sorok között

sorok között

Falra hányt bürokraták

2012. november 28. - Politikai Ateista

Elég nehezen jövök ki a sodromból, talán ezzel is magyarázható, hogy eddig csak kétszer rendeztem jelenetet józan állapotban, másodszor a lakóhelyem szerinti illetékes okmányirodában. Nem örülök az életem további bürokratizálásának.

A hivatalokat nem szeretem, és a hivatalnokokat sem, valahogy az a meggyőződés alakult ki bennem az évek során, hogy semmit sem csinálnak, és azt is pofátlanul lassan, miközben úgy viselkednek mintha nélkülük leesne a nap. Mintha nem a törvényben előírt kötelezettségeiknek tennének eleget, hanem valamiféle kegyet gyakorolnának azzal, hogy fontoskodó arckifejezéssel tologatják a papírjaimat. Egy darabig abban az illúzióban éltem, hogy a kiterjedt bürokrácia a szocializmus örökletes kórsága, és a hatékonyabb kormányzás, illetve technológia fejlődésének segítségével majd kinövünk belőle a demokratizálódás közben. Tévedtem.

Bureaucracy.jpg

Ezentúl ha szavazni szeretnék könyöröghetek a jegyzőnek, vagy online regisztrálhatok az ügyfélkapun, amihez természetesen először offline kell megjelennem az okmányirodában. Hogy ez az egész mire jó azt csak az tudja aki kitalálta, remélem azóta belevágott a villám néhányszor. Márpedig valami értelme biztosan van, mert nagyon ragaszkodnak hozzá, de értékelhető, logikus magyarázattal még képtelenek voltak előállni, és ilyenkor önkéntelenül is a hátsó szándék réme sejlik fel bennem.

Persze valószínűleg nem fogok belehalni amikor 4 évente külön igényt kell benyújtanom abban az esetben, ha élni szeretnék a szavazással kapcsolatos állampolgári jogaimmal, de egy kicsit diszkriminálva érzem magam azokkal a külföldön élő honfitársaimmal szemben, akik levélben is lezavarhatják a regisztrációs procedúrát.  Külföldön még a magyar bürokrácia is hatékonyabban működik.

Ezt az egészet még azzal lehetne megfejelni, hogy ha bevezetnék a söralátét méretű fényképes választási igazolványt, ami a választó személyes adatain kívül tartalmazná az érvényességi időt igazoló matricát, kizárólag a személyigazolvány-lakcímkártya kombóval együtt lenne érvényes, és minden voks leadása előtt be kellene mutatni a szavazóbizottság elnökének.

Lukasenkónak kétségtelenül tetszene a dolog.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr164927415

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.11.28. 17:59:21

Fülkeforradalom, gyorsnaszád, alaptörvény, manyup, békemenet, választási regisztráció, pávatánc, félázsia, romkocsmázás, oligarchák, csekkadó… Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A K...

Trackback: Milyen Viki? Aki az országot tönkreteszi! 2012.11.28. 17:55:24

A Népszava címlapon vágott vissza a békemenetes óriásplakátok és buszmatricák miatt. Nem volt nagy kihívás, hiszen a közpénzekkel tömött kormányzati kommunikációs stáb által feladott labda nem szállt túl magasra. Az első képen a Népszava november 26-i ...

Trackback: Rohadt proli, hogy jössz ahhoz, hogy gondolkodni merj? 2012.11.28. 14:38:31

A sokat emlegetett és eredménytelenül kritizált, a választói jog gyakorlását lényegesen körülményesebbé tevő új választási törvényt végül elfogadta a FIDESZ-KDNP. Nem voltak illúzióim, a saját pitiáner érdekek láthatóan lényegesebbek, mint a sokat emle...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. jenőke (jenőke) 2012.11.28. 10:21:31

Valóban nem vagy igazi bürokrata.
Itt a végső, továbbfejlesztett változat.
Amikor regisztráltál, kapsz egy igazolást, és ennek az igazolásnak a közjegyző által hitelesített másolatának leadásával szavazhatsz. A közjegyzőnek az igazoló lap minden oldalát hitelesítenie kell.
Ezt természetesen minden alkalommal meg kell tenni, mert a hitelesített másolat nem lehet nyolc napnál régebbi.
A közjegyzői hitelesítés díját a kormány rendeletben határozza meg. A tudatos szavazói hozzáállás erősítése okán a díj az adóalapot növeli. Érezd, hogy tettél valamit.

Artie 2012.11.28. 14:43:00

@Politikai Ateista: és ami fő, így legalább megvédenék a szavazói díjunkat, ahogy a nyugdíjunkat is. Nem?

nemsirunk 2012.11.28. 14:47:49

A te dolgodat megnehezítik, a határon túliakét megkönnyítik. Merthogy Orbán úgy gondolja, hogy a határon belüliek már elhajtanák őt a fenébe, de a határon túliak majd rá szavaznak. (Más kérdés, hogy ez utóbbinak mennyi igazságtartalma van.)
Orbán nem viselné el, ha esetleg leváltaná őt a nép, a biztonság kedvéért inkább ő váltja le a szavazókat. Szerintem legszívesebben a birkameneten résztvevő lengyeleknek is szavazati jogot adna.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.11.28. 14:48:00

Hát a határon túliak egyenlőbbek, van ez így. Talán elég lenne őket szavaztatni arról, hogy a határon belül a magyarok milyen szarban éljenek...

Szevasztok 2012.11.28. 14:48:39

@Dr. jenőke (jenőke): "Amikor regisztráltál, kapsz egy igazolást, és ennek az igazolásnak a közjegyző által hitelesített másolatának leadásával szavazhatsz."

Ha ezt viccnek szántad, akkor jobb ha tudod, hogy ez tényleg így lesz. (Különben hogyan tudnád igazolni, hogy regisztráltál?)

komplikato 2012.11.28. 14:57:43

"agy online regisztrálhatok az ügyfélkapun, amihez természetesen először offline kell megjelennem az okmányirodában. "

Amihez meg előre időpontot kell kérni, aztán vagy X hét múlva kapsz, vagy vársz amíg kapsz egyáltalán. :D
Pont olyan mint mostanában orvosi beutalóval kivizsgálásra menni, vagy elmúlik addigra a betegség vagy megpusztulsz.

komplikato 2012.11.28. 14:59:03

@csizsikpizsik - pique takarodj!: Alapítsunk egy "Magyarországi magyar kisebbségért" alapítványt vagy civil szerveződést?

nemsirunk 2012.11.28. 15:14:27

@csizsikpizsik - pique takarodj!: Simán indíthatnak (vagy támogathatnak) egy pártot azzal a programmal, hogy vessen ki mindenféle extra adót, és abból fedezze a határon túli egészségügyi és oktatási intézmények felújítását, bővítését.
Már most is ez megy: Orbán a Sapientia Egyetemnek milliárdokat adott, míg a belföldi felsőoktatásnak önellátóvá kellene válnia szerinte.

bkrix 2012.11.28. 15:50:26

Értem én a háborgást és egyet is értek vele, de ahelyett, hogy fokozzuk a problémát, sírunk-rívunk, mindenki fogja magát, és a szüleit vagy a nagymamáját vagy a szomszéd bácsit, kérjen időpontot az okmányirodába ügyfélkapus regisztrációhoz (ha még nincs), segítsen az időseknek, (akik szerintem nem analfabéták, de sokak szerint nem fognak tudni megbirkózni a feladattal), legyen ügyfélkapus belépési kódja, és amikor itt az idő, regisztráljon a választáshoz, aztán válasszon lelkiismerete, és a lehetőségek szerint.
Most még van több, mint egy év erre.
A törvény megszületett, ez ellen már nem nagyon tudunk tenni, akkor próbáljunk meg inkább tovább lépni és a rinyálás helyett a feladatot megoldani. Nem hiszem, hogy csak "ők" tudnak hozni még egy embert.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.28. 15:51:58

éj, csak munkát kell adni a sok nem képviselőnek akik nem férnek bele a 200ba. ezért kell több és több munkát adni a bürokratáknak, hogy ne győzzék és legyen ok fölvenni a sok volt képviselőt.

campobaszo 2012.11.28. 16:09:50

@bkrix: Én meg nem tudom,hol van a határ.Mik azok a játékszabályok,amiket még el kell fogadnunk?A parlament hoz egy törvényt,hogy köpjük magunkat szembe.Nem biztos,hogy jó válasz,ha miután magunkkal végzünk,leköpünk másokat is,segítendő,hogy nekik ne kelljen leköpniük magukat.

Kabarészínész 2012.11.28. 16:15:43

elmondom neked a lényeget.
1. A bürökraták nagyon nem örülnek ennek. ez kizárólag a hülye, értelmet mellőző és saját érdekkörüket törvények által előtérbe helyező fityesz kormány ámokfutása.
2. jan.1-től az okmányirodák átmennek a járáshoz. ahol eddig volt okmányiroda, ott is max. júl.1-el megszűnik, tehát még kevess okmányiroda lesz, még távolabb bizonyos helyektől.
3. jelenleg is óriási az ügyfélforgalom az okmányirodákban. szted a 2013.szeptember 1-től 2014. szeptember végéig tartó konkrétan kb. 250 munkanapon (tételezzük fel, hogy minden nap van ügyfélfogadás az okmányokban-pedig nincs) hány embernek kéne megjelennie, ha egy -monjuk kerületben- 20E választópolgár van? napi 80. jó, kb fele megy el, legyen napi 40. de sajnos ezek nem fognak szépen eloszlani, hanem valszeg 14' májustól kezdenek el szállingózni az emberek. Konkrétan: NEM, NEM fogod kivárni a sorod, ha látod, hogy kb.100-150 ember vár a regisztrációra. S ezek a puszta tények. Forgatókönyv: fentiek miatt nagyon kevesen fognak regisztrálni, ha el is mennek az okmányba a sort nem lesz türelmük kivárni. Ergo a Kubatov listás (ügyfélkapus) 1millio ember fog szavazni 14§-ben, +- 20%, de az mit számít?

bkrix 2012.11.28. 16:18:58

@campobaszo: ezért mondtam, hogy értem. Csak ha már egyszer a kezükbe kapták a kétharmadot, amiről mi mindannyian tehetünk, és ha már nincs egy egységes többség, amely fel tud lépni ellenük, akkor a sehova sem vezető háborgás helyett célszerűbb - szerintem - tenni azt, amit lehet, hátha le lehet őket váltani másfél év múlva.

s 2012.11.28. 16:28:22

A ti problémátokra a megoldás kb. egy tartálykocsinyi gázolaj a parlament köré locsolva, és nitrogén bázisú műtrágyából készített teherautónyi robbanóanyag. Természetesen ülésnapokon.

bkrix 2012.11.28. 16:31:47

@Kabarészínész: ez egy kicsit zavaros nekem. 2014 májusában már választunk, nem? Mi történik 2013 szept. és 2014 szept. között?
Szerintem MOST, minél hamarabb kell bejelentkezni mindenkinek, akinek még nincs ügyfélkapus kódja, hogy minél hamarabb meglegyen.
Milyen Kubatov lista?

kvadrillio 2012.11.28. 18:16:53

TE AZÉR NEM SZAVAZHACC LEVÉLBEN ITTHON, MER AKKOR ITTHON FOGYASZTANÁD A PAPPERT !
MÁPEEDIG MOSTAN A FOGYASZTÁS VISSZA VAN FOGVA !!!

NA...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 18:22:53

"kicsit diszkriminálva érzem magam azokkal a külföldön élő honfitársaimmal szemben, akik levélben is lezavarhatják a regisztrációs procedúrát"

Csak akkor tehetik ezt meg, ha nincs bejegyzett belföldi címük!

szakáll 2012.11.28. 18:46:17

Évekkel ezelőtt így sikerült ügyfélkapuznom:

Lakóhelyem -faluszéli tanya, okmányiroda kb. 15km. Elautózás, várakozás, regisztrálás, ideiglenes belépési kód (24 órás érvényességgel) amit otthoni belépéskor kell megváltoztatni.
Otthon kiderült, hogy nincs internetszolgáltatás, (mikrohullámú rendszer, mivel faluszéli tanya) kiment egy "panel".
Másnapra letelt a 24 óra, lehetett kezdeni előlről az egészet cécót.
Okmányirodában jót mosolyogtak a történeten, én nem annyira!
süti beállítások módosítása