sorok között

sorok között

Pénzügyi fasizmus 1.0

2013. március 23. - Politikai Ateista

Moszkvában kikosarazták őket, a saját terveiket pedig visszadobták Brüsszelből, ahonnan már nem 5.8, hanem 6.7 milliárdos önrészt követelnek. A ciprusi kormánynak nem sok opciója maradt. Jöhet a betétszámlák kifosztása.


A mókának ezzel azonban még nincs vége. A bankok elvileg kedden nyitnak, és nyilvánvaló, hogy sokan szeretnék majd kimenteni a pénzüket az elátkozott sziget bankjaiból, amint lehetőséget kapnak rá. Ez végleg kinyírná a szóban forgó pénzintézeteket. Az EU, az IMF és az ECB azonban résen van.

A Dow Jones hírügynökség információi szerint az EU és az IMF azt szeretné, ha tõkekorlátozásokat vezetnének be Cipruson. Ez a név nélküli források szerint akár hónapokig is érvényben maradna. Ez persze nem véletlen, hiszen a hírügynökség szerint ha a Laiki Bankot leépítik, akkor a 100 ezer euró feletti betétek 40%-ának elvételével 3,6 milliárd eurót tudna forrásként szerezni a ciprusi állam. A tőkekorlátozások pedig fékeznék a tőkekivonást az országból. - Hónapokig maradhat a tőkekorlátozás Cipruson - Portfolió

A bankok lehet, hogy kinyitnak, csak éppen majd pénzt nem lehet kivenni belőlük.

A részletes terv lassan körvonalazódik, ha minden jól megy akkor még a nyitás előtt készen állnak majd a tőkekorlátozást biztosító intézkedések.

Néhány finomság a teljesség igénye nélkül:

- Napi pénzfelvételi korlátozások

- A lekötött betétek lejárati idő előtti felvételének tilalma

- A lekötött betétek lejárat utáni automatikus újrakötése (Igen, jól érted.)

- A bank és hitelkártyák használatának korlátozása

- A nem készpénzes tranzakciók korlátozása

- Bármilyen egyéb intézkedés amit a pénzügyminiszter, vagy a Ciprusi Központi Bank elnöke szükségesnek lát a közrend és a közbiztonság megőrzése érdekében

Ha még nincs hányingered a többit elolvashatod itt angolul, vagy itt görögül.

A matrac mégiscsak biztonságosabb lett volna.

Gimme.pngPatrick Chappatte

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr265163110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Putyilov gyári melós 2013.03.23. 08:24:07

"A matrac mégiscsak biztonságosabb lett volna."

Aha, persze, onnan a legkönnyebb az államnak eltüntetnie, úgy hívják az erre való eszközt, hogy hyperinfláció.

De ha ez se volna elég akkor nyomort teremt az állam(helyesebben rábízza ezt a kapzsi pénz tulajdonosra), hatalmas szegénységet és a szalmazsákból elveszik megélhetési bűnözők. Vagy fizet a pénzzel kitömött szalmazsáktulaj védelmi pénzt a bűnözőknek, hogy védjék meg a másik csoporttól.

Aztán vannak még eszközök a pénz értéktelenné való tételére, forradalmak, éhséglázadások, rendszerváltoztatásnak hazudott színjátékok.

Ilyen ez a sporttág, egyszer fennt, egyszer lent, ezért nem érdemes egy életet a pénz harácsolására feltenni!
Pénz, haszon, profit, vagyon mindig mások kihasználásából, kizsákmányolásból keletkezik, ahogy Marx megmondta, a kishal megeszi a nagyhalat. A legnagyobb hal pedig az állam, amely törvényeket hozhat a kishalak elfogyasztásának törvényesítésére.
Az élet nem habostorta!

Putyilov gyári melós 2013.03.23. 08:35:55

És még valami. A Pénz nem szent tárgy, hanem értékmérő eszköz. Annyi az értéke, amennyi a mögötte levő állam gazdaságába vetett HIT.

A ciprusi állam pedig kurva gyenge pár ezer kecskepásztoron és turizmuson alapul, mindezek ellenére a ciprusi GDP 10-15 szöröse van ciprusi bankokban.

Most helyre áll a rend!

Amúgy már bejelentkezett a pénzügyi pilótajáték folytatására egy másik állam, Szerbia! Náluk most 6-7%os Eurkamatokat ígérnek a javarészt orosz kézen lévő bankok.

Szerbia gazdasága szintén gyenge, lehetetlen kitermelni ekkora kamatokat.
A pilótajáték hasonlóan fog végződni, mint cipruson.
Az időben kiszállók halálra keresik magukat, a balekokat kifosztják.

toportyánzsóti 2013.03.23. 09:24:41

Ciprus szép példa,ma már a pénzügyi szektor sokszorosa annak ami jól szolgálná a polgárok érdekeit.Legtehetségesebb embereinket a pénzemberek foglalkoztatják saját emberiségellenes céljaikért!Ha nem volna atomfegyver pár világháborút vívtunk volna már egymás ellen a pénzemberek céljaiért!

vomit 2013.03.23. 09:24:55

egesz europaban tokebefagyasztas es valoszinuleg utazasi korlatozasok jonnek (nehogy zsakban akard atvinni a hataron a sok nyomtatott papirt).

JPMorgan On The Inevitability Of Europe-Wide Capital Controls
www.zerohedge.com/news/2013-03-22/jpmorgan-inevitability-europe-wide-capital-controls

soproni1 2013.03.23. 13:34:41

A természet egyik törvénye, hogy minden folyamat vége a megegyezés ....

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.23. 13:47:28

@vomit:

Szép kilátások. Hamarosan a kőbunkó, a szakóca lesz a világ legkeményebb valutája.

Hál istennek nekem nincsenek gondjaim megtakarítással, bankbetéttel, én csak az adósságaimat veszíthetem.
Éljen az államcsőd! :O)))

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.23. 13:51:03

@soproni1:
Hát igen, az oroszlán is mindig megegyezik a gazellával, hogy én most megeszlek.

Szerintem visszakerülünk az orosz érdekszférába.
Nálunk a külföldi tulaj tegnap este jelentette be, hogy viharos gyorsasággal eladja a cégét valami magyar-afgán maffiózónak és elhúz innen haza, Ausztriába, amíg lehet.

Elkezdődött a Vasfüggöny lezuhanása.

2013.03.23. 13:51:43

Túl azon, hogy nincs helyes megoldása az ügynek, valahol megértem az Uniót is. Ki akarja megmenteni a gazdag adó-optimalizálókat? Ráadásul az adófizetők pénzén.

Ha meg hagyják bedőlni a bankszektort, és az országot, akkor a betétesek még nagyobbat buknak, és sokkal később jutnak a megtakarításaik maradékához.

Esetleg zárolhatnák a betéteket egy időre, ahogy az USA-ban történt a 30-as években.

Igazából csak egyet remélek, a hullámok nem csapnak túl magasra, mert az idióta szabadságharcosok bedöntik hazánkat is.

2013.03.23. 13:54:18

@Kukoricajancsi: Ok, tehát zárolják részben a betéteket. Mea culpa:)

sárkányfő 2013.03.23. 13:56:36

Elnézést, de már első mondat nagyon nagy tévedéseket tartalmaz, ha nem bánod javítom:

"Moszkvában kikosarazták őket, a saját terveiket pedig visszadobták Brüsszelből, ahonnan már nem 5.8, hanem 6.7 milliárdos önrészt követelnek. "

1. Senki nem követel semmit. Ciprus kér hitelt Brüsszeltől, nem Brüsszel követel pénzt Ciprustól.

2. Az, hogy az önrész egy milliárddal felment, az nem Brüsszelnek köszönhető. Ciprus bénázik, húzza az időt, és ez válsághelyzetben, a lejtőn lefelé vágtató helyzetben drága mulatság. Ha még egy hétig húzzák, azaz hagyják hogy tovább eszkalálódjon a helyzet, további milliárdokkal romolni a helyzet.

Az pedig, hogy korlátozzák majd a bankokból a pénzfelvételt, az a világ legtermészetesebb dolga, ilyen előzmények után a világ összes országában ezt tennék. Ugyanis ha nem tennék, mindenki megrohanná a bankokat, kivenné az összes pénzét, meg a neten is egyből átutalnák a pénzüket. Ezzel azonnal bedőlnének a bankok, majd az ország is. Órák alatt.
A korlátozás tehát a biztos csőd elleni, ország-mentő intézkedés.

sárkányfő 2013.03.23. 14:01:11

Egyébként érdekes látni más pénzén milyen nagylelkű a magyar. Itt a neten egy csomóan követelik a németektől, hogy húzzák ki a szarból a ciprusiakat (is), persze a saját pénzükön :)

Eközben, az euróval fizető szlovákok, amikor a görögöket megmentő eurozónás pénzügyi csomagról volt szó, szépen beintettek. Mondván egy szegény ország miért segítsen, pénzeljen egy nála gazdagabbat, meg hogy a görög átlagbér a szlovák többszöröse, ugyan miért is a koldus mentse a tehetőst.

Érdekes lenne látni, hogy azok a magyarok, akik most nagy hangon pénzt követelnek Ciprusnak, azok vajon akkor is így vélekednének-e, ha a saját pénzükkel is be kéne adni a támogatásba...

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.23. 14:02:25

@Kukoricajancsi:

Magyarország fél lépssel van Ciprus mögött.
Az OTPnek vagy 3-400 ezer fizetésképtelen adósa van.
A többi bankban is hasonló lehet a helyzet.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.23. 14:11:03

@sárkányfő:

"azok a magyarok, akik most nagy hangon pénzt követelnek Ciprusnak, azok vajon akkor is így vélekednének-e, ha a saját pénzükkel is be kéne adni a támogatásba..."

Mit gondolsz, miért rinyálnak, miért fogadtak rinyáló bérkommentelőket?
Azért mert tudják, hogy a pénzügyi pilótajáték balekjai.

is 2013.03.23. 14:14:02

Nem értem:

1. Nálunk 13 évig gyűjtögettél magánnyugdíjra, és ugyanezzel a mozdulattal elvitték a költségvetés rendberakására. Mennyit is? 11 milliárd eurot. Hol a hányinger?
2. A 100 000 euro feletti betéteket fogják 95% biztonsággal adóztatni. Az ilyen számlák 95%-a külföldi kezében van, a ciprusiak 95%-nak nincs ennyi pénze a bankban. Tehát nem a ciprusiak pénzét veszik el, hanem az oroszokét, meg a csaló görögökét.

Ezen két szempont alapján a posztnak se füle, s farka, se értelme. Posztírónak fingja nincs a helyzetről, írogat össze-vissza minden marhaságot.

Gera 2013.03.23. 14:18:36

Hogy a kapitalistáknak mi bajuk van, azt értem és osztom, de fel nem foghatom, hogy ennek és a többi komcsi blognak mi a problémája. Ez maga a megvalósult álom: elveszik a szemét pénzügyi mágusok, offshore lovagok, maffiózók pénzének egy részét, hogy abból védjék meg a kisemberek vagyonkáját.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.03.23. 14:22:49

azért nem kell hányingerezni, mert szegény megvámolandó betétesek éveken át mentették a pénzüket adózatlanul külföldre, hogy jobban járjanak, de közben használták az otthoni infrastruktúrát. kurvára nem sajnálom őket.

sárkányfő 2013.03.23. 14:23:53

@is:

Ja, tényleg, jó hogy szólsz :)

Valahogy az az érzésem, hogy most azok rinyálnak a ciprusi bankbetétek adóztatása ellen, akik egy kurva szót sem szóltak amikor Orbán - nem megadóztatta, hanem - elvette a manyup 100%-át.

collateral collector (törölt) 2013.03.23. 15:05:02

Egy-két apróságot elfelejtenek ezek a nagyokos blogok:

Ciprus kért hitelt az EU-tól, hogy az elbaszott bankjait megmenthesse. Az EU semmi mást nem kért Ciprustól, csak azt, hogy a ciprusiaknak a saját bankjaiknak a megmentéséhez szükséges összeg kb. 1/3-át önerőből kéne finanszírozniuk. Az EU-nak tökmindegy, hogy miből teremti elő ezt az önerőt Ciprus, de mivel a ciprusiak nem voltak hajlandóak erre saját ötlettel előállni, az EU adott nekik egy-két javaslatot. De az EU semmit nem kényszerített, és nem is kényszeríthet rá a ciprusiakra: a saját parlamentjük fogja eldönteni, hogy mit csináljanak.

De az egész úgy kezdődött, hogy egy kicsi, fejletlen ország kitalálta, hogy adóparadicsomot és csábító kamatokkal operáló, az ország méretéhez és fejlettségéhez képest messze túlméretezett bankrendszert hoznak létre. Sajnos a betéteseik pénzét rossz befektetésekre baszták el, és most mások pénzén szeretnék a saját problémájukat megoldani. Amikor meg kiderül, hogy a mások pénze feltételekhez kötött, akkor meg sírnak, hogy "nem leszünk gyarmat", meg hogy a nagy gonosz EU ezt kényszeríti rájuk.

Szerintem a legjobb az az, ha senki nem ment meg senkit, de legfőképpen nem az adófizetők pénzén. A rossz bankok menjenek csődbe, ez lenne ugyanis a természet rendje. Tisztuljon csak a rendszer.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.23. 15:12:08

@Parmezanidész:

Köcsög Demján csak tavaly 54 milliárdot lopott ki az országból Ciprusra.

collateral collector (törölt) 2013.03.23. 15:13:47

Nevetséges hangulatkeltés azt állítani, hogy bárki bármit "rákényszerít" Ciprusra. Ők kérnek hitelt. Talán az lenne a normális, hogy feltételek nélkül hozzájuk legyen vágva a pénz?

Nekem nincs hànyingerem egyáltalán.

zobod 2013.03.23. 15:15:49

@collateral collector: te meg azt felejted el, hogy a ciprusi bankok a Görögország magánhitelezőire rákényszerített, diszkriminatív adósságleírás miatt buktak fel. A ciprusi helyzet Görögország eltaposásásának következménye.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.23. 15:18:48

@collateral collector:
"A rossz bankok menjenek csődbe, ez lenne ugyanis a természet rendje."

Ezért nem birom kibogozni a posztírót, hogy mi is a tulajdonképpeni mondanivalója.
A bankokat rühelli az biztos, de azért is nyafizik, hogy a bankokat mentsék ki.
és fizessék ki a betéteseket.

A Fideszesek ilyen tudathasadásosak. Gyűlölik az EUt, de a pénze az azért kell.

collateral collector (törölt) 2013.03.23. 15:19:39

@zobod: az valóban egy nagy veszteség volt, de ki kényszerítette a ciprusiakat, hogy görög államkötvényekre költsék a betéteseik pénzét? Egyáltalán, okos dolog a forrádoldalon főleg betétekből gyűjteni a pénzt, és eszközoldalon azt főleg hosszúlejàratú államkötvényekbe fektetni? Szerintem nem.

Magukhoz csábították a betéteseket, de rosszul kezelték a pénzt, ennyi.

collateral collector (törölt) 2013.03.23. 15:23:24

@Anyád, a szúnyogok!!!: ezt a blogot én sem értem. A témaválasztások nem rosszak, de, hogy mit akar mondani, az nem világos. Sőt, kifejezetten zavaros, de egyre inkább körvonalazódik egy buta, provokatív, a bankok és az EU ellen hangulatot keltő, fideszes-gyanús irányvonal.

zobod 2013.03.23. 15:27:48

@collateral collector: 2011-ben Junckers nyilatkozta, hogy elképzelhetetlen Görögország csődje. Nem egy huszadrangú macskajancsi, hanem az eurogroup akkor vezetője mondta ezt szemrebbenés nélkül. Aki most a ciprusi bankok befektetési politikáját kritizálja, implicit azt állítja, hogy nem kellett volna hinniük a közös valuta központi bankjának, a gazdaságpolitika döntéshozóinak, a görög állam által közzétett információknak stb. Ez persze így utólág már látszik, hogy így is van, hogy hiteltelenek voltak. Épp ez a beláthatatlan mélységű hatása a mostani eseményeknek, ezért kell Medvegyev szavait nagyon komolyan venni. Na de akkor, mikor ezek a befektetési döntések megszülettek, vajon mennyire tartod életszerű hozzáállásnak hogy mindezeket a hatóságokat, EU-s vezetőket, intézményeket ócska hazug lókupecnek tekintette volna a bank, pláne a betétes?

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.23. 15:37:38

@Mi a Mano:
Nem tudom mennyi fedezet lehet az OTP mögött, mivel az elmúlt években erőn felül, értsd hitelből terjeszkedett a környéken és az oroszoknál.
Szerintem egy erősebb ciprusi fuvallat bedönti.
Az év első két hónapjában már pumpáltak bele állami pénzt.

Ha az OTP bedől a 2 millás ügyfélkörével, akkor dől vele az állam.

collateral collector (törölt) 2013.03.23. 15:40:51

@zobod: nagyon sok igazság van abban, amit írsz, tényleg így törtènt, és ezzel én is tisztában vagyok. De az emberek mindenhol ugyanolyanok, ugyanolyan szar emberek nagyrészt, akik átbasszàk egymást, elkúrnak dolgokat, és utána a világért sem vállalnák a felelősséget, mindig másra mutogatnak.

Én azt az àlláspontot kèpviselem, hogy hosszú távon csak az a jó iràny, ha senki nem ment meg senkit. Az elbaszott befektetéseket bukjàk el a befektetők, akkor is, ha át lettek verve. Majd legközelebb óvatosabbak, gyanakvóbbak lesznek. Igen, igazad van, mert nem szabad hinni a hitelminősítőknek, sem az EU-s nagykutyáknak, hanem meg kell csinàlnod a saját házifeladatodat, amikor befektetèsekről döntesz. De akár másoknak hittél, akár a sajàt elemzésed bizonyult rossznak, vàllalnod kell a felelősséget.

Egyébkènt J-C Juncker hírhedt mondása: "when it becomes serious, you have to lie" :)
Én ennek az embernek semmit nem hittem volna el.

2008-tól hagyni kellett volna bedőlni a bankokat, ma előrébb lennénk.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.23. 15:41:24

@collateral collector:
Szerintem a posztíró devizahiteles, aki a törlesztörészletek emelkedése miatt mérges a bankokra.
Szeretné is, hogy bedőljön a bankrendszer, mert abban reménykedik, hogy akkor levegőhöz jut, de fél is a bedőlés okozta káosztól, hogy mondjuk rágyújtják a hitelből vett lakását.

collateral collector (törölt) 2013.03.23. 15:46:09

Paradox módon ez a bankbetét-adó az első józan hang a válság 5 éves történetèben. Az ECB meg az EU eddig folyamatosan "megmentettek" országokat és bankokat, nyomtatták a pénzt, és mégis egyre rosszabb a helyzet. Mi lenne, ha abbahagynák a "megmentést"?

collateral collector (törölt) 2013.03.23. 15:49:32

@Anyád, a szúnyogok!!!: hát rövidtávon mindenképpen káosszal járna egy ilyen eseménysorozat, az biztos.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.23. 15:55:10

@collateral collector:

Lehmansékat hagyták bedőlni, hisz semmi nem tiltja, hogy egy bank becsődöljön. aztán világválság lett a következménye.

Azóta viszont tízezermilliárdokat pumpáltak a bankrendszerbe gyakorlatilag klönösebb eredmények nélkül, a csőd terjed és most már államok dőlnek be.

múgy a németek pontosan értik a helyzetet, és látják, hogy közös bankrendszer, közös gazdaságpolitika nélkül nem működik az EU.
Sőt, világszinten el kell kezdeni egy közös bankfelügyeleti rendszer kialakítását, hogy a forró pénzekkel ne tudjanak játszani a pénzalapok és a pénzalapok mögött álló vagy azokkal összefogott különféle államok, pl. kínaiak, oroszok.
Ez viszont már geopolitika, nagypályás fiúk játszótere, akiknek a pénz és bankrendszer csak eszköz a világhatalmi játszadozásban.
Medvegyev a napokban elszólta magát, hogy orosz állami, félállami cégek rengeteg pénzt mosnak Cipruson. A Templeton se Orbán két szép szemért nyomja az államkötvényeinkbe a pénzt, hanem azért, hogy fellazítsa, szétveresse az Orbán féle faszokkal az EUt.

collateral collector (törölt) 2013.03.23. 15:56:49

@Anyád, a szúnyogok!!!: a vicc az, hogy Magyarországon egy bankot sem kellett megmenteni (egyedül az OTP kapott egy kisebb összeget). Ha itt bedőlnek bankok, az azért lesz, mert a kormànyunk szàndékosan bedönti őket.. Ha jól irányítanàk a gazdaságot, akkor a devizahitelesek sem veszítették volna el a munkájukat, és az árfolyam sem szàllt volna el annyira, ilyen szintű probléma legalábbis biztosan nem lenne. És mivel foglalkozott a kormány a gazdasàg helyett? Bosszút àllt a bankokon, és "megmentette" a devizahiteleseket... Mindig ez a megmentés..

collateral collector (törölt) 2013.03.23. 15:58:50

@Anyád, a szúnyogok!!!: ".. A Templeton se Orbán két szép szemért nyomja az államkötvényeinkbe a pénzt, hanem azért, hogy fellazítsa, szétveresse az Orbán féle faszokkal az EUt. .."

Ez nagyon érdekes..

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.23. 16:01:14

@Anyád, a szúnyogok!!!:
Szerintem a vége az lesz ennek a geopolitikai játszadozásnak, hogy a déli fejletlenebb országok, a spanyolok, olaszok, a Balkán, köztük Magyarszág leválnak az EUról és visszatértnek az orosz érdekszférába. Aztán vagy regionális kisvilágháborúk jönnek és/vagy az oroszok jó pénzért békefenntartanak, energiát adnak.

zobod 2013.03.23. 16:08:06

@Anyád, a szúnyogok!!!:

Egyszerűen csak jól keresnek rajtunk, azért. Egyre nehezebb az államkötvény piacokon érdemi hozamú befektetést találni.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.23. 16:10:47

@collateral collector:
Orbán nem is titkolja, hogy bankokat akar bedönteni.
50%os állami bankrendszert akar, na most ehhez csak úgy tud olcsón hozzájutni, ha szaré-hugyér kapja meg. Ehhez viszont előtte tönkre kell tenni. A bankrendszer, energiaszektor (ez a kettő ami az oroszokat érdekli) túl nagy falat ahhoz, hogy pár tollvonással leállamosítsa mint a kaszinókat vagy trafikokat.
Előtte tönkre kell tenni.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.23. 16:16:28

@zobod:
Aha, és kurvára hiányzik az a párszázmillió dollárocska a világpiacon 10 ezer milliárd körüli összegekkel játszadozó Mark Möbiusnak.
Lófausztot, itt politikai érdekek dominálnak.
Azon a szinten pénz=politika, politikai hatalom.

A Templeton féle pénzalapok anonimizálásra jók, nem nyílvános, hogy valójában ki adja a lóvét. A pénzfelvevő állam a hitel felvétele után dróton rángatható a másodlagos állampapírpiacon.

béla a görög (törölt) 2013.03.23. 16:26:35

"A matrac mégiscsak biztonságosabb lett volna."

Te sem dugdostál még pár millió forint KP-t. :)

Azon túl, hogy lehet máshová is vinni a pénzt, persze ott megkérik az árát, meg nem lesz rá (nagy) kamat és a többi.

flippant 2013.03.23. 16:40:43

orbán elvtárs! Tart még a szabaccságharc a naccságos eju ellen?

zobod 2013.03.23. 16:46:39

@Anyád, a szúnyogok!!!:

A templeton hat alapjában tudtam megnézni a magyar kitettséget, 5,74% és 7,62% közötti értékek. Átlagosan pedig tavaly 9,2 milliárd usd értékben tartottak magyar eszközt, az összesített 143 milliárd netto eszközértékből (6,4%). Azért ez igen messze van a tippedtől. Tavaly a hozamcsökkenés + árfolyam + kamat együtt a hosszútávú magyar papírokon 40-50% hasznot hajtott, ez jóval pragmatikusabb magyarázatnak tűnik a jelenlétükre mint a james bond történet.

smartdrive 2013.03.23. 16:56:31

@is: "Nálunk 13 évig gyűjtögettél magánnyugdíjra, és ugyanezzel a mozdulattal elvitték a költségvetés rendberakására. Mennyit is? 11 milliárd eurot. Hol a hányinger?"

ha nem lett volna manyup, az a pénz akkor sem lenne most a tiéd

Matyikobold 2013.03.23. 17:09:59

Tudjátok ez olyan, mint nálunk ment a reklámba, hogy "tipi-tapi" vegyél fel paraszt kölcsönt majd mindent megvehetsz. A bankok fedezet nélkül nyomta kifelé a kölcsönöket, nem kellett félni a felelőségrevonástól, "majd az állam kisegít" jelszóval.Ennek most isszuk meg a levét.

kpityu2 2013.03.23. 17:19:38

Ki kell vetni Ciprusra jóóó nagy büntetőkamatot, oszt mindenki hepi. Kellett nektek ajró? Tessék.
Majd szépen kilépnek a zónából, és mindenki visszakapja a jól megérdemelt munkája ellenértékét. Ciprusi rézpénzben.

Putyilov gyári melós 2013.03.23. 17:22:33

@zobod:

Hááát, miután ilyen szépen lelepleztél, már csak egy kérdés maradt ezzel a pénzügyi Sztahanovval kapcsolatban.

A MOTIVÁCIÓ!

Ugyan mi motiválja, hogy kockáztasson egy bóvliállamon és nagyot keressen a pénzügyi esztergaműhelyben, miközben tudja, hogy az extraprofit kitermelése mivel jár az adott ország lakosságának?
Fél kiló párizsival többet tud venni a sarki hentesnél, aranyból csináltat fürdőkádat, platinából a budit, dollárral törli a seggét?
Mi a motivációja egy olyan embernek, aki akkora pénzösszegekkel játszadozhat, amit te fel sem tudsz fogni?

Szerintem a pénzért vehető politikai hatalom. Ugyanez motiválja a politikusokat is, csak ők először pénzre konvertálják a politikai hatalmat, majd ha jó sok pénz van és már semmi pénzért megvehető nem okoz számára élvezetet, örömöt, akkor jön a legkeményebb drog a HATALOM!
Persze nem így hívja, hanem népboldogításnak.

duggongg 2013.03.23. 17:34:28

@collateral collector: Ez azert bonyolultabb. Egyreszt, ahogy mar tobben irtak, Ciprus azert megy csodbe mert rakenyszeritettek a gorog adossag nagy reszenek leirasara. Masreszt ez ugye az Unio lenne, ha jol tudom. Nemetorszagnak nem Ciprust kell megmentenie hanem az Uniot.
Harmadreszt a bankbetek megadoztatasa a Rubicon atlepesevel egyenlo. Nezd meg peldaul az amerikai elemzeseket. Mind egyetert abban hogy hihetetlen ami tortenik es belathatatlan kovetkezmenyei lesznek ha meginog az embereknek a bankbetetek biztonsagaba vetett hite. (egyebkent a manyup einstand-ja is ilyen volt, ebben megint csak igazuk van az elottem szoloknak.)
Mindez meg hatvanyozottabban igaz lenne ha megmaradtak volna a kisbetetesek megadoztatasanak otletenel. Az ugyanis nyilt szerzodesszeges lett volna, ugyanis a 100ezer euro alatti beteteket allami garancia vedi bankcsod eseten is,

Putyilov gyári melós 2013.03.23. 17:49:14

@Matyikobold:

Nem, ez olyan, mint egy pilótajáték.
A fedezet az új belépők pénze volt.
A ciprusi bankok a ciprusi GDP tízszeresének a tőkéjével rendelkeztek.

Pár éve elkezdte Merkell nyanya megszorongatni a svejci bankok tökeit, hogy ácsi az ellenőrizetlen pénzmozgásoknak, ácsi annak, hogy emberkék nagyot kaszálnak és nem adóznak utána a német államnak vagy az EUnak, viszont igénybe veszik az EU által biztosított infrastruktúrát, civilizatorikus szolgáltatásokat, szabályzott-biztonságos piacokat, a törvényeket, a jogrendszert, stb, stb.
Most a ciprusi kaszinó asztalaira baszott oda.
NINCS INGYENEBÉD, FIZETNI KELL AZ ÁLLAM, az EU SZOLGÁLTATÁSAIÉRT!

Ha így nem tetszik, akkor menjetek csak csődbe, játszátok le kinn a hóban, hogy melyikőtök jut a pénzéhez, melyikőtök nem.

Putyilov gyári melós 2013.03.23. 18:00:53

@duggongg:
"Mindez meg hatvanyozottabban igaz lenne ha megmaradtak volna a kisbetetesek megadoztatasanak otletenel"

Azóta kiderült ám az, hogy ezt az ötletet valójában a ciprusi kormány dobta be, hogy fellázítsa a kisembereket.
Szerintem ugyanazt a szabadságharcos bohóckodást játszotta el az ottani politikai elit, mint nálunk a szegényeket sarcoló Orbán.
Ha bejön, akkor kevesebbet szívnak a nagypénzűek és nagyobbat a 100 ezer Euro alattiak.
Csak azzal nem számoltak a ciprusi politikusok, hogy az oroszok is seggberúgják őket. Főleg, hogy olyannal házaltak, ami nem is az övék, hanem eldöntetlen a törökökkel, hogy kié.

Putyilov gyári melós 2013.03.23. 18:20:14

@smartdrive:

Ha Mari néninek pöcse volna, akkor Mari bácsinak hívnák?

Nekem aláírt szerződésem volt az OTPvel, ezt az állam erővel megsemmisítette, a fillérre nyílvántartott saját számlán levő pénzt pedig elvette.
Nem megadóztatta, hanem teljes egészében elvette.
Egy ködös igéretet adott cserébe, hogy majd fizet nyugdíjat, ha akar. Ha 20 év múlva a törvényalkotó is akarja. A nyugdíj a Tákolmány szerint nem járandóság, nem szerződés az állam és köztem, csupán adható, ha épp olyan kedve van a hatalomnak. Még csak nem is reklamálhat senki, aki nem kap, mivel nem fizet senki nyugdíjjárulékot. Adót fizetünk helyette, amit az állam úgy használ fel, ahogy akar.

kpityu2 2013.03.23. 19:08:26

@Putyilov gyári melós:

Viszont annyival kevesebbet fizettél be az állami nyugdíjrendszerbe, miközben a nyugdíjak nem csökkentek. Az állam adta, az állam visszavette. Az állam ködös ígéreteiben pedig jobban meg lehet bízni, mint a bankok precíz kimutatásaiban.

Emlékszem anno milyen precíz kimutatásokat mutatott a banki ügyintéző a devizahitelről. Szép színesek voltak, félkövérrel kiemelve mennyi "ajándékot" adnak az első hónapra. Mázli, hogy már akkor is ingyenélő söpredéknek tartottam az egész bagázst.

Putyilov gyári melós 2013.03.23. 20:03:04

@kpityu2:

Mit adott az állam?
El vagy te varázsolva!

Az állam csak annyit tud adni, amennyit valaki mástól elvesz, esetleg hitelt vesz fel, és szétteríti az ország lakosain.

Amennyivel kevesebbet fizettem az államiba, annyival kevesebb lett volna az állami nyugdíj.

A manyupnak egy értelme volt. Az hogy örökölhető volt. És épp ezért szüntette meg az állam, mert arra spekulál, hogy megdöglök, mire elérném a nyugdíjkorhatárt. Az én korosztályomra 66,5 életév van kiszámolva. Most, 65 év a nyugdíjkorhatár, tehát elvileg a nagy átlag mésfél évig kapja vissza az általa befizetett összeget. Ha valaki megdöglik előtte, az kész haszon az államnak. 20 év múlva valszeg népírtást rendeznek az akkori nyuggerek között vagy addigra felemelik a nyugdíjkorhatárt 70 évre, hogy még véletlenül se kapjon a nagy többség semmit se vissza, abból amit befizetett.
Sima lehúzás az egész, a halálunkra spekulálva.
És mondom még egyszer, a nyugdíj az új Tákolmány szerint nem jár, hiába fizeted. Nem is fizet senki nyugdíjjárulékot, adót fizetsz helyette. Ezt pedig úgy használja fel a kormányzat, ahogy akarja.

Ha belegondolok tulajdonképpen nem is engem lopott meg az állam, mert én valszeg nem élem meg a nyugdíjaskort, hanem azt akire hagytam volna, egy 12 éves gyereket fosztottak ki.
Neki pont jól jött volna az a pénz életkezdésre.

Jól kispekulálták!

A devizahitelről én még annyit se tudtam, mint te, mindent az asszony intézett, nekem csak akkor szólt, amikor mennem kellett aláírni, hogy én fizetem vissza :O)))
Azóta több a tartozás, mint amikor felvettük, köszönet ennek az elbaszott kormánynak, amely olyan elmebeteg, hogy még ösztönzik is, hogy minnél több pénz menjen ki az országból! Velünk fizetteti ki azt, amit bankadóban elvesz, sőt, busásan kárpótolja az állam a devizahitelesek gyenge forintjával a bankokat.
Az egész úgy működik, mint a maffia, az állam a jóságos Don, a bankok a verőlegények.

Putyilov gyári melós 2013.03.23. 20:21:25

@Putyilov gyári melós:
A forint gyengítésének pedig egy lényege van, TÖBBET DOLGOZIK A PARASZT UGYANAZÉRT!

Tulajdonképpen a magyar munkaerőt ócsítja az állam. Rákényszerít, hogy többet dolgozz, ha nem akarsz végrehajtót a nyakadba, ha tartani akarod az életszinvonalad.

A bank és a kereskedelem az állam pénzbehajtó verőlegényei, a jóságos, megértő Don, az Állambácsi aki mindig jó színben szerepel, az bízza meg őket a pénzbehajtással. Neked meg azt mondja, hogy megvéd, mert ő jóságos! A kamerák előtt folyton lebassza őket, hogy lásd milyen jó, a függöny mögött viszont törvényekkel biztatja őket, hogy taposd csak a ki a belét rohadék parasztjának, hajtsd meg, verjed mint egy rabszolgát a rohadékot, hogy dögöljön meg mielőtt elérné a nyugdíjkorhatárt.
Ügyesen ki van ez találva!

kpityu2 2013.03.23. 20:30:15

"Amennyivel kevesebbet fizettem az államiba, annyival kevesebb lett volna az állami nyugdíj."

Nem a te nyugdíjadról van szó, hanem a jelenlegi nyugdíjasokéról. A felosztó-kirovó rendszer miatt, amit te nem fizettél be az állami rendszerbe, hanem bankba tetted kedvezményes adózással, hiányzott a költségvetésből. A manyup felszámolásával egyszerűen te is visszaálltál a korábbi rendszerbe. Senki nem lopott tőled semmit. Ha nem lett volna a manyup, ugyanazt a pénzt zokszó nélkül fizetted volna a költségvetésbe.

"A manyupnak egy értelme volt. Az hogy örökölhető volt. És épp ezért szüntette meg az állam, mert arra spekulál, hogy megdöglök, mire elérném a nyugdíjkorhatárt."

Ne haragudj, de ez hülyeség. Azért szüntették meg, mert szarban a haza és kellett a lóvé. Mivel ez a pénz amúgy is az állami részből lett kihasítva, azzal a feltétellel, hogy arányosan nagyobb nyugdíjat kapsz, simán visszacsinálhatták a rendszert (ha nincs a válság és a devizahitel-bumm, még mindig meglenne a manyup).

"És mondom még egyszer, a nyugdíj az új Tákolmány szerint nem jár, hiába fizeted."

Ha szeretsz rémüldözni, az a te dolgod. Magyar állampolgár vagy, fogsz nyugdíjat kapni és a kórházban is ellátnak majd, ha megüt a guta. Még az is lehet, hogy ingyen buszozhatsz. :)

"Ha belegondolok tulajdonképpen nem is engem lopott meg az állam, mert én valszeg nem élem meg a nyugdíjaskort, hanem azt akire hagytam volna, egy 12 éves gyereket fosztottak ki."

Az embernek kétfelé van tartozása: a szülei felé és a gyerekei felé. Te a szüleid felé meglévő kötelezettséged kárára akarod biztosítani a gyerekeid jövőjét, e szerint az érvelés szerint.

Ami a devizahitelt illeti, az egy nagy átverés. Hitelnek álcázott forextrading. Olyan mintha egy kézigránátot szilveszteri petárdaként árulnál, és még a biztosítószeget is kihúznád (emlékeim szerint az ügyintéző nem említett semmiféle árfolyam biztosítást)

Itt valóban komoly felelőssége van az államnak, mégpedig abban, hogy nem rúgott szét időben néhány bankársegget (a bankársegg hajlamos az önállósodásra, ezért szigorúan kell fegyelmezni, különben beterít mindent szarral.)
Persze a hitelezés felfuttatása nélkül nehéz lett volna GDP növekedést kimutatni. Ezért kellett hazudni reggel, délben és este.

Putyilov gyári melós 2013.03.23. 21:40:58

"Nem a te nyugdíjadról van szó, hanem a jelenlegi nyugdíjasokéról. A felosztó-kirovó rendszer miatt, amit te nem fizettél be az állami rendszerbe, hanem bankba tetted kedvezményes adózással, hiányzott a költségvetésből. "

Tetszetős komcsi duma, csak épp nem igaz, mivel az állam a manyup rendszer előtt és a bevezetése után is adókból finanszírozta az egészet, mivel az államnak nincs nyílvántartása, hogy életében ki mennyit fizet. Állambácsinak hiába vannak elvileg elkülönített pénzalapjai, megy minden bele az állami költségvetési moslékba, ahonnan a minisztériumok lobbyerejükhöz képest kanalaznak. Mivel nincs nyílvántartás, baromi sok a potyautas, határon túli magyar, háztartásbeli, stb, ezért hasraütnek, statisztikákból tippelnek és felülről nyitott kassza volt mindig is. Tavaly óta viszont Tákolmányi szintre van bebetonozva, hogy az állam annyit ad, amennyit akar.

A devizahitellel nincs baj, amíg az állam tudatosan le nem rontja a nemzeti fizetőeszközt. Nálunk ez megy, Matolcsy szépen megírta a Heti Válaszban, hogy 320 Ftos Eurot akarnak. Amióta odabaszták ezt a nemzetvesztő barmot az MNBbe, azóta szédült be a forint, amikor épp erősödne, akkor meg ugat valamelyik vadbarom egy véreset, hogy gyengüljön. A VG fórumán egy Fidesz fasz dicsekedett el vele, hogy milliókat keresett tavaly is a belsős infókkal és a forint elleni spekulációval és reméli, hogy idén is lesz akkora nyeresége a spekulációból, mint tavaly.

Amúgy ha bankársegget akarsz szétrúgni, akkor ajánlom Csányiét, mert a devizahitelezést ő és a bankja hozta be 2000ben, 2008ban pedig igencsak kikelt a PSZÁF figyelmeztetései ellen és a devizahitelek állami segítséggel való felpörgetését akarta. Gyakorlatilag ugyanazt mondta amit feljebb én, hogyha az állam nem esik neki nagyfejszével az árfolyamnak, akkor a devizahitelezés jóval kedvezőbb, mint a forintbeli.

"Túlzóak az állami aggodalmak a devizaalapú és különösen a jenalapú hitelezés kockázataival kapcsolatban. Korábban azért lobbizott, hogy a devizaalapú lakáshitelekre ne legyen állami támogatás, ami tovább ösztönzi a hitelfelvételt – jelentette ki az MTI tudósítása szerint egy 2008 februári rendezvényen Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója."
bankhitellelelok.network.hu/blog/bankhitellel-elok-hirei/az-otp-es-a-devizahitelezes-kezdetei-hazankban-honnan-kezdodott

Csak vigyázz, nehogy Csányi elvtárs zokon vegye a seggberúgást és rádöntse a nyakadba meg az orránál fogva vezetett elmebeteg szurkolócimborájára az országot :O)))

Crescendo 2013.03.23. 21:50:53

Mindezt azert, hogy a ciprusi allamnak hitelezo (felelotlenul?) bankok mint az ECB 100 centet kapjanak minden euroert, amit hiteleztek?
Ugyan az, mint nalunk csak nagyban... Felelotlenul hitelezo bankok teljes megmentesere felaldozzak a lakossagot, az allam, ami pedig elvileg a kozjo erdekeben mukodik, hirtelen kiderul, hogy nem tobb, mint bizonyos privat erdekek elvtelen vegrehajto szerve. Gyomorforgato!

Putyilov gyári melós 2013.03.23. 22:08:13

@Crescendo:

Hááát nem tudom, hogy te miket olvasol, de a legutolsó hírek szerint Cipruson talán nem a lakosság fog nagyot szívni, hanem az ideiglenesen ott állomásozó orosz és nemzetközi spekulánstőke. Olyan 25%os sarcot kapnak.

A helyi lakosság az után fog szívni, ha felszámolják ezt a pilótajátékra alapozott adóparadicsomot. Kevesebb lesz az offshoreiparágra alapozott kiszolgáló és szolgáltatói munka.

Crescendo 2013.03.23. 22:16:16

@Putyilov gyári melós:
A propaganda mar elert es megkodositi a latasod. A betetek max. fele orosz eredetu, raadasul belso informaciot kapva oriasi orosz osszegek mar eltuntek az intezkedes elott. az ottani nep fog szenvedni, de miert? Hogy a bankok reszvenyesei es hitelezoi 100%-ot kapjanak? Bar az itthoni magannyugdijlenyulas kontextusaban, ami felhorules nelkul tortent, gondolom ez sem elkepzelhetetlen...
Milyen pilotajatek amugy? Mit csinalnak a penzzel? Reptetik? Itt magyarorszagon is csabitjak be az oroszokat, hogy csak fektessenek be penzt. Meg allampolgarsagot is adunk nekik... olyan rossz nem lehet.

Putyilov gyári melós 2013.03.23. 22:42:33

@Crescendo:
A 100 ezer Euro feletti betétek 90%a külföldi. Ciprus szegény ország, a helyi lakosság képtelen lett volna ekkora összeget félretenni. 100 ezer Euro olyan 3 évi átlagfizetés arra.

Egy bank hitelezőjét betétesnek hívjuk, úgyhogy nem kell aggódnod a 100%os kártérítésért.
A részvényeket a hírek szerint a görögök veszik meg. Azt hiszem, hogy a ciprusi bankok vegyes szerkezetű félállami bankok, úgyhogy a részvényesek miatt se kell félned.

A pilótajátékról meg csak annyit, hogy ugyan minek neveznéd azt, amikor valaki külföldről pénzt visz egy olyan ország bankjába, amelyről tudja hogy csóró és esélyes, hogy esetleg nem fizetik vissza? A ciprusi bankokban a ciprusi GDP tízszerese van.
A klasszikus pilótajáték ugyanígy néz ki!

Amúgy jó hogy emlegeted az állampolgárságot, a ciprusi pilótajáték helyét Szerbia és mi akarnánk átvenni.
Aki ide pénzt hoz, az tisztában van vele, hogy egyszer, ha későn száll ki a buliból, akkor nem fogja visszakapni. 6-8-10%os kamatokat Magyarország képtelen kitermelni évekig tartó recesszióban, stagnálásban.

Szerbia detto.

Putyilov gyári melós 2013.03.23. 23:00:27

Elmarad az államcsőd

Szóljon hozzá!|Megjelent: 2013.03.23. 21:58|Frissült: 2013.03.23. 21:58
Ciprus megállapodott az EU-val és az IMF-fel.

A ciprusi kormány megállapodott az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal, hogy 20 százalékos adót vetnek ki a Bank of Cyprusban lévő, 100 ezer euró feletti betétekre, és 4 százalékot a többi pénzintézet hasonló nagyságú betéteire - közölte szombat este egy kormányzati forrás.

fn.hir24.hu/vilag/2013/03/23/elmarad-az-allamcsod/~~fokusz

Az idióta politikusok szokás szerint elmentek az akasztófa aljáig.
Azért abban biztos vagyok, hogy kemény nap lesz ott kedden!

is 2013.03.24. 14:26:46

@zobod: " a ciprusi bankok a Görögország magánhitelezőire rákényszerített, diszkriminatív adósságleírás miatt buktak fel. A ciprusi helyzet Görögország eltaposásásának következménye. "

ejnye, ejnye. a Görögországi _hitelezők_ eltaposásának következménye. Görögorsázgot éppenhogy megmentették vele. ha a ciprusiakat sajnálod, éppen azzal taposnád el a görögöket, te magad.

egyébként elolvastam: nem 30, hanem 4 milliárd eurot buktak a ciprusi bankok a görög kalandon. hogy előtte mennyit kerestek ugyanezekkel a görög papírokkal, arról nem szól a fáma, a veszteségük ennél jóval kisebb is lehet. mindenesetre 4 milliárd euro az a ciprusi GDP 15%-a, ennyivel "játszottak" a bankok (illetve, mivel a haircut nem 100%-os volt, ezért még többel). te ezt felelősségteljes bankári magatartásnak tartod?

Bankárdémon 2013.03.24. 18:22:06

"Német pénzügyminiszter: fizetésképtelen a két legnagyobb ciprusi bank
2013. március 24., 15:24

Ciprus csak akkor kaphat segítséget az euróövezettől, ha a támogatás révén megszünteti a bankválság okait - mondta a német pénzügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.

Wolfgang Schäuble a Welt am Sonntag című lapnak elmondta: a ciprusi vezetés eredetileg azt akarta elérni, hogy a nemzetközi hitelezői trojka finanszírozza a fenntarthatatlanul működő bankrendszert, és hallani sem akart arról, hogy a két legnagyobb ciprusi bank befektetői viseljék a válság terhét, kivéve a 100 ezer euró alatti összegű betétek tulajdonosait, akiknek a pénze az uniós jog alapján betétbiztosítási védelem alatt áll.

A nemzetközi hitelprogramnak azonban csak akkor van értelme, ha "a gyökerénél ragadja meg a problémákat" - mondta a német pénzügyminiszter. Hangsúlyozta: az euróövezeti tagországok meg akarják akadályozni, hogy Ciprus fizetésképtelenné váljon, ez azonban nem változtat a nemzetközi hitelprogram feltételein.

Ciprus "így is meg úgy is nehéz út elején áll", a problémákért pedig csak saját magát okolhatja, hiszen a válság nem a segítség feltételeihez ragaszkodó uniós partnerek makacssága miatt alakult ki, hanem a helyi bankszektor "működésképtelen üzleti modellje" miatt - mondta Wolfgang Schäuble. Hozzátette: a két legnagyobb ciprusi bank lényegében fizetésképtelen, az ország pedig a bankszektor válsága miatt már 2011 ősze óta nem jut forráshoz a pénzügyi piacokon."

privatbankar.hu/penzugyek/nemet-penzugyminiszter-fizeteskeptelen-a-ket-legnagyobb-ciprusi-bank-256268

Bankárdémon 2013.03.24. 18:24:02

Ez a lényeg, épp ellenkező a leányzó fekvése, mint az orbáni magasságokba emelkedően demagóg posztíró gondolja, leírja!

"a ciprusi vezetés eredetileg azt akarta elérni, hogy a nemzetközi hitelezői trojka finanszírozza a fenntarthatatlanul működő bankrendszert, és hallani sem akart arról, hogy a két legnagyobb ciprusi bank befektetői viseljék a válság terhét, kivéve a 100 ezer euró alatti összegű betétek tulajdonosait, akiknek a pénze az uniós jog alapján betétbiztosítási védelem alatt áll."

vomit 2013.03.25. 21:41:28

ciprus mintaul szolgal az egesz EU-nak. oh, bocs, inkabb megsem.

Eurogroup Head Says He Did Not Say What He Said
www.zerohedge.com/news/2013-03-25/eurogroup-head-says-he-did-not-say-what-he-said-confirms-it-serious-again

A Word Out Of Place Sends Europe Tumbling
www.zerohedge.com/news/2013-03-25/word-out-place-sends-europe-tumbling

Mr. Waszabi 2013.03.29. 15:15:00

Bizonyára érdemes állami tulajdonba venni a magyar bankok 50%-át ilyen kataklizmák mellett. Orbánnak van érzéke ehhez is, megint csak.
süti beállítások módosítása