sorok között

sorok között

Egykulcsos SZJA - 24.5% ?

2011. december 20. - Politikai Ateista

"Elfogadta a parlament hétfőn azt a bizottsági módosító indítványt, amely megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést azok esetében, akik eddig fenntartották magánpénztári tagságukat. Az általuk fizetett nyugdíjjárulék így az állami nyugdíjkasszába kerül."  -  Napi Gazdaság

Ezzel a húzással a kormány gyakorlatilag kivégezte a magánnyugdíjpénztárakat. De ez nem minden. A pénzügyi stabilitásról szóló előterjesztést egészítették ki ezzel a javaslattal, amely az egykulcsos személyi jövedelemadó bebetonozását is szolgálja.

Azt az egykulcsost, amely egyelőre 16%, legalábbis hivatalosan.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a kormány nem érzi annak szükségességet, hogy az állami nyugdíjkasszába befizetett járulékokat a rendeltetésüknek megfelelően, az aktuális és a jövő nyugdíjainak fedezetéül használja fel. Arra fordítják amit éppen jónak látnak, például az államadósság csökkentésére, ha úgy adódik.

Az újra kötelezővé váló állami nyugdíjkassza-befizetés csavar még egyet a dolgon, mivel az öngondoskodás álcája alatt sem lehet már kibújni a nyugdíjjárulék befizetése alól.

A rendeltetésszerű felhasználás megszűnésével a nyugdíjjárulék is megszűnik nyugdíjjáruléknak lenni, nem marad más mint az elnevezés, és egy csalóka jogcímen beszedett adó.

Mivel minden bérből, és fizetésből élőnek (is) kötelező lesz a befizetés, nyugodtan hozzá lehetne csapni a személyi jövedelemadóhoz a 8.5%-ot, lényegében ugyanis ez történik a rendelkezések együttes hatálybalépésének pillanatában.

16%+8.5%= 24.5%

Vagy maradjunk a 16%-nál, és a nyugdíjjárulékot kereszteljük át államadósság-csökkentő adónak?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr233476976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

navarone 2011.12.20. 11:57:18

Ez pontosan így van. Tekintsük államadósság csökkentő különadónak.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.12.20. 18:26:31

@navarone: Az a helyzet, hogy ha minden adót az azokból származó bevételek elköltésének módjával cimkéznének fel akkor az meglehetősen negatív hatást gyakorolna az adózási morálra.
süti beállítások módosítása