sorok között

sorok között

A világvége Japánban kezdődött

2012. december 24. - Politikai Ateista

Írtam már bejegyzéseket Japán katasztrófális pénzügyi helyzetéről.

Múlt heti adatok szerint a világ harmadik legnagyobb gazdasága négy év alatt harmadszor süllyedt recesszióba, így nem csoda, hogy Abe Sindzó LDP-vezér a kampány során a gazdasági témákat helyezte előtérbe, és a jelenleginél határozottabb és agresszív lépéseket ígért. - Japán - Öngólt lőhet gazdaságpolitikájával az LDP - Profitline

Vagyis folytatni kívánják az előző kormány eladósodásban, pénznyomtatásban, és jegybanki eszközvásárlásban kimerülő gazdaságélénkítő politikáját, csak egy fokozattal feljebb kapcsolnak. Bemutatkozik az agresszív lazítás, a Keynes 2.0 turbó. Abe Sindzó nem is késlekedett sokáig, első lépésként a 2013-ra meghatározott kiadási plafont törölte el.

Az új kormány a gazdaságélénkítést hitelből kívánja fedezni: az LDP közölte, "újjáépítési kötvényeket" bocsátanak ki - növelve az így is világrekord, a GDP 235 százalékára rúgó államadósságot. Japánt egyelőre nem fenyegeti az európaihoz hasonló adósságválság: a kötvények döntő többsége belföldi befektetők kezében van, a papírok kamatai pedig az egy százalékot sem érik el. Azonban a hosszú távú kilátások korántsem rózsásak. - Japán - Öngólt lőhet gazdaságpolitikájával az LDP - Profitline

Újjáépítési kötvények? Volt a közelmúltban egy háború Japánban amit nem vettem észre?

Arról is írtam már, hogy nem igazán kedvelem a GDP arányos államadósság indexet, mint az eladósodottság fokmérőjét. Ha például elsétálok a sarki bankba kölcsönkérni egy kis pénzt, a hitelképességem vizsgálata során elsősorban nem arra kiváncsiak, hogy mennyit költöttem tavaly, inkább arra, hogy mennyit kerestem. Az eladósodottságom megállapítása érdekében, pedig a tartozásaimat a bevételeimmel sokkal célszerűbb összevetni, mint a kiadásaimmal.

A 235% sem rossz, de mi lenne akkor ha az államadósságot az állam éves bevételeinek százalékában határoznánk meg?

Ez:

Debt to Revenue_1_0_1.jpg

                                                                      Forrás:Zerohedge

A japán köztartozás 2010-ben az állami bevételek 1900 százalékára rúgott, és a helyzet azóta sem javult.

Sőt.

A piacoknak mindenesetre tetszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr64972814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Putyilov gyári melós 2012.12.24. 23:37:59

Ez még nem a Világvége, az majd ezzel kezdődik:
"Háborút jósolnak Japán ellen
Megtorlást és háborút emlegetett a Japán és Kína között zajló szigetvitával kapcsolatban a Global Times, mondván, Japán folyamatos provokációja Kína hírnevét tépázza, amire Peking kénytelen lesz válaszolni."

nol.hu/kulfold/haborut_josolnak_japan_ellen

kolomparrodrigo 2012.12.25. 14:22:30

"Újjáépítési kötvények? Volt a közelmúltban egy háború Japánban amit nem vettem észre?"

Talán nem vetted észre de volt egy földrengés meg atomkatasztrófa utána. Ja, ez már a nagykörúton kívül volt, akkor nem érdekes ...
hu.wikipedia.org/wiki/2011-es_t%C3%B3hokui_f%C3%B6ldreng%C3%A9s_%C3%A9s_sz%C3%B6k%C5%91%C3%A1r

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.12.26. 15:28:08

@Putyilov gyári melós: A világvégét képletesen értettem, azt viszont nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy a közeljövőben háború törne ki Japán és Kína között. Kína tart az esetleges amerikai beavatkozástól, a japánok pedig nem kockáztátnak egy háborút Kína ellen, ami biztos pusztulással végződne. A jó viszony a hatalmas kínai piac miatt inkább japán érdek, az erőviszonyok változásával kénytelenek lesznek bizonyos kompromisszumokat kötni.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.12.26. 15:29:12

@kolomparrodrigo: Azt hiszem az nem tegnapelőtt történt. Ezeknek a kötvényeknek semmi köze a fukushimai katasztrófához.

Mr. Waszabi 2012.12.27. 23:11:43

@Politikai Ateista: azt te csak gondolod. De képet nyersz, ha utána nézel a pusztítás mértékének. Ha Európában kéne annyi embert kitelepíteni tartósan, mint ott kellett, meg a közműveket helyreállítani, hát lehidalna bármelyik ország. Komoly erő van a mögött a gazdaság mögött, nem véletlen, hogy különösebb problémák nélkül hordozni képes a 235%-os terhet. Szóval, azért mert nem vinnyognak a fukusimai földrengés miatt, az nem azt jelenti, hogy bagatell a kár.

Ami a Kína-Japán háborút illeti, a kinaiak még nincsenek azon a fejlettségi, felszereltségi fokon, hogy egy ilyenbe belebocsátkozzanak, pláne nem Japán ellen. Nem tudom, ki mennyire figyelte, hogy még csak nemrég készült el az első repülőgéphordozójuk, amit félkészen, használtan vettek Ukrajnától és évekig tartott, amíg elkészültek vele. Takarékosan fegyverkeznek, mondhatni. A vadászgépük is még csak tesztfázisban van, még évek kellenek, mire rednszeresíteni tudják.
Mindeközben sok civil beruházást csináltak, olimpiát, szuper vasutat, űrprogramot, erőműveket, utakat. A ráfordítások arányaiból egyelőre nem úgy tűnik, hogy háborúra gyúrnának.
süti beállítások módosítása