sorok között

sorok között

Hogyan tovább?

2011. november 25. - Politikai Ateista

A magyar kormány nemzetközi szinten elvágta magát, hiteltelenné vált. A piac a földre köpött: ez így nem mehet tovább. Ott tartunk, hogy Matolcsy, vagy Orbán azonnali lemondása is valószínűleg a forint erősödését idézné elő, az új miniszterelnök, és gazdasági miniszter személye jelentette bizonytalanság, és kiszámíthatlanság ellenére is.

Biztosra vehető, hogy a piacot nagyban befolyásoló pénzügyi körök már nem fognak kiegyezni ezzel a kormánnyal, ebben a szereposztásban biztosan nem. Ha mégis, akkor annak olyan feltételei lesznek ami így vagy úgy is a jelenlegi csapat bukását fogja eredményezni. A piaci finanszírozás már felejtős, a keleti nyitás későn jött.

A Fidesz azonban ragaszkodik a hatalomhoz, a megtartása érdekében inkább megszabadulnak majd a fölösleges terhet jelentő személyektől, és akármilyen embertelen rendelkezés bevezetésére kaphatóak lesznek. A nem ortodox gazdaságpolitika hívei vagy változtatnak a hozzáállásukon, vagy repülni fognak. Kérdés, hogy ez kielégíti-e a befektetők igényeit.

Felmerülhet esetleg, hogy folytatják az egyre reménytelenebbnek tűnő szabadságharcot, tovább dacolnak a valósággal. Ennek a következményei párton belüli szakadáshoz vezethetnek, és a lakosság elégedetlenségének növekedéséhez, államcsődhöz.

Előrehozott választások?

Ha erre a közeljövőben sor kerülne, akkor még biztosan a Fidesz kerülne ki győztesen, de már jóval gyengébben mint 2010-ben. Az MSZP, és a Jobbik, az LMP esélytelenek a kormányalakításra, az életszinvonal általános csökkenésével járó társadalmi jelenségek a Jobbiknak kedveznek hosszútávon.

Szakértői kormány?

Ez a forgatókönyv egyre valószínűbb. A piacokat megnyugtatná, a nemzetközi pénzügyi körök is jó szemmel néznék, javítaná a nemzetközi megítélést. A politikai elit is megőrizhetné a hatalmának jelentős részét, miközben a felelősségtől is megszabadulnának, és a közelgő megszorításokkal, és fájdalmas intézkedésekkel járó népharag túlnyomó része sem rajtuk, hanem a szakértőkön csapódna le. Akiket ez egyáltalán nem érdekel.

A szakértői államfő mindenképpen valaki olyan lehet aki otthonosan mozog, és elismert a nemzetközi pénzügyi körökben, lehetőleg a bankárkaszt oszlopos tagja. Ezek közül is inkább a jobboldalon szalonképesebbnek számító Járaira, vagy Surányira tippelnék, ha bevállalnák.

Egy biztos, így vagy úgy, de példátlan megszorításoknak nézünk elébe, egy nemzetközileg elismert bankárkormány pedig pontosan azt jelentené amit Orbánék állítólag megpróbáltak elkerülni.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr563411361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása