sorok között

sorok között

Izland lakáshiteleseket ment - az IMF kiakad

2013. december 07. - Politikai Ateista

Izland először a devizahiteleseit mentette meg, úgy, hogy illegálisnak monda ki a legfelsőbb bíróság a devizában nyilvántartott hiteleket. Most egy újabb adósmentő csomagról döntöttek.

Izlandon a devizahiteleket ugyan likvidálták, de komoly terhet jelentenek a lakosságnak az inflációhoz kötött lakáscélú jelzáloghitelek.

Ezen szeretne változtatni a kormány, egy 1.25 milliárd dollár értékű adósságleírási programmal.

Az izlandi kormány hatalmas hitelkönnyítő programról döntött: a lakosságnak csaknem 1 milliárd euróval, vagyis majdnem 300 milliárd forintnak megfelelő összeggel csökkentik az inflációhoz kötött jelzáloghitelek után fizetendő terheit.

Ez minden érintett háztartásnak több mint 7 millió forintnak megfelelő megtakarítást jelent. - Óriási adósmentőcsomag Izlandon - Euronews

Az hitelkönnyítés egy része adómentesség formájában, a másik része közvetlen adósságleírásban nyilvánul majd meg.

A kormány a pénzügyi szervezetekre kivetett adók növeléséből finanszírozza a programot.

A bankok 2008-óta 2 milliárd dollárnyi lakossági hitelt engedtek el, az izlandi pénzügyi szolgáltatók szövetsége szerint. Természetesen nem önszántukból.

Az IMF és az OECD egyáltalán nem tartja jó ötletnek az adósság elengedését.

A Standard & Poor’s a hír hallatán negatív kilátással látta el Izland besorolását.

Izlandon sincsenek csodák, de a harmadig negyedévben 4.9%-kos GDP növekedést produkáltak az előző év azonos időszakához képest. A munkanélküliség októberben 5%-on állt. 

Görögországhoz képest impozáns adatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr445679112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.12.07. 08:53:04

Ideje véget vetni a kokainmámorban úszó banksterek rémuralmának,mielőtt tönkrevágják Európát.Párat le kéne úsztatni a Dunán.

tobias2 2013.12.07. 16:47:21

Minden bankot ingyenes húskiméréssé kell alakítani, a bankokban ülő ügyintézőkből kolbászt kell készíteni.

Gera 2013.12.07. 17:12:19

Kurva unalmas már ez az Izland sztori. Köcsög halászok. Érdekes, amíg dőlt belőle a pénz, addig nem zavarta őket a lufiként felfúvódó bankszektoruk, csak amikor kipukkant és a fejükre omlott, akkor lettek ilyen rohadt okosak és jöttek rá, mekkora áldozatok ők. Elég lazán kezelik mások pénzét, csak akkora mákjuk van, hogy a városnyi méretük miatt kb leszarják, mit művelnek, többe kerülne tenni ellenük valamit, mint amennyi pénzről szó van. De ettől még nem lesz belőlük valami követendő példa, maradnak gátlástalan és pofátlan kis tetvek :)

Sir Galahad 2013.12.07. 17:45:11

@Gera: Érdekes, hogy amit csináltak, azzal többre mentek ezek a köcsög halászok, mint a szakértők mondjuk Görögországban.

Nzoltan 2013.12.07. 18:01:20

@Gera: A mások pénzét történetesen az izlandi bankok kezelték rosszul. Ezért ők vitték el a balhét. Szerintem ennek teljesen normálisnak kellene lennie.

Gera 2013.12.07. 18:02:20

@Sir Galahad: Még jó, hogy többre mentek. Ha lenyúlsz egy csomó lóvét, az mindig jó. Ha hagyják, persze. Meg ugye ez a "többre mentek" is inkább a legenda része a dolognak, kb mint Argentína esetében, az a hülyék másik bezzegországa. A GDP növekedés az lehet OK, de mondjuk nem tudom, te mennyire díjaznál egy öt-hatszáz forintos euro árfolyamot. És mégeccer mondom, Izland kb akkora, mint egy közepes város és egész jól elvan magában, úgyhogy nem pont ugyanaz a probléma nagyságrendje, mint mondjuk Görögországban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.07. 18:09:53

magyarul kértek a bankoktól pénzt, hogy visszaadhassák nekik az ügyfelek nevében.
ügyes.

gnme 2013.12.07. 18:31:44

emón ez nem cél

khm

"...soha nem szolgáltatásnak, hanem szolgálatnak tekintettem, melyben a beteg velem egyenrangú partner, akihez csak maximális tisztelettel és alázattal viszonyulhatok. Véleményem szerint a hazai egészségügynek csak akkor lesz jövője, akkor játszhat meghatározó szerepet a Nemzet jövőjének megmentésében, ha újra ez a nézet, gyakorlat válik uralkodóvá, és újra megjelennek a már kihalóban lévő generációmhoz hasonló erkölcsiségű..."

majd ha OV ilyet nyilatkozik a Kossuthban

és nem kamuból

(...)

www.youtube.com/watch?v=PAZ6tRow1Cc

Sir Galahad 2013.12.07. 18:42:39

@Gera: Nem nyúlták le a lóvét, csak következetesen azt mondták, aki befektet, az kockáztat - ezért a kockázatért várja el cserébe a nyereséget - , és most a dolgok úgy alakultak, hogy a gazdasági válság miatt befektetők nem nyertek az üzleten, hanem buktak. Másutt nincs bukás, csak nyereség, úgy, hogy a pénzt az adófizető polgároktól veszik el és odaadják a befektetőknek. Persze, Izland kicsi, Görögország meg nagy, ez igaz. De vesd össze, a két módszer milyen eredményre vezetett.

béla a görög (törölt) 2013.12.07. 19:26:51

Izland egy sziget van 300ezer ember rajta egy parti sávban. jó. Elengednek 300 md Ft ami kb. 1millió Ft/fő
Ha érintett háztartásra és több mint 7 millióra jön ki akkor kb. 35-50ezer háztartás lehet érintett.

Nekem ennyi buktám volt eddig a Fidesz kormány miatt. Kérek egy ingatlant Reykjavikban! A forint adósságtól sem akart megmenteni senki...

Szerintem el kéne kezdeniük rohadt haladt zabálni és fizetni - a miheztartás véget.

gnme 2013.12.07. 19:33:24

@béla a görög: á, a magáncsőd intézménye késik

kb. ..hm.. olyan .. hmm .. hét évet

mert óvé nem a helyére való (ócsa)

M. Péter 2013.12.08. 01:16:53

@Nzoltan: Az nem normális, hogy amíg a bankoknak jól ment, addig az izlandiak élvezték a bankok által fizetett adók előnyeit, de amikor kárpótolni kellett volna a brit és holland betéteseket min. 20000 euróig, arra nem volt pénz, mert az izlandi bankfelügyelet nem felügyelt.

Sir Galahad 2013.12.08. 16:58:36

@M. Péter: Minden más befektető bukhat, csak a betétes nem? Ha valaki mondjuk abba fekteti a pénzét, hogy kocsmát nyit, és nem jön be, őt ki kárpótolja?

protézisesh 2013.12.08. 17:29:11

Köcsögök, akkor szerintetek az a fasza, ami Izlandon kívül MINDENKIVEL történik?! Felhivnam a figyelmet, hogy akar a magyar devizaadosok, akar a gorogok, spanyolok,olaszok, esatobbi orszag eseteben azok ultek fel a szoporollerre, akik a mindenpenzukon vettek egy lakast, majd az uzsorabankok mindenfele jogcimen ellehetetlenitettek oket.

Szerinted mi a fajdalmasabb: ha a bank LEIR a konyveiben x osszeg veszteseget, vagy ha 100 csaladot kilakoltatanak, foldonfutova tesznek, mert a 20%nyi arfolyamvaltozas MEGDUPLAZTA a torlesztoreszleteket, amit keptelenseg kigazdalkodni. Hm?

Csak mert izland -nagyon helyesen - azt mondta, hogy az en allampolgaraimbol nem lesz hajlektalan azert, hogy a chase manhattan vezetosege meg nagyobb bonuszt vaghasson zsebre ev vegen!
süti beállítások módosítása