sorok között

sorok között

A Terroristák Fekete Napja

2011. október 13. - Politikai Ateista

Nincs könnyű dolga a terroristáknak mostanában. Először a magyar "terrorelhárítók" mértek csapást a Brad Pitt nevével fémjelzett hollywoodi  fegyvercsempész bandára, utána pedig az amerikaiak hiúsítottak meg egy merényletet:

Óriási robbantásokat terveztek irániak Washingtonban

Index

Talán még mindenki emlékszik arra a hírre, hogy az al-Kaida atombombát rejtett el valahol európában, arra az esetre ha szeretett vezérüket megölnék. Ez egy akkora ökörségnek hangzott, hogy azonnal billentyűzetet ragadtam, és kiírtam magamból, hogy szerintem miért kamu ez a hír. Oszamát azóta állítólag megölték, a nagy bumm mégis elmaradt.

Azt gondolom, hogy ebben esetben is egyszerű hangulatkeltésről van szó. Az első árulkodó jel a színpadias bejelentés. A terrorizmus elleni harc általában csendben zajlik, ami érthető, nincs szükség a felesleges pánikra. Ez alól kivétel ha a terrorizmust, illetve az ellene folytatott küzdelmet a propaganda eszközeként kivánják felhasználni, a feltételezett terrorveszély célokat szolgál.

Irán vezetése a túlélésre játszik, nagyhatalmi tervei nincsenek, nem lehetnek. Az iráni gazdasági, és politikai elit legfőbb célja, hogy a hatalmát, és kiváltságait megtartsa. Tisztában vannak vele, hogy az célkeresztben vannak, és azzal is, hogy az USA csak a megfelelő alkalomra, indokra vár, hogy "globalizálja" Irán ásványkincseit. Egy iráni eredetű terrortámadás erre a célra a tökéletes casus belli. Irán vezetői nagyon ostobák lennének ha a saját trónfosztásukra, elpusztitásukra ürügyet tálalnának fel.

A következő kérdés, hogy Iránnak milyen előnye származna, ha az őket kritizáló diplomaták ellen  merényleteket hajtanának végre ? Gyakorlatilag semmi, sőt a mérsékelt, vagy semleges politikusakat, illetve a nemzetközi közvéleményt is maguk ellen hangolnák, hozzájárulnának az ellenük folyó lejárató kampányhoz.

Egy iráni hátterű terrortámadásnak az USA lenne az elsőszámú haszonélvezője.

Véleményem szerint az iráni terrorveszély valótlan, az egyik célja, hogy elterelje a figyelmet az amerikai gazdaság problémáiról, a másik, hogy rontsa Irán nemzetközi megitélését, a harmadik, hogy a köztudatba ültesse egy esetleges iráni terrortámadás lehetőségét. Egy olyan terrortámadásét amelynek a részletes tervei talán már egy íróasztal fiókjában pihennek, valahol Washingtonban.

Iráni terrorra figyelmeztet az amerikai külügy

Index

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr513296830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása