sorok között

sorok között

Disznó Öböl

2011. április 16. - Politikai Ateista

A napokban van a Disznó-öböl invázióként elhíresült támadás 50. évfordulója. Az USA kormánya 1961 április 15-én kezdte meg a légitámadásokat a kubai katonai repülőterek ellen, annak érdekében, hogy megsemmisítse Castro légierejét.

A CIA által toborzott, kiképzett, és felfegyverzett kubai menekültek amerikai hadihajókon, amerikai légitámogatással április 17-én szálltak partra a Disznó-öbölben. Céljuk, Fidel Castro rendszerének a megdöntése, a rezsimváltás volt, a függetlenedő Kuba visszacsatolása az amerikai érdekszférába.

50 évvel később, napjainkban hasonló akciónak lehetünk a tanúi Líbiában.

Az USA, az EU, és arab szövetségeseik, líbiai lázadókat toboroznak, fegyvereznek fel, képeznek ki, a hadműveletekhez pedig biztosítják a légi fölényt.

A földrajzi sajátosságokon kívül lényegi különbség nincs. Egy idegen hatalom a lázadók támogatásával próbálja kiterjeszteni a befolyását egy független országra.

Kubában, nem vált be, de Kadhafi hosszútávon esélytelen. A tét ma sokkal nagyobb, a propagandagépezet is jobban működik, a humanitáriánus invázió széleskörű támogatást élvez. 50 évvel ezelőtt az USA kormánya még magyarázkodni volt kénytelen az ENSZ-ben, és megpróbálta letagadni, hogy bármi köze lenne az akcióhoz. A líbiai hadműveletek miatt senkinek sem kell magyarázkodnia, sőt, az ENSZ is áldását adta rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr832830791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása