sorok között

sorok között

Köd Benghazi Felett

2011. március 25. - Politikai Ateista

Egyik előző bejegyzésemben arról írtam, hogy Líbiában a lakosság életkörülményei lényegesen jobbak voltak, mint a többi afrikai ország polgárainak. Én magam sohasem jártam Líbiában, a feltételezéseimet teljesen nyilvános adatokra alapoztam. Természetesen, az IMF gdp becslései, az ENSZ HDI indexe nem feltétlenül tárják fel a teljes igazságot, de megfelelő támpontot adhatnak.

Ma találtam egy nyílt levelet, amelyett Líbiában élő és dolgozó, orosz, fehérorosz, és ukrán orvosok írtak az Ensznek, valamint az orosz miniszterelnöknek, arra kérve őket, hogy tegyenek valamit a NATO légitámadásainak megállítására. A levél elsősorban a bombázások a civil infrastruktúrára, és a munkahelyeikre (kórházak) gyakorolt pusztítását részletezi. Erről talán máskor, az életkörülményekre utaló megjegyzéseket emelném most csak ki.

".... Líbia polgárai jogosultak az ingyenes egészségügyi ellátásra, és a kórházaik a legkorszerűbb berendezésekkel vannak felszerelve. Az oktatás ingyenes, az állam a kölföldi képzések költségeit is állja a polgárai számára. Házasságkötéskor a fiatal pár 50.000 dollárnak megfelelő összegű pénzügyi hozzájárulásban részesül. Az állam rugalmas lejáratú kamatmentes hiteleket is biztosít. Az autók az állami hozzájárulásnak köszönhetően jóval olcsóbbak mint Európában, minden család megengedheti magának. A mezőgazdaságban dolgozók, és a termelők mentesülnek az adófizetés alól. A benzin, és a kenyér fillérekbe kerül......"

A levél teljes terjedelmében itt olvasható angolul.

Elképzelhető, hogy a levél mindössze propagandacélokat szolgál, az aláírók mind a szovjet utódállamakból állampolgárai, napjainkabn azonban ezek az országok meglehetősen különböző külpolitikát folytatnak. Ukrajna a nyugat felé hajlik, Oroszország helyezkedő-középutas, Fehéroroszország pedig renegát, a fekete bárányok egyike.

Sem ezzel, sem az előző bejegyzésemmel, nem volt célom a Kadhafi rezsimet védeni, mindössze arra szerettem volna rámutatni, hogy Kadhafi rendszerének a családján kívül is szép számmal vannak haszonélvezői, ami elhúzódó konfliktushoz, és az életszínvonal elkerülhetetlen romlásához vezet, nem csak a Kadhafi pártiaknak.

Az ország olajbevételeivel sokkal jobb életkörülményeket is biztosíthatott volna a Líbiaiaknak, nyilván rengeteget lopott, és tett félre a saját maga számára, és rengeteg pénzt pazarolt az elmebeteg kalandjaira, vállalkozásaira.

Természetes, hogy Líbiában is vannak olyanok akik nem elégedettek az életszínvonallal, és változást akarnak. Teljesen jogos a követelésük, mindenkinek, akinek a kormánya nem biztosítja a méltóságteljes élet lehetőségét joga, és kötelessége lázadni. Nem csak ott. Líbiában azonban nagyon sokaknak kell majd csalódnia.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr732769792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása