sorok között

sorok között

Ördögtől Való Gondolat

2011. szeptember 29. - Politikai Ateista

Az Egyesült Államokban Észak-Dakota büszkélkedhet a legalacsonyabb munkanélküliségi mutatókkal. A munkaügyi hivatal augusztus 19-én nyilvánosságra hozott adatai alapján, júliusban az állástalanok aránya 3.3% volt. Ez nagyjából a harmada az országos átlagnak ami 9.1%.

Ezen kívül Észak-Dakota az egyetlen állam az USA területén amelyben a költségvetés mérlege minden évben pozitív. Nem is kicsit. Az állam a közelmúltban azt is megengedhette magának, hogy csökkentse a lakosaira kirótt személyi jöveledemadót, és az ingatlanadót.

Mi lehet a csoda titka?

Észak-Dakota nem sokban különbözik a többi amerikai államtól, egy dologban azonban biztosan. Saját bankjuk van. Itt működik az Egyesült Államok egyetlen állami bankja, a Bank of North Dakota.

A BND nem az egyetlen bank Észak-Dakotában, párhuzamosan működik számos kereskedelmi, és magántulajdonban lévő pénzintézettel, szocializmusról szó sincs. Tevékenysége megegyezik a többi bankéval, azzal a különbséggel, hogy a profitot az állam teszi zsebre. A BND az elmúlt évtizedben több mint 300 millió dollárt hozott Észak-Dakotának. A hagyományos banki tevékenységen kívül a BND kedvezményes hiteleket nyújt a helyi közösségeknek, munkahelyteremtő beruházásokat, technológiai fejlesztéseket finanszíroz az állam határain belül.

A válság sem tett be nekik, a BND 2010-es jelentése szerint a profit 4 millió dollárral nőtt az előző évhez képest, és ezzel újabb éves rekordot döntöttek meg. Mint mindig 2003-óta.

 

 

 

 

 

www.yesmagazine.org  

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr743246677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

v2peti 2013.04.25. 12:41:18

Vitya nem csak a közmomndásokat importád innen?

v2peti 2013.04.25. 12:50:05

Hanem menjél el tanulni is gazdasági ismereteket!
süti beállítások módosítása