sorok között

sorok között

A nép hüje

2013. november 28. - Politikai Ateista

Megint a Pénzügyi Szemle blogján találtam egy jó bejegyzést. Dani Rodrik, a Princeton professzorának az egyik írását magyarosították. Rodrik-ra már hivatkoztam korábban, szerintem jókat ír, de most elsiklott egy apróság felett.

Az alapállítással nehéz vitába szállni. Kétségtelen, hogy vannak sikeres gazdaságpolitikát folytató országok. Lenne kitől ötleteket nyúlni.

Rodrik azt mondja, hogy minden kormánynak ezt kellene csinálnia, és igaza van.

A gazdaságpolitika alapvetően nem egy bonyolult dolog, meg kell nézni, hogy melyek azok a külföldi sikerreceptek, melyek alkalmazhatók a hazai feltételek között, és egészen egyszerűen le kell másolni ezeket. Dani Rodrik, a Princeton professzora hangsúlyozza, hogy tökéletesen látszik, hogy mely országok „csinálták jól” a válság előtt és alatt, és melyek rosszul, mint ahogyan az is, hogy melyek voltak a sikeres gazdaságpolitika legfőbb elemei. - Így lehetne Magyarország is mintaország - PSZO blog

Rodrik azt is megsúgja, hogy kiket kellene koppintani: Ausztria, Kanada, Uruguay, Lesotho, és Fülöp-szigetek.

Szerinte ezeknek az országoknak az erőssége: egyensúlyban lévő, többletet mutató folyó fizetési mérleg, liberalizált és rugalmas munkaerőpiac, illetve kiegyensúlyozott költségvetés.

Igazából itt sincs mibe belekötni, viszont van egy kis hiba az elképzelésben:

Az természetesen más kérdés, hogy egy dolog tudni, hogy mit kellene tenni, és egy másik, gyakran jóval nehezebb dolog valóban megvalósítani azt…

Így lehetne Magyarország is mintaország - PSZO blog

Na ez az.

Valami hiányzik.

És itt kezdődnek a problémáim Rodrik írásával.

scow.jpg

Nem értem, miért nem szerepel Rodrik mintaországai között Svájc?

Svájc gazdasági mutatókban, életminőségben, és versenyképességben is a világelsők között található. De elsősorban nem a gazdaságpolitikát kellene koppintani.

Ahogy a szerző is megjegyezte, hiába vannak jó példák, ha a megvalósításhoz hiányzik a képesség, a szándék vagy a legrosszabb esetben mindkettő. Az egész, már a döntéshozatali folyamatoknál el van szúrva.

A direkt demokrácia képviseleti demokráciával szembeni felsőbbrendűségét illusztrálja Svájc.

A decentralizált közigazgatás, a kantonok, illetve a települések nagyobb gazdasági önállósága, a lakosság széleskörű lehetősége az életük feletti kontroll gyakorlásához, komoly versenyelőnyhöz juttatja az alpesi államot.

Még svájci kantonok között is vannak eltérések, a közvetlen demokrácia javára:

Svájcban a kantonok nagyban különböznek a közvetlen demokrácia kiterjedésében. Némelyik kantonban a népszavazás intézménye kiterjed a költségvetés kérdéseire beleértve az adókat és a kiadásokat. A szakemberek következtetése alapján (Kirchgässner–Feld–Savioz 1999), a szélesebb körű közvetlen demokráciával rendelkező kantonoknak nagyobb volt a makrogazdasági teljesítménye, mint a többié. Itt gazdaságosan bánnak az adóbevételekkel és kisebb a közösség eladósodása. A közkiadások a többi kantonhoz képest sokkal alacsonyabbak, mivel döntéseik tükrözik az állampolgárok véleményét. - Wikipédia

Természetesen nem véletlen, hogy a világ kormányai nem kapkodnak a svájci sablon után. A direkt demokráciának nagyon is belátható következményei lennének. A képviseleti demokráciák, képviseleti bürokrata elitjének befolyása szenvedne csorbát.

A közvetlen demokrácia bírálói általában az emberek tudatlanságára hivatkoznak. 

Vajon mennyivel jobb a "tudatlanok" által megbízott pártokra, bölcs vezetőkre bízni az irányítást? Az ábra szerint nem sokkal.

Arra például mérget mernék venni, hogy a Trafiktörvény, a jelenleg megvalósult formájában soha az életben nem ment volna át egy népszavazáson.

Svájcban egyébként mostanában is volt egy népszavazás. A részleteiről ebben a kitűnő bejegyzésben olvashatsz.

Tudom sokaknak a svájci bankszámlák jutnak az eszébe ilyenkor, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy országnak el kell jutnia egy bizonyos szintre azért, hogy mindenki odahordja a pénzét.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr855648204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.11.28. 06:42:35

A nép nem hülye,viszont az elitünk náci elveket gyakorló pénzemberek és iparmágnások fizetett csicskása!

vomit 2013.11.28. 10:27:22

a "mindenki odahordja a penzet" tema miatt fog most par bank 10 milliard dollart elajandekozni es csodbe menni.
The DOJ announces a program for the non-prosecution of Swiss banks, but many question the price of peace
www.lexology.com/library/detail.aspx?g=33401c5d-e6df-4ef1-bed4-707916156dc5
insideparadeplatz.ch/2013/11/27/banker-haie-rechnen-mit-massensterben-schweiz/

Mitzimackó 2013.11.28. 14:47:12

@toportyánzsóti: nyugodj bele: a nép nagy része hülye. :-(

toportyánzsóti 2013.11.28. 17:49:00

@Mitzimackó: Normális becsületes ember csak hülyeséggel határosan jóindulatú,nem feltételezi alapból hogy a másik ember mocskos,hazug,tolvaj csaló.Ezzel persze visszaélnek ezek a spermák,de 1-szer van csak Budán kutyavásár...

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.11.28. 17:50:24

@Mitzimackó: igen, de elobb-utobb megokosodna, ha nincs mast hibaztatni a sajat dontesei miatt.

calabria007 (törölt) 2013.11.28. 19:06:01

mondjuk Svájcban először az oligarchikus városi kantonok gazdagodtak meg, míg a demokratikus erdei kantonok sokáig koldusszegények maradtak

ettől eltekintve azonban jó poszt volt ez

a direkt demokrácia jóval perspektivikusabb a képviseleti verziónál

Munchausen 2013.11.28. 20:24:39

A 21. szazadban mar regen nem kellene a kitartott vizfej, szavazni barki tud, nemcsak a kepviselok...

2013.11.28. 21:53:50

@Smooth binary: Majd akkor veszek ilyet,ha már a bal kéz csuklójára rá tudom tenni,mint egy órát.
Addig csesszék meg.
süti beállítások módosítása