sorok között

sorok között

Fennakadások a Titkos Béketárgyalásokon

2011. június 21. - Politikai Ateista

Ha Afganisztán volt a Szovjetunió Vietnámja, akkor az USA Afganisztánja Afganisztán ?

Nyolc NATO-katona halt meg Afganisztánban egyetlen napon

 

"A szombati haláleseteket is beleszámítva ebben a hónapban már 38 NATO-katona halt meg Afganisztánban, az év eleje óta pedig 244-en vesztették életüket."

MTI,Hírszerző.hu

 

Hónapokig tarthat a tálib béketárgyalás

 

"......a tárgyalások elkezdéséhez már csak azt kell elhitetni velük, hogy úgysem győzhetnek."

MTI, Index.hu

Ezt mondjuk megtehették volna a háború megindítása előtt is.

Hónapok x 38 = ?

Egyszer láttam egy dokumentumfilmet azokról a katonákról akik az első világháború nyugati frontján harcoltak, és a kommunikációs hiányosságok miatt már a fegyverszünet után haltak meg. Nekik még nem szóltak, hogy béke van.


 Ne haragudj, van tüzed?

 

Nem újdonság a tálibok és Washington közötti tárgyalások híre

 

"Juppé kijelentette: diplomáciai körökben már régóta ismert, hogy a tálibok Washingtonnal és az afgán kormánnyal tárgyalnak."

Ma.hu

Ha már biztosak vagytok abban, hogy béke van szóljatok a katonáknak is.

 

Jellemző, ahogy az Afganisztánban a "demokráciaépítő" csapatok ellen harcolókat egyszerűen táliboknak nevezik. Néha azokat a civileket is akik véletlenül esnek áldozatul a harcoknak.

Egy amerikai író aki több évet töltött Afganisztánban, az egyik előadásában (amit sajnos most nem sikerült megtalálom, de valahol itt van: www.fora.tv), hogy szerinte a NATO katonáknak az ellenállók 3 csoportjával kell szembeszállniuk.

A első csoportot tagjait nevezhetjük az egyszerűség kedvéért megélhetési, vagy alkalmi terroristáknak.  Cselekményeiknek nincs ideológiai, vagy vallási háttere, néhány száz dollárért megcsinálnak ezt-azt. Nem könnyű pénzről van szó, ezek az emberek napi megélhetési gondokkal küzdenek, általában a kényszer viszi rá őket, hogy a terroristák alkalmazásába szegődjenek. Általában rálőnek egy konvojra, és elszaladnak, vagy elrejtenek egy bombát, logisztikai segítséget nyújtanak. Ebbe a csoportba tartozik az afganisztáni fegyveresek többsége, de harcértékük, és moráljuk a legalacsonyabb.

A második csoportot a közönséges bűnözők alkotják. Azért fognak fegyvert, mert a NATO csapatok, az afgán katonák, és néha a rendőrök akadályozzák a szokásos üzletmenetet. Kábítószer termelők-kereskedők, csempészek, és a többiek. Nem a Nyugat az ellenségük hanem a rend. Ők ugyan kevesebben vannak, viszont jóval veszélyesebbek, elszántabbak mint az előző csoport tagjai. Saját jól felfogott érdekükben harcolnak, "gazdasági" okokból, amelyhez ideológiai, vallási indíttatás ritkán társul.

A harmadik csoportban vannak a legkevesebben, de ők jelentik a legnagyobb veszélyt a NATO katonákra nézve. Ők a legelszántabbak, ha úgy tetszik az igazi terroristák. Ideológiai, vallási háborút vívnak a Nyugat katonái és az afgán kormány ellen, nem gazdasági érdekek motiválják őket. Soraikban jelentős számban találhatók idegenlégiósok aki más országokból érkeztek harcolni Afganisztánba.

Valószínűleg ez az osztályozás sem teljesen pontos, de mindenesetre sokkal közelebb áll a valósághoz, mint az általánosan elterjedt tálibozás.

 

Az AFP szerint Obama holnap nagy bejelentésre készül Afganisztánnal kapcsolatban, állítólag valami kivonulási tervel akar előállni.

Obama to Announce Afghan Withdrawal Plans Wednesday

VoiceofAmerica

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr113000569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása