sorok között

sorok között

Pofon a GDP-nek

2012. május 17. - Politikai Ateista

Talán még él az emlékezetünkben, hogy nem is olyan nagyon régen bölcs miniszterelnökünk, megbízta a talán még nála is bölcsebb Matocsy Györgyöt, hogy készítsen egy nagy növekedési tervet. A meglehetősen valószerűtlen terv elkészítésébe unortodox módon még a lakosságot is be kivánták vonni. Azóta teljes a hírzárlat a dologgal kapcsolatban, én legalábbis nem hallottam róla, viszont kaptunk egy remekbe szabott megszorító csomagot.

A növekedési tervre pedig a hírek szerint komoly szükség lenne:

"Az idei első negyedévben a szezonális és naptárhatást is figyelembe véve éves szinten 1,5 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság; a kiigazítatlan adatok szerint is 0,7 százalék volt a visszaesés. A kormányváltás óta nem alakult ilyen rosszul a GDP. A gazdaság lényegében recesszióba zuhant, a mostani visszaesése az elemzők által vártnál is nagyobb." - Index

Matolcsy tavaly év végén még 1.5%-os gazdasági növekedést vízionált, sőt saját bevallása szerint a 2012-es költségvetést is a GDP-növekedésre alapozta. Számos bejegyzésben utaltam rá, hogy akár csak 0.01 százalékos növekedés feltételezése is a tudományos-fantasztikum kategóriába sorolható. A hasonló jóslatok még abban az esetben sem állták volna meg a helyüket ha azt feltételezzük, hogy Magyarország képes kivonni magát a világgazdasági folyamatok hatásai alól.

Az brüsszeli bürokratákhoz hasonlóan a látszólag a magyar kormány sem képes felfogni azt, hogy a megszorító intézkedések eszetlen alkalmazása esetén a gazdasági növekedést el lehet felejteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr264520708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2012.05.17. 10:03:08

Ez egy elhibázott gazdaságpolitika. Nem növekedik semmi, még az adósság sem. :))

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.05.17. 10:14:34

@bankvezér: Év végén azért majd megnézem a GDP százalákában kifejezett államadósság mértékét. 90%? Te mit tippelsz? A GDP csökkenésével arányosan az állami bevételek is csökkenni fognak előbb-utóbb.
süti beállítások módosítása