sorok között

sorok között

Európa is lazíthat

2013. április 25. - Politikai Ateista

Az Európai Központi Bank lazítás tekintetében kétségtelenül le van maradva a többi nagy nemzeti banktól (BofA, BoJ, FED). Nem biztos, hogy ez sokáig így marad.

Az első finomutalás-féleség szerintem az IMF elhibázott számítása körüli műszenzáció volt. Az IMF ritkán ismeri be ha hibázik, a Reinhart−Rogoff elmélet pedig egyébkény is nettó baromság. Nincs két teljesen egyforma adottságú ország, nincs két olyan gazdaság amelynek az adósság-tolerancia szintje megegyezne. És kétlem, hogy az univerzális határértéket pontosan 90%-ban meg lehetne határozni.

A globális válságkezelésen dolgozó megszorításpárti politikusok egyik leggyakrabban ismételgetett tétele könnyen lehet, hogy néhány ügyetlen Excel-hibából ered − állítják a Reinhart−Rogoff szerzőpáros állításait újraszámoló közgazdászok. - Kasnyik Márton: Megdőlt a megszorításpártiak alaptétele? - Napi Gazdaság

A második célzás is az IMF-től érkezett:

A világnak gyorsabb növekedésre van szüksége, de különösen Európának - nyilatkozta Christine Lagarde. A Nemzetközi Valutaalap elnöke szerint a nagy jegybankok közül az EKB az egyedüli, amely tehet még valamit a növekedés érdekében. - Lagarde: kivételes helyzetben az EKB - Portfolio

Már Barroso is az irányváltást sürgeti:

Figyelemre méltó nyilatkozatot tett ez Európa egyik legtekintélyesebb politikusa. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke ugyanis azt követelte, hogy vessenek véget a szigorú takarékossági normáknak a tagállamok részére - írja a Spiegel Online. - Barroso véget akar vetni a túlzott megszorításoknak - Világgazdaság

A megszorításpárti németek megdöbbentek a kijelentésen, de a közeljövőben valószínűleg fokozódik majd a nemzetközi nyomás Európán, annak érdekében, hogy a válságkezelés során nagyobb szerepet biztosítsanak a jegybanki gazdaságélénkítésnek, és fogják vissza a megszorításokat.

Nem csodálkoznék ha hamarosan valaki azt nyilatkozná, hogy a hardcore megszorítások, illetve az EKB stimulus korlátozottsága az egész északi félteke gazdasági kilábalását veszélyezteti.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr685234073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejesrob 2013.04.25. 18:31:40

Másfél éve szakértők hada esküdözött itt az Indexen, hogy ha Orbánék nem vesznek fel IMF hitelt, itt a csőd.

Gondolom, ezeket az IMF fizette, azt nem feltételezem, hogy ennyire nem értenek hozzá.

Gera 2013.04.25. 18:31:47

Na, akkor Gyurcsányt vissza, neki ez nagyon ment.

Brix 2013.04.25. 19:21:27

@Fejesrob: Igen, és be is következett volna a csőd , ha nem fosnák a jegybankok a pénzt ilyen ütemben az USA-ban és Japánban 0 %-os kamattal.... Ebből az olcsó pénzből nekünk is jut, annyi amennyi kell. Ha emelkedne a kamat és szűkülne a likviditás, akkor mi Magyarok azonnal szopóágra kerülnénk!

Ludovikás Levente 2013.04.25. 19:36:15

A viccbeli csodarabbi mindentudó ezekhez képest. Egy közös van bennük: a végére az összes liba elpusztul, nem kell hozzá a mi Bajnaink

zobod 2013.04.25. 19:49:52

@Brix: nem lett volna semmiféle csőd, milliárdos többlete van évről évre a fizetési mérlegnek, a GDP >35%-át teszi ki a devizatartalék, 2% körüli hiány van a költségvetésnek stb. A pénznyomda csak könnyebbé teszi helyzetünket, de ha nem lenne, akkor sem buknánk. Ami bedöntene, az egy külső sokk hatására bekövetkező pánikszerű tőkemenekítés a portfolio befektetésekből.

Fejesrob 2013.04.25. 20:35:03

@zobod: Elég nyilvánvaló, hogy olyan 3 havonta kampányszerűen Orbánékat helyezték nyomás alá, az IMF hitel felvételével a multi és bankadókat azonnal ki kellett volna vezetni.

Amúgy azóta nem olvasom az Index pénzügyi rovatát. Azt nyilván nem várom el, hogy egy pénzügyi elemző negyedévre előre halálpontos legyen, de azt írni, amit a kedves megrendelő akar, na az már gáz. Mi van, ha egyszer tényleg befektetnék:)

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2013.04.25. 21:10:45

@Pensive: Jah, ez megy már egy ideje. Felejtős.

2013.04.25. 21:34:30

@Politikai Ateista: Igen, még délelőtt olvastam. Rittyentettem is köré egy posztot - ekkora vetítés nem maradhat komment nélkül.

Reszelő Aladár 2013.04.25. 23:01:25

Talán a Gundel Takács mondta egyszer, hogy sportriporter az aki a meccs kezdete előtt elmagyarázza, hogy mit fogunk látni, a meccs közben meg arról beszél, hogy miért nem az történik.
Remélem értjük
süti beállítások módosítása