sorok között

sorok között

Informátor

2012. február 23. - Politikai Ateista

Néhány napja a Slog nevű blogra hivatkozva jelentettem meg egy bejegyzést Görögország tervszerű bedöntéséről. Ez könnyen hangozhatott légbőlkapott baromságnak, különösen a görög mentőcsomag második részletéről történő tárgyalások csúcspontján, amikor úgy tűnt, hogy mindenki a görögök (fizetőképességének) megmentésén fáradozik.

Kétségtelen, hogy egy esetleges görög államcsődnek az állampolgárokon kívül is rengeteg károsultja lenne, azonban az is megkérdőjelezhetetlen, hogy nyertesek is akadnának szép számmal.

A befektetők követeléseinek részleges leírása - divatos kifejezéssel élve a "haircut" - egy kalkulálható veszteség, ráadásul amennyiben a szóban forgó államkötvények után a bankok még kártérítésért is folyamodhatnak.

A Credit Default Swap (CDS) szerződések mennyiségét azonban még megbecsülni sem lehet. Görögország csődje esetén ezek a szerződések aktiválódnak, és a kedvezményezetteket pedig kifizetik, ha lesz miből.

Az amerikai ingatlanlufi kidurranásakor a CDO-kat ( Collateralized debt obligation) biztosító társaságok - például az AIG - azonnal fizetésképtelenné váltak. Valaki nagyon találóan megjegyezte ezzel kapcsolatban, hogy a CDS biztosításokat abban a hiszemben kötötték a pénzintézetek, hogy azok soha nem kerülnek majd kifizetésre.

CDS szerződéseket viszont nem csak azok köthetnek akik az államkötvényekkel rendelkeznek, hanem bárki, aki megengedheti magának. Ezek a személyek, vagy érdekcsoportok a görög államcsőd esetén rendkívüli profitra tesznek szert, anélkül, hogy az elértéktelenedett kötvények miatt veszteségeket szenvednének el.

A Fitch a mentőcsomag második részletét érintő megállapodás utáni váratlan leminősítése legalább annyira értelmetlennek tűnhet mint a korábbi bejegyzésem, viszont alátámasztja a Slog névtelen informátorainak értesüléseit a Görögország tervszerű bedöntését illetően.

 

Még volt hova leminősíteni Görögországot

"Meredeken, a csődbesorolás szélére minősítette vissza Görögország szuverén adóskockázati osztályzatát szerdán a Fitch Ratings, közölve egyben, hogy az előző nap elfogadott segélyprogram magánszektorbeli adósságcsere-elemének végrehajtása után nem törlesztői kategóriába süllyeszti tovább a görög államadós-osztályzatot." - Napi Gazdaság

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr404187495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása