sorok között

sorok között

Nyomda Karácsonyra

2011. december 22. - Politikai Ateista

"Az ECB szerdán közölte, hogy 489,19 milliárd eurót folyósított a piaci finanszírozási szűkösség enyhítését célzó, hároméves banki likviditási forrásból a szerdán meghirdetett első tenderen." - Napi Gazdaság

Az ECB leakasztott a szögről 489 milliárd eurót, és kedvezményes 1% -os kamatra kölcsönöz belőle a kereskedelmi bankoknak, és remélik, hogy azok majd jól gazdálkodnak vele. Emelik az alaptőkét, államkötvényeket vásárolnak, beindul a hitelezés, találgatnak a londoni elemzők is.

Természetesen érdekes kérdés, hogy mire költik a majd a kereskedekmi bankok a hirtelen jött likviditást, és, hogy ez az akció segíthet-e a válság enyhítésében, de szerintem van még érdekesebb kérdés is. Honnan is származik tulajdonképpen ez a 489 milliárd euró?

A válasz egyszerű, az ECB beindította a pénznyomdát.

Az ECB álláspontja szerint azonban ez nem egyszerű pénznyomtatás, mert egyúttal "sterilizálnak" is. Mit is jelent az úgynevezett sterilizálás a gyakorlatban?

Azt, hogy a likviditásért cserébe, a folyósított összeg egy bizonyos százalékának mértékéig (30-50%) a bankok letéteket helyeznek az ECB tulajdonába. A letétek fedezetét akár államkötvények is képezhetik, szóval látatlanban biztosra veszem, hogy a bankok elsősorban a fizetésképtelenség határán vergődő (és számos esetben gyakorlatilag már fizetésképtelen) országok államkötvényeit fogják felhasználni fedezetként, logikus, hogy ezektől akarnak megszabadulni elsősorban.

Az ECB reméli, hogy a bankok a talált pénz egy részét újabb államkötvények vásárlására fogják fordítani.

Gyakorlatilag tehát az ECB a fogadkozások ellenére pénzt nyomtat, és közvetetten ugyan, de államkötvényeket vesz.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr353481302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása