sorok között

sorok között

A szenátor kegyeltje

2012. január 27. - Politikai Ateista

Az óriási visszhangot kiváltó internetes tiltakozás miatt a szenátorok és Obama átértékelték a véleményüket, és visszatáncoltak a SOPA, és a PIPA támogatásától

Az internet legyőzte a SOPA-t, írta az Index január 16-án, de a törvénytervezet fő szponzorának számító Hollywood nem adja fel könnyedén, és a zsarolással próbálkozik.

Chris Dodd egykori demokrata szenátor a köz szolgálatával eltöltött kemény évek után,  lobbizásra adta a fejét, az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) elnökeként szerény 1.2 millió dollárt visz haza évente. A Fox hírcsatornának adott interjújában a támogatások megvonásával  fenyegette meg Obama elnököt, és a tervezet mögül kihátráló szenátorokat.

Nem titok, hogy Hollywood erőteljes és hatékony lobbitevékenységgel befolyásolja a washingtoni törvényhozókat, de a vesztegetés nyílt beismerése sokakat megbotránkoztatott, és egy pillanatra bepillantást enged az amerikai demokratikus törvényhozási folyamatok bugyraiba.

" Őszintén szólva, azoknak akik Hollywood támogatására számítanak meg kell érteniük, hogy a filmipar nagyon alaposan figyelemmel követi, hogy kik azok akik kiállnak melletük amikor a munkájuk veszélyben forog..... Ne kérj arra, hogy kiállítsak egy csekket amikor azt gondolod, hogy a te megélhetésed forog kockán, hogy azután ne szentelj figyelmet rám amikor az enyém van veszélyben. Figyelmeztetnék mindenkit, hogy mivel a hollywoodi közösség hagyományosan a Demokratákat támogatta, ne vonjanak le téves következtetéseket, azért mert megtettük a múltban, nem biztos, hogy ebben az évben is megtesszük. Ez, a jelenleg vitatott ügy egy olyan probléma amely egyenesen a filmipar szívébe hatol...."  C. Dodd

 

A nyilatkozat tovább korbácsolta a SOPA, és a PIPA körüli kedélyeket, és aláírásgyüjtés kezdődött egy petíció benyújtására a Fehér Házba, annak érdekében, hogy nyomozás induljon a Chris Dodd által nyíltan elismert vesztegetés felderítésére.

Aki az események kimeneteléből arra következtet, hogy a nép hangja győzedelmeskedett Hollywood mágnásai felett nagyot téved. Az történt mindössze, hogy a filmipar mogulja méltó ellenfélre találtak a növekvő anyagi lehetőségekkel, és politikai befolyással  rendelkező technológiai szektor góliátjaiban. A vitatott törvénytervezetek súlyosan sértették volna a nagy internetes cégek érdekeit, akik Obama 2008-as kampányát már hasonló mértékben támogatták mint a filmgyárosok. A két iparág összesen 9 millió dollárral segítette a Obamát, nagyjából egyenlő mértékben elosztva, az elnöknek, és szenátoroknak nyújtott nem hivatalos adományokról pedig halvány fogalmunk sem lehet.

A törvények megvásárolhatók, a képviselők a vastagabb pénztárcára szavaztak.

Corruption Starts Here.

 

 IntaglibleArts via Flickr

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr733907540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása