sorok között

sorok között

Demokratizmus

2011. november 30. - Politikai Ateista

Úgy látszik, hogy a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) híre nem csak belőlem váltott ki orwelli asszociációkat.

Sokáig nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy vajon mi az oka, hogy George Orwell 1984 című regényének jellegzetes motívumai rendre visszatérnek hétköznapjainkba. A kommunizmus, és az önkényuralmi rendszerek kritikájának tartott utópia elemeinek visszaköszönése nem töltött el jó érzéssel. Az Állatfarmban szinte tökéletesen ábrázolta a majd 50 évvel később lezajló szocialista rendszerváltások menetét, én legalábbis határozott párhuzamokat vélek felfedezni, de lehet, hogy velem van a baj.

Próféta volt Orwell, vagy csak jól megtanulta a leckét?

Érdekes módon a választ maga a szerző adta meg.

 

"A legújabb novellám (1984) nem támadás akar lenni a szocializmus, vagy az angol Munkáspárt ellen, melynek jómagam is a támogatója vagyok, hanem fel akarom hívni a figyelmet azokra a torzulásokra amelyek már részlegesen megvalósultak a kommunizmus, és a fasizmus keretein belül. A történet Britanniában játszódik, és azért választottam ezt a helyszínt, hogy hangsúlyozzam: az angol anyanyelvűek sem örökletesen jobbak mint mások, és az önkényuralom bárhol felütheti a fejét a világon ha nem harcolnak ellene."

George Orwell - Miért írok?

Orwell ismerte a hatalom struktúráit, és a korrupció hatalmát. Hitt egy eszmében, de tanúja volt ahogy a szocializmust a hatalom birtokosai a saját érdekeiknek megfelelően alakították, valósították meg. 

Az 1984 napjainkban már nem a szocializmusról szól, hanem az úgynevezett demokráciáról, amelyet felhasznál és manipulál a politikai elit, és már mutatkoznak az önkényuralmi tünetek, nagyon hasonlóak azokhoz amelyekre Orwell próbálta felhívni a figyelmünket.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr783423514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása