sorok között

sorok között

A rendőrség szerepe a banánköztársaságokban

2011. november 29. - Politikai Ateista

A közbiztonság alakulása függ a társadalomban végbemenő folyamatoktól, és a társadalom, illetve az aktuális kormányzat változásokra adott válaszaitól: a rendvédelmi, megelőző, és végrehajtó szervek működésének hatékonyságától.

A rendőrség olyan állami szerv, melynek fő feladata a közbiztonság és a belső rend védelme, a törvények és bizonyos szabályok betartatása, a szabályszegőkkel szembeni eljárás megindítása. - wikipedia

A rendőrség általános feladatai nem szorulnak különösebb magyarázatra, azonban a poltikai, gazdasági, és társadalmi változások átrendezhetik a feladatok fontossági sorrendjét.

A fontossági sorrend meghatározása a kormány hatáskörébe tartozik, így elsősorban egy ország vezetőinek szempontjait tükrözik, amely ideális esetben igazodik a társadalom közbiztonsággal szemben támasztott igényeihez.

A diktatórikus társadalmakban a rendőrség politikai függetlenségét feltételezni nevetséges, de a demoratikus, vagy annak látszó államokban is bizonyos mértékben érvényesül a politikai befolyás. Elég ha például a magyar kormányváltásokat kísérő átszervezéseket, a megszűnő, és új rendőrségi elit csoportokat felidézzük magunkban.

A gazdasági körülmények negatív változása önmagában is komoly változásokat idézhet elő. A súlyos állami kiadásokat jelentő rendfenntartásra is rávetül a megszorítások árnyéka, ami a rendelkezésre álló források átszervezéséhez vezet van, az új prioritásoknak megfelelő módon. A recessziós jelenségeket kísérő várható vagy valós elégedetlenség miatt a hangsúly elsősorban a rendszer, a vezetők védelmét biztosító feladatokra helyeződik át. (TEK, NIBEK)

Az állambiztonság kerül előtérbe, miközben a hagyományos közbiztonsági feladatokra, az állampolgárok testi épségének, és vagyonának védelmére egyre kevesebb figyelemet fordítanak.

A lakosság biztonságérzetét a PR rendfenntartás, vagyis a statisztikák kozmetikázása, és a "javuló közbiztonság" kifejezés különböző szinonímáinak ismételgetése hivatott biztosítani.

Fontosabbá válik még a költségvetést közvetlenül károsító tevékenységek elleni fellépés is, de a politikai elit érdekeltségei miatt ez jobbára csak a kishalakra korlátozódik. (NAV)

A közlekedésbiztonság fogalma is új értelmet nyer amikor a ravaszul kihelyezett traffipaxok egyetlen célja a szabálysértési bírságokból származó költségvetési bevétel-terv teljesítése.

Gondoljunk csak bele mennyivel kifizetődőbb egy 8 órás traffipax műszak, mint egy vidéki betöréses lopás elkövetőinek kézrekerítése, és a kiszabott bűntetés végrehajtása.

Gyerünk gyorshajtani, bort pancsolni!

Index

 

Na mindegy, ezzel az egésszel tulajdonképpen csak azt akartam mondani, hogy Guatemalában a gyilkosságok 93%-a felderítetlen marad.

 

Antiriot Police at the Palacio del Ayuntamiento

Rudy A. Girón via Flickr

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr103409751

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: LMP: Legyenek nyilvánosak az akták 2011.12.01. 15:53:03

Az LMP teljes egészében megismerhetővé tenné az 1989 előtt készült állambiztonsági aktákat – ismertette a parlamenthez csütörtökön benyújtott javaslatát Schiffer András. A frakcióvezető elfogadhatatlannak nevezte, hogy a diktatúra titkai egyben a demokrác…

Trackback: Rablóhókuszpókusz a keresőoptimalizálás? 2011.11.30. 11:08:45

Számos weboldalt megvizsgáltunk, az okokat keresve az alacsony vagy nem megfelelő számú látogatottságra.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása