sorok között

sorok között

Besül a csodafegyver?

2012. január 21. - Politikai Ateista

Az Standard and Poor's hétfőn lerontotta az európai stabilitási eszköz, az EFSF minősítését. Az Európa megmentése érdekében sietve összedobott stabilizációs eszközről már tettem említést korábban, a lényege nagyjából annyi, hogy a finanszírozási problémákkal súlytott euróövezeti országok államkötvényeit vásárolja fel, amelyeket saját EFSF kötvények kibocsátásából fedeznek. Az első lépések a nagy közös európai adósság kialakulása felé.

Gyakorlatilag a bóvli, és bóvliközeli kötvényeket csomagolták át az EFSF AAA besorolásába (hétfőig legalábbis) amelyeket az EU gazdaságilag még életképes államai garantáltak. Mivel a kezességet nyújtó országok közül néhányat leminősítettek, az általuk nyújtott garanciák nem bizonyulnak már elégségesnek a kitűnő besoroláshoz, az S&P szerint. A hírek szerint azonban az érdeklődés hiányában az EFSF a saják kötvényeit is vásárolja.

Sarkozy, és Merkel reményei szerint március 1-én írják majd alá az EFSF leváltására szolgáló ESM megalapítására vonatkozó új európai szerződést, amelyről bővebben itt olvashatsz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr183574196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása