sorok között

sorok között

Az orbanizálódó Európa

2013. október 26. - Politikai Ateista

Kevesen vették komolyan azokat a kijelentéseket, amelyek szerint a magyar unortodox intézkedések követőkre találnak majd Európában. Az ábra szerint azonban erőteljes magyarosodásnak indult a kontinens.

A nyugdíjak államosítása szinte már klasszikusnak számít, most pedig a gazdaságélénkítő franciák rukkoltak elő, egy hungaricummal. Literenkénti 1 eurós adót vetnek ki az energiaitalokra.

Az Egyesült Királyság az éltanuló magyarból. A kormány a hazai közmunkarendszerre emlékeztető programot szeretne, a tél - és a választások - közeledtével pedig az összes létező politikai erő felvette a harcot a rezsidémonnal.

Különbség csak a stratégiában van:

    David Cameront a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szerdai alsóházi félórájában a Labour vezetője, Ed Miliband felszólította arra, hogy a konzervatív-liberális kormánykoalíció haladéktalanul vezesse be a Munkáspárt által kidolgozott háztartási energia-árbefagyasztási tervet.

...
 
    Cameron közölte: maga is tudja, hogy a lakossági energiapiacon az államnak "be kell avatkoznia" a folyamatosan emelkedő árak miatt. A kormány azonban ezt a piaci versenyhelyzet felülvizsgálatával és a szolgáltatókat terhelő "zöld adók" mérséklésével tervezi. Ez utóbbi elképzeléssel egyébként a Konzervatív Párt koalíciós partnerei, a Liberális Demokraták nem értenek egyet.

...
    Sir John Major volt miniszterelnök is megszólalt az ügyben, piaci beavatkozást javasolva a kormánynak. Rendkívüli feltűnést keltő BBC-nyilatkozatában Sir John elfogadhatatlannak nevezte a brit lakossági energiaszolgáltatók által az elmúlt napokban egymás után bejelentett meredek, 8-11 százalékos áremeléseket, amelyek nyomán Major szerint komoly esélye van annak, hogy növelni kell a nehéz helyzetbe került fogyasztók állami segélyezését, különösen kemény tél esetén. A veterán brit politikus szerint ezt a támogatást a brit kormánynak az energiaszolgáltatóktól kellene visszaszereznie egyszeri, visszamenőleges hatályú nyereségadó kivetésével.
   

MTI nyomán

Közben a brit pénzügyminiszter visszatért Kínából, és nem is jött üres kézzel:

George Osborne brit pénzügyiniszter bejelentette, az Egyesült Királyság engedélyezni fogja kínai vállalatoknak, hogy tulajdonrészt szerezhessenek brit atomerőművekben.

A döntés azt eredményezheti, hogy Kina a jövőben többségi tulajdonrészt szerez a brit atomenergia következő generációjának kifejlesztésében.

Brit atomerőművekbe fektetne be Kína? - Világgazdaság

Per pillanat úgy néz ki, hogy a brit kormány rezsicsökkentési ötletei ellenére, a jövőben a kínai befektetők fogják megmondani, hogy mekkora lesz az angol villanyszámla.

 

Nem kérdéses, még egy atomerőmű is sokkal biztonságosabb befektetés, mint az angol államkötvények.

ukchina.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr785599122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Booksi 2013.10.26. 14:29:11

@felucca: Nehezeket kérdezel. Egyszerű agymosottként remélem, hogy csak részben igaz amit feltételezel.
Azt nem gondolom, hogy nincs tudatos kedvezés a saját oldalnak, és ez baj de sajnos elkerülhetetlen.
Bárhova, de tényleg bárhova nézel a világban, sehol nincs ez másként, sehol nem tudják ezt teljesen kiküszöbölni, csak a mérték nem mindegy.
A problémák meg sajnos globálisak, ebben mi nagyon kicsik vagyunk.
Helyi szinten nem lehet megoldani őket csak tompítani a hatásukat, és ezt talán elkezdte.
Előtte még csak el sem kezdték, sőt rontották a helyzetet.

felucca 2013.10.26. 14:41:52

@Booksi: Ünnepélyesen feloldozlak az agymosottság vádja alól, hiszen láthatóan gondolkodó ember vagy:)

Véleménykülönbség köztünk ott van, hogy:

szerinted Orbán belehelyezkedett a világmegváltó szerepébe, és áldozatosan próbálja népe helyzetét lassan-lassan, sok áldozattal jobbra fordítani, miközben óhatatlanul követ el hibákat,

szerintem meg egy kontroll és visszacsatolás nélküli egyszemélyes káeftét hozott létre, ahonnan már régen repültek a hozzád hasonló támogató, ám néha kritikus hangok, célja a totális hatalomszerzés, mindezt kontraszelektált (más nem él meg mellette) csapattal próbálja meg, amitől biztos a bukás, de legalább addig te is meg én is jól éhenhalunk.

Nincsen alternatív gazdasági tér. Egy gazdasági tér van, sok hibával, (ezt mindnyájan látjuk)ebben lehet aprókat korrigálni, de kivonulni belőle egyenlő az öngyilkossággal

Wintermoots (törölt) 2013.10.26. 14:58:00

@Flúgatlan:

Európa nem "Orbanizálódik", csak pár dologra hasonló megoldást talának, mint Orbán."

pár dologra. ez nem orbanizáció, orbán rendszere sokkal több ennél és főleg azok miatt elvetendő, amit nyugaton nem "másolnak"
de propagandaszövegnek jó a blog címe, és még index-címlapra is kerül.

mizrolist 2013.10.26. 15:05:15

@Kalmár: anyám pék. Neki is köszönhető, hogy van a boltban kenyér, zsemle, kifli meg kakaós csiga. Nettó 60k-t keres, és az szja-változások miatt csökkent a nettója. Apám is pék volt, de felkötötte magát áprilisban. Nála hasonló volt a helyzet, kicsit magasabb nettóval.

martineden 2013.10.26. 15:06:09

@felucca: Nagyon jol megfogalmaztad.Szo szerint igy van.Nincs mit hozza tenni.

Gáborom 2013.10.26. 15:10:26

@Booksi: Köszi, nálam sokkal szebben fogalmaztad meg, amit én is gondolok. Egyetértek.

Gáborom 2013.10.26. 15:12:40

@felucca: Igazad van, valóban, szükség van a demokráciára, de ésszel, nem összevissza. Még úgy is nagyon költséges és nagyon nehéz, de legalább van értelme.
Én csak attól az áldemokráciától óvnék, ami a szájaláson és az igazi problémákról való figyelem elterelésen kívül másra nem jó.
Egyetértek veled is.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.26. 15:23:31

@mizrolist: Ettől még lehetett volna belőled egy József Attila, kár hogy nem lett....:(

Booksi 2013.10.26. 15:29:50

@felucca: Köszönöm a megelőlegezett bizalmadat. :))

Egyébként egyáltalán nem gondolom, hogy Orbán világmegváltó lenne, talán ő sem gondolja magáról.
Inkább úgy gondolom, hogy belecsöppent egy megnyert választásba, voltak elképzelései, hogy hogyan kezeli, de ezekre nem volt nyitottság a feltételeket diktálók részéről.
Nem maradt más hátra, mint előre, tehát semmit nem kímélve erőből (a támogatottság biztos tudatában) megváltoztatott rengeteg mindent.
Olyat is időnként amit nem kellett volna.
Igen, igazad van ebből a gazdasági térből kivonulni nem lehet, mert hibái ellenére ez tart minket a vízfelszínen.
Még akkor is ha végső soron kihasznál bennünket és nem nagyon enged kitörni ebből a helyzetünkből.
Ami nem tetszik igazán, az a kettős beszéd, de ez csak nekem okoz problémát, valószínűleg politikai kényszerűség is áll mögötte.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.10.26. 15:30:06

Jajj ugyan már posztoló, egyrészt ezek csak elszórt javaslatok az EU 28 tagállamának millió törvénye és szabályozása között. Sikerült egy maroknyit felsorolni, ami kb. nevében hasonló.

Másrészt ugyan már, a kialakuló (már ha végül kialakul) brit közmunkarendszer még csak nyomokban sem hasonlít az orbánizmusra. Egyrészt 3 ÉV (nem 3 hónap) után küldenék közmunkára azokat, akiknek nincs munkája, és ezt kiválthatnák azzal, hogy naponta látogatják a Jobcentre-t.

És kurvára esélyes, hogy Miliband kétharmados lesz a következő választások után, és darálja az egész tervet a picsába, a Housing Benefit szigorításokkal, na meg a nagy tory EU-ellenes szabadságharccal együtt (ami elég nagy kamu, mert például az eurókötvények adómentességét Cameron nem firtatja, úgy hogy tudja, hogy 500 milliárd fontos adókerülési kiskaput nyit a gazdaságban évente, tök legálisan).

Másrészt amit Cameron javasol, az kurvára nem orbanisztikus kézivezérelt ilyemégkádárse rezsicsökkentés, hanem mezei adócsökkentés. Még Miliband rezsicsökkentése sem volt olyan, mint Orbáné, mert alapból tiszteletben tartotta volna a cégek profithoz való jogát, nem kényszerítette volna őket veszteséges üzletre.

Az ilyesmit ugyanis a civilizált világban rossz szemmel nézik.

A UK nem hogy nem éltanuló magyarból, de még az is leesett nekik, hogy Orbán "nem az a fajta konzervatív".

Komolyan, kötelező tökéletesen tájékozatlannak lenni azzal kapcsolatban, hogy mi folyik a magyar határon kívül???

felucca 2013.10.26. 15:50:07

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):
Gondolom, nem kötelező tájékozatlannak lenni, de a dolgokat úgy esik jól értelmezni, hogy alátámasszanak bennünket.

És amikor semmi más nem támaszt alá, csak a képzelt dolgok, akkor az ilyenfajta értelmezésnek különösen nagy a jelentősége:)

apanna 2013.10.26. 15:57:33

@Kalmár: Jobban keresel, de ezt mások kárára. A KKV-k meg beledöglenek az adóterhekbe.
Én nem keresek többet, a 20 ezres bérkompenzációval sikerül hazavinnem a minimálbért.
Ugyan akkor, évente kifizetek legalább 2 havi fizetésnek megfelelő adót erre arra..
Minek örüljek?

nu pagagyí 2013.10.26. 16:00:58

@susu64: Talán rémlik még Margaret Thatcher neve. Ő privatizálta az állami közszolgáltatókat. Tudtommal a többsége továbbra is magánkézben van, a piacszabályozás állami, amit független hatóságok végeznek.

apanna 2013.10.26. 16:02:09

@mizrolist: Nem vették a kiflijét?

apanna 2013.10.26. 16:08:27

@nu pagagyí: Én meg az anyádat ápolom minimálbérért, a közszférában....

nu pagagyí 2013.10.26. 16:09:55

@Kemencés Szittya Buci: Sejtésem szerint vannak olyan köztisztviselők, akik igen jól keresnek. Talán a vezetői körben kellene szétnézni, meg az átnevezett kormánytisztviselők környékén. A jelek szerint valahogy bevásárolta magát a Fidesz az államba, mert minden gusztustalan dolog csont nélkül végrehajtódik.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.26. 16:11:05

@Sexual Harassment Panda:

A Jobbik marginális. Már jövőre kevesebb mandátuma lesz, mint amennyi most van. Túl radikálisak, ezt az átlagember nem szereti. Amit mond a Jobbik, azt úgyis már mondja a Fidesz is, de mérsékeltebb hangnemben.

nu pagagyí 2013.10.26. 16:14:58

@apanna: Te valószínűleg közszolga vagy, nem köztisztviselő. Sajnos a szüleim már régen maghaltak, így nem valószínű, hogy ápolnád őket. A közszolgálat most is mostoha gyerek, sokan vannak, sokba kerülnek. A Fidesz inkább a vezetőket vásárolja meg, az kevesebből kijön és ők hatékonyan gondoskodnak róla, hogy kussoljál.

susu64 2013.10.26. 16:17:19

@nu pagagyí: Hogyne, hát éppen ezt mondom: a nemzeti tulajdon nem államit jelent, hanem angol nemzeti (akár magán) tulajdont. De nem külföldi kézben, (látjuk, a külső tőkeerős cégek csak piacot akartak itt szerezni: cukor, cement, csokoládé, stb.)@Booksi: , s ott az állami kontroll. Ha lennének tőkeerős hazai cégek, semmi bajom nem lenne velük. De nincsenek, vagyis hát nem ebben a szektorban érdekeltek.

lüke 2013.10.26. 16:19:19

eröteljesen
ki szeretné ezt a fernc jóskainál is avittabb (ancienne) rezsimet?

♔bаtyu♔ 2013.10.26. 16:22:08

Felfogták, hogy az országrontó liberálisok véleményét akár le is lehet szarni és lám, jönnek az eredmények.

Orbánék viszont átvehetnék a franciák, angolok álláspontját a cigánybűnözésről. (vagy az osztrákokét, akik amúgy kussolnak, de a másodszori autólopást, fémlopást 7 év letöltendővel büntetik).

lüke 2013.10.26. 16:23:29

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):
yeehhhhh, ott nem ferencjóskáznak
/valóban kiragadott hasonlóságok,angolban amúgy is a kontextus a lényeg:)/

Muhammad Balfas 2013.10.26. 16:23:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A Fidesz ügyesen kifogta a szelet a vitorlájukból. Pl. a legutóbbi roma késeléses ügyre sem tudtak rárepülni, mert a Bayer cikk körül ment a cirkusz a médiában.

susu64 2013.10.26. 16:25:02

@Booksi: még ezt sem mondanám, azazhogy más a mértéke a kedvezésnek, inkább a kultúrája kifinomultabb, olyan ez, mint az angol gyöp: attól szép, hogy már több száz éve locsolgatják. Mi meg csak 24. A többi ok. Nagyjából én is így gondolom OV - ről, s azt, hogy ez a zsigeri gyűlölködés nem vezet sehová, azaz semmi jót nem eredményez. És abban is igaza van, hogy bár egy globális világban élünk, de mégiscsak mi vagyunk itthon. Nyilván sok mindent lehetne és kellene is jobban csinálni, de a törekvést érzékelem és értékelem, ugyanez a másik oldalról nem mondhetó el.

Sexual Harassment Panda 2013.10.26. 16:26:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
És szerinted, a fidesz ezt "véletlenül" teszi, vag yép ellenkezőleg, szándékosan kimazsolázza az életképes dolgokat, hogy így szavazatokat lopjon?
Mit szólsz ahhoz, ha azt állítom,a fidesznek szerintem a jobbik a legnagyobb ellenfele, nem az mszp.

nu pagagyí 2013.10.26. 16:26:41

@susu64: Pont arról szól a cikk, hogy kínaiak veszenek angol atomerőmű részesedést. Mindegy ki hozza a tőkét, csak hasznot hajtson az országnak. Erre kellene törekedni. Sz*t érünk vele, ha egy magyar tulajdonos hatékonytalan munkával, állami segítséggel dacol a zord piac, számára megfejthetetlen viszonyaival. Csak pazarolja a pénzünket.

Hagyni kell a piacot, az majd kiszenvedi a teljesítményt. Az állam pazarló állami cégek és monopolpiacok szaporítása helyett, hagyja már, hogy a jobb nyerjen. Kinek hiányzik még húsz BKV és száz MÁV. Mindennel foglalkoznak, csak azzal nem, ami a feladatuk lenne.

apanna 2013.10.26. 16:27:10

@nu pagagyí: Nem írtam, hogy köztisztviselő vagyok.
Szívesen venném, ha valami nagypofájú legalább egy hetet eltöltene velem, hogy megmutassam, milyen szinten vagyok túlterhelt. Mindezt havi 74 ezer forintért. És még legyek empatikus, mosolygós, kedves.
A munkavállalót a tisztes fizetéssel, és az ideális munkakörülményekkel lehet ösztönözni. Ennek hiányában, nem kérhető számon semmiért.
Őseink azért találtak ki fantasztikusabbnál fantasztikusabb munkát könnyítő eszközt, hogy éljünk a lehetőséggel, dolgozzunk kevesebbet, és boldogok legyünk.
Most pedig mit csinálunk? reggeltől estig robotolunk, egyre szarabb bérért, és a munkánkat annyira sem becsülik mint egy rühes kutyát. Igaz, a rühes dög legalább harap, ha valami nem tetszik neki.

Elnézést, az anyádért.

Muhammad Balfas 2013.10.26. 16:28:03

@Booksi: Bizny jó! Végül csak győz az igazság..

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.10.26. 16:33:03

@♔bаtyu♔: Csak szólok, hogy az angoloknál az országrontó liberálisok a kormány koalíciós partnerei.

A te esetedben a tájékozatlanság biztos, hogy kötelező, nem hiszem, hogy te tudnál egy vaskarikánál bonyolultabb fogalmat értelmezni.

nu pagagyí 2013.10.26. 16:34:02

@apanna: Ott a versenyszektor. Én abban vagyok érdekelt. Elmondhatom, hogy ott is látástól mikulásig kell dolgozni, de ha jól csinálja az ember, akkor megéri. Sajnos pont ezt a szektort próbálja megfojtani az orbanizmus, jobban bízik azokban, akiket kézből etethet. Látod, Te sem vállalod a kalandot, kevés, de tuti pénzért elvegetálsz az állami kenyéren és csak magadban füstölögsz.

♔bаtyu♔ 2013.10.26. 16:35:17

@nu pagagyí: Azért ha már pazarlás, még mindig jobb, ha egy magyar állami, vagy önkormányzati tulajdonú cég évi pár %-al veszteséges, mintha ugyanaz a cég pld. francia tulajdonú, de a szerződésében garantált az évi 8%-os nyereség.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.10.26. 16:36:00

@Booksi: "Orbán veszélyes ember. Olyan valamit indíthat el amitől tényleg tartanak valahol."

Igen, szélsőséges, nemzeti pántlikába öltöztetett szocializmust. Ettől tényleg, és jogosan tart minden épelméjű ember.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.10.26. 16:40:06

@♔bаtyu♔: "Azért ha már pazarlás, még mindig jobb, ha egy magyar állami, vagy önkormányzati tulajdonú cég évi pár %-al vesztesége, mintha ugyanaz a cég pld. francia tulajdonú, de a szerződésében garantált az évi 8%-os nyereség."

Igen, erre a logikára épült az egész Kádár-rendszer.

És tök jó is, ha szeretsz becsődölő, elszegényedő országban élni.

Az az évi pár százalék, bizony államkincstárból és hitelből lesz aztán kipótolva, és a sok évi %-ok végül egy nagy nagy összegé duzzadnak, ami bedönti a gazdaságot. Pontosan ez történt a Kádárékkal, a sok delegalábbállamicég sok kicsi százalékos vesztesége megbaszta az államháztartást.

Inkább legyen 12% haszna a franciának, minthogy még egyszer akkorát bukjunk.

♔bаtyu♔ 2013.10.26. 16:41:47

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): Mielőtt elájulnál magadtól okoska, egy angol liberálist messze nem hasonlítanék a magyar "liberálishoz", (gyökerek, szocializáció, külföldi támogatók "jellemzői".

susu64 2013.10.26. 16:41:54

@nu pagagyí: Ez így egyszerűen nem igaz. Láttuk az elmúlt 24 év kíváló privatizációinál: szinte egytől egyig. Nem csak gyakorlatban, elméletben sem igaz. napról napra ezt látom, annak ellenére vagy azzal együtt, hogy 1990 óta a legkeményebb versenyszférában dolgozom, s még örülhetek, mert a cégem ennek ellenére kultúrált, tisztességes, teljes bérrel bejelentő és mondhatom humánus szellemű világcég.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.10.26. 16:44:33

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):
" Egyrészt 3 ÉV (nem 3 hónap) után küldenék közmunkára azokat, akiknek nincs munkája, és ezt kiválthatnák azzal, hogy naponta látogatják a Jobcentre-t. "
ezt a kulonbseget fogalmazod meg roviden ugy, hogy nyomokban sem hasonlit? de mivel nyilvan tajekozott vagy a temaban, kerdezem, hogy korabban milyen intezkedesekkel igyekeztek a passzivakat visszaterelni a munkaeropiacra, mennyire voltak ezek sikeresek, es mi indokolja ezt a jelenlegi tervet?
a rezsivel kapcsolatban meg ugyanazt irod, ami a posztban is volt, plusz a sajat (?) velemenyedet arrol, hogy majd mit valositanak meg belole. ettol lesz a posztolo tajekozatlan?

♔bаtyu♔ 2013.10.26. 16:44:51

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): Ha megnézzük, mikor éltél épp becsődölő országban, az éppen 2008 körül volt. Miközben a franciák haszna évi 8% volt. Szóval ezt nem nagyon gondoltad végig.

♔bаtyu♔ 2013.10.26. 16:46:16

@nu pagagyí: Ezt nem értem, hogyan próbálja megfojtani? Az adó ma sem több, sőt helyenként kevesebb.

$pi$ 2013.10.26. 16:46:17

@asima: "A Garantált Alapjövedelem bevezetése az egyértelmű alternatíva, - Új Közmegegyezéssel!"

Mi az az "egyértelmű alternatíva"? Ezt te találtad ki? Elmés. :)

"- Minden szükséges tudás és technikai eszköz meg is van már vagy tíz éve a bevezetéséhez!"

Ó, már évezredek óta adott minden tudás és minden technikai eszköz a bevezetéséhez. Csak pénz nincs rá, meg értelme nem lenne, de egyébként simán meg lehetne csinálni...

Te honnan szednél pénzt rá? :)))

nu pagagyí 2013.10.26. 16:46:22

@Booksi: Elmodanám, az előző ciklusokban sem omlott össze semmi, minden működött. A válság után törvényszerűen fellendülés lett volna, legalább olyan, amilyen a többi visegrádi országban tapasztalható. Orbán viszont konzerválta a válság mélypontját, leállt minden jövőt szolgáló beruházás, helyette üres stadionokra szórja a pénzt. Mellesleg erre a semmilyen eredményre elköltötte a nemzeti jövedelem több mint 10%-át kitevő és már 12 éve gyűjtögetett MNYP megtakarítást és hozzátett még egy párezer milliárdot az államadóssághoz.

martineden 2013.10.26. 16:46:54

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): Csak torom a fejemet hogy akinek ilyen jo meglatasai vannak hogy szavazhatott egyszer is a fideszre.Nem ertem.Megmagyaraznad?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.10.26. 16:48:09

kifele megy a világ a válságból ez a fidesz szerencséje.
A hitel kamatok is csökkenhetnének már.

Booksi 2013.10.26. 16:48:39

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): Vlóban hajaz valamennyire a régi időkre, de ez azért bele is van magyarázva.
A jelenlegi (vagy talán múlófélbe lévő) vad kapitalizmus viszont senkinek se jó. (jelentős vagyoni háttér alatt élőkre vonatkoztatva)
Teljes kiszolgáltatottság a munkaadók részéről anyagilag, lelkileg, fizikailag.
Az egész gazdasági rendszerbe tudatosan be van építve a csalás. Ezért "tengődik" még a jól menő vállalkozó is minimál béren, mert túl van adóztatva.
Ez nem mostani jelenség, csak nehéz kitörni belőle. Meg kell szorongatni olyan köröket is ahol ez eddig nem volt szokás. (legalábbis nálunk)
Többek közt ezért is veszélyes ez a zOrbán.
Ha láttad a bogár élete c. anim filmet, akkor ott is veszélyes volt a renitens hangya, mert bár pici volt és a sáskák nagyok, kitörve a belenyugvó alázatból unortodox példát mutatott a többségben levő társainak, ezáltal felborítva így, a kialakult állapotot.

♔bаtyu♔ 2013.10.26. 16:49:39

@nu pagagyí: "A válság után törvényszerűen fellendülés lett volna, legalább olyan, amilyen a többi visegrádi országban tapasztalható."

Na ja, Bajnai már felvette volna a második IMF hitelt is, miközben még az elsőt fizetjük. Megnézem mitől lett volna fellendülés, hiszen Gyurcsányék pár%-os GDP növekedése az államadósság 30%-os emelkedésébe és óriási államháztartási hiányokba került úgy, hogy még válság sem volt. Bajnai a kormány része volt.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.10.26. 16:50:36

kérnék szépen 2010 es benzinárakat,svájcifrank árat,euróárat.
2010 es áfát,jövedéki adókat .

$pi$ 2013.10.26. 16:50:47

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):
"Az az évi pár százalék, bizony államkincstárból és hitelből lesz aztán kipótolva, és a sok évi %-ok végül egy nagy nagy összegé duzzadnak, ami bedönti a gazdaságot."

Ez mondjuk messze nem törvényszerű. A rendőrség és a bíróság is állami és a legtöbb országot nem dönti be a fenntartásuk.

"Igen, erre a logikára épült az egész Kádár-rendszer."

Marhaság. A Kádár rendszer arra épült, hogy *minden* cég legyen állami, nem arra, hogy *legyen* állami cég is. Ez óriási különbség.

♔bаtyu♔ 2013.10.26. 16:52:17

@Gyurma73: Azért Orbánék tettek pár dolgot pld. ezért:

www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/dolnek_a_magyar_rekordok_egyeves_melyponton_a_csodkockazat.2.190944.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Mindamellett, hogy sokaknak nem tetszik az, nincs már a magyar pénzpiacon az a hatalmas nyereség, ami Bajnaiék idején megvolt és amit az adófizetők finanszíroztak.

♔bаtyu♔ 2013.10.26. 16:53:04

@Gyurma73: Miért nem 1998-asakat kérsz ezekből?

nu pagagyí 2013.10.26. 16:58:35

@♔bаtyu♔: Akadályozza a piac működését, különadókkal sújtja azokat a cégeket, amelyek növekedésre lennének képesek (távközlés, közszolgáltatások, kereskedelem), kaotikus kedvezményrendszerével az alacsony hatékonyságú cégeket preferálja, piacokat monopolizál és ezáltal jól működő cégek százait dönti be. A pláza stop jól példázza, hogy a magántőkét nem engedi, hogy ésszerűen ruházzon be. Állami kartelleket szervez, pofára szabott közbeszerzésekkel manipulálja a piacot. Ötletszerű adóival, túlbonyolított szabályozással nehezíti, hogy a cégek a termeléssel foglalkozzanak. Soroljam még?

$pi$ 2013.10.26. 16:59:04

@nu pagagyí: "A válság után törvényszerűen fellendülés lett volna, legalább olyan, amilyen a többi visegrádi országban tapasztalható."

Bajnai idején a GDp növekedés 1.2% körül volt, kizárólag a románokat sikerült megelőznünk ebben. Az európai átlag 4% körül volt. A következő évben a GDP növekedés európában ismét durván visszaesett.

A reális becslés az, hogy ha a Bajnai gazdaság fenntartható lett volna, és folytatódik, akkor a GDP növekedés tartósan -2, -3% lett volna.

felucca 2013.10.26. 17:02:23

@♔bаtyu♔: Batyu, kapaszkodj meg, senki nem fogott fel semmit, azt sem tudja a jóember, hogy mi az, hogy liberális. Szívesen hivatkoztok mindig valamiféle nagy megvilágosodásra, hogy na, most aztán. De ki kell, hogy ábrándítsalak. A jóember annyit látott, hogy valaki szar 800 Ft-tal csökkentette a gázszámláját (ahelyett, hogy fizette volna a hőszigetelés költségét, amivel többet takaríthat meg, de ez a jóembernek már magas). Tehát erre szavaz. A másik meg ígérhetne neki ingyen sört és heti egy orális szexet, akkor arra szavazna. Szerencsére, vagy szerencsétlenségre a másik oldal még nem tudott, nem mert belemenni ebbe a színvonaltalan egymásralicitálásba. Na akkor lenne egyébként végünk, már így is eléggé béka segge alatt van a színvonal.
De nem remélem, hogy megértetted, mert te egy focidrukker vagy és a csapatodnak Fidesz a neve.

szintetikus 2013.10.26. 17:04:35

@Kemencés Szittya Buci: irány a versenyszféra
amíg a közszférában létezik olyan fogalom, hogy nyelvvizsgapótlék (wtf?) addig nyugodtan lehet írni, hogy pazarlás ami ott folyik!

$pi$ 2013.10.26. 17:04:42

@Gyurma73: http://www.google.com/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=gd_mio_eur&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country_group:non-eu&idim=country:hu&ifdim=country_group&tstart=806623200000&tend=1343167200000&hl=en_US&dl=en_US&ind=false

$pi$ 2013.10.26. 17:07:11

@felucca: "csökkentette a gázszámláját (ahelyett, hogy fizette volna a hőszigetelés költségét, amivel többet takaríthat meg, de ez a jóembernek már magas)"

A múltkor én is adtam pár forintot egy hajléktalannak, ahelyett, hogy vettem volna neki egy lakást, amivel sokkal jobban járt volna. Remélem nem bántottam meg...

Sexual Harassment Panda 2013.10.26. 17:08:33

Lófax!A volner tegnap aszonta tegnap a "ma reggel"-ben, hogy jövőre ők nyeruk a választást, és 5%-os növekedés lesz.
Aztán zsidózott egy egészségeset!

nu pagagyí 2013.10.26. 17:12:06

@♔bаtyu♔: Nem kellett volna újabb hitel, hiszen a teljes összeg az MNB trezorjaiba került, azt osztogatja most Matolcsy.
Az IMF-EU hitelt a forint átfolyamának stabilizálására vették fel (még Gyurcsány), sikerült is 273 forint körülire leszorítani az euroárfolyamot. A hitelfelvétel előtt egyébként 65% körül volt az államadósság, az el nem költött hitel felvétele és a 6%-os GDP csökkenés lökte 80%-ra. Normális gazdasági tevékenységgel, a 6%-os csökkenés növekedésbe fordításával és a csúnya IMF/EU hitel tényleges visszafizetésével (nem egyik hitel másikra való elcserélésével) már rég ismét 65%-on kéne állnunk. És akkor vegyük még hozzá, hogy a GDP 12%-át tette ki az einstandolt MNYP, amit szintén nem adósságcsökkentésre fordítottak, hanem nyom nélkül eltüntettek. Hol van itt eredmény? Nem látom, csak a propaganda dübörög.

Valóraváltógép 2013.10.26. 17:12:47

@szintetikus: írd nyugodtan, hogy irigy vagy. :)

@nu pagagyí: Ez így ahogy leírtad, nettó marhaság. A távközlési cégek meg az energiaszolgáltatók pedig a legundorítóbb, legpofátlanabb módon L O P N A K. A kereskedelem is, sőt, a szolgáltatószféra is.

Tőlem. Tőled is, csak nem akarod észrevenni, mert azon rettegsz, hogy mi lesz, ha kicsit átláthatóbb és sallangmentesebb működésre kényszerítik őket. Ne kaksizz be, a vezetés prémiuma nem lesz kevesebb, szóval nincs miért temetni őket. Esetleg az az irdatlan méretű pofájuk lesz kisebb. :)

felucca 2013.10.26. 17:18:09

@$pi$: Ugye érted, amit mondani akartam?

Valóraváltógép 2013.10.26. 17:20:55

@felucca: Ugye érted, hogy azt mondjuk, hogy hülyeséget mondasz? :)

$pi$ 2013.10.26. 17:28:36

@nu pagagyí: "A hitelfelvétel előtt egyébként 65% körül volt az államadósság"

Jah, előtte, úgy 2006-ban[1]. :) De persze Leonardo is a hitelfelvétel előtt festette a Mona Lisát.

"az el nem költött hitel felvétele és a 6%-os GDP csökkenés lökte 80%-ra"

Az adatok nem támasztják alá a véleményedet. Az igazság az, hogy a költségvetés időtlen idők óta hiányos, az állam többet költ, mint amennyit beszed, ezért a hiány folyamatosan nőtt.

[1] http://www.google.com/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=gd_pc_gdp&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country_group:non-eu&idim=country:hu&ifdim=country_group&tstart=806623200000&tend=1343167200000&hl=en_US&dl=en_US&ind=false

[2] http://www.google.com/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=edp_b9_pc_gdp&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country_group:non-eu&idim=country:hu&ifdim=country_group&tstart=806623200000&tend=1343167200000&hl=en_US&dl=en_US&ind=false

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.10.26. 17:29:35

Okádjátok csak tovább a ba-lib mocskot.Láttuk 23.-án is mire vagytok képesek.Mint egy csapat patkány a tetem fölött úgy marakodtok.Hogy a faszban akarnátok kormányozni akkor?Szerencsére a beteg öteleteitekre már senki sem vevő,max néhány gyakorló elmebetek.Szopjátok csak szarházy meg csurcsótány ánuszából tovább a rózsaszín "demokrata" ködöt,ahol mindent betiltanátok,ami nektek nem teszik.Söpredék férgek :DDD

$pi$ 2013.10.26. 17:34:34

@felucca: "Ugye érted, amit mondani akartam? "

Azt mondtad, hogy a rezsicsökkentés helyett szigetelésre kellett volna adnia pénzt a kormánynak. Ennek így persze nem sok értelme mert:

1. A kormány nem adott pénzt a rezsicsökkentés során. Semennyit.

2. A rezsicsökkentés havi mondjuk én tudjam 1200 forintos nagyságrend, a szigetelés, meg hasonlók viszont a félmilliós nagyságrend.

Erre próbáltam meg rávilágítani egy humorosnak szánt történettel. Szerintem jól sikerült, ugyanis az arány nagyjából hasonló.

De itt egy másik, hasonló:

A bíróság a javamra döntött, azt mondták, hogy az alperes fizessen vissza nekem 30 000 forintot, a tönkrement cipőm árát. Pedig a bíróság vehetett volna nekem egy Audi A8-at is, annak jobban is örültem volna, meg azt lehet vezetni papucsban is.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.10.26. 17:37:20

@$pi$: hat az afa-bol. kap mindenki havi egy kilot alanyi jogon, cserebe mindenert fizetunk duplaannyit mint eddig. kerdes, hogy akarjuk-e ezt? ugy latom, akarjuk, hiszen mar majdnem 1 ezreleknyi lajk osszejott.

felucca 2013.10.26. 17:43:35

@$pi$: Nagyszerűek a történeteid!:)

Mielőtt arra a következtetésre jutnál, hogy nem értem a rezsicsökkentés lényegét, sietek leszögezni, hogy értem.

Pusztán annyit állítok, hogy ha valóban a rezsi lenne fontos és az, hogy az ország összfogyasztása csökkenjen, akkor az én szigeteléses meglátásom a célravezető. Amennyiben a szavazatvásárlás, akkor nyilván nem.
Magyarán a kormány energetikai hitvallása az, hogy le van szarva az egész, kit érdekel. Engedd meg, hogy ez ne tetsszen!

_most_ 2013.10.26. 17:48:39

haha, azért az erős túlzás, hogy Orbánt követik, legalábbis a populizmust nem hiszem, hogy Orbán találta volna fel :D

$pi$ 2013.10.26. 17:52:28

@droid_: "hat az afa-bol. kap mindenki havi egy kilot alanyi jogon"

Egy kilo mit? Egy kilo kavicsot? Egy kilo aranyat? Egy kilométert? Egy kilohertzet? :)

@felucca:
"Pusztán annyit állítok, hogy ha valóban a rezsi lenne fontos és az, hogy az ország összfogyasztása csökkenjen, akkor az én szigeteléses meglátásom a célravezető."

Célravezető? Egy döntés (rezsicsökkentés) helyett egy másik döntést javasolsz, aminek semmi köze az eredeti döntéshez. Függetlenek egymástól. Erre próbáltam rávilágítani.

"Amennyiben a szavazatvásárlás"

Akkor lenne szavazatvásárlás, ha a kormány vagy a párt pénzt adna, dehát itt erről szó sincs.

Egyszerűen csináltak egy jogszabályt, ami nyilván sokaknak tetszik, népszerű (persze, nem mindenkinek tetszik). A kormánynak az a dolga, hogy olyan törvényeket hozzon, ami sokaknak tetszik, nem?

Ha fenntartható és sokaknak tetszik, akkor jól tették, ha nem fenntartható vagy sokaknak nem tetszik, akkor nem volt olyan jó ötlet.

_most_ 2013.10.26. 17:54:16

@♔bаtyu♔: mármint milyen eredmények jönnek, például 1,7%-os gdp csökkenés, hát ez is egyfajta eredmény :D

felucca 2013.10.26. 17:58:36

@$pi$: Be kell látnom, hogy igazad van, hülyeséget mondtam, de legalábbis függetlenséget:)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.10.26. 18:05:47

vannak.dolgok amik jól haladnak.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.10.26. 18:15:54

@$pi$: szazezer forintot. monjuk te koltesz havonta ketszazat, az mostantol negyszazba fog neked kerulni, cserebe kaphatsz szazezret alanyi jogon, meg valaki mas is kap szazezret, amit elkolthet ugyanarra, amire ma otvenet kolt.

Booksi 2013.10.26. 18:18:02

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):
Örülök,hogy fontosnak tartod a franciák hasznát.
Sajnos én olyan helyzetben vagyok, hogy nem tudok örülni annak, amikor a francia lenyúzza a bőrömet, hogy legyen haszna.
Még a zindex is megírta korábban, hogy az elmúlt években jelentősen (kb.30%-al) csökkent az áram ára az európai piacon. Ennek ellenére a drága szolgáltatónak eszébe sem jutott, hogy ezt akár csak részben is vissza juttassa a felhasználóknak. (legalábbis itt nálunk)
Mindig volt oka az áremeléseknek, így olyan szintre emelve az árakat, hogy az már égető problémát jelentett a lakosságnak. (már legalábbis annak aki legálisan használta)

Booksi 2013.10.26. 18:21:11

@nu pagagyí:
Igen szerencsére nem omlott, bár ehhez föl is rántottak a végén egy giga IMF hitelt olyan szerencsétlenül ütemezve, hogy az egészet a következő kormánynak kelljen visszafizetni.
(persze tudjuk, hogy nem a kormánynak, hiszen annak nincs pénze)

kantonpárti (törölt) 2013.10.26. 18:36:20

ne őrüljünk már meg teljesen. nem a magyarok találták ki a közmunkaprogramot, se a jövedéki adót.

szist 2013.10.26. 18:40:10

@toportyánzsóti: nem mindegy ki van kormányon Angliában libafos agyú?
Tőlünk másolja a faszát... na nem tőled ! Orbán és kormányától.. a te vezéred az idegbajos sasorrúnaK már nem lesz soha többé
kormánya ! csak a skodájában ! faszfej

apanna 2013.10.26. 18:40:32

@nu pagagyí: Versenyszféra? Mennyit kapsz hivatalosan? 150 -et? A többit zsebbe? A 40 es korosztály férfi tagjaival van tele az intenzív osztály. Vagy infarktust kap, vagy stroke-t.

Most azt mondod, hogy elégedett vagy?

Próbáltam a másik oldalt, és egyszer is elég volt. Nem vagyok karrierista, szeretnék normális körülmények között dolgozni, és a családommal lenni, nem kiszámíthatatlanul dolgozni. Ez nem azt jelenti, hogy beletörődök a méltánytalan fizetésembe, és körülményekbe. elég szomorú, hogy egy versenyszférában dolgozó kurva elégedett, miközben szarrá hajtják, és a fizetése egy részét is zsebbe kapja..

nu pagagyí 2013.10.26. 18:42:36

@Booksi: Egy másik hitelből kifizették az egyiket, csak neked eladták, hogy ettől jobb lett. De hát idáig hülyültetek, mindent elhisztek. Az összes adósság nem csökkent, így az egész bűvészmutatvány Münchaunsen báró meséjére emlékeztet, ahogy saját hajánál fogva kihúzza magát a mocsárból. Ja, elfelejtettem, hogy utóbbit is elhitted.

nu pagagyí 2013.10.26. 18:53:39

@apanna: Saját cégem van, nálunk nem dívik a zsebbe fizetés, sem magamnak sem az alkalmazottaimnak. Nem is gazdagodtam meg, de nyugodtan alszok és a sajátmagam ura vagyok. Nem könnyű kenyér, de én büszke vagyok arra amit csinálok és örülök, hogy becsületes munkát tudok biztosítani másoknak is.

Az államtól csak azt várom, hogy hagyjon békén, ne variálja össze-vissza az adó- és járulékszabályokat, mert a cégek ahelyett, hogy a termelés minőségében versenyeznének, a kedvezményeket hajkurásszák. Ne osztogasson nyakra-főre támogatásokat, ha ennyi felesleges pénze van, inkább normatívan csökkentse a közterheket, az jobban szolgálná a gazdaság növekedését. A közbeszerzéseket és pályázatokat próbálja már meg becsületesen lebonyolítani, mert én inkább távol tartom ezektől magam, minthogy hányingert kapjak.

zobod 2013.10.26. 19:07:10

A brit piaci viszonyok lehetnek akármilyenek, de a hazai eszközarányos garantált nyereség, és a szolgáltatási területen de facto monopolhelyzet egyáltalán nem piaci környezet.

$pi$ 2013.10.26. 19:19:14

@droid_: "szazezer forintot."

Hát a kilo az mondjuk ezret jelent, de mindegy.

"monjuk te koltesz havonta ketszazat, az mostantol negyszazba fog neked kerulni, cserebe kaphatsz szazezret alanyi jogon, meg valaki mas is kap szazezret, amit elkolthet ugyanarra, amire ma otvenet kolt. "

Hát mondjuk a matek az tényleg nem erősséged az biztos. Így én nem százezer garantált jövedelmet kapok, hanem százezer mínuszt, valaki más meg százezer pluszt.

De honnan veszed, hogy éppen annyi ember fog plusz százat kapni mint ahány száz mínuszt? Ha jön a rendszerbe egy harmadik, mondjuk Józsika, aki jelenleg közmunkán van, meg egy negyedik, Bélus, aki meg minimálbérre van bejelentve, akkor mi a fene lesz? Nekem mínusz háromszázezer, a másik háromnak meg plusz háromszor százezer? Vagy eladjuk Józsika meg Bélus veséjét?

Ha mondjuk havi százezret akarsz adni, az minden évben 1 200 000 forint koponyánként, 3-4 millió embernek, akkor az olyan 5 000 milliárd, azaz 5 000 000 000 000 forint. Ez mondjuk a mostani költségvetés harmada és akkor alsó hangon számoltunk.

Akkor minden elvonást 33%-al növelni kell, ugye? Átgondoltad ezt?

"monjuk te koltesz havonta ketszazat, az mostantol negyszazba fog neked kerulni"

Ó, nem. Nem fog annyiba kerülni. Elmondom miért: havi 130 000 a svájci frankos törlesztőm, rezsi, lakásbiztosítás, áfa, önkormányzati adó, benzinadó, parkolódíj, sárgacsekkadó, számlavezetési díj megafenetudja mi, az úgy 2xx 000 forint. Ha agyonversz sem tudsz belőlem tubbet kiszedni, mert nincs. Viszont, ha sokat cseszegetnek lehet, hogy azt sem fizetem meg, amit eddig megfizettem, mert:

1. lelépek a g*cibe, akkor nálam számolhatsz 0-val,
2. megfelel nekem a garantált 100 000 forintos jövedelmed, akkor meg számolhatsz nálam -100 000 forinttal.

Érted?

szintetikus 2013.10.26. 21:02:25

@Valóraváltógép: lol :D irigység nem = a nonszensz juttatásokkal
gondolom egyszerűbb homokba dugni az embernek a fejét :)

toportyánzsóti 2013.10.26. 21:36:49

@szist: Kevesebb narancskapszulát kéne fogyasztanod fasz,így már magadat alázod csak narancstróger.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.10.26. 21:37:05

@$pi$: nem kell minden elvonast novelni, eleg az afat. ha nem eleg 100%, akkor legyen 150% es kesz. teszunk afat a torlesztodre is, azon ne muljon.

nem mindig fogjak a humoromat, most sem, mea culpa :)

(szerintem a kilot szazezerre mondjak, ha penzrol van szo)

Valóraváltógép 2013.10.26. 22:39:21

@szintetikus: Miért lenne nonszensz? Te nem kapsz fizetésemelést, ha leraksz egy plusz szakvizsgát, pl?

Valóraváltógép 2013.10.26. 22:50:19

@nu pagagyí: Viszont már most idegbeteg vagy tőle... :) Jah meg büszke is.
Keresztkérdés: hány beszállítódat fizetted ki több hónapos késéssel/semmikor? :)

$pi$ 2013.10.27. 00:51:08

@droid_: "nem kell minden elvonast novelni, eleg az afat. ha nem eleg 100%, akkor legyen 150% es kesz. teszunk afat a torlesztodre is, azon ne muljon."

:)

"nem mindig fogjak a humoromat, most sem, mea culpa :)"

Ó, én elég humorosan fogtam fel, tulajdonképpen elég humorosan is válaszoltam. Amikor nem humorosan beszélek a témáról, akkor molotovkoktél meg otp székház is van benne. :)

"(szerintem a kilot szazezerre mondjak, ha penzrol van szo)"

Mondanak sokmindent. A fél ország abszolút zavarban van a kilogramm és dekagramm magasságában például. Amúgy nincs is ezzel semmi baj, csak az, hogy soha nem lehet tudni, hogy mire gondol az illető, jól mondja vagy úgy mondja ahogy szokták.

Olyan ez mint a jobbkézszabály a tecsó parkolóban: soha nem tudod, hogy tudja -e neked van elsőbbséged vagy azt hiszi, hogy neki van, mert ő jön a vastagabb úton. Így aztán mindig neki van elsőbbsége, akkor is amikor a vastagabb úton jön, meg akkor is, amikor jobbról jön. :)

Szúrófény 2013.10.27. 03:33:12

@asima: Agyficam

Tisztelt férfitársaim. Gondolom heves tíltakozást váltana ki Önökből, ha közölnék önökkel, hogy ezentúl a szomszéd, vagy valamely ismeretlen ember gyermeke után gyerektartást kell fizetnie!
Pedig fizet. Nemcsak gyerektartást, de még szülőtartást is! Csak családi pótlék, és munkanélküli segély, jövedelempótló támogatás, rendszeres szociális segély, nevelési támogatás, stb. címen fizeti a mások által csinált gyermek után Önre lőcsölt gyerek, és szülőtartást! Miért? És meddig? Csak. Állampolgári fegyelemből és államvezetői bölcsességből. Már amennyire ezt bölcsességnek lehet nevezni. (Én inkább ostobaságnak nevezném!) Mert mások valamikor kitalálták, hogy olcsóbb az alacsonyan tartott (éhbér) mellet családi pótlékot adni a gyermeket vállalónak, mint tisztességes bért adni valamennyi dolgozónak. Csak a bűn mindig elnyeri büntetését! Mert a magyar így saját gyereket nem vállal, csak egyet-kettőt, vagy egyet se, mert kevés a jövedelme. Mért kevés? Mert elvonják, hogy odaadják annak, akinek se munkája, se munkakedve, de van gyerekcsináló kedve, és bátorsága! Az állam a „más farkával veri a csalánt” Ő meg a sajátjával veri meg a magyart!
A hülyeség Mount Everestje, az "ötlete"

szintetikus 2013.10.27. 12:16:47

@Valóraváltógép: Mennyiben tartozik ez szorosan a munkájukhoz? Miért kell külön honorálni? Tudom, hogy gazdag ország vagyunk... :) de, hogy ennyire.

asima · http://www.asimind.hu/fooldal01.html 2013.10.27. 12:59:35

@Booksi: Ezek szerint teljesen félreérti, hogy miről van szó.

Váltson nagyobb, élesen látó perspektívára!

Valóraváltógép 2013.10.27. 16:04:23

@szintetikus: Munkája válogatja. Általában pontosan azt fizetik meg a pótlékkal, hogy szükség esetén nem kell plusz erőforrásokat vadászgatni, hanem azon helyben meg tud makkanni a jóember kűfődiül.
Képzeld el úgy, mintha előre kapnád a bónuszod egy részét.

Valóraváltógép 2013.10.27. 16:07:18

@Szúrófény: Hogy fizetni kell, az még hagyján lenne, de legalább számon lehetne kérni a kedves szülőt, hogy na, fizettünk 20 évig, mi lett a gyerekből? Ha mondjuk bűnöző vagy drogos, add csak szépen vissza amit a nevelésébe fektettünk, minek hagytad elzülleni.

Mi a fene az, hogy csak kettőt? Az pont eggyel több, mint amennyit rendesen fel lehet nevelni.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.10.27. 17:25:08

@droid_:

Te tényleg nem látod, hogy ezek milyen súlyos különbségek? Pont azokban térnek el a szabályozások, amelyek vagy lehetetlenné teszik a brit megvalósitást, vagy pont azt hagyják ki, ami az orbáni verziót szarrá teszik (pl.: profit feladására kényszerités)

Speciel a britek úgy oldották meg (személyes tapasztalat, 9 hónapig voltam munkanélküli segélyen Nagy-Britanniában) hogy 2 hetente be kell jelentkezni a munkaügyiseknél, és le kell jelenteni, hogy mit csináltál azért, hogy munkád legyen.

Heti 3-5 alkalommal kötelező valami tenned a munkakereséshez, vagy nem kapsz segélyt (akár 1 évre is bevonhatják, ha nagyon lusta vagy). A munkakeresésedet online felületen rögzítheted, amit elér a munkaügyiben a veled foglalkozó tanácsadó.

A rendszer hátránya, hogy baromi könnyű behazudni, hogy ezt és ezt csináltál. Akár be is baszhatsz a segélyen egész héten (igazából ha jól beosztod a kaját és a rezsit, és olcsó sört veszel, futja rá) és kamuzol valami keresést minden napra. Viszont igazából ténylegesen munkát keresni se vesz el sokkal többet az életedről, mert az online rendszer nagyon fasza, pár kattintással jelentkezhetsz melóra. Végül én is azon keresztül találtam munkát.

Az, aki tényleg csak segélyen akar lébecolni, könnyen megteheti, az tény.

Na most, elmondom, hogy miért nem fog ez a rendszer, amit Cameron akar, keresztül menni.

1. Az a terv, hogy heti 30 óra közmunka kell a segélyhez 3 év inaktivitás után. Na most ezzel az a probléma, hogy a heti 72 font segélyért nagyon gáz lenne valakit 30 órán keresztül dolgoztatni. Simán törvényellenes, ránézésre.

2. Nem valószínű, hogy a parlament pont erre fog ráfeküdni, mert nem a legégetőbb kérdés, olyan nagyon sok indoklása nincs. A munkanélküli-ellátás a költségvetés 2%-át tette ki 2012-ben, jelenleg valszeg kevesebbet, mert a munkanélküliség sokat zuhant, és beindult a növekedés. Éppenséggel nem ez fekteti meg a költségvetést.

Max. populizmusból fekszenek rá a toryk, mert a segélyekkel visszaélésre hivatkozás az angol politikában is népszerű (mégha tényleg nem túl sok visszaélőről is beszélünk)

3. Kiváltható napi egy Jobcentre látogatással. Szerintem ezzel elég sokan élnének, szóval alapból itt meg lehet baszni a közmunkaprogramot.

Szerintem az 1-es pont alapból kilövi az egész szabályozást igy az elején.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.10.27. 17:26:54

@martineden: Kérszer is szavaztam rájuk.

Őszintén, már én sem értem. Komolyan, nem tudom megindokolni. Azért van ez a nevemben, mert már elegem lett abból, hogy a paranoid szektások minden kritikámra azzal jönnek, hogy "ja, csak azért mondod ezt, mert nem ti nyertetek 2010-ben".

De, az nyert akire én szavaztam, csak akkor még a fasz gondolta volna, hogy vadszocialisták ezek a gyökerek.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.10.27. 17:30:09

@Booksi: Igazi vadkapitalizmus soha nem volt Magyarországon.

Az ugyanis alacsony adókat alkalmaz, és széleskörű versenyt. Ez Magyarországon bajos volt mindig is. Amit te leírtál, az pont abból ered, hogy NEM VOLT kezdeti, vadkapitalizmus Mo-n (kellett volna) helyette voltak baszott nagy adók, rossz jogi környezet, és mutyi, verseny nélkül.

Ezt tudom, hogy a mostani propaganda vadkapitalizmusként adja el, csak éppen nem az.

Halkan teszem hozzá, hogy a munkások jogai csökkentek ebben a fantasztikus új rendszerben, még a "vadkapitalizmus"-hoz képest is.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.10.27. 17:30:52

@$pi$: Persze, nem törvényszerű... de nézd vissza, hogy mire mondtam ezt. Egy konkrét példára, amit Batyu felhozott.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.10.27. 17:33:06

@♔bаtyu♔: Nem-e?

A 2008-as csődöt sikerült elkerülni, és nem az állami vállalatok okozták, hanem a szocialista pénzszórás.

Ellenben az 1989-es gazdasági bekrepálás az akkori rendszer végét hozta. És a te "inkább legyen veszeteséges, de állami" mentalitásod okozta.

Khm.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.10.27. 17:34:41

A többire később. Vár rám a lélekromboló, haldokló fogyasztói társadalom munkaerőpiaca.

Vasárnap van. Ilyenkor a melóhelyemen dupla órabért fizetnek.

Faszom, milyen lenne, ha jól állnánk, nem olyan szarul, mint ahogy a Viktor megmondta?

Booksi 2013.10.27. 21:48:26

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): Rendben, igazad van. Lehet, hogy nem tökéletesen fogalmaztam, bocsi.
Azonban az tény, hogy ez nem normális kapitalizmus. Nem vad inkább vadorzó.
Lerabol mindent, nem tervez előre csak a profit maximalizálás a cél.
Ez a nemzetnek nem jó. Az embereket kisajtolják teljesen. Nem a stabil hosszútávú megtérülés a cél, hanem minden befektetést lehetőleg 3-5 év alatt vissza kell pörgetni.
Az állami szabályzás nem volt korlát ebben, mert bízva a piacok mindenhatóságában és a nyugatnak való megfelelési kényszer hatására ezeket lebontották.
Saját immunrendszer nem alakult ki (valós szakszervezetek) mert a meglévő megélhetési gittegyletek és a vállalatok de még a politika is ellenérdekelt ebben.
Most itt tartunk, és örülhetünk már annak is, ha valaki egy megragadja a gyeplőt.
Lehet, hogy nem teljesen jól tartja az irányt, lehet hogy néha erőszakosnak tűnik az irányítás, de ne legyenek illúzióink, a megfékezendők sem angol kisasszonyok, és a kizsákmányolásban évtizedes tapasztalataik vannak.
süti beállítások módosítása