sorok között

sorok között

A bankpánik elkezdődött

2012. május 16. - Politikai Ateista

Egy decemberi bejegyzésben, illetve tegnap is utaltam arra, hogy a görög lakosság egyre kevésbé érzi biztonságban a pénzét az ország bankjaiban. Azóta több hírportál is lehozta a 700 milliós sztorit.

"Karolosz Papuliasz görög kormányfő az athéni jegybank elnökével folytatott beszélgetésére hivatkozva azt mondta, hogy a betétesek 700 millió eurót vettek ki a bankokból az elmúlt időszakban.- Napi Gazdaság"

A bankpánik veszélyére már május 13-án figyelmeztetett az államfő a PASZOK kormányalapítási kisérletének megbeszélései során. A találkozó jegyzőkönyvének angol nyelvű kivonata itt olvasható.

"Az államfő Karolosz Papuliasz kezdte a találkozót azzal, hogy felhívta a figyelmet arra a veszélyre amit egy funkcionáló kormány hiánya jelent az ország borzasztó pénzügyi körülményei között, és a bankpánik kockázatára amely véleménye szerint már megkezdődött. Megjegyezte továbbá, hogy előzetes megbeszélések során Van Rompuy és Shultz biztosították arról, hogy hajlandóak segítséget nyújtani."

A betétek kivonása már korábban megkezdődött, a választások eredménye, vagy inkább eredménytelensége csak felgyorsította a folyamatot. A görög betétesek aggodalma érthető, figyelembe véve a jelenlegi események kimenetelének lehetséges verzióit.

Ha az ország elhagyja az eurózónát a lakossági euróbetéteket a bankok minden bizonnyal az új nemzeti fizetőeszközre váltják, amelynek az értéke, és értéktartó képessége is meglehetősen kétséges. Ha sikerülne az eurózónában maradni, az ország gazdasági állapota miatt elképzelhető, hogy a kormány korlátozni fogja a hozzáférést a megtakarításokhoz, illetve extrém adóterheket ró ki rájuk.

A betétesek rohama Brüsszelben is fejfájásra adhat okot, mivel a példa - a görög események kimenetelének függvényében - akár ragadóssá is válhat ami komoly kockázatot jelenthet az egyébként is gyenge lábakon álló portugál, spanyol, esetleg olasz bankok számára.

A bankok előtt kígyózó sorokról egyelőre nem érkeznek jelentések, de a betétkivonási hullám biztosan fokozódni fog a közeljövőben, és csak olaj lesz a tűzre ha ezt az illetékesek a bankok nyitvatarási idejének korlátozásával, esetleg zárva tartásával próbálják akadályozni.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr144516151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2012.05.16. 16:42:56

Tudom, hogy egy görög átlag ember számára lényeges kérdés, hogy a pénzének és egyéb megtakarításának mekkora részét veszíti el.
Számunkra viszont az az igazán érdekes, hogyan folyik a világ újrafelosztásához vezető harc Görögország kapcsán.

vomit 2012.05.16. 19:24:21

az a baj, hogy annal tovabb nem tudjak a csokkerek vegiggondolni, hogy kiveszik a keszpenzt. max annyit tesznek, hogy elassak, vagy belevarrjak a melyhutobe dobott bazinagy halba (voltak ilyen bolondok).

vomit 2013.03.16. 19:47:57

jelentem, cipruson eppen bankpanik van
EU bailout levy prompts Cyprus bank run
www.thetimes.co.uk/tto/business/economics/article3715461.ece
www.tagesanzeiger.ch/ausland/europa/Zyprioten-stuermen-die-Banken/story/19403726
hetfon pedig kozkivanatra bankszunnap.
süti beállítások módosítása