sorok között

sorok között

Hitelválság újratöltve

2012. április 29. - Politikai Ateista

A hitelválságot (credit crunch) a pénzintézetek az ingatlanpiaci lufi kidurranását követő óvatossága - a hitelkibocsátások visszafogása, és a hitelfeltételek szigorítása - idézte elő. Ebban a bejegyzésben eltekintenék annak a részletezésétől, hogy mi vezetett idáig, ma egy új jelenség kibontakozására szeretnék néhány gondolatot áldozni.

Tegnapelőtt egy nagyon érdekes cikk jelent meg a Portfolio honlapján, mindenkinek csak ajánlani tudom:

Magyar bankok: ez a motor lefulladt  - Portfolio

Azok kedvéért akiknek nincs felesleges 5 perce röviden összefoglalom. A cikk nagyjából arról tudósít, hogy a végtörlesztési hajrá utáni első hónapban a hiteligénylések, és a hitelkihelyezések soha nem látott mélységbe zuhantak Magyarországon. Természetesen feltételezhetjük, hogy a lakosság a végtörlesztések miatt kimerítette a "hitelkeretét", azonban ennek ellent mond, hogy a betétek összege növekedett a vizsgált időszakban, illetve azt is figyelembe kell vennünk, hogy a végtörlesztési szezon alatt felvett hitelek jeletős hányadát adósságtörlesztésre fordították.

A jelek szerint a hitelválság egy új szakaszba lépett, a hitelpiacon a keresletcsökkenés első tünetei jelentkeznek. El lehetne könyvelni a dolgot a magas jegybanki alapkamat, és a brutális hitelköltségek következményeként, azonban nem egy egyedülálló magyar jelenségről van szó.

A vállalati, és magánhitelpiaci keresletcsökkenés egyre több eurozóna tagállamban kezdi felütni a fejét az Európai Központi Bank 1%-os alapkamata, és a két, egyentént 500 milliárd eurós likviditásnövelő akció ellenére.

A lakáshitelek iránti kereslet 2012 első negyedévében 70%-kal esett Portugáliában, 44%-kal Olaszországban, és 42%-kal Hollandiában. Spanyolországban ez elmúlt évben 49%-kal csökkent a kereslet az ingatlanhitelek iránt. A teljes eurozónára kivetített eredmények sem mutatnak sokkal sokkal jobb képet: A lakossági hitelezés 43%-kal, a vállalati szektorban kihelyezett hitelek összege 30%-kal csökkent.

A lakáshitel-kereslet drasztikus csökkenése nem kecsegtet fényes kilátásokkal az ingatlanpiac, illetve az építőipar terén, sem Magyarországon, sem pedig az Európai Unióban. Az Európai Unióra vonatkozó 2012-es GDP-előrejelzéseket azt hiszem már most illene negatív előjellel kiegészíteni. Azoknak akik közeljövőre vonatkozóan (1-5 év) az ingatlanárak emelkedését jósolják egész egyszerűen elment az esze.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr494477101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2012.04.29. 10:26:30

"Azoknak akik közeljövőre vonatkozóan (1-5 év) az ingatlanárak emelkedését jósolják egész egyszerűen elment az esze."
Nem biztos. Lehet,hogy egyszerűen csak hazudnak. Ez sokkal inkább gyakori az üzleti világban.
Egyébként kik állítják, hogy emelkedni fog? Bankok, beruházó cégek?

bankvezér 2012.04.29. 10:42:53

Nincs gond, ha a cégek és természetes személyek nem vesznek fel hitelt. Majd odaadjuk a pénzt a bennfentes cégeknek és személyeknek, olyan kedvező feltételekkel, amilyenekkel ti sosem kapnátok hitelt. Ők most olcsón felvásárolják az adósoktól a legértékesebb vagyontárgyakat, aztán majd lesz egy jó kis infláció és alig fog valamit érni a pénz, amit az eladók a vagyontárgyakért kaptak. Így kell új tulajdonosi réteget kialakítani.

andga 2012.04.29. 21:01:50

Az Osztrák bankok folytatják amit Világosnál elkezdtek.

andga 2012.04.29. 21:11:33

Nemvolt elég ,hogy a fél országot elvették.
Az egész népességet le akarják a béka segge alá szegényíteni.Azért adták a hiteleket,hogy pár éven belül el tudják orozni amit vettünk:lakás,ház, autó szeretnék ha nem lenne Magyar ember e Hazában.Fáj a foguk a Magyar föld-re.Mert még mindig Labancok.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.05.01. 00:21:56

@bankvezér: Heti rendszerességgel jelennek meg az ingatlanárak emelkedését vizionáló elemzések. A Duna House "szakértői" például rendszeresen mérgezknek, ahol csak lehet.
A haveri 0%-os hitelek már régóta mennek.

bankvezér 2012.05.01. 08:51:12

@Politikai Ateista:
"Heti rendszerességgel jelennek meg az ingatlanárak emelkedését vizionáló elemzések."
Érdekes én ezt nem nagyon tapasztaltam.

"A haveri 0%-os hitelek már régóta mennek."
Ugye, hogy az egyik legaljasabb állatfajta a bankár? :((
süti beállítások módosítása