sorok között

sorok között

Szócska-paradox

2012. április 29. - Politikai Ateista

Nem tudom mit iratott fel magának Szócska Miklós, hazánk egészségügyekért felelős államtitkára, de a felesleget szívesen átveszem, ütős anyag lehet.

"Magyarország "irigylésre méltóan" halad az egészségügyi rendszer újjászervezésével - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pénteken, útban hazafelé a visegrádi négyek, valamint Ausztria egészségügyi kormányzati vezetőinek találkozójáról." - HVG

 Ha egy kelet-afrikai szakmai kongresszus után eresztett volna egy hasonló nyilatkozatot, talán még el is nézem neki, de azt nehezen tudom elhinni, hogy például az osztrákok sárgulnának az irigységtől. Újjászervezés? Még viccnek is rossz. Véleményem szerint a reform elsősorban arról szól, hogy az egészségügyi kiadásokat milyen módon lehet a minimumra csökkenteni úgy, hogy a működőképesség látszata azért még megmaradjon. A központosítás keretein belül 20 milliárdot szeretnének megsprórolni az egészségügyön, amelynek a kulcsát a hatékonyság fokozásában látja a kormány. A centralizáció a véleményem szerint a hatékonyság egyik ősellensége, a központosítás majdnem kizárólag kiadáscsökkentési célokat szolgál.

Alig egy héttel az önfényezés után, Szócska felébredt, körülnézett, majd megrökönyödve tájékoztatta az Inforádió hallgatóit a kórházakban tapasztalt "elképesztő állapotokról". Az államtitkár úrnak azonban nem az általános körülményekkel volt problémája, hanem a tulajdonviszonyokkal. (Erre rövidesen visszatérek.)

Lehet, hogy naív vagyok, de azt gondoltam, hogy az egészségügyi reformnak csúfolt kényszerű centralizáció első lépései közé tartozik a tulajdonviszonyok tisztázása. Én úgy tudtam, hogy 2012 január elsejétől a megyei, és a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi intézményei hivatalosan már állami fentartásban vannak, furcsa, hogy a tulajdonviszonyok problémája csak nemrégiben bukkant fel.

A Wikipédia nagylelkűen megelőlegezte Szócska Miklósnak az "egészségügy átalakításának szakértője" címet. Meglátjuk.

Azt azért fontosnak tartom megemlíteni, hogy az irigylésre méltó átszervezésnek már van némi kézzelfogható eredménye is, Havas Szófiát végre sikerült kivágni a János kórházból.

 

Ezt a bejegyzést Havas Szófia képével szerettem volna illusztrálni, de ez volt a legkevésbe visszataszító a találatok között.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr434463264

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Plágiumbotrány: az egyiknek sikerül, a másiknak nem? 2012.04.30. 11:20:18

Mennyire szubjektív az igazságérzetünk? Mennyire bocsáthatjuk meg a tudatos csalást az egyik közéleti szereplőnek és nem a másiknak, pusztán azért, mert az egyik a "mi kutyánk kölyke", a másik meg nem? Mikorra nő ki ebből a gyermeteg, képmuta...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanyix 2012.04.29. 23:28:59

szerintem az ausztria az elírás, igazából afrika akar lenni.

Advanced Flight 2012.04.29. 23:36:40

A fényképes poén tényleg elegáns, grat :-)

bepe22 2012.04.29. 23:43:49

Az a baj ezekkel a szakértőkkel, hogy általában ezüstérmesek. 30 ezüst.

zombunny (törölt) 2012.04.30. 01:10:50

Havas Szófia - áááááháháháháááááááááááááá xD

fermion 2012.04.30. 06:27:36

még be se fejeztem a véleményem és már itt van cenzné meg az ura?:)))))))

fermion 2012.04.30. 06:37:02

ez a "szakértő" kb annyira ért az eü-hoz mint az atomfizikához.....:))))))))bár ami az eü-ben dolgozókat illeti na az is megérne egy misét...:)amilyen a mosdó olyan a törölköző....tisztelet a kivételeknek ,mert tudom vannak köztük tehetséges és elkötelezett emberek akikre büszkék lehetünk de sajnos ők vannak kevesebben .Egy tanács minden magyar állampolgárnak:vigyázzatok az egészségetekre mert csak magatokra számíthatok ha betegek lesztek!

Deres · http://textura.blog.hu 2012.04.30. 06:49:16

Az e.ü. a szétesés határán evickél.
Vajon ez irigylésre méltó?

hahota99 2012.04.30. 06:56:17

Az eü.reform egyenlőre abból áll, hogy a gyógyszerkasszát erőteljesen megnyirbálták - ennek meg is van már az első eredménye: a generikus gyógyszerem egyik hónapról a másikra 30 %-al lett drágább. Ez lenne az átalakítás? Eljutunk oda hogy ha valaki bekerül egy kórházba, a napi ellátást is fizetni kell? Vagy megdöglik az ember? Bár az se rossz, legalább nem veszélyeztetjük - mi nyugdíjasok - a társadalombiztosítási kasszát.

Krutzifix 2012.04.30. 07:08:45

A szakértő úr - nyilván Kormánya elvei alapján - a "Hulljon a férgese!" spártai elv alapján működik. Teljesen igaza van, amit az újjászervezésről mond, hiszen a kevesebb jövedelemmel rendelkező betegek lassan nem tudják megfizetni a gyógyszereik árát - ha nem hozzák a szakértő úr által rendeletekben előírt lehetetlen vizsgálati mutatókat -, így elég gyorsan kimennek majd a divatból. Viszont a pénzes, rajtunk meggazdagodó szakértő urak ki tudják fizetni a drágább gyógyszert is, meg a drágább ellátást is. Nem véletlen, hogy indul az eü.biztosítós rendszer - ami addig teljesen elutasítandó volt, amíg az elmúttnyócévben akartak ilyet -, és aki abba befizet - ezt is csak ők tudják megtenni, akik maguknak az egykulcsos magas jövedelmet szavaztak meg, nekünk meg az egymillió munkahely ígéretét -, az mindjárt soron kívül juthat ellátáshoz, esetleg maga a szakértő úr fogja a tenyerén hordozni. Már csak az a kérdés, hogy megvárjuk-e, amíg kiselejteznek mindenkit, aki nem tetszik nekik, vagy sikerül előbb megválnunk ezektől a dilettánsoktól?

hattyú 2012.04.30. 08:16:11

Miért fikázod Afrikát? Lehet, hogy meglepődnél...

Pelso.. 2012.04.30. 08:24:26

A sikeres újjászervezés: pl az állami fenntartás alá vont intézményeknél központi közbeszerzések lesznek, gyógyszer, műszer, kötszer vonatkozásában, -ezért, s csak ezért centralizáltak. Nagy pénz fog leesni ott..

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2012.04.30. 09:29:58

@hahota99: Akkor mekkora cirkuszt csinált a Fidesz többek között a kórházi napidíj ellen is. Figyeld meg, most ők fogják bevezetni a rajongótábor élénk helyeslése mellett.
Gusztustalan, amit a Fidesz kormány művel. Ha ennyire nem értenek semmihez, a stadionépítést leszámítva, takarodjanak a picsába.

turulpina 2012.04.30. 09:50:38

@Pelso..: majd ha a közgép elnyeri végre a központi gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz beszállítói pozíciót, akkor lesz végre rend az egészségügyben, addig elmúltnyolcév.

nu pagagyí 2012.04.30. 10:28:57

Ez egy olyan reform amelynek céljait 50 évre titkosították. Felelős gazdája nincs, csak eredményei.

fidesz = házmesterek pártja 2012.04.30. 11:27:58

Szócska elvtársnak és tettestársainak egy dolgot kívánok őszintént: lássák a szeretteiket(ha egyáltalán van az ilyen tetveknek olyanjuk) élve elrohadni az általuk elkövetett bűncselekmények következtében! (gondolok itt arra a rengeteg bűnre, amit az országban élők ellen elkövetnek az egészségügy tönkretételével)

fidesz = házmesterek pártja 2012.04.30. 11:31:09

@Deres: nem evickél, már esik szét! Már tavaly ott tartottunk, hogy a helyi diabetológus rajtam kérte számon, hogy miért nem készítettem saját költségemre vércukor profilt egy héten át (doboz tesztcsík ~5000Ft és nincs rá támogatás!!) és eszébe sem jutott, hogy laborba küldjön. Ellenben bunkó módon, magánügyben telefonálgatni, majd ugyanilyen bunkó módon kidobni a rendelőből, miközben még millió kérdésem lett volna... na az ment a tetves disznajának.

Pelso.. 2012.04.30. 12:43:05

@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.):

A fidesz csendben ágyszámcsökkentéseket hajt végre, pedig anno hogy visongtak még a tevékenység volumen korlát ellen is..
mno.hu/belfold/mintegy-2500-korhazi-agy-szunhet-meg-1058181

@turulpina:
Mint ahogy senkinek eddig, orbánéknak sincs objektív koncepciója az eü-re. Marad a ködösítés, időhúzás,pénzszivattyúk.

fidesz = házmesterek pártja 2012.04.30. 13:04:09

@Pelso..: és még mi mindent művelnek! Tudnám, ha gyurcsányék rabló gazemberek voltak, akkor ezeket minek lehetne nevezni?
süti beállítások módosítása