarból a fővárost. Nem szabad letenni.

Putyilov gyári melós 2012.05.30. 12:24:42

@Sultan:

Látod cimbora, téged is megetettek.
Nem az addigra feloszlatott Munkásőrség volt abban a 4 igenes népszavazásban a lényeg.
(az az elmúlt 20 évben amúgy is újjá van más neveken élesztve és kemény állami támogatásokat kap), HANEM AZ HOGY A NÉP KEZÉBŐL KIVETTÉK A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK VÁLASZTÁS JOGÁT, KORLÁTOZTÁK A MÉG MEG SEM SZÜLETETT DEMOKRÁCIÁT!

Sultan 2012.05.30. 12:27:52

@Putyilov gyári melós:
Egy szóval nem állítottam hogy az volt a lényeg, 6000 szavazaton múlt Árpi bácsi és a liberálisok jövője, persze. Én az emberi feledékenységet és makacsságot emeltem ki.

DFK 2012.05.30. 12:32:40

@Col.Maybourne: Szóval azt állítod, hogy a BKV minden baja az elmúlt 2 évben keletkezett; de ha mégsem (mert ugye nem), akkor ugye nem VD a felelős, hanem az elmúlt 20 év városvezetése (Demszky, Mszp, Szdsz).

Putyilov gyári melós 2012.05.30. 12:33:05

@Sultan:
Feledékenységért nem kell a szomszédba menned.
Az SZDSZ mellett a Fidesz volt a meg sem született demokrácia MAGZATELHAJTÓJA!

Lurian 2012.05.30. 12:33:48

@Putyilov gyári melós: Legalább BP-nek még van költségvetése... Figyelj, a GDP adatokkal én kitörölhetem. A 12 ezer milliárdból én túl sokat nem látok, akkor meg mihez kezdjek vele? Pesten megvesztegetésre több megy el, mint vidéken néhány megyei jogú város teljes éves költségvetése. És hát ne felejtsük el, hogy még mindig ott van az a nagyvonalúan kezelt 60%, ami pedig a "vidék". 18000 milliárd a te számításod szerint. Én nem tudom, hogy hány település van pontosan Magyarországon, de hogy abból a pénzből nagyon komolyan fejlődhetne a vidéki régió, az is biztos. Hogy ennek a pénznek csak a töredéke köt ki végül "nálunk"... Nos, az is tény. A vidék "lekapcsolása" itt tartaná a 18000 milliárdot, ami meg kiesne Pest "eltűntével", azt pótolnánk, így a "kieső" 12000 milliárd jó részét is. A főváros csak nagyon rövid ideig hiányozna.

excopp 2012.05.30. 12:34:32

@Lurian:
- érdekes a felvetésed
- az alkotmánybírósági törvény (előtte az Alkotmány) is Esztergomba telepítette volna az Alkotmánybíróságot, amely azonban SOHA nem volt hajlandó odatelepülni
- inkább módosították a törvényt (Alkotmányt)

- a vidék akként is profitálhatna az üzemtelepítésekből, hogy szétszórnák azokat az országban hogy jusson már végre valami Északkelet-Magyarországra is
- az utakat meg kellene végre csinálni, úgy, hogy 30 évig ne kelljen hozzányúlni (az 1984-es fogathajtó világbajnokságra készült út, talán a 25-ös, majdnem három évtizedig bírta jelentős felújítás nélkül)
- mert utak nélkül útadó kivetése anakronizmus

- és ez is a közlekedéshez tartozik (a rossz út "árát" mindenki megfizeti gumival, teleszkóppal, karosszériajavítással)
- sajnos, akik céges autóval járnak, nem érdekli őket, mert egyszerűen háromévente lecserélik az autót (ideértve a kormányzati illetékeseket is)

- a szolgálati autókat is meg kellene szüntetni
- mindenki használja a saját autóját bizonyos km-ig (az előző évek átlaga alapján) térítéssel, azon felül pedig fizessen úgy, mint bárki más
- a járművet kímélné, a távolságon takarékoskodna...[már ha ez a cél]

Homo Homini Lupus 2012.05.30. 12:36:13

@padisah: "ráadásul az ingatlanadóval pontosan az adózik, akinek van miből, mert van tulajdona, a tulajdon nélkülit meg nem akadályozza az egzisztencia teremtésben"

Ezzel azért nem értek egyet, mivel az adót minden évben kellene befizetni, s ugyan miből, ha a pógárnak egyszer volt annyi pénze, hogy megvegye a házat, aztán pedig csak egy tisztes szinten eléldegél. Ma már 50-60, vagy akár 100 millát lazán ér egy jobb helyen fekvő ház (nem a válság közepette), ha azt egy 5 tagú család lakja, az nem luxus, hanem elvárható igény. Ezért fizesen be a tulaj az évi rendes adóján felül még 500 ezer forintot, vagyis havi 20 ezret? Egy 100 M-sért pedig havi 40 ezret? Miből? Az már nem adó, hanem kisajátítás, hogy ha ezért el kell adnia az ingatlant.

Col.Maybourne 2012.05.30. 12:38:04

@DFK: Nem tudom hol irtam ilyesmit.
A BKV-t mar a gengsztervaltaskor be kellett volna szantani, nem egy BKK-t letrehozni a tetejebe egy nullatapasztalatu exLauderes poccsel az elen.

Putyilov gyári melós 2012.05.30. 12:38:42

@Lurian:

Semmi gond, csak épp Budapest lekapcsolása után szakadna más is.
Pl. a fejlettebb Dunántúl, amely azt mondaná, hogy lófaszt adok én a csóró keletieknek.

Aztán szakadna a mostanság favorizált Debrecen, Nyíregyháza, amely ugyanezt mondaná, egy túróst a kis falvak fenekébe.

KG2000 2012.05.30. 12:39:21

Demagóg a poszt, mert a világ összes nagyvárosában adópnzeket is kapnak a tömegközlekedési vállalatok. Különben is, ha a tömegközlekedés olyan drága lenne, mint ahogy a posztos javasolja, akkor mindenki alternatív úton, többnyire autóval járna. Akkor viszont bedugulna a várso összes uta.

"Más megközelítésből szemlélve minden magyar adófizető valamivel több mint 20000 forintot költ a BKV-ra anélkül, hogy akár egy szakadt trolira feltenné az ülepét. " Ez külön gigademagóg, mert hiszen a tömegközlekedést használók is fizetnek adót, legalábbis az aktívak. Azt pedig Horn Gyulának és az MSZPnek "köszönje" a blogos, hogy 65 év fölött ingyenes az utazás.

telkoe 2012.05.30. 12:49:50

@Homo Homini Lupus: Bp par keruleteben mar van evente fizetett ingatlanado es ingatlan adasvetelenel is adozol. Ha nem tudod fizetni valami utan az adot az nem kisajatitas.

pgeri 2012.05.30. 12:53:05

Hát nem vitted túlzásba a számolgatást, az tény. :-) Megpróbálom kicsit pótolni a hiányosságot:

A BKV-nak évente kell kb. 130 Mrd forrás. Ebből 60-at beszed saját maga bevételként, a maradék 70 jön "kintről". Van az államnak egy olyan kötelezettsége, hogy az általa elrendelt kedvezményes/ingyenes utazások után ki kell fizetnie a difit. Ezt nem teszi meg ma, de még így is 16 Mrd-ot emiatt kap a BKV. Ez lényegében nem a cég támogatása, hanem az utasoké. A reális érték 25 Mrd lenne.

Oké, marad 70-25=45 Mrd, ami tényleg klasszikus támogatás. Viszont a BKV befizet kb. 30 Mrd adót/járulékot, így az állam oldaláról nézve a szaldó "csak" mínusz 15 milliárd. Ez mondjuk 4 millió adófizetővel számolva kevesebb mint 4000 Ft/ÉV.

Nem kevés, de hogy neked hogy jött ki, hogy HAVI 20 ezerbe kerül / adófizető, az számomra igen nagy rejtély.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.30. 12:55:47

@valaki76:

Európában a magyar ÁFA a legmagasabb a világon! A második helyen Izland van, ott 26 %.

Athos 2012.05.30. 12:57:39

32 milliárd +18 milliárd az 50 milliárd támogatás évente, ezt leosztom 3 millióval, mert ennyi adófizető van kb, az 16000ft évente. kb 1300 forint havonta, ami egy adófizető által fizetett kompenzáció.

milyen 20000 forintokról van itt szó? És azt se felejtsük el, hogy azért hasznot is termel a bkv, el tudnak menni vele az emberek dolgozni, nem szennyezi a környezetet annyira, mintha mindenki kocsival menne, rakás embernek munkalehetőség.

Persze működhetne jobban. Ez nem vitás.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.30. 12:58:54

@TheSaurus62:

Gyerekkoromban a bérlet 110/50 Ft volt (busz/villamos), a diák-nyugdíjas pedig 50/20 Ft ha jól emlékszem.

Húzzunk bele! 2012.05.30. 12:59:30

Látom a cikk irója megtanult írni és olvasni, de számolni már nem. 20.000ft/hó/adófizető
3.750.000 adófizető van.
cirka 900milliárd bevétel jönne össze, bkv-nak a költségvetése kb 120-140mrd.
Jegyekből kb 40mrd jön össze, a többi támogatás.
Vagyis maximum 100mrd-t kell pótolni, ami a kilencede a számolásának. Havi kb. 2300ft.

belekotty 2012.05.30. 13:00:52

@Athos: 20 ezret írt, de nem azt hogy havonta. Nem tucc olvasni?

belekotty 2012.05.30. 13:01:34

@pgeri: Nem írta bazz, hogy havi 20 ezer! Ennyi dislexiás van itt?

belekotty 2012.05.30. 13:02:34

@Húzzunk bele!: "Látom a cikk irója megtanult írni és olvasni, de számolni már nem. 20.000ft/hó/adófizető" - Hol írta te nagyon olvasni nem tudó?

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.05.30. 13:03:11

@ds3: Azt nem tudom, h támogatja-e és azt sem ha igen mennyivel, de a hozzászólásom lényege nem ez volt, hanem annak a második fele, amit te is írtál. Idézlek:

"Csak tizedakkora város huszaakkora tömegközlekedési infrastuktúrával és költségekkel, és emiatt senki nem blogol róla."

Mégis közel ugyanannyit fizetünk érte mint ti, a 10x akkora város közlekedési infrastruktúrájáért és 100x annyiba kerülő költségeiért. Négyes metro eddig 500 milliárd, megvan?

Te magad mondtad ki, h mi a bajom! Igy értesz?

Amúgy még egy dolog a támogatáshoz. Talán nem jön le neked a hírekből, de ha a BKV elbüfögi magát, h ok, akkor leállnak és sztrájk lesz mert nincs pénz, Tarlós és Orbán két nap múlva már tolja is a 10 milliárdos hitelfedezeteket az állam pénzéből, az ÉN ADÓMBÓL azért, h neked holnap is guruljon a busz. Érted, annak soha senki nem néz utána, h miért nem megy a bolt, az h nem megy az tényként van kezelve.

Bezzeg pl. Esztergomban. Nincs pénz, hát nagyon sajnáljuk. Tömegközlekedés meg is van szüntetve. Ne legyenek illúzióid itt is ez lenne ha baj lenne, de itt vhogy ügyesen gazdálkodnak és bár van ritkítás a busz jár és nem rinyálnak 2 havonta, h vége.

Hát ez a bajom az egésszel.

belekotty 2012.05.30. 13:03:40

@Homo Homini Lupus: "Ezért fizesen be a tulaj az évi rendes adóján felül még 500 ezer forintot, vagyis havi 20 ezret" - miért havi húszezret?

Putyilov gyári melós 2012.05.30. 13:04:17

@pgeri:
"Nem kevés, de hogy neked hogy jött ki, hogy HAVI 20 ezerbe kerül / adófizető, az számomra igen nagy rejtély."

Szerintem így jobban hangzik a BKV jegyek emelése.
A neoliberálisok mindig az emberi irigységre alapoznak!

És akkor el is érkeztünk oda, hogy miért születhetett a poszt :O)))
TEHÁT MIKORTÓL ÉS MENNYIVEL EMELIK A BKV JEGYEK, BÉRLETEK ÁRÁT?

Emlékeztetőül: Vitézy Dávidka és a Fidesz eddig azt mondta(legalábbis kampányszinten), hogy a BKV jegyek árát csökkenteni kell és akkor nő az utasforgalom.
Eddig ez volt a budapesti Fidesz unorthodox álláspontja, amely ugyanúgy Matolcsy kaptafáján készült, mint az egykulcsos adó!

xszolixxx 2012.05.30. 13:05:03

@padisah:
Hétvégi vidéki családlátogatás 350km:
Autó bérlés 2 nap (péntek délután-vasárnap délutánig) 10-eft
Benzin 10 eFt
Autópálya díj, nem tudom valami 4000-ezer rémlik
10+10+4=24-eFt

Vonatjegy két főre: 22000 Ft.

na vajon melyk éri meg jobban?

belekotty 2012.05.30. 13:05:16

@Lurian: A fővárosban képződik a GDP 40 százaléka, csak szólok.

Verkaufsförderung 2012.05.30. 13:06:01

@Max val Birca:

"Európában a magyar ÁFA a legmagasabb a világon"

Ehhez a mondathoz engedd meg hogy személyesen gratuláljak.

belekotty 2012.05.30. 13:08:21

@Max val Birca: "Európában a magyar ÁFA a legmagasabb a világon" :-))
@Verkaufsförderung: De legalább vannak humoros teljesítmények a sok olvasási zavarral küzdő között. :-))

belekotty 2012.05.30. 13:09:46

@DFK: Hol írta ezt? idéznéd?

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.05.30. 13:11:49

@belekotty: Bocs de erről ki tehet? Az a csóri szerencsétlen, aki vidékre születettet?

Szerinted nem szívesen dolgoznának itt is az emberek csupaüveg, légkondicionált üvegpalotákban? Ki tehet arról, h itt nincs munka és aki egy picit is rugalmasabb volt, már rég Pesten vagy vagy külföldön?

Gyere le, cseréljünk, mit szólsz? Hol termelődjön a GDP, ha nem ott ahol van munkahely? Mivel itt nincs, nem is fog termelődni.

Láss már túl a Bp táblán légy szíves.

belekotty 2012.05.30. 13:14:06

@dr. nomac: "Az aramon olyan 1000% koruli ado, meg jarulek van. " - oszt ez neked hogy gy5t ki?
50 ft/kWh-t elosztok tízzel, az 5 forint. Hol 5 forint a kWh előállítása? Ráadásul a kWh-ban, a vezetési díj is benne van, ami a hálózatfenntartást, fogyasztás mérést, számlázást is tartalmazza? Muszáj ilyen a valóságtól teljesen elrugaszkodott számokkal dobálódzni?

belekotty 2012.05.30. 13:14:54

@klarky: Miért? Mi budapestiek tehetünk róla?

TheSaurus62 2012.05.30. 13:17:26

@Verkaufsförderung:
Helyreigazítás: A világon a magyar ÁFA a legmagasabb Európában.
;)

tede 2012.05.30. 13:17:27

A MÁV-ot is hasonló összegekkel támogatják az adófizetők.

Aki képes lenne ennek a két vállalatnak a problémáját megoldani és legalább nullszaldóssá tenni úgy, hogy mondjuk csak 2-3 sztrájk legyen és az utazás minősége se sérüljön túlságosan, az komolyan mondom esélyes a következő közgazdasági nobel díjra és a nevét évszázadokig emlegetik majd, mint az ember, aki megcsinálta a lehetetlent.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.30. 13:17:46

@Verkaufsförderung: @belekotty:

Ez történik, amikor az ember egyszerre két dolgot akar elmondani egyetlen mondatban. Azt akartam mondani: Európában és a világon is első Mo. ebben.

belekotty 2012.05.30. 13:17:58

@Szúnyog: "Index címoldal, felvezető:
Sorok között BKV vonaljegy: 880.-
Minden magyar adófizető több mint 20000 forintot költ havonta a BKV-ra anélkül, hogy akár egy szakadt trolira feltenné az ülepét.

Nos ez 3 millió adófizetővel számolva 720 milliárd.
Ez mutatja, mennyit érnek az okoskodó bloggerek és a mindig, mindenről véleménnyel, tudással rendelkező kommentelők. "

- Az indexes szerkesztő nem tud olvasni, meg te se. A blogger sehol sem írt havi 20 ezer forintot.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.05.30. 13:18:12

@belekotty: Nem, de akkor légyszi ezt ne hozd fel érvnek.

Ez kb. olyan, mintha azt írtad volna, hogy a Budapestieknek kell aszfaltos út, hisz nektek van autótok, a paraszt meg járjon a sárban, hisz a szekér is elmegy a dűlőúton. Ami speciel igaz, de hidd el a paraszt is szívesen járna autóval, csak már nincs neki miből.

(itt a paraszt szót a legnemesebb értelemben használom)

padisah 2012.05.30. 13:20:02

@excopp: és ezzel hol spórolsz valamit? az lenne a lényeg, hogy nem kell jegyet nyomtatni, eladni, ellenőrizni etc, és ezen lehet spórolni
ha marad egy regisztrációs jegy, és azt ellenőrzi is valaki, akkor nincs megtakarítás

az a jegy saját ára szempontjából mindegy hogy 10 forint vagy 1000 forint a megváltandó jegy ára, a papír ugyanannyiba kerül, és az eladása is

Kakimaki0123456789 2012.05.30. 13:20:25

@tede: Ehhez elobb kozmegegyezes kellene (hogy vegig lehessen vinni, mert pld az EU reformot nem lehetett), ahhoz pedig sokkal fejlettebb politikai kultura.
De ha sonak csalodnak a fidesben talan kicsit eszhezternek es nem hisznek mar el minden demagog parasztvakitast.

belekotty 2012.05.30. 13:20:28

@klarky: Miért ne hoznám fel? Azt mondta hogy semmi se történne ha Budapest leállna. De igen történne, mert a GDP 40 százalékának megtermelésében zavarok támadnának. Arról hogy erről ki tehet, hogy itt a 40 százalék, az egy másik kérdés.

dr. Bubó 2012.05.30. 13:21:14

@ROBERTO: "csak és kizárólag azt ródd fel az ellenségnek, amit a tieid nem tesznek meg. Márpedig ugyanolyan mocskos tolvaj minden magyar politikus! - Jelenleg nincs alternatíva."

hidd el hogy én is utálom a komcsikat (igaz most fides a nevük) miért lennék vörös?

ugyanugy utálom a maszop mafiát mint a fides mafiát bár az utóbbi profin szervezett bűnszervezet...

minden politikus ra halált!

akakukk 2012.05.30. 13:21:26

Sok okos hozzaszolas elhangzott itt, csak annyit szeretnek hozzatenni, hogy regen (Antal kormany) letezett az szja helyben marado resze. Ebbol Budapesten pl. lehetne fizetni a BKV-ra (is). De eloszor a Hornk kormany, kesobb az utana jovo kormanyok ezt egyre inkabb elvettek, a teruleti egyenlotlensegekre hivatkozva (Nyirparasznya vs. II. kerulet). Ezek utan az, hogy az allam "besegit" a NKV finanszirozasaba, az szinte szuksegszeru, hisz a jovedelemadonak mar csak nagyon kis resze (talan 0?) marad helyben. Ettol meg a BKV egy elfuseralt vallalkozas, amibol kiszivtak a toket, es most az osszeomlas szelen tantorog, igaz. Hogy nem mukodik hatekonyan, igaz. Attol hogy lepukkant, meg lehetne tiszta, igaz. STB.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.05.30. 13:21:41

@xszolixxx: A 250 Eft kaukciót, amit bár visszakapsz ha nincs semmi baj, de le kell pengetni ne felejtsd ki légyszi.

belekotty 2012.05.30. 13:21:48

@klarky: "Ez kb. olyan, mintha azt írtad volna, hogy a Budapestieknek kell aszfaltos út, hisz nektek van autótok, a paraszt meg járjon a sárban, hisz a szekér is elmegy a dűlőúton. " - Közel sem erre utaltam, olvasd el még egyszer, meg még egyszer, meg még egyszer. És akkor talán megérted.

dr. Bubó 2012.05.30. 13:23:48

@Hepci: hello TG-klub tag!

mizu? TG baxart ? gondol a jővőjére... a fides utáni életre is...

dr. Bubó 2012.05.30. 13:24:25

@Hepci: mi vagyunk a TG árvák...

excopp 2012.05.30. 13:24:36

valójában mennyi adófizető is van Magyarországon?
- itt láthatólag mindenki CSAK az Szja-val, és csak az alkalmazottakkal számol
- pedig az ÁFA-bevétel (évi cca 2600 mrdHUF) nagyjából kétszer annyi, mint az SZJA (1300 mrdHUF)
- ÁFÁ-t pedig a csecsemők után is fizetni kell, sőt a külföldiek is megfizetik...

Putyilov gyári melós 2012.05.30. 13:28:07

@belekotty:

Ez elírás jómunkásember elvtársam.

A "sorok közti" lényeg az, hogy Tarlós és Vitézy elvtársak jól szembeköpik magukat és a Fideszre szavazókat és emelik a BKV jegy árát.

Jut eszembe, menyi állami támogatást is karmol fel a politikai-államigazgatási-önkormányzati szféra?
Tudja valaki tulajdonképpen hányan vannak?

Asszem ennyi zsebünkből kihúzott állami segílykéért Orbánnak, Tarlósnak, Dávidkának és a többszázezer seggvakaró pártfunkcinak kéne a nyakába ülni és napszámra furikázhatnának bennünket!

Schmitt elvtárs az épp most lenyúlt állami villáért nyugodtan elvihet egyszerre két embert is, évekig!

antika890 2012.05.30. 13:33:14

Kezdődik ugyanaz a mese: minek fizessen mindenki a tömegközlekedésért, ha nem használja. Szerintem is, legyen mindenről ilyen a vélemény, és mindent fizessünk külön ebben a szemét országban! Csak azt a járdát akarom kifizetni, amit naponta használok, csak azt a közvilágítást, ami alatt este hazamegyek, és csak azt az iskolát, ahová az én gyerekem jár! Mindenki más dögöljön meg. Kurva jó felfogás már megint. Aki nem akar fizetni adót, az húzzon a picsába ebből az országból.

Lurian 2012.05.30. 13:35:35

@excopp:
-Mióta létezik a telefon, sőt, a hihetetlen technikai fejlődés kitalálta a videókonferenciát, a legtöbb központosítás teljesen felesleges. Több kis közigazgatási góc kéne, ahol mindent el lehetne intézni, vagy legalább elkezdeni az ügyintézést, hogy aztán emailben vagy telefonon otthonról befejezhesse az ember. De nyilván most nem kell feltalálnunk a spanyolviaszt, a nyugati cégek már bőszen alkalmazzák az outsourcing-ot, meg az otthoni munkavégzést.
- Németországban ugye szinte minde falura jut egy gyár, vagy valamilyen üzem. Náluk működik, nálunk valamiért nem. Érdekes. Pont, mint az alternatív energiaforrásokkal.

- Anno nálunk egy magyar találmányú útalap készítési eljárást akartak kipróbálni, ami az alapot sokkal erősebbé, olcsóbbá, és ellenállóbbá teszi. Még a tesztekig sem jutottak el. Most meg az van, hogy az út 2-3 év alatt tönkremegy, a kivitelező pedig megint csinál rajta valamit. Mindig csak 2-3 évre előre, hogy mindig legyen, ami eltartsa. Hát ezért (is) szarok az utak.
- A céges autó mindig vicces dolog. Amíg mód van trükközni - kicsiben vagy nagyban - a benzinpénzen (mondjuk állami költségen), meg amíg lesz haveri autószalon, amiből visszacsoroghat a jutalék, addig ez a rendszer nem fog megszűnni. Tegyük hozzá, hogy az autószalonoknak is meg kell valamiből élniük.

Putyilov gyári melós 2012.05.30. 13:36:26

@antika890:
" Aki nem akar fizetni adót, az húzzon a picsába ebből az országból."

Nem húznak el, hanem elmennek politikusnak, vagy megvesznek politikusokat.
Persze látszólag fizetnek adót, csak épp azt is a mi zsebünkből veszik ki.

belekotty 2012.05.30. 13:37:26

@antika890: Jogos ami mondasz. A sok fizetni nem akaró azt nem veszi figyelembe, hogy a kölkét tanító tanárnak azért nem telik autóra, mert szánalmasan kevés a fizetése. Ha mindenért fizetni kellene és minden gazdasági alapon működne, hamar felborulna a társadalom.

Lurian 2012.05.30. 13:38:30

@Putyilov gyári melós: Nem feltétlenül, bár valószínűleg. A vidéki vvárosok gyengék ahhoz, hogy adott holdudvarok nélkül fennmaradjanak. Szükségük van minden fillérre, így szükségük van minél több falu bevonására a vonzáskörzetbe. De persze ez az egész nyilván utópia, ami reméljük sohasem fog bekövetkezni, de a vízfejűség akkor is olyan átok, amivel valamit kezdeni kell.

DFK 2012.05.30. 13:40:14

@Col.Maybourne: Konkrétan csak Vitézy Dávidot nevezted meg felelősnek, mást senkit; pont azt aki az egész nyomorult 22 év 9 %-t töltötte pozicióban. Mégcsak véletlenül se említetted az előző városvezetést (nyilván mert rájuk szavaztál).

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.05.30. 13:40:18

@antika890: Gondolom azért, mert az 1/3 -adnak elege van abból, hogy ő fizeti a 2/3-ad költségeit, aki viszont semmit nem ad bele. Cserébe befoghatja a pofáját, és ha nem tetszik el lehet menni.

Lurian 2012.05.30. 13:41:23

@belekotty: Vidéken meg 60. :-) Okés, megvan, már számolgatunk! :-))

DFK 2012.05.30. 13:44:23

@belekotty: senki mást nem nevesített felelősnek, csak VD-t. Amit írt annak az az értelme, hogy VD-ék tették tönkre a BKV-t.

Lurian 2012.05.30. 13:44:49

@Kakimaki0123456789: Ugyan, én már számolok egy esetleges atomháború következményeivel. :-)) Pestet atomozni jóval kisebb rezsiből kijön, mint az egész vidéket. :-)) Ugyanmár emberek! Senki sem Falloutozott? :-))

Col.Maybourne 2012.05.30. 13:45:59

@DFK: Nyilvan. Mivel szuletett magyar allampolgarkent nincs szavazati jogom, mert nem ohajtok reszt venni sem a NER-ben sem az elozo rezsim(ek)ben, ezert meltoztatok nem rendelkezni lakcimmel.
Mondjuk nem is szavaznek egyikre sem.
Es csak annyira szeretem az elozo varosvezetest, hogy utalast is tettem VD szarmazasara. Tehat biztosan szadesz szavazo lettem volna, ugye?

belekotty 2012.05.30. 13:46:18

@Lurian: Helyes számolgassunk! Vetítsük 1 millió emberre, az BP-n 20 százalék GDP, vidéken 7,5 százalék per millió fő. Hmmm..

Mad Mind 2012.05.30. 13:47:50

@Lurian:
Egyáltalán nem mindegy. Az adódat te befizeted, az aktuális kormány megj ól/rosszul(általában rosszul) elosztja. De ez nem a budapestiek hibája. És menj nyafogni, az 1800-as évekbe, mert akkortól ered Budapest elsőbbsége.
Amúgy nálunk sem volt húsz évig útfelújítás, pedig szerinted minden pénzt Budapest kap.
Szóval mindenki csak helyi adókat fizessen? Érdekes elgondolás, de támogatom, bár gyanítom, hogy a te kis faludban akkor visszatérnének a földúthoz.

belekotty 2012.05.30. 13:47:55

@DFK: Ezt írta.

"A legnagyobb baj ott van, hogy hozza nem ertok vezetik a ceget (Vitezy Davidka es baratai). "

Ebben hol írta hogy VD-ék tették tönkre?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.05.30. 13:48:55

@belekotty: És biztos vagy Te abba, hogy Budapest GDP-jét az ott lakó nyuggerek, és nem a felingázó vidékiek termelik ki?

Lurian 2012.05.30. 13:49:05

@belekotty: Na várjunk, akkor még ahhoz a 40%-hoz is köll a vidék...! Há akkó most mivan? :-))

belekotty 2012.05.30. 13:52:16

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
@Lurian:

A vita ott kezdődött, hogy valaki beröfögte, hogy ha Budapest megállna, nem történne semmi.
Van még kérdés? Mert mennék T-Home számlát befizetni, mert különben nem fogok tudni válaszolni nektek!

Xmas 2012.05.30. 13:54:19

Szeretném megjegyezni, hogy ez így nettó hülyeség és demagógia, persze sikerült is főoldalra kerülni vele:

"Más megközelítésből szemlélve minden magyar adófizető valamivel több mint 20000 forintot költ a BKV-ra anélkül, hogy akár egy szakadt trolira feltenné az ülepét."

Ha egyszer le van írva, hogy a 10e-s bérlet helyett 27e-s lenne a bérlet, ha nem lenne állami támogatás, akkor talán máris világos, hogy csak 17e-be kerülne a bérletvásárlóknak. Ebből már látszik, hogy adófizetőnként 20e nettó félrevezetés.

Ha esetleg oda lenne írva, hogy ÉVENTE 20e, az egy kicsit másképp hangzik, de természetesen sikeresen lemaradt, és szépen folytonosan leírásra került a havi összegek után ez a szép szám.

Mad Mind 2012.05.30. 13:55:38

@Lurian:
A legtöbben nem a bombába halnak meg, hanem a falloutban. Egy közepes méretű 20 megatonnás atombomba kb. 55-60 km-es körzetben azonnal halálos, de a másodlagos károk sugárzás, por ilyesmik az kb. 200 km-es körzetben hatnak. Szóval elég egy bomba Magyarországhoz és a vidék nagyrészéhez is.
Egyébként ki a franc dobna ide atombombát és miért?

excopp 2012.05.30. 13:56:20

@padisah:
- van megtakarítás
- elektronikus jegy (ezzel szállsz fel, érvényesíted, leszállás előtt ezzel jelzel, a rendszer észleli, levonja a díjat (bele lehet programozni az esetleges kedvezményeket, vissza is lehet vonni, az ellenőrzés szúrópróbaszerűen működne, jelentős büntetéssel (pl. tömegközlekedés igénybe vételée alóli KITILTÁSSAL)

-ennek egyszeri költsége van, személyre szabott, nehezen (értsd nem költséghatékonyan) hamisítható, kiküszöböli a buszsofőri maszekolást
- a BKV nem a jegyellenőrei miatt termel veszteséget (sőt, az ellenőrzés következetessége bevétel-növekedést hozott)

- már az osztó igazságosság elveinél csorbát szenved az "ingyenesség" (ingyenes a koldusnak is, ingyenes Csányinak is?)
- inkább TÖBBEN fizessenek, hogy fajlagosan KEVESEBBET kelljen fizetni (ez utóbbi igazságosabb)

- az ingyenességnek soha nincs becsülete ( a részben vagy egészben pénzalapú elosztásnál - ezt nevezik piacnak - hatékonyabbat még nem találtak ki
- a jövedelemkülönbségek miatt azonban szükség lehet a kiegyenlítő igazságosságra, kedvezmények, támogatások formájában)
- akárcsak az adórendszernél, de ez már egy másik történet
- valóban másik történet?

Lurian 2012.05.30. 13:59:50

@belekotty: Hm, azért ha a vidék kivonulna Pöstrű (csak elméletben persze!!!), megnézném én azt a millió embert, hogy hogyan kaparászná össze a 20% GDP-t. :-)) Úgy emlékszem a vilháb után a kaját se nagyon tudták összeszedni, nemhogy mást. :-)) Emlékszem, nagyanyáméknál akkor lett üvegcsillár, meg nagyfaternak aranyóra. :-)) Az ország vízfejű, de ez nem azt jelenti, hogy csak a főváros életképes, és anélkül minden vidéki csak vonulna körbe a nyálát csorgatva, mint egy csapat zombi... Ha(!) van melód, akkor vidéken keresel 100-at, minimálra bejelentve, ehhez csak napi másfél-két órát kell utazgatnod, és jobb esetben fizetik a bérletedet, ami olyan 20 körül áll meg. Kapsz 4000 Ft teszkóutalványt, aztán viszlát. A multiktól nem kapsz olcsóbban paradicsomot, a telefon, benzin nem lesz kedvezményes, az internet meg annyiba fog fájni alaphangon, mint "odafent" egy 80 megás. Szép dolog a százalék, csak mink idelent nem sokat érzünk belülle. Ami ide visszacsorog, azt meg tudnánk termelni az odafentiek nélkül is... Statisztikával még nem lakott jól senki sem.

Rotkiv77 2012.05.30. 14:02:38

Én a pénzek mellett azt is feszegetném,hogy milyen szolgáltatást ad a BKV.Milyen állapotban van a gépjárműpark...nevetséges...életveszélyes az egész...elhasználódott a sín a metróban...nem baj,majd megy lassabban...beázik a busz...nem baj,majd kinyitod az esernyődet...ráz a troli...így jártál...szét van rohadva a busz és kettétörik...állj odébb és kapaszkodj...ha itt lenne egy-két tökös ügyvéd és elszánt utas,simán fel lehetne jelenteni az egész BKV-t...nap mint nap életeket veszélyeztetnek...

Lurian 2012.05.30. 14:06:42

@Mad Mind: Persze, hogy nem a budapestiek hibája. Ezt nem is mondtam. Ez amolyan vidékies általánosítás, így magunk között. :-)) Azt sem mondtam, hogy minden pénzt BP kap, csak annyit, hogy elég visszafogottan csorognak visszafelé a pénzek. Vidéken nem nagyon van fejlődés, és hát erről sem a vidéki ember tehet. Valóban az 1800-as évekig lehet visszafelé sírdogálni, de az nem oldja meg a mostani helyzetet. Szerintem se 40, se 60% nem igazolja az ország vízfejűségének szükségességét. Eleve maga a szétválasztás, - hogy BP és a vidék - is elég gáz. Mintha Magyarországon lenne a Pösti, meg a paraszt.
A kis falumban lehet, hogy maradna a földút, bár szerintem 20-30 év alatt ezt a melót mi is meg tudtuk volna csinálni. Ilyen szar minőségben biztosan. :-))

Lurian 2012.05.30. 14:07:57

@belekotty: Yapp! :-) A halál és az adók... (Oks, ez számla, de akkor is. :-))

Lurian 2012.05.30. 14:10:10

@Mad Mind: Na ja. Én mondjuk Paksra dobnám, az a tuti. :-))
Remélem az ivóvizünk elfogy hamar, hogy senkinek még csak eszébe se jusson a gondolat! (Hogy például bújtatjuk második Oszamát a mizsei forrás fölött, vagy ilyesmi... :-))

ne most 2012.05.30. 14:15:44

@Rotkiv77: Minden külföldi elismerőne nyilatkozik a BKV hálózatáról és szervezettségéről. Az infrastrukturát csúcsvezetést viszont a politika irányitja, tőle függ hány éves a busz.

Makkasz 2012.05.30. 14:16:28

Valami nagyon gáz van a számításban, vagy a fogalmazásban, abban a kijelentésben, hogy minden adófizető havonta 20.000 Ft-ot költ BKV-ra, vagy nem egyértelmű a leírás. A szövegből, adatokból számomra az derül ki, hogy minden havi bérlet árához 20.000 Ft-tal járulnak hozzá az adófizetők.
Ha pont annyi bérlet van, amennyi adófizető, akkor 20.000 Ft/ adófizető/hó.
Ha több bérlet mint adófizető, akkor több mint 20.000 Ft/adófiz/hó.
De a legvalószínűbb megoldás, hogy több adófizető, mint BKV bérlet, tehát kevesebb mint 20.000 Ft/adófizető/ hó.

Reálisan, 200.000 bérlet, 2m adófizető, 2.000 Ft/hó/adófizető, azaz a BKV évente minden adófizetőnek 24.000 Ft-jába kerül.

Ami ordenáré nagy pofátlanság. Miért nem lehet egylépésben megfizettetni a rendes jegyárat.
leginkább meg verseny kéne, mert nem biztos, hogy csak ilyen drágán lehet megoldani azt a szaros tömegközledkedést.

ne most 2012.05.30. 14:17:00

@Lurian: Akár hogy nézem, vidéken sokkal jobbak a buszok.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.05.30. 14:18:23

@belekotty: A T-home-t e-számlán fizesd, különben többe kerül.

Amúgy ha BP eltűnne, semmi sem lenne. Kialakulna 2-3 nagyobb központ, és eltűnne a vízfej. Az emberek pedig GDP termelés helyett elkezdenének dolgozni. :-D

ne most 2012.05.30. 14:19:28

@Makkasz: Persze az Oolaszliszkai alkalmi munkás is 20000Ft-al, te kis matek zseni.

Makkasz 2012.05.30. 14:21:59

A havi 20.000 Ft az indexről jön: "Minden magyar adófizető több mint 20000 forintot költ havonta a BKV-ra anélkül, hogy akár egy szakadt trolira feltenné az ülepét".

De a blogger sem korrekt: "a 9800 forintos havi bérletért 27000 magyar pénzt kellene csengetni a BKV-jegyirodáinál,... Más megközelítésből szemlélve minden magyar adófizető valamivel több mint 20000 forintot költ a BKV-ra anélkül, hogy akár egy szakadt trolira feltenné az ülepét."

Ugye haviról beszél előző mondatában., majd visszautal az egyenlegre (27.000-9.800 Ft), semmilyen kiegészítő szöveg, számítás nélkül. Ez nem korrekt, olyan mint fidesz meg szocik propagandaanyagai.

ne most 2012.05.30. 14:22:45

@Lurian: Az autópályát is Budapestnek építették.

Makkasz 2012.05.30. 14:24:32

@ne most: Hülyeséget írsz. A lényeg, hogy az adófizetők 20.000 Ft-tal támogatnak minden BKV bérletet, és nem 20.000 Ft-t fizet minden adófizető a BKV bérletért.
Az olaszliszkai példád is ezt támasztja alá, te kis gondolkodásmentesített balfék.

SemBoga 2012.05.30. 14:26:04

@Makkasz:

"Ami ordenáré nagy pofátlanság. Miért nem lehet egylépésben megfizettetni a rendes jegyárat.
leginkább meg verseny kéne, mert nem biztos, hogy csak ilyen drágán lehet megoldani azt a szaros tömegközledkedést."

az államnak igen jelentős közvetett haszna van a bkv-ból - gyakorlatilag, ebből a haszonból forgat vissza

ne most 2012.05.30. 14:28:22

@Makkasz: Az a hülyeség, hogy az adófizetők 20000Ft-al támogatnak minden bérletet. A kormány támogatja a BKV-t és nem bérleteket és nem az adófizetők. Az egész támogatósdi egy kommunista trükk.

laci0011 2012.05.30. 14:28:33

Már csak azt lett volna jó hozzá tenni mennyi kilometert utazunk ezért a pénzért?

Rotkiv77 2012.05.30. 14:29:31

@ne most: nézd simán bevallották,hogy a törvények által előírt,kötelező felújítások nem történnek,nem történtek meg...pl metró..akkor a kocsi műszaki vizsgája sem fontos...nem kell...a kocsim még megy,majd nem megyek 120-al csak 65-el...ja,hogy közben lehet kiesik a kerék vagy nem fog a fék..nem érdekes,mert még nem történt baj..

Lurian 2012.05.30. 14:31:19

@ne most: Lehet. Én 10 évig buszozgattam, hol gimibe, hol fősuliba, de akkor még nem néztem a minőséget, csak hogy nem volt légkondi. :-)) A helyi tömegközlekedést nem használom, mert sohasem érnék be vele a munkába, de valószínűleg a kisebb kihasználtság miatt kevésbé lepusztultak. Asszem. :-)

excopp 2012.05.30. 14:31:26

@ne most:
- hát ha jól emlékszem, az M7-est Siófokig építették meg a hetvenes évek elején (és betonból, hogy a víkendházak alapjaiba is jusson), hogy a fővárosBÓL könnyedén lehessen a Balcsihoz jutni
- a számozáson pedig Hofi is viccelődött ("no, de hol a többi hat autópálya?!)
- az M3-as évekig csak a Mátraaljáig - Gyöngyösig - ért, hogy az ottani szanatóriumok és üdülők könnyedén megközelíthetők legyenek PestRŐL
- én nem vagyok doktrinér gondolkodó, de azért elgondolkodtató, hogy az ország közlekedési térképe (CSAK) sugaras és nem hálós
- arról nem is beszélve, hogy nálunk mindenki FELmegy Pestre, pedig ahol én lakom, ötven km-rel északabbra van a fővárosnál, tengerszintben meg egy százassal magasabban...
- evvan...

Lurian 2012.05.30. 14:33:25

@ne most: De van, sok kicsi vízfej. De hát ezt teljesen kiküszöbölni lehetetlen. Azért nem az a cél, hogy "Parlamentet minden faluba"! :-))

Lurian 2012.05.30. 14:35:16

@ne most: Háát, ezt nem tudom, de nekem biztosan nem. :-) Nem nagyon használom. :-) Mondjuk gyanúsan minden oda fut be... :-)

ne most 2012.05.30. 14:35:41

@Lurian: Budapesten lerohad a busz 2km múlva az utasok leszállnak és mennek tovább. Vidéken lerohad a busz két város között, másnap tele van vele a helyi sajtó és az önkörmányzati ülésen a polgármestert az anyjába küldik.

Lurian 2012.05.30. 14:37:57

@excopp: Ezt én ilyen szépen nem tudtam megfogalmazni, de egyetértek.

belekotty 2012.05.30. 14:39:14

@Lurian: Jaj, ezen a világ régen túl van hogy honnan jön a kaja. Majd jön Dániából, ha nem kell eltartanunk a munkanélküli vidéket.

belekotty 2012.05.30. 14:40:29

@Lurian: Ha valakinek az ivóvizünk kell, az nem dob ide atombombát. Tudod a jód 131, cézium 135, stroncium 90, stb.

padisah 2012.05.30. 14:44:09

@Homo Homini Lupus: ha valaki erőn felüli ingatlanban lakik, aminek az adóval együtti fenntartására nincs jövedelme, az költözzön kisebbe, megteheti

akinek már van egy bármilyen ingatlana, még mindig ezerszer előrébb van mint az, akinek semmilye nincs, ingatlana sem, minden hónapban a munkával keresett és a magyar adórendszerben kizsigerelt nettójából kell albérletet fizetnie, de az szerinted igazságos, inkább ők fizessenek egyre többet szja-n keresztül

hát nem az, fizessen az adót akinek már megvan az ingatlana, és az fizessen kevesebbet, akinek még nincs, és most lapátolná össze rá a pénzt

ez a legnagyobb baj a magyar társadalommal, hogy a jövedelemre fordítottan progresszív, a meglévő vagyonkák kuporgatása, és a vagyon nélküliek kizsákmányolása a cél, nehogy a 2 kerületi örökölt 40 millás lakásban testet öltő családi vagyont valami vész érje, és ezért leszarjuk hogy a rosszabb helyzetbe születetteknek 25-30 évig kell gürcölnie mire albérletből egy 6. kerületi 7 millás garzont megvehet, és amiben nyilvánvalóan nem lehet családot alapítani

protézisesh 2012.05.30. 14:45:41

csak az első 50-100 kommentet olvastam el, de: istenem, ennyi ostobaságot összehordani...

Tételesen:
1.) költségszerkeze
A tömegközlekedést a világ minden táján veszteségesen üzemeltetik. A költségeket 3 x 1/3 arányban állják:
- az utazók (jegy és bérlet árbevétel),
- a város költségvetése
- az állami költségvetés

Ez nagyjából így működik, és a budapesti jegy-bérletárakhoz hasonló árakon a fejlett világ metropoliszaiban a bpestinél sokkal korszerűbb, tisztább, pontosabb, jobban karbantartott járműveken, használhatóbb hálózatokon utazhat a közönség. Eközben az alkalmazottak nyugati színvonalú bérben részesülnek.

A pesti sírás nettó rinya, a vonaljegyek az általam ismert városokban drágábbak, mint a bpestiek.

Budapesten az a furcsa helyzet, hogy a kerületek és a fővárosi önkormányzat egymás ELLEN dolgoznak. Helyi kiskirályok szopatják Tarlóst és embereit, lehetetlenné téve az összedolgozást. Közigazgatásilag nincs meg az alapja egy az egész várost (és agglomerációját) integrációban kezelő szemléletnek.

2.) szervezeti felépítés
BKV+BKK = nonszensz. Milyen cég az, ahol több főnök/irodista dolgozik, mint "melós" (sofőr, szerelő)?! Agyrém, hogy senki nem söpri ki a francba az egészet. A 20 év alatt inkább mindenki beültette a maga ejtőernyőseit a meglévők MELLÉ, így mára a BKV ugyanolyan, mint az ország egésze. Csúnyán, drasztikusan bele kellene vágni a húsba. NUlláról rajzolni szervezeti felépítést (vagy simán átvenni egy MŰKÖDŐ 2milliós városét), nem pedig mérlegre tenni, hoyg a "felsővezeték-galambszarmentesítő főosztály" vajh szükséges-e? Fűnyíróelven nem lehet hatékonyságot növelni, sőt: a csökkenő finanszírozás mellett a régi feladatok, folyamatok és mechanizmusok szükségszerűen szarul fognak működni, ami a kevés "túlélőt" is motiválatlanságba, nyomorba dönti. NULLÁRÓL KELL INDULNI. Semmit nem átemelni, fehér lapra felrajzolni: mi az ami mindenképp kell.

3.) kedvezmények
Azt hiszem, nem alkotmányos alapjog az ingyen közlekedés. A világon sehol sem. Nálunk sem annak kellene lennie. Ha valakinek ingyen utazás járna, az a GYEREK lenne, nem az öreg. Nonszensz, hogy az újpesti vének kibuszoznak a budaörsi tescoba, csak mert az ingyen van. Még durvább, hogy reggel nem tudsz a Népligetből Hévizre eljutni, mert az ingyen utazó öregekkel van tele a busz, akárcsak az este 6 órás visszafelé...

Nem hangzik túl humánusan, de egy nagyváros minden kerületében megvannak az élet alapvető feltételei (élelmiszer, orvos, ruházat, stb.). Ha nincs munkahelye, akkor maradjon a környéken. Ha van rá pénze, utazzon. De fizessen érte. Iskolába (középiskolától kezdődően) viszont baromira nem a lakhely szerint megy az ember, így egy a szülei által eltartott gyerek bizony rákényszerül a helyváltoztatásra. Iskolájával a jövőt (az országot) támogatja, ezért támogatásra érdemes lenne.

Kedvezmények szerintem két csoportnak kategóriában járnak:
- eltartottak, akik más jövedelméből közlekednek. Ez gyakorlatilag a gyerekeket jelenti.
- frequent flyers, vagyis azok a bérletesek, akik gyakran-rendszeresen használják a tömegközlekedést.

4.) jegytípusok
nem kell feltalálni a meleg vizet! Az időjegy a világ minden táján bevált. Nincs olyan jegytípus, ami az összes utazási irányt és kombinációt lefedné. Ha viszont azt mondod: egy jegggyel 60 (70-75) percig arra mész, amerre akarsz, akkor ezzel az egy jeggyel a város tetszőleges két pontját össze tudod kötni. Ez vonzó, érdemes igénybe venni.

5.) helyi-helyközi-regionális eszközök összekötése. Párizsban az 50-60 kilométerről érkező vonatokra is fel lehet szállni a városon belüli állomások között, ottani BKV jeggyel. Sőt, ugyanabban az alagútban a peron egyik oldalán SNCF a másikon meg a metró jön. Antwerpenben, Drezdában a külvárosi villamosok a belvárosban a föld alatt, kvázi metrókén járnak. Ezzel szemben nálunk a MÁV-HÉV-metró-villamos semmilyen műszaki adata nem kompatibilis a másikkal: nyomtáv, feszültség, felsővezetékmagasság...

Ezeket összefésülni sok évtizedes infrastruktúra-építést jelent. De amíg egy MÁV-vezér telibe szarhatja a HÉV érdekeit, illetve a villamos-lobbi leköpi a metrósokat (vagy fordítva), addig egy negyed lépés sem történik a kívánatos irányba.

6.) VONZÓVÁ TÉTEL
A tömegközlekedés bevételeit akkor lehet drasztikusan növelni, ha inverz módon támadunk. Árat csökkentünk, minden jeggyel mindehova mehetünk, illetve növeljük a költségeinket: járatsűrűséget, csatlakozási pontokat, járműparkot, továbbá külvárosi parkolókat jó tömegközlekedéssel. Így (és csak így) érhető el, hogy a LOGIKUS és nem érzelmi döntés legyen a budaörsi Tesconál, vagy a fóti Coranál eldobni az autót és tiszta, gyors, sűrűn járó tömegközlekedéssel bejutni a belvárosba. A mostani foshalmaz még az órás dugók, a parkolási díjak és a 450 forintos benzin mellett is az autó javára billentik a mérleget.

És hogy a sok demagóg gyökér is kapjon valamit:

autó vs vonat:
Az autó megvan. Fix költsége adott, akkor is megvan, ha azzal megyek pestre, meg akkor is, ha nem. Az egyén nem a BKV, összköltségre optimalizál. Mivel a kocsi amortizációjának 1km-re eső költsége nem spórolható meg a vonatozás által (a kötelezőt úgyis fizeted, a bank úgyis kéri a törlesztőrészletet), a végén CSAK az üzemanyag + autópályamatrica áll szemben a Volán+MÁV+BKV jegyek árával. Vérprofik hozzácsaphatják a gumi- és fékbetétkopás költségét is, de két személlyel számolva fölényesen olcsóbb az autó.

Az összes többi egy szép közgazdasági elmélet, ami a gyakorlatban kurvára nem működik.

Budapest GDP-je:
azért hamar nézzük már meg, hogy a bp-i SZÉKHELYŰ cégek valójában hol is termelik azt a GDP-t! Konszolidált, székhelyre összevont mérlegekkel remekül néz ki a főváros, de ha a Mol-t, T-Comot, bankokat szétcsapod a kutak, finomítók, fiókok szerint, akkor már hirtelen nem oly fényes a főváros súlya.

ne most 2012.05.30. 14:46:21

@padisah: Milyen sztálinista virtus, megmondani másnak mibe lakjon, mire költse a pénzét. A rendszerváltás talán nem is volt.

excopp 2012.05.30. 14:48:17

@belekotty:
"eltartanunk a munkanélküli vidéket".

- nem kell eltartani a vidéket, de meg kell tartani (a vidék nemcsak gazdasági potenciál, hanem megőrzendő érték, táj,tartás)
- a vidék nem a markát tartja, csak számít annyira a szolidaritás nevű intézmény kapcsán, hogyha üzemeket lehet telepíteni, akkor gondoljanak az elmaradott régiókra is (akkor is, ha a távolság 100 km-rel túlnyúlik a főváros határain)

- és nem biztos, hogy jó ötlet volt a magyar cukorkvótáról való lemondás 1 mrd Euró plusztámogatásért
- ez utóbbit a Szerencs környékieknek nem kell magyarázni...

belekotty 2012.05.30. 14:49:51

@protézisesh: "Budapest GDP-je:
azért hamar nézzük már meg, hogy a bp-i SZÉKHELYŰ cégek valójában hol is termelik azt a GDP-t! Konszolidált, székhelyre összevont mérlegekkel remekül néz ki a főváros, de ha a Mol-t, T-Comot, bankokat szétcsapod a kutak, finomítók, fiókok szerint, akkor már hirtelen nem oly fényes a főváros súlya. " - Ja, csak ha Budapest megáll, akkor ezen cégekben is komoly zavar keletkezik.

Mikrobi 2012.05.30. 14:51:41

Ha jól értem, 2010-ben 780 Ft-ra jött ki a vonaljegy ára, a többi években viszont nem volt ilyen kiugróan magas az állami támogatás. Sőt, inkább hagyták a szarban a BKV-t, hogy fulladjon bele a hiteleibe, legutóbb már csak a különösen drága folyószámlahitelébe. Mert az adófizetők pénze elsősorban erre megy el, nem a BKV működésére! Egyszer kéne kifizetni mindent, vagy még inkább hagyni csődbe menni a BKV-t és a romjain szervezni egy új céget, máris töredékébe kerülne.

Az adófizetők meg igenis tudnak bliccelni, bliccelnek is rengeteget! Ha összeszámolod, te hány forinttal rövidíted meg az államot, valahányszor számla nélkül vásárolsz, pár vonaljegy ára kijön belőle havonta! 880 forintos árral számolva is!

belekotty 2012.05.30. 14:51:45

@excopp: Ebben maximálisan egyetértünk.

dr. trafik nomac 2012.05.30. 14:54:32

@belekotty: "@dr. nomac: "Az aramon olyan 1000% koruli ado, meg jarulek van. " - oszt ez neked hogy gy5t ki?
50 ft/kWh-t elosztok tízzel, az 5 forint. Hol 5 forint a kWh előállítása? Ráadásul a kWh-ban, a vezetési díj is benne van, ami a hálózatfenntartást, fogyasztás mérést, számlázást is tartalmazza? Muszáj ilyen a valóságtól teljesen elrugaszkodott számokkal dobálódzni?"

Paks 3.5-ert adja ki a keritesen a KW/h-t. A szolgaltatasi dij, meg olyan 1Ft/kWh korul van, na vajon a maradek 900% hova kerul ?

ne most 2012.05.30. 14:55:00

@protézisesh: "tömegközlekedést a világ minden táján veszteségesen üzemeltetik." Az autótulajdonosok talán nyereséggel üzemeltetik a jármüvüket?

padisah 2012.05.30. 14:56:40

@Makkasz: ha a bkv tisztán üzleti alapon működne, semmi önkormi vagy állami költségtérítéssel, támogatással, akkor az a következőképpen nézne ki:
- a bérlet kb. 20-25 ezer forint havonta
- buszjegy 500-600 forint
mivel ilyen árak mellett az utasok nagy része más eszközt választana, drámaian esne az utasforgalom, és ezzel együtt a bevétel is, tehát a bkv fokozatosan visszafejlődne a legforgalmasabb, még gazdaságosan üzemeltethető vonalakra, 4-6 villamos, metró, lehet annak is csak a belső részei, 1-es villamos, 7-es busz, 173-busz, meg még pár amin eddig is tömegnyomor szokott lenni

- a nagyon drága bérletért cserébe még iszonyatos tömegnyomor is, mert a cég értelemszerűen a járművek túlzsúfolásával tudja a költségeit minimalizálni, és a profitját maximalizálni
- mivel nincs másik bkv monopol árképzés szerint alakítatja ki a jegyárat, vagy az is hatósági áras lenne, ami gyakorlatilag a mostani helyzet
- az eddigieknél is szigorúú jegyellenőr-fellépés, mindenhol elsőajtózás, minden járaton ellenőr, minden bejáraton kordon, beléptetőkapu

be kell látni, hogy a tömegközlekedésen belül nincs verseny, az egy helyhez kötött természetes monopólium, amit meghatároz a kötöttpálya, az infrastruktúra - legfeljebb a buszok terén lehetne versenyt csinálni, de annak sincs túl sok értelme

a tömegközlekedés két csatornán keresztül versenyez, az egyik az egyéni közlekedés (autó, kerékpár, gyalog) a másik a bliccelés, ha túlságosan elrontják az utazási feltételeket, többen bliccelnek, és ez alkalmazkodásra készteti a céget, csak ez általában nem a színvonal javításában, hanem a trollok bevetésében szokott megnyilvánulni

ebből az is kiderül, hogy a jegyellenőrzés fokozása jegyáremelésnek csinál helyet, tehát ha azt látjuk hogy a bkv még 100 trollt vett fel, és kordonokat tesznek mondjuk a villamosmegállóba is, akkor lehet számítani a jegyár emelésére - az kell is a megnövekvő jegyellenőrzési kiadások fedezésére

protézisesh 2012.05.30. 14:57:15

@padisah: te is csak a saját szemszögedből nézed az egészet. Én, aki egy bőröndnyi ruhával jöttem el otthonról, most ingatlanvagyonnal rendelkezem. Akkor hirtelen átkerültem a vagyonosok közé?

Egyetértek: a belvárosban, ahol 200m2-es, 4,70es belmagasságú palotákban kóvályognak kisnyugdíjas, kutyájukat az utcára szarató nyanyák, ott nem nekik kell fűtéstámogatást, meg gyógyszertámogatást adni, hogy kifizessék a rezsijüket. Remek lehetőség egy 50m2-es , korszerű lakás, a belvárosi palotában meg lakjon az, aki meg tudja finanszírozni a fűtését.

Viszont a magyar jövedelmek kurvára progresszíven adóznak, ha a demagógia mögött a tényszámokat is megnézed. Már több blogon elsütöttem (itt is), hogy az adózók felső 1,8%-a (minden ötvenötödik adózó!) adja össze az SZJA bevételek 40%át. Ez tényadat, ahogy az is, hogy a 250.000 Ft havi bruttó alatt keresők (összes adózó alsó 1/3a) nem fizet annyi adót, mint a felső 2%. És mielőtt félrecsúsznál:
- a ferrarival, lamboval, szlovák rendszámú porschéval járók NEM fizetnek szja-t
- a sokezer hektáros földek után évről évre 154 milliárdnyi EU támogatást felnyalók NEM fizetnek szja-t
- a budai villákban élők NEM fizetnek szja-t
- a "100 leggazdagabb magyar"-féle listákon megjelenők NEM fizetnek szja-t
- a cégeikből milliós-milliárdos osztalékokat felnyalók NEM fizetnek szja-t.

Szóval az SZJA toldozásával-foldozásával, sokkulcsossá tételével NEM a gazdagokat szívatod meg, hanem azt a vékonyka középréteget, aki valóban ért valamihez, amit ALKALMAZOTTKÉNT kamatoztat, amiért BÉRT kap, amiből ADÓT FIZET. Lehet szívatni, de mivel az országban ő az egyedüli EU-kompatibilis réteg, legfeljebb elmegy. Itt meg marad 3millió nyugdíjas, ugyanennyi állami alkalmazott, meg egy csomó mélyszegény/etnikum, aztán leshetitek egymást...

Xmas 2012.05.30. 14:58:14

@Makkasz: Arról nem is beszélve, hogy ha a 2010-es év MRD-jait szétdobjuk a valójában 3.1M SZJA fizetőre, akkor is ÉVI 16.000 ft jön ki, és nem havi...

Arról nem is beszélve, hogy nem csak az SZJA fizetők dobják össze ezt a pénzt, hanem jön az társasági adóból is, meg más helyről is...

dr. trafik nomac 2012.05.30. 14:58:47

@protézisesh: A tömegközlekedést a világ minden táján veszteségesen üzemeltetik. "

Talan nem a HIR-TV-bol kellene tajekozodni !

Makkasz 2012.05.30. 14:58:57

@SemBoga: Milyen igen jelentos kimutatott haszna van az allamnak? Ertem mirol beszelsz, de az emnnyi? Kevesebb lenne attol ez a haszon, ha a hasznalok (tekintettel nekik kell munkaba jarni meg haza) fizetnek meg a jegyarat? Mennyivel?

Attol kevesebb lenne-e a haszon, ha versenyhelyzet lenne, maganvallalatok gazdasagosan uzemeltetnenek, nem egy lehetetlen buzlo szar lenne a BKV?

Ne haragudj, ez a kozvetett haszonra hivatkozas hulyeseg (biztos van ilyen kozvetett haszon, csak nem merheto ossze az ablakon kidobalt milliardokkal). Ott lehet igazsag, hogy veszteseges jaratokat is fenn kell tartani, nem kaphat valaki kevesebb lehetoseget mert csepeli mint aki az V.keruletben lakik. Ezert vonalakat csak csomagban lehet versenyeztetni.

Ahol az allam beavatkozik, ujraeloszt, mindig hatekonytalan, a gyenge uzlet, korrupcio, vesztesegek melegagya.

Lurian 2012.05.30. 15:01:26

@ne most: Ne is mondd! A régi szép idők. :-D Párszor én is gyalogoltam haza egy faluval arrébról, ami kb 4-5 km. :-)) Legszebb emlékem az aktatáskám felavatása egy téli este, amikor 5 kutya hajkurászott vagy egy kilométert. :-DD Asszem ez utólag mindig egy picivel viccesebb emlék... :-))

belekotty 2012.05.30. 15:01:32

@dr. nomac: Paks mióta adja 3.5-ért a kWh-t? Mióta 1 forint a vezetési díj? Te hol élsz?
Jóval kezdesz vitázni, mert magas beosztású ELMŰ-s voltam, ráadásul a számlázáson!

ne most 2012.05.30. 15:04:00

@protézisesh: Biztosan nagyon jól dolgozik a felső 1,8% hogy 50-szer annyi árkot tud ásni. mint az többi vagy 50-szer annyi levélre, telefonhívásra tud válaszolni. Esetleg ők döntötték el, hogy ők 50-szer annyit fognak keresni.

padisah 2012.05.30. 15:04:40

@ne most: a jelenlegi állapotot közpénzek pocsékolásával tartják fenn, ez a sztálini virtus, az újraelosztás bűvölete, amit én javaslok az az ellenkezője

ne most 2012.05.30. 15:06:06

@belekotty: Marika te vagy az? Már mindehol kerestelek. Mi van Pistivel, meg van még a horváth szállodája, amit a jutalmából vett?

Makkasz 2012.05.30. 15:06:09

@padisah: Teljesen valosagtol elrugaszkodott amit a versenyrol irsz. Egyreszt nem biztos hogy az allamnak teljesen ki kell szallnia (ill. igen, de Fovarosi onkormanyzatnak nem). Az Onkormanyzat igenis ellenorizzen, versenyeztessen, kovetelmenyeket tamasszon, tartsa fenn a szukseges kozuti, benzinkuti, ki tudja meg milyen infrastrukturat (ne a buszokat).

A verseny alacsonyabb mukodesi koltseget eredmenyez. A jegyarakat a tenyleges hasznalok fizetik meg. Megszunik az esszerutelen igenybevetel. Megszunik a pazarlas. A szinvonal (muszaki, biztonsagi, komfort) mar csak a kezdeti tokebevonas miatt is javul.

Mindenesetre a te negativ scenariod kozeleben sincs a valosagnak, raadasul nem a lenyegrol szol, hogy mindenki fizeti egy reteg utazasat, amit egy pazarlo modon fenntartott ceg biztosit.

A kevesbe kihasznalt jaratokban igazad van. Ezert csak csomagokban, elvart jaratsuruseggel lehet versenyeztetni, es lehet a "rossz" vonalakat keruleteknek osszefogva kell tamogatni (melyiket miert, mit visz, mit hoz alapon), es nem egy atlathatatlan mukodesu allami vallalatba onteni az allami penzt vesztesege szerint.

Lurian 2012.05.30. 15:06:37

@belekotty: Azért egy próbát megér! ;-)) Tiszta berlini légihíd fílingje lenne az egésznek. :-)) Viszont várj csak! Honnan érkezne mondjuk az egyéb nyersanyag? Azért fát, meg követ, meg egyéb ilyen szarságokat elég drágán fuvarozna a Rájener. :-)) Mondjuk abból a 20%-ból futná, nem is vitás. :-)) Meg maradna némi apró a BKV-ra is... Meg a 4-es metróra is... Esetleg lehetne egy új Malév, ha már nem kéne azt a rengeteg éhes szájat etetni. ;-))) Elgondolkodtató. :-)

Makkasz 2012.05.30. 15:07:42

@ne most: Ez valami humor? A korm'nynak az adokon kivul milyen penze van? Ja a hitel es az elkotyavetyelt vagyon. Segitek, az sem az ove.

belekotty 2012.05.30. 15:08:08

@ne most: Én a Béla vagyok és olyat kapsz, hogy a szemed kidülled. :-))

Lurian 2012.05.30. 15:08:12

@belekotty: Á, a kémia sosem volt az erősségem. :-) De végülis mindegy, annyi "szépséget" kitaláltak már, hogy az atom már majdnem ciki manapság. :-))

belekotty 2012.05.30. 15:09:53

@Lurian: A Budapest magára hagyása az utak lezárását is jelentené? Mert akkor ugye netje és bankrendszere sem lesz a vidéknek, mert akkor mi meg elzárjuk azt.
Amíg meg vannak utak, mindent be lehet szerezni a szomszéd országokból.

protézisesh 2012.05.30. 15:10:00

@ne most: >>"tömegközlekedést a világ minden táján veszteségesen üzemeltetik." Az autótulajdonosok talán nyereséggel üzemeltetik a jármüvüket?<<

Kib@szott okos gondolat, gratulálok. Már csak azt kéne tudni, mi fogalmazta ezt meg benned, mire akarsz utalni, kilyukadni ezzel?

ne most 2012.05.30. 15:10:07

@Makkasz: A pénz azé, aki eldönti mire költi.

belekotty 2012.05.30. 15:10:48

@Lurian: Ez nem kémia, ez atomfizika. Tudod ezek a tipikus hasadási termékek, amik bekerülnek a táplálék láncba.

excopp 2012.05.30. 15:12:22

@protézisesh:
- üdv a fedélzeten!

@belekotty:
- nem szerettem volna belegyalogolni "a főváros a vidék ellen és viszont" projektbe, csak annyit akartam érzékeltetni, hogy a valóság minden bizonnyal árnyaltabb annál, mint:
- Budapest ÁLLÍTJA elő a magyar GDP 40 %-át (bár imponáló, különösen egy echte pestinek, de ez inkább a parasztvakítás része a dolognak; az elszámolt GDP-arány stimmelhet,ez utóbbi persze nem ua.)

- a BKV pénznyelő automata, amelynek vesztesége a szétlopott pénzek miatt van (biztos, hogy strukturális okok játszanak bele az eleve veszteséges működésbe)

- nyilván össze kellene vetni mondjuk a jegy/bérlet árának viszonyát akár a külföldi átlagfizetésekhez, akár az utazási szokásokhoz, akár a foglalkoztatottsági viszonyokhoz, a munkaidő-beosztásokhoz, satöbbi

- nekem - megmondom őszintén -, tetszik ez a vita, különösen a vége felé (ekkorra már az argumentum ad hominem érvelések lepattannak, egyre több az érv, és egyre jobb szikrák tűnnek fel, biztos, hogy a vita termékenyítő hatása ez)

- VALÓS számok és benchmark nélkül persze csak ötletelés folyhat, de legalább megvilágít néhány összefüggést, amelyikből az egyik legfontosabb:
- semmi sincs ingyen (ha valamiért valaki valamilyen okból nem fizet, azt jelenti, hogy ezért másvalaki TÖBBET fizet)

- és tetszik a vita komolysága is
- Magyarország együtt egész: főváros ÉS vidék, a megoldást is együtt kell megtalálnunk

Makkasz 2012.05.30. 15:13:29

@padisah: Onellentmondas, ha draga lenne a jegy es a berlet, ezert kevesen vennek igenybe, mitol lenne tomegnyomor.
Fogadd el, az allami penz beletolasa egy ilyen rakas szarba, az emberek 62 eve tavoltartasa a valos koltsegektol, gazdasagi folyamatoktol (jegy, benzin, foldgaz), megbolonditotta oket, nem erzik az aranyokat.
Amit hasznalsz, igenybe veszel, azert fizetsz, es legalabb annyit, mint amennyibe az kerul, vagy versenyben az ar kialakul.

A tamogatas mindig rossz, hosszutavon is karos donteseket szul. Pl. gazartamogatas, szarul szigetelt hazak epultek, szigeteles helyet meg nehannyal tobb m2, es most rinyal a tamogatasert, kozben pazarol mintallat.
Vagy mukahelyetol tavol valaszt lakast, berlemenyt, mit veszithet, csak az idejebol valamennyit utazasra, mert nem fizeti meg az utazas valodi arat!

Az allami pazarlason, tehetetlensegen, szar cegvezetesen tul ez az igazi atok.

ne most 2012.05.30. 15:16:15

@excopp: "ha valamiért valaki valamilyen okból nem fizet, azt jelenti, hogy ezért másvalaki TÖBBET fizet" Te kiről másoltad a diplomád?

belekotty 2012.05.30. 15:17:07

@excopp: Egyеtértünk, maximálisan. Én csak a Budapest nélkül jól elvan a vidékre reagáltam a 40 százalék GDP-vel.

Makkasz 2012.05.30. 15:17:17

@ne most:Mekkora kommunista csokeveny vagy.

Grabbe · http://www.hirstart.hu/ 2012.05.30. 15:18:32

Fantasztikus, minőségi szolgáltatás ennyi pénzért...

padisah 2012.05.30. 15:18:37

@protézisesh: nem értem ezt miért nekem címezted,
az ingatlanadó célja hogy más adónemből származó jövedelem legyen oda átcsoportosítható, például az szjaból

tehát ingatlanadó révén az szja csökkenthető, és az adóterhelés azokra helyeződik át, akiknek van vagyona, tehát van miből adót fizetnie

ne felejtsük el, hogy a vagyonból tőkejövedelem származik, még úgy is, hogy valaki a saját lakásában lakik, kétszeresen is tőkejövedelemre tesz szert, mert nem fizet albérletet, és mert az ingatlana esetleg felértékelődik (a környezetében végrehajtott infrastruktúra beruházások által, amit nem ő fizetett)

a bkv és annak ingatlanadón keresztüli finanszírozása tehermentesíti a központi költségvetést, tehát vagy szja-t tud csökkenteni, vagy államadósságtól megszabadulni (vagy legalább lassabban felhalmozni), mindenképpen egy átcsoportosítás az inaktívak felől az aktívak felé

komplikato 2012.05.30. 15:19:23

@telkoe: "Bp par keruleteben mar van evente fizetett ingatlanado es ingatlan adasvetelenel is adozol."

Itt "vidéken" 600 méterre Budapesttől meg 1991 óta fizetjük az ingatlan adót, csak jelzem ... ami nem mindegy az az utolsó brainstormingban elhintett érték százalék szerint korlát volt, mert ki a fenne tudna egy nagyobb kertes házra évi százezreket fizetni?

A poszthoz szólva: Értem a felháborodás okát, de lehet nem kerülne 880-ba az a vonaljegy ha a tisztelt BKV utasok röpke 40%-a nem bliccelne ... Másrészt mint páran megjegyezték a tömegközlekedés fenntartása gazdasági ÉRDEK és szinte mindenhol vesztességes és/vagy államilag támogatott. Rá lehet keresni, hogy 1 napnyi BKV állás (lásd sztrájk téma, vagy BKV csőd téma) hány milliárdos állami bevétel kiesést okoz.

protézisesh 2012.05.30. 15:20:01

@ne most: "Biztosan nagyon jól dolgozik a felső 1,8% hogy 50-szer annyi árkot tud ásni. mint az többi vagy 50-szer annyi levélre, telefonhívásra tud válaszolni. Esetleg ők döntötték el, hogy ők 50-szer annyit fognak keresni."

Még nem döntöttem el, hogy te is egy rövidlátó proli vagy, vagy esetleg egy ostoba troll fasz. De csak hogy tisztábban láss, elmondom, hogy aki abba az 1,8%ba tartozik, az jellemzően azért kap annyit, mert a hozzád hasonlókból 50-100nak a munkájáról gondoskodik. A holnapi munkájáról is. És ezért kap mondjuk 3szor annyi fizetést, mint az alsó harmad. Viszont fizet hússzor-ötvenszer annyi adót.

Mielőtt nagyon nekiugranál a témának, javaslom hogy férj hozzá konkrét bérkartonokhoz és lásd, hogy az évi 1,5-2millió között keresők ÉVES SZINTEN fizettek összesen 60-70ezer forintnyi SZJA-t, míg az évi 12 millió körül keresőktől kb 3,5 milliónyi SZJA-t vontak le. Ha jól megnézed az arányszámokat, akkor látod, hogy HATSZOROS fizetéshez jár az ÖTVENSZERES adóteher, vagyis akinek havonta br. egymillió a fizetése, az minden megkeresett forintja után nyolcszor annyi adót fizetett, mint te.

Ennyit az ún. egykulcsos adórendszerről...

excopp 2012.05.30. 15:20:24

@ne most:
- hát megmondom őszintén, a Feriéről akartam (a közgazdaságit, nem a tanárit), de már én sem találtam,pedig hamarabb kapcsoltam, mint a pécsi dékán...

ne most 2012.05.30. 15:22:20

@padisah: Vagy azokra helyeződik át, akinek állandó lakása van.

"tőkejövedelemre tesz szert, mert nem fizet albérletet" hát ez csúcs!

Makkasz 2012.05.30. 15:23:25

@protézisesh: hagyd, ne most egy kommunista troll

ne most 2012.05.30. 15:23:50

@protézisesh: "1,8%ba tartozik, az jellemzően azért kap annyit, mert a hozzád hasonlókból 50-100nak a munkájáról gondoskodik" álom álom, édes álom. Éljen a Közgép!

Lurian 2012.05.30. 15:24:46

@belekotty: Na ja, ez jó kérdés. :-) Legyen úgy, legyünk nagyvonalúak! Majd felfejlesztjük a térségi takarékokat, vagy behívunk külföldi tőkeerős bankokat. 1-2 hónap lenne max a kiesés. Addig árucsere! Desznyóért színes tv-t! :-)) Hmm, viszont honnan lesz elég áramotok?? Akkor az is elzárva... ;-)) (Na persze jó pénzért lenne minden!:-))

padisah 2012.05.30. 15:25:09

@Makkasz: azért lenne tömegnyomor, mert egy magán-tömegközlekedtető cég épp csak annyi járművet rakna forgalomba, ami még elviszi a rá felszállni hajlandóakat, nyilván azokat akinek nincs más választása, túl messze megy a gyalogláshoz, kocsira nincs pénze, és parkolni sem tudna vele.

román kolléga dolgozott itt Pesten, elmondta hogy az ottani bérek mellett Bukarestben egy lakás bérleti díja 80k huf körül van, és ez azért ilyen drága, mert nincs rendes tömegközlekedés, mindenki kénytelen a zsúfolt belvárosban versenyezni az ingatlanokért, és felhajtják az árakat

ez egy speciális ágazat, ahol nem lehet versenyt kialakítani, és akkor magánkézbe és ezzel monopóliumba adni még rosszabb lenne mint államiban hagyni

a legkevésbé rossz opció az az önkormányzati tulajdon, üzemeltetés és finanszírozás, és az azért jobb mint a többi, mert így ugyan a tömegközlekedés továbbra sem kap versenyt, de a városok között kialakul verseny, és az leszorítja a korrupciós költségeket

Lurian 2012.05.30. 15:26:27

@belekotty: Mondtam én, hogy nem értek hozzá! :-)) De ez már az a scenario, amikor mindenki elpusztul... Egyelőre törődjünk csak a BP-vidék háborúval, ne hívjunk külső segítséget! :-)

pucros 2012.05.30. 15:28:59

Korábban sem volt sikertörténet a BKV, de most még külön hiányzik az a pénz, amit nem a négyes metróra kellett volna költeni.

protézisesh 2012.05.30. 15:30:27

@padisah: neked címeztem, mert ezt te írtad:
"ha valaki erőn felüli ingatlanban lakik, aminek az adóval együtti fenntartására nincs jövedelme, az költözzön kisebbe, megteheti"

Amúgy fals a logikád az ingatlanvagyon megadóztatásával:
- Egy ingatlan a nevedre kerül, amikor még a banké az egész. Miért fizess adót a bank tulajdona után? A tehermentes ingatlan esetleg szóba jöhetne, de:
- az ingatlan értékének növekménye virtuális, nem realizált haszon. Ilyen szempontból ugyanolyan, mint a tőzsdei részvény. Ha nem adod el, nem realizálod a nyereséged-veszteséged. Mi után fizetnél adót? Hogy a matolcsifélék megmondják, ma xy kerületben 1m2 értéke 350.000Ft? És ha jövőre csak 250et fog érni? Akkor visszaadják az adót?

Nem vagyont, főleg nem lakóingatlant kell adóztatni. JÖVEDELMET kell adóztatni, de mindenféle jövedelmet:
- bért
- tőkehozamot (kamatot)
- ingatlanhozamot (bérbeadás és realizált növekedés)
- árfolyamnyereséget (részvény, valuta/deviza)
- osztalékot

Jelenleg ebből csak az első kettő létezik, a nagy lóvék meg az utolsó kettőben mozognak. Ezért is nem fogják megadóztatni soha: ott a lobbierő.

az ingatlanok túladózatása amúgy is kontraproduktív, mert a hangyáktól a tücskök felé terel: ne gyűjts saját lakásra, lakj albérletben, plázázz, végy lapostévét, ájfónt, mindenszart, öregkorodra meg majd dögölj éhen.

@ne most: "Nem gondolat, tény."
akkor hivatkozd meg valami forrással, illetve még mindig nem értem, mi a f@szt akartál vele mondani? Ha meg az egész hozzászólásból ennyit értettél meg, akkor azt hiszem, nem fogok tudni beszélgetni veled...

padisah 2012.05.30. 15:31:08

@ne most: ezen csodálkozol?
mindenki nulla vagyonnal rendelkező csórónak születik, ha lakni akar valahol, bérelnie kell

aztán vagy kap vagyont pl lakást, és akkor van tőkéje (a lakás ára) amit vagy lakásként hasznosít és akkor nem kell albérletet fizetnie,
vagy beteszi bankba, részvénybe, vállalkozást alapít belőle, de továbbra is fizeti az albérletet, abból amit a tőkéje után tőkejövedelmet beszedett

vagy nem, és akkor fizeti azt az albérletet a nettójából, leadózva szjaval, tb járulékkal, és még az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem adójával is, amiért másnak nem kell, és ami másnak adómentes tőkejövedelem

protézisesh 2012.05.30. 15:31:44

@Makkasz: a múlt héten beleakadtam egy valaki76 nickű faszfejbe, az nyomta ezt a tempót. Ebben a blogban miért nincs trollszűrő, hogy ignorálhatnám az ilyenek hozzászólásait?

padisah 2012.05.30. 15:33:53

@protézisesh: JÖVEDELMET kell adóztatni, de mindenféle jövedelmet

ez az ami Magyarországot tönkreteszi, ebből a körből kell kitörni, és a jövedelmet nem adóztatni, minden mást, fogyasztást, vagyont igen, de a jövedelmet nem, max 10%ig, fel kéne nyomni a szuperbruttósítást, tb-t megszüntetni, és a szuperbruttón 10% szja, minden más állami jövedelem az áfából jöjjön, az önkormik meg az ingatlanadóból, költségvetési apanázs nélkül

ez kipucolná Magyarországot, sokkal kisebb tere lenne a korrupciónak is

gejzabejla 2012.05.30. 15:34:05

Nálunk Kecskeméten a helyi volán a helyi bérletekre, illetve vonaljegyekre befizetett pénzekből + a város által parkolási díjból beszedett pénzekből működik. És működik, vannak új buszok, egyre több. A szolgáltatás megfelelő. Budapesten miért is nem tud ez a modell üzemelni? Egyébként is melyik vidéki nagyváros helyi közlekedési társasága feji állandóan az államot. Mi vidékiek miért is fizetjük a budapestiek közlekedését? A nyugdíjasok legalább miért is nem fizetnek annyit, mint a diákok?

Makkasz 2012.05.30. 15:35:18

@komplikato: Nem mindenutt allamilag tamogatott (szinte sehol). Jonehany helyen onkormanyzat alatal tamogatott (hiszen ott lakok erdeke a jo tomegkozlekedes).
Ilyen mertekben rosszul szervezett, iranyitott, pazarlo, verseny nelkul dolgozo tarsasag masutt sehol sincs, de ez csak egy erzes.
Elfogadhatatlan a milliardok kidobalasa az ablakon csak azert, mert masutt is tamogatjak a tomegkozlekedest.
Igen, de ott atlathatoan szervezik meg, es minden szamladon ami ahhoz kapcsolodik (pl. gepkocsi sulyadoja), rajta van mennyi megy oktatasra (%-ban es osszegben), mennyi megy tomegkozlekedesre, konyvtarra, stb. Es nem allami penz, onkormanyzati. Itt konkretan ingyen van a tomegkozlekedes. Van ra penz az adobol, es az onkormanyzat dontott igy, a polgarok akaratanak megfeleloen.

A sandorfalvit nem erdekli, hogy jut be a csepeli a munkahelyere. Ha baloldalrol nezzuk, akkor hozzateszem, hogy ugyanazert a munkaert legalabb duplaannyit kap Pesten, ha jobbrol nezem, fektesse mar be azt a penzt a jegyarba, amibol utana nagyobb fizeteshez, tobb lehetoseghez jut.

Egyebken tomegkozlekedest fovarosnal, keruletnel kisebb egysegben is lehet szervezni, egy-egy lakokozosseg (nehany haztomb) is kepes erre. Persze a mestersegesen, egyharmadan tartott jegyar ezt nem teszi szuksegesse. Ezert ut nagyot a BKV sztrajk, monopol helyzetu, kommunista tipusu, rosszul vezetett ceg.

Megjegyzem, a soforok, ott dolgozok is rosszabbul erzik magukat, mint aki Firenzeben abbol el, hogy egesz nap szallodakbol fuvaroz embereket kisbuszaval. Aztan sztrajkolhat Jovanni, ha Otto meg megy. Ja, itt is ingyen van a jegy, a szallodak megfizetik.

Vagy mukodjon valami versenyben, uzleti feltetelekkel, vagy teljesen atlathatoan, kovethetoen, ellenorizhetoen, kontrollaltan. BKV egyikbe sem tartozik.

padisah 2012.05.30. 15:35:33

@protézisesh: "mert a hangyáktól a tücskök felé terel"
pont fordítva: meghagyja azt a jövedelmet, amiből lehet megtakarítani, és előbb utóbb ingatlant is venni, vagy pénzbeli megtakarítást tartani

DFK 2012.05.30. 15:37:07

@belekotty: Mivel pont a BKV tönkretétekléről is folyik a diszkurzus, ez a mondat pont ezt jelenti. Szövegértésből elégtelen....

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.05.30. 15:37:32

"Ráadásul az adófizetők még bliccelni sem tudnak."

Na, ebben egyáltalán nincs igazad. Pont az a baj itthon és a régió többi országában, hogy túl sokan bliccelnek és nem fizetnek adót.

belekotty 2012.05.30. 15:39:35

@Lurian: Az MVM vezérlő központ itt van, fenn a Budai Várban, úgy hogy nektek annyi.
Az MNB is itt van. És Matolcsy is. Ha sokat kekeckecc, leküggyük vidékre. Egyéb kérdés? :-))

protézisesh 2012.05.30. 15:39:44

@padisah: Mo-ot a BÉRjövedelmek halálra adóztatása teszi tönkre. A valóban nagy pénzek (árfolyamnyereség, osztalékok...) továbbra is gyakorlatilag adómentesek, a valóban gazdagok nem fizetnek adót.

Nem a bérek további adóprését szorgalmazom, de a magántulajdonú ingatlanvagyont (főleg egy adott érték (mondjuk 50mio Ft) alatt megadóztatni öngyilkosság. A fogyasztásra ösztönöz a takarékosság-előrelátás-felhalmozás helyett, amiből csak lufi lesz.

belekotty 2012.05.30. 15:40:07

@DFK: Elégtelent kaptál szövegértésből? Nem csodálom.

Makkasz 2012.05.30. 15:41:51

@padisah: A maganvallalkozotol jobban lehet kovetelni szerzodesen es versenyhelyzeten keresztul mint az allami ceg allam altal kinevezett vezetojetol.
Megkovetelheted a jaratsuruseget, az ulohelyek szamat, a szinvonalat (klimat), pontozhatod a tisztasagot, akar interneten mindenki, akar sajat ellenoreiddel, es kotbert fizethet, vagy bukhatja szerzodest ha nem tesz eleget.

Mit kovetelhetsz az alatalad kinevezett tehetsegtelen kadertol?

Mutassa be mit csinalt az oriasira nott, szakszervezetek es szerzodesei valamint onkormanyzatilag definialt jegyarra megbenitott ceggel? By the way, onkormayzat hatarozza meg a jegyarat, es allam fizeti a veszteseget? Ugyanmar.

mit csinalsz vele? Levaltod, beismered sajat kudarcodat? Odateszel egy masik tehetsegtelent?

Az allami vallalat halott. A kommunizmusban sem mukodott. Azota is szenved mind.

belekotty 2012.05.30. 15:43:45

@DFK: De akkor sem azt írta hogy VD-ék tették tönkre. Sajnos van a dislexiának egy olyan formája, amikor valaki prekoncepcióval olvas és nem tudván értelmezni a szöveget, nem vizsgálja felül a prekoncepcióját. Ennek korrigálásához, nem logopédus kell, hanem pszichológus és akkor szövegértésből nem kapsz egyest. :-))

protézisesh 2012.05.30. 15:46:41

@padisah: >>"mert a hangyáktól a tücskök felé terel"
pont fordítva: meghagyja azt a jövedelmet, amiből lehet megtakarítani, és előbb utóbb ingatlant is venni, vagy pénzbeli megtakarítást tartani<<

Nem arra ösztönöz, hogy mielőbb érj el magas szintre, ahol bele tudsz vágni egy saját ingatlanba, ezért inkább a felélés felé terel. Életed végéig fizetsz albérletet, ahelyett, hogy x évig bankhitelt törlessz, majd éld a magad életét, maradjon félretenni valód öregkorodra?

A te modelled pont arról szól, hogy fiatalon beleszarsz a gyűjtögetésbe, inkább felspécized a bérlakásodat, hogy adót kerülj el. Élsz a mának (tücsök) majd öregen (tél) szopóágra kerülsz.

Aki az elején gyűjt (hangya), az aktív korában letudja a felhalmozást, öregen (tél) fel tudja élni a tartalékait. Ha nagyon sokat takarékoskodott, akkor még a lakását sem kell kisebbre cserélnie, hogy életben maradjon.

Én sem kaptam semmit a szüleimtől (mármint se bankbetétet, se autót, se lakást), mégis azt érzem, belőled a sértett irigység beszél, mert mások jobb helyzetből indultak neki az életnek mint te. Én nulláról kezdtem, de nem akarom, hogy a gyerekem az első perctől kezdve azért szenvedjen, mert a te gyereked nem kapott tőled semmit útravalónak. Adózzon csak mindkettő a bevételei után (legyen az bér, résvényárfolyamnyereség, vagy céges osztalék), de ne az után, amit én a sokszorosan leadózott jövedelmemből félreraktam magamnak/neki!

Lurian 2012.05.30. 15:52:51

@belekotty: Leválasztjuk és meghekkeljük! Nem tétel. De azért ezzel a Matolcsyval betaláltál... :-/ Erre még nincs válaszom, mert azt ugyan megbeszéltük, hogy atomot nem lehet használni, de mindenre azért mi parasztgyerekek sem vagyunk felkészülve... Eleve két ember kell, hogy úgy istenesen az ember a szemébe nézzen!!:-))) Ehhez képest a Titánok harca 3D szürkemarhafos! :-DD
Muszáj lesz titeket fallal körülvenni... Csak abban bízom, hogy hogyha átlövitek a falon katapulttal, akkor valahol szétkenődik... Majd arrébb kell tolni a szénakazlakat! :-D

ne most 2012.05.30. 15:59:39

@protézisesh: Csúnyán beszélsz és én nem tárgyalok hányadékokkal.

protézisesh 2012.05.30. 16:03:44

@ne most: jajj, sírva fakadtam. elfogytak az észérvek, fennakadunk a stíluson. sebaj, nem fogsz hiányozni. :-)

excopp 2012.05.30. 16:07:47

@protézisesh:
- a blog lényegében a társadalmi igazságosságról szól

- ki fizessen a BKV (ideértve az egész tömegközlekedést) szolgáltatásáért, mennyit,legyenek-e kedvezmények, építsenek-e a jegyárba szociálpolitikai kedvezményeket, ki működtesse a rendszert (public and/or private), legyen-e verseny (milyen jól jártunk a mobiltelefonok versenyével, miközben a vezetékes telefon díja gyakorlatilag nem változott, sőt ki fog halni, mint a dinók)

- ennek ürügyén pedig már az adórendszer (milyen típusú adók legyenek: jövedelem, vagyon, forgalmi típusúak) is szóba kerül, és hamarosan - ha addig ki nem hal a lendület - a munka és bére is szóba kerül
- ezért jó egy ilyen (konkrét témával kezdett) vita
- a (tisztán) elméleti kérdésekre kevesen ugranak (vö: ProgBlog)

protézisesh 2012.05.30. 16:11:47

@excopp: itt meg állatira felhígul, pedig amíg nincsen koncepció, addig érzelmek alapján dumál a többség (--> többkulcsos adórendszer az alacsony keresetűek szemszögéből, számadatok nélkül. Ha én ötvenszer annyit keresnék, mint a beosztottaim, sz@rnék én a világra...)

pantaleon 2012.05.30. 16:16:26

A 20e ft az bérletvásárlónként igaz, ami messze elmarad a "minden magyar adófizető" számától.

Csacsis 2012.05.30. 16:22:59

Tök mindegy. Amíg pénzfelhalmozás folyik a világban, soha semmire sem lesz pénz. Akkor lesz majd itt normális BKV ha a pénz mint fizetőeszköz kering és nem megreked a gazd(akoknál)ságban.

excopp 2012.05.30. 16:24:07

@protézisesh:

- hát talán elnézhető, hogy az emberek zöme nem szent (pedig még azoknak is maga felé hajlik a keze), és saját érdekei szerint kívánná berendezni a világot

- pedig - ha jól emlékszem - 1972-ben jelent meg John Rawls világhírű műve, "AZ igazságosság elmélete" (A Theory of Justice)
- a filozófus olyan kiinduló helyzetet modellezett egy igazságos világ megteremtése elé, hogy

1) meg kell tervezni a szabályokat, mégpedig úgy, hogy a lehető legnagyobb szabadsággal rendelkezzen mindenki,
2) a javakat a lehető legigazságosabban osszák el, és az egyenlőtlenség csak akkor tűrhető el (személyes képességek következtében), ha az így kialakult rendben a szegények még mindig jobban járnának, mintha teljesen egyenlő lenne az elosztás rendje
3) a szabályokat pedig úgy kell megállapítani, hogy az emberek ELŐRE nem tudják (ahogy Rawls fogalmazott: "a tudatlanság fátyla alatt"), hogy milyen társadalmi státuszba kerülnek, mert azt a szabályok lefektetése UTÁN sorsolják ki

- ezek után kellő a késztetés arra, hogy tényleg a lehető legigazságosabb rend szülessen
- sajnos, a világ rendje nem így alakult ki
- ezért az a teendő, hogy ebbe az irányba mozduljunk el
- és ezért fontos a szabadság MELLETT a szolidaritás is, hiszen két "lottó" ( a természeti és a társadalmi) dönti el egy egyén kiinduló helyzetét
- erről a helyzetről pedig az egyén a legkevésbé tehet
- az ilyen döntések tudománya/művészete a politika
- azt már nem is kell mondani, hogy jelenleg nem annyira hazánkban láthatjuk az ilyen közéleti törekvéseket
- de még ez sem jelentheti, hogy feltartott kézzel állnánk a kihívások előtt...

[- egy közélet iránt érdeklődő ember nem kereshet annyival többet a beosztottjánál, hogy ne foglalkozzon a világgal]

araneae (törölt) 2012.05.30. 16:24:47

Minek a BKV??
Ti szerencsétlen elkényeztetett Pestiek!
Képtelenek vagytok 1-2 km-ert gyalogolni!!
Tőlünk kb 1-1,5 km-re van az állomás , naponta oda vissza gyalogoltam!! S gyologolják többen ma is.
Ha kell nektek a BKV akkor fiessétek meg!!!

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.05.30. 16:29:34

A tömegközlekedés nem túl sok helyen nyereséges, mindenhol szanálni kell. Ez persze nem jelenti azt hogy ne lehetne javítani a BKV-n.
Sajnos pl. a járműpark egy pénztemető. Ha korszerű és gazdaságos járművek lennének az nem csak az utasok kényelmén javítana, hanem sokkal kisebb lenne az üzemeltetés költsége is. Ehhez viszont óriási hitel kellene, amiből új gépeket vesznek. Csakhogy már így is hatalmas a hitelállománya. Nem 10-20 milliárdot kellene adni hanem egyszer rendesen kivenni a trutyiból. (pár nem is olyan rég még nullszaldós volt hitel tekintetében, még is elhanyagolható volt a járműcsere)

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.05.30. 16:32:39

@araneae: LOL. Vagy még nem jártál Pesten, vagy szimplán buta vagy. Tényleg azt gondolod hogy itt 50 méterenként megálló van? Tudod mekkora ez a város. Vagy te a szomszédos városba ha 25 kilométerre van is gyalog jársz? Mert vannak itt is távolságok rendesen.
Nagyon kemény legény lehetsz ha ilyeneket állítasz.

araneae (törölt) 2012.05.30. 16:33:52

Képzeljétek! Ha van mivel! A feleségem napi 8-10 órát dolgozik, /álló munka/, én postás vagyok, napi 20-30 km. Ti , ha 500 métert gyalogolni KELLene, már betojtok!!! Ha kell a BKV , fizessétek meg TI!!! Nekem nincs rá szükségem.
Mielőtt támadnátok, hogy így meg úgy...stb. Voltam BKV ellenőr 1990-1992 között. Egy megállóért képesek voltatok várni, ma is képesek vagytok, és szidni a BKV-ét, hogy késik. Holott gyalog előbb odaérnétek, értetetek volna. S meglenne a napi mozgásotok is. Ja és kerékpár is van a világon. Ha beütitek a gugliba , még képet is kaptok róla.

excopp 2012.05.30. 16:41:35

@araneae:
- tehát, ha egy vidéki elmegy a fővárosba, vigye az általa a falujában finanszírozott autóbuszát és kérje meg kedvenc buszsofőrjét, ellenőrét
- te pedig miért nem a HELYI busztársaságnál voltál ellenőr:-)
- nem tudom, sikerült-e álláspontod szélsőségességére rámutatnom...

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.05.30. 16:41:45

Amúgy igaz az hogy magának a városnak kellene finanszírozni rendesen a tömegközlekedését és nem az államnak. A parkolási pénzekből futná rá...

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.05.30. 16:43:31

@araneae: Ha húsz év alatt nem sikerült kiheverni a munkahelyi ártalmakat és még mindig ennyire felzaklatnak keresni kéne egy szakembert.

komplikato 2012.05.30. 16:44:19

@pucros: "Korábban sem volt sikertörténet a BKV, de most még külön hiányzik az a pénz, amit nem a négyes metróra kellett volna költeni."

Ja, mert az állami támogatás, amit hirtelen felére csökkentettek, majd NEM fizették ki azt sem, az biztos nem hiányzott 2011-ben, meg 2012-ben sem igaz?

araneae (törölt) 2012.05.30. 16:47:38

Igen.
Első: A BKV-nál voltam ellenőr, tehát láttam a közlekedési morált.
Dolgoztam, laktam is Pesten. Sajnos itt vidéken is túl elvannak az emberkék kényelmesedve.
Már a szomszéd utcából is kocsival viszik a szerencsétlen gyereket suliba, / nehogy föld érjen a lábához, vagy fordítva/.

komplikato 2012.05.30. 16:50:01

@Makkasz: Ja, félreértés van a dologban, mivel nem állítottam, hogy a BKV vesztességeinek nagyobb része ne lenne elkerülhető.
Valójában a BKV pazarló, kívülről és belülről is szétlopják, valamint töketlen a vezetése is, amit most a plusz pénzkidobás BKK fűszerez.

Az állami támogatásba az önkormányzatokat is beleértettem, bár tény, hogy más országokban azért jobban szétválik mint nálunk. Viszont az is rémlik Tarlós kiakadt rajta, hogy az kerületek nem fizetnek BKV-ra semmit.

protézisesh 2012.05.30. 16:51:19

@excopp: fúú, és még azt hittem, hogy utópiákat ÉN gyártok... :-)

Nem hiszem, hogy a világnak az egyenlősdire kellene épülnie. A "kinek-kinek képességei és szorgalma szerint" sokkal inkább leírja az általam elképzelt világot.

Öntelt állatként azt mondom, az ajtó mindenki előtt nyitva állt. A suliban ciki volt jól tanulni, a fősuli első évében ciki volt pénztelennek lenni a szakmunkásképző után a gyári fizetésből virító kortársaim mellett. A harmadik félévtől a TANULMÁNYI ösztöndíjam elkerülte a szakmunkásfizetéseket, mellette diákmunkával kerestem meg azt, hogy anyámnak valóban csak a fedelet kelljen a fejem fölé adnia, nem pedig etetni-ruházni mellette. (igen, vannak akiknek 19-20 évesen a családjukat kell eltartani, de róluk később.) Aztán állásom lett, de azok, akikkel egy évfolyamon diplomáztam, mindenféle szintre vitték. Van köztük aki a helyi posztkommunista nagyvállalatban műszaki rajzoló a mai napig havi bruttó 150ezerért, meg van olyan is, aki nyelveket beszél, külföldön is dolgozott, 6-8 éve céges autó van a segge alatt, meg a nulláról indulva is van hol laknia, van hol eltartani a családját.

Csak az elmúlt 60 évben (erről írtam a progblogon is) kurvára nem volt divat magadról gondoskodni, sokkal inkább mindent a körülményekre fogni. MINDENKI A MAGA SZERENCSÉJÉNEK KOVÁCSA! Lézerjaninak ebben az egyben igazat adok: az vagy, amit elértél. Igen, gyári melósokra is szükség van, sőt, nélkülük főnök se kellene, gyár se kellene. De az ajtó mindenki előtt nyitva állt. Csak a műkörömépítő tanfolyam vonzóbb, mint a közgáz egyetem, vagy az informatika. Akkor tessék tudomásul venni, hogy műkörmös papírral csak havi 100at lehet keresni, nem egymilliót.

Persze egyszerűbb rinyálni, mint tenni. És nem is lehet mindenkiből főnök. De egyszerűbb hátradőlni, sírni egy sort, nyitni egy sört aztán jöhet az éden hotel, mint esti iskolában érettségizni, megpályázni olyan állást, ami kihívás, ésatöbbi.

A mélyszegénység egy másik tészta, ott sajnos az a családmodell/életmodell érvényesül 2-3-4 generáció óta, hogy "a pézt a postás hozza", nem pedig az, hogy dolgozni (gyerekként iskolába járni, tanulni) kell érte. Így a csávó hatévesen tud csokit-tyúkot-gyümölcsöt lopni, 10-12 évesen nyugdíjast agyonverni, 14 évesen meg tételesen fújja a BTK-t annak kiskapuival együtt. Soha fel nem merül benne, hogy naponta 10 órát szopjon havi 80ezer nettóért, mikor azt három nap alatt összevasazza, vagy 3 gyerek után megkapja segélyként.

És igen, van az a nagggyon-naggyon szűk réteg, aki valóban fiatalon jut árvaságra, és legnagyobb testvérként vállára kerül a családfenntartás súlyos terhe. Botorság viszont velük takarózni akkor, amikor most, a 4 éve tomboló válság, 11%os munkanélküliség (56%-os foglalkoztatottság = 44% nem dolgozik!!!) mellett sem vonzó egy tiszta környezetben végzett könnyű fizikai munka havi nettó 80-90ezerért. Akkor tényleg CSAK a rendszer a hibás?

@Kínai cuccok tesztje: A BKV-t a MÁV-val együtt már annyiszor szanálták, hogy többet nem ér. Csődbe kell vinni, dőljön be, bukják el a hitelezőik a bennragadt pénzeiket. Végelszámolják, adják el az eszközparkot. A főváros meg (a kerületek derékból előre hajolva farpofáikat két kézzel erősen széthúzva segítik a közös megegyezést) gründoljon NULLÁRÓL egy közlekedési céget, aki megveheti az INGATLANVAGYONT (pályák, remizek, esetleg garázsok, műhelyek), az ingóság meg mehet a kukába. Az új cég élére külföldi, ott a szakmában releváns tapasztalatot szerzett vezetést összeszedni, akik felépítik a működő tömegközlekedést, annak finanszírozási modelljével együtt. Ennek az önerejét/beugróját fizesse meg az állam, ne a bérekre, jutalmakra, szakszervezeti fizetésekre felvett hitelek milliárdos kamatait!

araneae (törölt) 2012.05.30. 16:53:06

@protézisesh: Nálad a pont!Nem a becsületes utasok tették tönkre egyik céget sem.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.05.30. 16:55:17

@protézisesh: Ezt sokszor felvetették már de senki nem meri meglépni.

excopp 2012.05.30. 16:56:18

@araneae:
- a tömegközlekedés használata nem feltétlen kényelmi kérdés
- tudod, úgy 200 évvel ezelőtt bekövetkezett társadalmi méretekben is az a nagy fordulat, hogy a lakóhely és a munkahely elvált, majd pedig jelentősen el is távolodott egymástól
- ergo a busz amunkábajárás egyik eszköze
- amióta pedig az idő is jelentősen megdrágult, azt a leghatékonyabban kell beosztani
- ha te postás vagy, mindig ugyanazt a területet kell egy algoritmus szerint lejárnod
- ez a munkád, örülj neki, hogy van (cca 600ezren örülnének)
- de sokan vannak változó munkahelyen, változó műszakbeosztással, több tízkilométeres körzeten belül dolgoznak, satöbbi)
- a turistákat pedig, akik potenciális fogyasztók, ráadásul külső forrást (ergo pluszpénzt) hoznak, szállítani is kell
- a kérdés ezért összetettebb, mint elsőre látszik...

araneae (törölt) 2012.05.30. 16:57:02

Számomra csak az nam tiszta, hogy az ilyen cégeknél , AZ INGYENÉLŐ ROKONOK , BARÁTOK, SENKIHÁZIK, MIÉRT kapnak akkora fizetést, miért kapnak annyi jutalmat, mint amennyit?? Kapjanak akkor ha már hasznot termel a cég!!

Hans Lopkowitz 2012.05.30. 16:59:12

@ne most: Bizonyára a kormánytagok a saját fizetésükből támogatják... Ja az is adóból van?

Hans Lopkowitz 2012.05.30. 17:01:13

Amúgy is az a megoldás, hogy nem fizetek ITT járulékokat. A biztosítás (nem magyar) fedezi az orvosi ellátást. Nyugdíjat meg szintén magamnak teszek félere. Adót meg szintén nem itt... szóval tőlem jöhetnek rokonok, haverok is.

excopp 2012.05.30. 17:12:02

@protézisesh:
- az igazságosság-elmélet Rawls érdeme, aki nem szoci, hanem egy amerikai filozófus

- a magunk szerencséjének kovácskodásáról:
- a szociológia szerint a boldogulásnak/vagyonosodásnak négy fő módja van (akár több is egyszerre)
1)szerencse
2) szorgalom
3) születés
4) tehetség

- az én életpályámról
65-ös évjárat, középiskola, rendőrként dolgoztam, jogot végeztem, 9 év alatt lettem őrmesterből őrnagy, cikkeket írtam, több külországban jártam
- kiüldöztek
- önkormányzatnál lettem első számú vezető
- én hoztam létre, teljesítményértékelést vezettem be, fokozatosan újabb feladatokkal bíztak meg, sikerrel vettem, majd amikor a legmunkaigényesebb feladatokat elvégeztem, indoklás nélkül elbocsátottak
- a házasságom tönkrement, a feleségem kizsebelt
- a fiam tavaly meghalt (23 éves volt), egy lányom maradt
- számlavezető bankom felmondta a szerződésemet, nem érdekelte, miből keresek másik állást, négy hónapig egy fillért sem kaptam
- feketén vállaltam munkát (más nem akadt) két diplomával éjjeliőrködtem, azután nappal jegyzői pályázatokra, testületi ülésekre, állásinterjúkra jártam
- most is írok cikkeket, miközben kikapcsolták a gázomat, majd mivel elbocsátásomkor majd 25 év jogviszonyom volt, végkielégítést kaptam (nem pofátlant), amire adójóváírás nem jár, így közel 50eFt adókülönbözetet kellene fizetnem

- a bankok üldöznek, és nem engednek kitörni a csapdából, miközben barátaim segítettek, akiknek visszaadtam a pénzt

- és ennek ELLENÉRE eldöntöttem, hogy nem adom fel, pedig a szüleim nem segítenek, kértem tőlük 800eFt-ot a felhalmozott hátralékokra, addig sírtak, hogy még én adtam nekik 20ezret
- sosem segítettek az elmúlt 30 évben, mióta otthonról elköltöztem

- és nem hiszek abban, hogy pusztán a magam erőfeszítése a siker záloga
- ugye elnézed nekem?

EndiMirador 2012.05.30. 17:12:41

Egy másik számítás...

A 4-es metró bekerülési költsége ma 520 milliárd forint (és még messze nincs kész). Ez a 4-es metró a Dél-Buda és a Zugló környéki lakosok bejutását hivatott segíteni. Budapest lakosság 1,8 millió fő + agglomeráció, azonban a 4-es metró feltehetően csak Érdre, Törökbálintra és Budaörsre lenne kihatással. Dél-Buda és Zugló lakossága együttesen 350 000 fő, ehhez rakjuk hozzá az érintett agglomerációt, ami kb. 450 000 főre emeli az érintettek számát. Természetesen nem utazik mindenki, jó részük akkor se tenné le a kocsit, ha a metró ingyen lenne, továbbá vannak nyugdíjasok, inaktívok, helyben dolgozok, stb., akik nem veszik igénybe a tömegközlekedést. A BKV adatai szerint a tömegközlekedést egy nap kb. 750 000 ember használja, tehát agglomerációkkal együtt a lakosság kb. 35%-a. Lássuk ezt a 4-es metróra lebontva. 450 000 ember 35%-az kb. 160 000 ember. Előreláthatólag ennyi ember fogja használni a 4-es metrót. Ők kapják ezt 520 milliárd forintért. Ez 3 250 000 Ft/fő... Miért nem vette a magyar állam inkább ennek a 160 000 embernek inkább egy alsó-közép kategóriás autót? BKV és ami mögötte van Magyarország legnagyobb csalása. 27 000 Ft a bérlet... Londonban kerül majdnem ennyibe, ott, ahol az üzemanyag 30%-kal drágább, ahol az utolsó takarító is háromszorosát keresi a magyar sofőr fizetésének. És akkor jönnek azok az írások, amik a bliccelőkre fognák a dolgot. Komolytalan!

gnme 2012.05.30. 17:36:13

@protézisesh: én bíztatlak

állj ki a mértéktelenül elszaporodott és ugyanolyan mértékben szociálisan megtámogatott neszűri cigányok elé és mondd el:

"Nem hiszem, hogy a világnak az egyenlősdire kellene épülnie."

"Öntelt állatként azt mondom, az ajtó mindenki előtt nyitva állt."

szerintem életben maradnál, ha ha gyorsan tudsz futni vagy Bruce Lee szinten kungfuzol

pucros 2012.05.30. 17:50:27

@komplikato: a pénznek nincs megcímkézett szaga, sőt, pont az a lényege, hogy csereszabatos.

musi 2012.05.30. 17:52:28

ha pedig megpróbálod egy kicsit kihúzni a fejed a seggedből, megpróbálhatod elképzelni "mennyibe kerülne" az neked közvetve, ha leállna a fővárosi tömegközlekedés, ha az adókból nem támogatnák azt... lehet, hogy sokan nem használjuk a BKV-t, de nem kevés dolgozó ember használja... tudod van itt egy ún. gazdaság vagy mi a fene is egyelőre, ami a te fizetésedre is hatással van...

deZozo 2012.05.30. 17:55:20

Sajna én autót vezetek... ez a sorsom! De megígérhetem, hogy a büdös életbe nem fogok BKV-val járni. Ha mégis ráfanyalodom, veszek majd 1000 Ft-os jegyet. De addig is az esélyegyenlőség nem azt diktálná, hogy ha mindannyian fizetünk a BKV-nek, akkor jár a Volánnak is, no meg nekem is némi állami támogatás a bejáráshoz!
Majd lesz dugódíj és hordhatom biciklivel a kenyeret, mert az autót a nemlétező P+R-ben hagyva várhatom a talán félóra múlva jövő buszt, amivel csak lekésni lehet a csatlakozást! Király szolgáltatás, királyi árakon!

Pekkarin 2012.05.30. 18:40:47

Nagyon jó cikk! Jó a megközelítés. :) Az viszont felettébb idegesítő, hogy egy fiatalabb közlekedési eszközökkel működtetett, de hasonló fejlettségű cseh fővárosban is sokkal olcsóbb egy buszjegy: www.melano.hu/content/mi-sz%C3%ADvunk-legink%C3%A1bb-k%C3%B6z%C3%A9p-eur%C3%B3p%C3%A1ban

Vérlázító....

[HUN]Gary 2012.05.30. 19:02:16

Sorok között BKV

vonaljegy: 880.-
Minden magyar adófizető több mint 20000 forintot költ havonta a BKV-ra anélkül, hogy akár egy szakadt trolira feltenné az ülepét.

Más megközelítésből szemlélve minden magyar adófizető valamivel több mint 20000 forintot költ a BKV-ra anélkül, hogy akár egy szakadt trolira feltenné az ülepét.

A havonta 20000 nyilván hibás és bár a cikkben már nem így szerepel, ez így nagyon félrevezető. Az inkább évente 20000 forint, ami havonta 1666. Két doboz cigi ára, szerintem annyit megér a BKV!

Netuddki. 2012.05.30. 19:29:50

vitézi dávidka mint minden fideszes köztudottan kihívásokkal küszködik matematikából...

Puch Cavette 2012.05.30. 20:21:12

Az évi 50 milliárdos költségvetési támogatás 5.000 ft állampolgáronként. Ha az inaktívakat nem számoljuk, akkor is 10 ezer jut egy adófizetőre. ÉVENTE.
Nem vagyok oda a szutykos BKV-ért, de butaságokat írni azért nem kell.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.05.30. 20:21:25

Hahaha jó írás, kérünk egy ilyet arról is hogy egy adófizetőnek mennyibe kerül Mo hiteltörlesztése.

Hajrámagyar értelmiség, csak így tovább...

belekotty 2012.05.30. 20:33:06

@endike: Na megjött a nyolc általánosa miatt frusztrált menetrendszerű elmebeteg. :-))

Puch Cavette 2012.05.30. 20:54:09

@EndiMirador: Egyszer én is kiszámoltam a 4-es metró árát, csak másképp. Onnan közelítettem, hogy a BKV buszparkja 1200 darabból áll. Ha átlag (sima olcsóbb, csuklós drágább valamivel) 50 millióba kerül egy új busz, 60 milliárdból az összeset le lehetne cserélni. Nagyvonalúan számoljuk ugyanennyit a troli szekció, és a villamos részleg (pályák és járművek) felújítására, megújítására. 180 milliárdból, azaz a 4-es metró harmadából az egész budapesti tömegközlekedést nullkilométeresre lehetne cserélni.
1. Gazdasági szempontból jó húzás volna, hisz az új járművek, és a felújított vezeték- és sínhálózat szervizelésére évekig nem kéne érdemben költeni. Komplett részlegeket lehetne leépíteni, ezzel bért is spórolva. A beruházással minimum nullszaldóssá lehetne tenni a BKV működését.
2. Környezetvédelem szempontjából többet jelentene az öreg füstokádók leselejtezése, mint a 10 kilométeres metróvonal.
3. Utas elégedettséget nézve mindenkire hatna, nemcsak a Kelenföld-Zugló tengelyen közlekedőkre.
4. A fővárosi autós közlekedésnek is csak jót tenne, mert sok tízezren a heringfeeling és az összehányt, lerohadó járművek miatt bojkottálják a BKV-t.
Még egyszer leírom: a 4-es metró árának harmadából.

protézisesh 2012.05.30. 21:33:19

@Puch Cavette: @EndiMirador: De Akkor nem lenne mit ellopni...

@gnme: Gratulalok, hogy az egesz/osszes hozzaszolasombol ennyi ragadt meg a fejedben.

Kuku 2012.05.30. 21:35:03

A BKK egy Transport of London típusú koordinálószerv. Kiváló ötlet, csak az gyengítheti, ha nem sikerül integrálni bele mindent. Sokkal ésszerűbb egyben kezelni a parkolást, tömegközlekedést, úttechnikát, karbantartást, takarítást, stb., mint amikor egy dobozba zárt hangyaként megy mindegyik a feje után. Ne ekézd a koncepciót, ha nem érted, inkább drukkolj, hogy a kiskirályok is megértsék, akik meghiúsíthatják.
A 20.000 forint mellé pedig tedd oda a BKV hasznát. Ugyanis egy tömegközlekedési hálózat fő haszna az, hogy megakadályozza a szuburbanizációt (ezermilliárdos járulékos költségeivel), a közlekedési terhelés okozta időveszteség GDP csökkentő hatásait, a környezetszennyezést, és a szlömösödést amit okoz (ezermilliárdos nagyságrendű ingatlan értékvesztés).

protézisesh 2012.05.31. 07:57:51

@Kuku: Kiváló ötlet, magyaros megvalósítás. Nézd meg, hogy a BKV-n belül is külön világot él a kötöttpálya és a közút, azokon belül is a villamos/hév/metro/troli/busz üzletág. Miért gondoljuk, hogy egy sokszáz csókossal kitömött BKK ezen változtat?

Miért gondoljuk, hogy bármi változhat, ha tetszőleges kerület keresztbe fekhet akármilyen integrációs törekvésnek (hurkolódó villamosok, 1es átvezetése a lágymányosi hídon, stb), illetve ha a parkolási társaságok kerületi szinten vannak, valamint a főkefe, közútkezelő, stb külön világot élnek.

Amúgy nem hiszem, hogy egy ilyen "megavállalat" kell ide, normáliséknál a beszállító és a vevő beszél egymással és ez elég is. HIába tennél még 1-5 főfőigazgatót az egész tetejére, a TELJES jelenlegi állomány megmaradna, összes költségével együtt.

Jó példa a 112, ami ugye elvileg a 104-105-107 (mentő-tűzoltó-rendőr) segélyhívásokat összegezné. Megvan, csak kvára semmire se jó, mert valahol Bp-en csörög az összes hívás, viszont egy helyismerettel NEM rendelkező operátornak képtelenség a helyszínt elmagyarázni, ha mentő kellene pl. lovasbalesethez valahol a Marcal árterében, vagy korcsolyás eszméletvesztéshez egy befagyott Duna-holtágon... (személyes tapasztalat mindkettő)

Szóval szerintem maga a koncepció is sánta, a kivitelezés meg vérlázítóan magyar.

Amit a szuburbanizációról írtál, azzal sem értek egyet. A tömegközlekedés semmilyen formában nem befolyásolja. Sőt, normális országokban az "ottani" Hatvanból, Tatabányáról simán ingáznak tömegek a főváros belvárosába. Nálunk is, csak míg nálunk kocsival mennek a belvárosig, addig normáliséknál tömegközlekedéssel, mert lehetséges. Vonatozz akár csak Ausztriában: minden falusi állomás mellett 50-80 autó áll. Nem véletlen.

Kuku 2012.05.31. 09:12:20

@protézisesh:
Oké, akkor ekézzük, mert magyar. Fürdővízzel a gyereket, ahogy szoktuk. Először a kiskirályok a baj a BKV-n belül, azután a kerületekben. Majd a központosítás a baj, mert nem az kell.
Szerintem tökre az kell. Ha én vezetném így a céget, hogy nem tudja a jobb kéz mit csinál a bal, nem sokáig működne.
A BKK-val az a baj, hogy a politikai kliensrendszerrel nem kompatibilis. Egyből kimásztak akik tudtak, akik nem tudtak azok meg fúrják alulról, épp azért, mert felügyeletet kaptak a fejük fölé. És a sok fogalom nélkülinek könnyű beadni, hogy itt az új pénznyelő, pedig épp pénznyelés ellen jó, ha normálisan áll fel.

Kuku 2012.05.31. 09:16:09

@protézisesh:
Ja, és a szuburbanizáció nem jó. Több elhasznált üzemanyag, több elhasznált idő, nagyobb közmű/oktatás/üzemeltetési költségek per fő. Ezek a plusz költségek összeadódnak, és csökkentik a jólétet, értsd a pénzt amit az emberek magukra fordíthatnak. Növeli még az importot, és rontja a külker egyenleget, ezen keresztül még adósságfinanszírozási felára is van, de ezt már tényleg csak nagyon rendszerben gondolkodóknak mondom.

protézisesh 2012.05.31. 09:22:44

@Kuku: Korábban többször leírtam (ebben tulajdonképp egyetértünk): a helyi urak soha nem fogják engedni királyságuk zsugorítását.

A fűnyíró-elven elkövetett költségcsökkentések, vagy az erőszakos szervezet-összevonások soha, sehol nem működnek! Miért? Mert a csökkentett erőforrásokkal is a régi, bonyolult, időrabló folyamatokat, eljárásokat, dokumentációs rendeket akarják működtetni, ami szükségszerűen romláshoz vezet. Az erős összevonások kimerülnek a logócserékben, de senki nem fogja a saját osztályát bezárni a párhuzamosságok megszüntetésére.

Ez gyakran még a mienknél sokkal magasabb erkölcsi színvonalon álló országokban/cégekben sem jön össze.

A gyakorlat sajnos engem igazol, bármennyire is szépen működik az elmélet(ed) papíron. Ha úgy tetszik, mégis azért szidom, mert magyar. Mert a magyar politikai klientúra saját céljaira szolgálja, mert Rogán lokális céljait követi Tarlós nagyobb léptékű céljaival szemben, mert a nokiásdobozok működtetik, mégsem ül senki börtönben két év után sem, mert az előző felelős boldog kisnyugdíjasként élhet 20 év ámokfutás után.

Szóval igen, ez azért szar, mert magyar. Mert az a szűk kétmillió ember, aki ikszelhet a polgármesterválasztáson, még mindig nem zavarta ez a p*csába az egész bagázst. Emiatt a vidékiek is fizethetik a számlát. Igen, ez kurvára magyar, és mint olyan, SZAR. Gyáva szar emberek, fejüket elfordítók, kádárista haszonlesők teszik ilyenné, ilyen működésképtelenné minden szinten. Nem csak a BKV-nál, Mávnál, mindenhol...

excopp 2012.05.31. 09:30:31

@Kuku:
- figyelemreméltó dolgokat írsz
- azonban valami miatt azok az intézmények (elképzelések, protokollok, satöbbi),amelyek máshol beváltak, nálunk nem nagyon akarnak működni (lehet, hogy nem is ez az elsődleges cél)
- a rendszerszemlélet mellé kellene még valami: a nyilvánosság
- ez sok mindent megoldana a közbeszerzésektől a tömegközlekedésen át az egészségügyig, oktatásig (különböző rangsorok, minősítések, a pályázatok teljes körű nyilvánosságra hozása utólag)
- sajnos, a BKV-val (MÁV-val és a többivel) az a baj, hogy nem gazdasági vállalkozásként, hanem afféle hitbizományként működnek
- vö: Combino-projekt; először beszerezték (átvették) a klíma nélküli változatot (nem nyitható ablakokkal), majd, amikor a rosszullét környékezte az utasokat, utóbb beszerelték a klímát (és azt kommunikálták, hogy így még olcsóbb is volt:-(
- arról nem beszélve, hogy lökdöste ki az oszlopokat, szakította a vezetékeket
- amíg ilyen szintű egy modernizációs stratégia egy nagyüzemnél, aligha lehet komoly elvárásokat támasztani utaskényelem, pontosság, tisztaság területén...

[- és még valami, ami nem nagyon OFF, a kontraszelekció:
- gyakran hallani lehet, hogy bizonyos munkakörök azért néptelenednek el (pl. kórházi nővér), mert alacsony a javadalmazás
- viszont a mai Magyarországon, ha a nővérkék bérét mondjuk kétszeresére emelnék, nem a LEGJOBB nővérek kerülnének be a rendszerbe, hanem a legjobb KAPCSOLATOKKAL rendelkezők
- ez a versenyellenes hozzáállás szinte minden területen tetten érhető...]

protézisesh 2012.05.31. 09:42:06

@excopp: ismétlem önmagam, bár minél több helyre bejut, tán annál többen olvassák. Azt mondom, hogy Magyarország az elmúlt 20 évben annak a levét issza, amit az azt megelőző 40ben kialakítottak itt. Felesleges itt turulkodni, meg szittyamagyarkodni, de pár a mai napig bevett MAGYARSÁG-dolog, ami ebből a 40-60 évből ered:
- besúgórendszer: legyen az ávós, házmester, vagy csak az ablakban bámészkodó nyugdíjas. Ha lát valamit, névtelenül besúg/bejlent/feljelent, ahelyett, hogy kommunikációt kezdeményezne a (vélt vagy valós) probléma (vélt vagy valós) okozójával.
- felelősség nem vállalása: ismersz olyant, aki kiáll a véleményéért, cselekedeteiért? Láttunk olyant a köz vagy magánéletben, hogy valaki hibázott, és lemondás helyett NEM magyarázkodni kezdett volna?
- köztulajdon = mindenkié, ha el kell lopni = gazdátlan, ha más rongálja = nem az én dolgom. Szemtanúként tanúskodni egy baleset után? Rászólni valakire, hogy miért szemetel, rongál, parkol rokkanthelyen? Összeszart vécé miatt legalább szólni a takarítónak, hogy bocsi, baleset történt?
- munkahely = időtöltés, nem pedig értékteremtés. Még most, a nehéz időkben sem becsüli a legtöbb ember a munkáját. Szükséges rossz, amit el kell viselni. Beszélj egy egyszerű sori melóssal Ingolstadtban, Stuttgartban, Győrben, Kecskeméten. A német melós büszke a munkájára, a magyar csak azt látja, hogy szívatják a munkahelyén.
- a főnök hülye. A hozzá nem értő káderek pozícióba rakásával olyan generációk váltották egymást, akik számára a főnök csak egy seggnyaló idióta, aki semmihez sem ért. A rendszerváltás óta ez annyival bővült, hogy a "tulaj szívja a vérünket, sír hogy nincs pénze, közben ferrarival jár az Adriára a jachtjához." Ki becsüli ma a főnökét szakmai/emberi tulajdonságai miatt? Aki becsüli, többnyire az is szégyelli, titkolja, mert főnököt szeretni nem menő.
- a munkahelyi lopás a fizetés kiegészítése. Mindegy, hogy wc-papír, mosogatószer, biztosíték, bizgentyű vagy kallantyú, "otthon még jó lesz valamire. De ha nem, akkor is elviszem, fájjon ezeknek a rohadékoknak"... Munkahelyi zuhanyzóból miért tűnik el az első hónapban az összes zuhanyrózsa és dugó?
- a cég eszköze az enyém. A melós fusizik, a doktorúr a kórházban magánrendel, stb. Persze ingyen, sőt a neki asszisztáló nővérkét sem ő fizeti, hanem a TB.

Tetszik, vagy sem, Magyarország azért tart ott, ahol tart, mert az emberek 90%a a fentiek szerint gondolkozik. Nincs becsülete:
- a munkának
- a magántulajdonnak
- a köztulajdonnak
- az igazmondásnak
- az egyéni és csoportos felelősségvállalásnak

Amíg ez nem fog gyökeresen megváltozni, addig gurulunk tovább a lejtőn.

Kuku 2012.05.31. 09:44:17

@excopp: Nem nagyon lehet vitatkozni azzal amit írsz.

excopp 2012.05.31. 10:02:41

@protézisesh:
- a tüneteket remekül felsorakoztattad (nem is vitatom, ahogy gondolom, Kuku sem)

- már csak az a kérdés, hogy ennek mi az oka (a Kádár-rendszer, amelyik nyílt terror helyett a megvesztegetést alkalmazta, azzal az évi 3%-os kötelező béremeléssel, amelynek talán soha nem volt meg a termelési fedezete)

- és ha ez meg is lenne (már hogy a romlás oka részint az, hogy a feudális viszonyok gyakorlatilag 1945-ig - egyesek szerint egészen napjainkig - fennmaradtak, azután egy drasztikus és véres elitcsere történt, ahol a politikai megbízhatóság felülírta a szakértelmet, majd pedig a vegetáció egy csodavárásba - a rendszerváltásba - torkollt, amely, mondhatni csúfos véget ért), mi lenne az első lépés? (tünet-diagnózis-terápia)

- az oktatási rendszer? (amely éppen egy centralizált és magába zárkózó kulturális anyagot zsúfol a NAT-ba)

- a munkahely-teremtés? (az ehhez kapcsolódó szakképzéssel, miközben pl. az én vidékemen bezárnak egy szakképző iskolát, teljesen felszerelt ipari tanműhelyekkel, és az egészet egy gimnáziumhoz(!) csapják, költségtakarékosság céljából)

- az általános társadalombiztosítási rendszer újragondolása, a jövedelemcentralizáció (a mai 40 %-ról, amely választási években 50 %-át is eléri a GDP-nek) erőteljes csökkentése, az állam visszaszorítása, a kisvállalkozások serkentése?

- én megmondom őszintén, egyetértek Dahrendorffal - aki szerint politikai rendszert 6 hónap, gazdasági rendszert 6 év alatt lehet változtatni, az emberek mentalitásának változtatáshoz 60 év kell (egy teljes generáció)
- nem tudom, attól félek, nem lesz időm s erőm kivárni az utóbbit...

Kuku 2012.05.31. 10:08:31

@protézisesh:
Te is magyar vagy, neked is változtatni kell. Én igyekszem mindenhol megtenni a magamét, van ahol eredménnyel, van ahol még nem. De ez egy élet munkája. A nem magyarok nem Magyarországon is elvégezték ezt a sziszifuszi munkát, ezt mi sem ússzuk meg. Ha valakinek van mit ennie, van ruhája, van hol laknia, onnan kezdve köteles hozzátenni valamit a közösséghez is. Ezt kell megtanítani a lehető legtöbb embernek, és akkor ha a végeredményt nem is, de a javuló tendenciát már mi is láthatjuk.

protézisesh 2012.05.31. 10:25:59

@Kuku: első lépésként tépem itt a számat, próbálom gyújtogatni a világosságot a szellemekben. :)
Meg persze a magam mikro-valóságában próbálok úgy élni, hogy az kívülről se egy BKK-BKV-Főkefe-kombónak tűnjék.

sas70 2012.05.31. 13:11:54

@Puch Cavette: 50 milliárd jut 3,5 millió munkavállalóra, az 15 ezer fejenként. Persze adót a vállalkozók is fizetnek esetleg, az még lejöhet belőle. Akkor is sok...!
süti beállítások módosítása