sorok között

sorok között

Mit nem írt alá Orbán Viktor?

2011. december 21. - Politikai Ateista

Az gondolom senkinek nem kerülte el a figyelmét, hogy Orbán Viktor, és David Cameron nem adták azonnali áldásukat a Merkel-Sarkozy páros nevével fémjelzett Európa-mentőcsomagra.

Magyarországon, és a nemzetközi sajtóban is gyorsan híre ment a hezitáló magyar miniszterelnöknek, arról azonban nem sok információ érkezett, hogy konkrétan mit is nem írt alá Orbán Viktor.

A Merkel-Sarkozy paktum többek között az Európai Stabilitási Mechanizmus létrehozását, és működését is szabályozza, az ESM operatív vezetését az Európai Központi Bankra bíznák.

A következő videó az ESM-ről angol nyelvű, de eléggé vizuális, nem kell kimagasló nyelvismeret az értelmezéséhez.

 

Sajnos nem találtam magyar nyelvű forrást, és nincs időm fordítani vagy feliratozni, csak a kiemelt cikkelyeket vázoltam fel nagy vonalakban.

Az új szerződés 8-as cikkelye az ESM alaptőkéjéről rendelkezik: hétszázmilliárd euró.

9. Az ESM tagjai, (az unió tagállamai) a befizetési felszólításokat megmásíthatatlanul, és feltétel nélkül kötelesek teljesíteni a követelés beérkezésétől számított 7 napon belül.

10. Az igazgatótanács tagjainak jogában áll megváltoztatni az ESM alaptőkéjének szintjét.

27-2. Az ESM teljeskörű jogképeséggel rendelkezik a bírósági eljárások tekintetében. (Akárkit perelhetnek)

27-3. Az ESM, valamint a tulajdona, finanszírozása, és eszközei immunitást élveznek minden nemű bírósági eljárással szemben.

27-4. Az ESM, valamint a tulajdona, finanszírozása, és eszközei immunitást élveznek a házkutatással, rekvirálással, lefoglalással, kisajátitással, és az elkobzás egyéb formáival szemben, legyenek azok akár végrehajtói, bírósági, adminisztratív, törvényhozói vagy közigazgatási intézkedések következményei.

30. Az ESM vezetői, igazgatói, az igazgatótanács tagjai, és helyetteseik, illetve az alkalmazottak védettséget élveznek bármilyen jogi eljárással szemben az általuk végrehajtott cselekedeteik tekintetében, és sérthetetlenséget a hivatalos irataikra és dokumentumaikra vonatkozóan.

Tehát az ESM az EKB keretein belül működne, a felszólítására 7 napon belül feltétel nélkül küldeniük kell a pénzt a kormányoknak, és immunitást élvez mindennemű jogi vagy bírósági eljárással szemben, viszont ők bárkit beperelhetnek. Jól hangzik.

Nem tudom, hogy a videó készítője milyen forrásból értesült a tervezetről, de az tény, hogy a szerződés tartalmáról nem sok minden került a széles nyilvánosság elé. Az Európai Tanács honlapján is csak egy igen szűkszavú tájékoztató található, konkrétumok nélkül.

Ha hitelt adunk a feltételezéseknek az megmagyarázza az elmúlt napok hazai történéseit is. Pénteken hazautazik a csúcstalálkozóról a miniszterelnök, majd váratlanul benyújtják a jegybanktörvényt.

Mivel az ESM operatív tevékenységét az Európai Központi Bank végezné, a tranzakciókra valószínűleg a nemzeti bankokon keresztül kerülne sor. Orbán Viktornak ezért lett olyan sietős a befolyás növelése az MNB vezetésében, és a devizatartalékok feletti ellenőrzés átvétele.

Az IMF hazautazik, Barroso dühös levelet ír, a jegybanktörvény visszavonását követelik.

Csak emlékeztetőül: Merkel, és Sarkozy azt akarták, hogy az EU tagállamainak képviselői azonnal aláírják a szerződést. A kérdés az, hogy meddig lehet húzni az időt, miközben a nyomás növekedik Brüsszel felől.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr323479618

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Profi túlélőcsomag 2011.12.23. 18:09:05

   Kiszámíthatatlanság ellen Kalmopyrin helyett, Rambó-kés túlélő megoldások az üzletben.

Trackback: Az ország újjáépítésétől az ország újjáépítéséig 2011.12.22. 10:15:25

A Standard & Poor’s (S&P) hitelminősítő magyar idő szerint szerdán este a befektetésre nem ajánlott, pénzügyi zsargonban bóvlinak nevezett kategóriába sorolta Magyarországot....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amor2000 2011.12.22. 13:30:54

Elvtársak! MOndhatnám úgyis, hogy Agyalágyultak ! Amikor Orbán Viktornak alá kellett volna írnia, akkor még nem is tudták, hogy mit kell aláírni! Ez csak a komcsik szokása, hogy elolvasás nélkül aláírnak mindent, úgysem rajtuk, hanem a magyar népen csattan. Ők továbbnra is gyanúgy ki tudják fizetni negyedévenként a 20 milliós pogácsaszámlát, bár a fő pogácsazabáló újabban átment az öszödi böszmékhez.
Tehát ennyit arról, hogy miért nem írta alá orbán Viktor az ismeretlen feltételeket és kötelezettségeket tartalmazó nyilatkozatot.
süti beállítások módosítása