sorok között

sorok között

Kaméleon

2011. szeptember 13. - Politikai Ateista

 Orbán Viktor a rendszerellenes lázadóból előbb liberális politikussá, és pártvezérré lépett elő, majd az életkorának, és társadalmi státuszának növekedésével párhuzamosan vedlett konzervatívvá a pártjával együtt. A Fidesz politikáját, célkitűzéseit, arculatát a vezérkar folyamatosan igazítja a saját képéhez.

 Az ellenzékben töltött évek után azonban O.V. forradalmárként tért vissza a miniszterelnöki székbe,ahonnan nem ritkán szocialista jellegű gazdasági intézkedéseket vezényelt, közben harcos antikommunistából Kína legjobb európai barátjává akart válni.

A legújabb országmentő terv is sokkal inkább baloldali gazdaságpolitikai beállítottságra utal mintsem konzervatívra. (Kamatmaximalizálás, a közművek térítési költségeinek maximálása, a szociális bolthálózat terve-visszavonva) 

Mégis mi járhat a miniszterelnök fejében? Ki is ő valójában, és mit akar?

A választ megnehezíti, hogy elnökünknek a saját bevallása szerint sem lehet adni a szavára.

Hétfő óta sokan találgatnak, hogy mi is állhat valójában a vitatott devizahiteles előtörlesztéssel kapcsolatos tervezet mögött. Színjáték, spekuláció, elmezavar, esetleg csak egy rossz vicc? Lehetséges, hogy O.V. komolyan gondolja, hogy megkérdőjelezi a profit, és a tőke mindenhatóságát, és nekimegy a bankoknak?

Kósa Lajos elszólása óta tudjuk, hogy a felelőtlen kijelentéseknek komoly, forintban is mérhető súlya van. Miniszterelnökként pláne nem lehet csak úgy egyszerűen levegőbe beszélni. Ezt a leckét megtanulták ők is, az OTP, és az FHB részvények kereskedését már a tervezet ismertetése előtt felfüggesztették, nyilvánvaló, hogy tisztában voltak a várható következményekkel. 

Színjátéknak, vagy poénnak meglehetősen kockázatos, és drága mulatság lenne. Hangulatjavító látszat-intézkedésnek sem az igazi, a zuhanó forint keveseknek csal mosolyt az arcára. (Ennél sokkal olcsóbb néhány szegfűs politikust az előzetesbe vágni egy időre)

A spekulációt kizártnak tartom, politikusaink ennél "okosabban" is szert tudnak tenni egy kis mellékesre, ezt számtalanszor bebizonyították.

Nem vagyok pszichológus ezért az elmebetegség kérdésében sem tudok hitelt érdemlően nyilatkozni.

Ajándék a frankhiteles bürokrata-arisztokráciának? Valószínüleg ők azon kevesek közé tartoznak akik élnének a lehetőséggel még akkor is, ha jelenleg tudják fizetni a megemelkedett törlesztőrészleteket. Ezzel az a baj, hogy akik nem tudnak előtörleszteni azok rosszabbul járnak, (a befektetői bizalmatlanság, esetleg egy leminősítés padlóra küldené a forintot) és sajnos ők vannak többen. A tervezet várható következményei aránytalanul nagyok, miközben a devizahitelesek elenyésző kissebbségének nyújtana alternatívát, a probléma nem oldódik meg teljes egészében.

Kétségbeesett kapkodás? 

Még számtalan lehetőség fennáll. 

A következő videót linkjét egy olvasóm egy korábbi bejegyzésemhez fűzött hozzászólásához mellékelte. Talán segít egy kicsit eligazodni a sorok között.

(Az első néhány angol mondat után Orbán Viktor magyarul folytatja)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr893225478

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A devizahitel, az OTP és a Fidesz szavazó 2011.09.14. 22:18:22

Schmitt Pál kérte, a Fidesz frakció kitalálta, Orbán Viktor megcsinálja. Gyönyörű a koreográfia és sokan jól is fognak jáni. Ha a Fidesz frakció a jelenlegi formájában fogadja el a devizahitelek kiváltásával kapcsolatos előterjesztést, akkor egyben meg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.14. 22:03:17

"A legújabb országmentő terv is sokkal inkább baloldali gazdaságpolitikai beállítottságra utal mintsem konzervatívra."

Az eggyel ezelőtti terv (Széll Kálmán) viszont nemigen nevezhető baloldalinak.

Mint ahogy a Bokros-csomag sem igazán nevezhető baloldalinak, pedig azt szoci kormány hajtotta végre.

Zavaros dolog ez.

Apropó! Lehet rosszul emlékszem, de nem rémlik, hogy a Fidesz, vagy Orbán Viktor valaha is konzervatívként definiálta volna magát.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.09.15. 02:09:35

@bogancs: Nem azt írtam, hogy baloldali gazdaságpolitikát folytatnak, csak azt, hogy voltak ilyen jellegű rendelkezések. A magánnyugdíjpénztárak államosítására még talán Hugo Chavez is elégedetten csettintett volna.
A Széll Kálmán, illetve Bokros szerű megszorító (kiadáscsökkentő-bevételnövelő) csomagokat nem igazán lehet balosnak nevezni, mert általában az állami kiadások (pl egészségügy, oktatás stb)
csökkentésével járnak.
Az MSZP gazdaságpolitikai szempontból egyáltalán nem tekinthető baloldalinak, sőt. Az MSZP csak szocialistának definiálja magát Szociáldemokráciát azonban nyomokban sem tartalmaz.
"Az Európai Néppárt (angolul European People's Party, EPP) a legnagyobb európai politikai párt. Az 1976-ban alakult szervezet tagjai Európa kereszténydemokrata és konzervatív pártjai.".....
"Alelnökök

* Michel Barnier, korábbi francia külügyminiszter, UMP
* Mario David, portugál parlamenti képviselő, PSD
* Camiel Eurlings, holland EP-képviselő, CDA
* Peter Hintze, német parlamenti képviselő, CDU
* Jyrki Katainen, finn parlamenti képviselő, KK
* Enda Kenny, ír parlamenti képviselő, FG
* ORBÁN VIKTOR, magyar miniszterelnök, Fidesz – Magyar Polgári Szövetség
* Alojz Peterle, szlovén EP-képviselő, NSI
* Jacek Saryusz-Wolski, lengyel EP-képviselő, PO
* Antonio Tajani, olasz EP-képviselő, Forza Italia"
wikipedia.hu
Csak azért választottam ezt a hivatkozást mert a fenti beszéd is egy NPP összejövetelen hangzott el.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.09.15. 11:39:42

@bogancs: A pártok gazdaságpolitikájának elemezgetése a klasszikus bal-közép-jobb vonalon azért okoz gyakran zavart mert valójában a jelentősebb pártok tekintetében inkább beszélhetünk gazdasági, mintsem ideológiai, vagy társadalmi érdekközösségekről.
süti beállítások módosítása