sorok között

sorok között

Alkotmányos aggályok

2012. március 10. - Politikai Ateista

A lisszaboni szerződés ideje lejárt, új, közös európai alkotmányról csicseregnek a brüsszeli verebek. A közös költségevetéssel, illetve a közös pénzügyminisztériummal kapcsolatos javaslatok után senkit nem érhet váratlanul az ötlet.

Amikor a politikusok először kezdek az euróválságról a nyilvánosság előtt beszélni, már megírtam, hogy "Európa megmentésének" az egyik szövődménye, illetve természetes velejárója lesz a brüsszeli (vagy berlini) fennhatóság növekedése a tagországokban.

Az európai alkotmány terve azonban nem csak a szorosabb felügyelet érdekében születtett, a javaslatnak sokkal kézzelfoghatóbb, konkrét okai is vannak.

A mainstream média, a politikusokkal karöltve nem sietett a tudomásunkra hozni, hogy február 28-án a német alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítettte az EFSF, és az ESM néven elhíresült stabilitási eszközöket. Porszem a gépezetben.

A Sarkozy, és Merkel nevével fémjelzett EFSF, és az ESM - amelyhez hazánk egy kis hezitálás után csatlakozott - egyaránt illegális, legalábbis a karlsruhe-i alkotmánybírák szerint.

Könnyen elképzelhető, hogy ez áll a tagországok alkotmányait felülíró, esetleg megszüntető európai szuperalkotmány ötlete mögött. A német alkotmány módosításához kétharmados többségre lenne szükség, ami Merkelnek nem valószínű, hogy összejön a közeljövőben. Egy új európai alkotmány nem csak az integráció tekintetében lenne óriási előrelépés, de a stabilizációs eszközöket övező német alkotmányos aggályokat is orvosolná.

Merkel a magyar alkotmány miatt aggódik, miközben a sajátja sokkal több fejtörést okoz  pillanatnyilag.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr254304155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2012.03.10. 19:25:17

Könnyebb mindig a másiknál megtalálni a hibákat...

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.03.10. 19:46:05

Azért az nem ugyan az a probléma,ha valakinek egy csomó pénz elosztása jelent alkotmányos gondot,mint ha valakinek egy csomó pénz hiánya jelenti azt.

Gerardus A. Lodewijk 2012.03.10. 20:00:44

Meg tudna adni a kedves szerző egy forrást (pl. linket), amely alátámasztja az állítását, miszerint "február 28-án a német alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítettte az EFSF, és az ESM néven elhíresült stabilitási eszközöket"?
Én csak annyit találtam, hogy a Szövetségi Alkotmánybíróság azt nyilvánította alkotmányellenesnek, hogy az e stabilitási eszközökkel kapcsolatos döntéseket sürgősség, ill. bizalmasság esetén nem a Szövetségi Gyűlés plénuma, hanem költségvetési bizottságának rendkívüli albizottsága hozhatja meg.
www.bverfg.de/pressemitteilungen/bvg12-014

Gerardus A. Lodewijk 2012.03.10. 20:12:00

Még valami: alkotmányos aggályok kizárólag az alkotmánybíróság döntése előtt létezhetnek. Az alkotmánybíróság éppen arra van, hogy helyt adjon nekik vagy elutasítsa azokat. A döntés után már nem aggályról beszélünk.

☉ ☾ 2012.03.10. 20:35:09

Micsoda demagóg szar ez a poszt, te jó Isten!

Jack Torrance 2012.03.10. 21:11:59

@☉ ☾: a számból vetted ki a szót

Measurer 2012.03.10. 23:11:55

@HK417: Németország stabilitási uniót szeretne. Olyan mechanizmust, amely gátat szab a német pénzek lyukas zsákokba öntésének.A Bundesverfassungsgericht azon őrködik, hogy otthon alkotmányos keretek között történjék a német költségvetési pénzek kifelé történő "elosztása" is, Merkel asszonynak meg azon kell töprengeni, hogy a brüsszeli "elosztási" rendszerekbe (EFSF/ESM) további garanciák kerüljenek, már csak a német államháztartás védelmében is. Nyilván a gyenge EU 48.cikk módositásával olyan gyors alkotmányváltoztatási mechanizmust szeretnének, amely lehetővé tenné a "tékozló fiúk" mielőbbi automatikus megbüntetését(pl. a túlzottdeficit eljárásnál). Rajtunk azért kisérletezhetnek, mert mi a markukat tartók között vagyunk, rövid és hosszútávon egyaránt.

piefke 2012.03.10. 23:24:51

@Gerardus A. Lodewijk:

Bizony!!!

A poszt - néhai Csurka István szavaival élve - "tudatos ferdítés és csúsztatás".

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.03.10. 23:28:25

@Measurer: nem
nemtorszag nemet birodalmat epit eppen, mint legnagyobb teryuleti es gazdasagi hatalom a tersegben
nem veletlen, hogy az angolok nem hulyek es nem attak fel a fontot
meg a franciak is ovatosak
az EU-ban az tortenik amit nemetorszag akar
ez van

Bratwurst 2012.03.11. 00:44:52

Epic fail.

A német AB a EFSF-el kapcsolatos döntéshozatalról hozott ítéletet, nem az EFSF-ről magáról.

Külön jó, hogy az index kitesz a címlapra egy nyilvánvaló tárgyi révedésen alapuló, hangulatkeltő posztot; valóban, nincs itt még elég indulat.

Measurer 2012.03.11. 01:06:54

@hagyma: Németország európai átlag körül eladósodott ország, szerény devizatartalékokkal (kb. Thaiföldével egyenlők). Export kitettsége nagy, 2012-ben gyenge növekedési kilátásokkal. Lassan húznak el mellette a BRIC-országok, meg még egy két különleges képességű vagy szorgalmú versenyző. Hol itt a birodalom?

kajagugu 2012.03.11. 03:23:19

Melyik analfabéta irta a posztot??Öreg, elöbb értsd meg,hogy mit lött ki a Bundesverfassunggsgericht!
T.i. azt,hogy ezekröl a kérdésekröl (EFSF/ESMI) nem dönthet Németországban egy Bizottság a parlament megkerülésével (helyett). Azaz pont a parlamentarizmust
erösitette meg -teljesen öszhangban az alkotmánnyal és a honatyák felelösségével.

röhögő 2012.03.11. 08:13:12

@hagyma: Mi van vendégmunkás? Túl sok tekilás hányást kellett feltakarítanod? Bebasztál tőle hogy egy mondatot sem tudsz leírni elütés nélkül?

Vitéz Kőbányai Világos 2012.03.11. 08:50:20

Akkor szerintem itt az idő egy kis játékhoz!
Vajon a poszter felfogja, hogy:
1. Bájerzsótiból már egy is untig sok?
2. Az alkotmánybíróságnak a pénzügyi mentőeszközökkel ottan semmi baja?
X. Ez az AB döntés viszont kb. olyan, mintha szegény Viktoréknak Vona Gábort és Mesterházy Attilát minden egyes alkalommal meg kéne kérdezniük, akárhányszor Papcsák Ferkó bugázna egy kis közpénzt?
Tippek?!
süti beállítások módosítása