sorok között

sorok között

A ciprusi kísérlet

2012. november 16. - Politikai Ateista

Két héttel ezelőtt egy régi adósságomat törlesztettem magammal szemben, elolvastam a Szép új világot Aldous Huxley-tól. Égett a pofám amikor egy hivatkozás, vagy utalás eszembe jutatta az alkotást, pontosabban  azt, hogy még mindig képtelen voltam elolvasni.

A végső lökést egy publicisztika váltotta ki amely a két leghíresebb 20. századi angol disztópiát hasonlította össze, a napjaink valóságával felfedezhető párhuzamok alapján, 1984 vs Szép új világ. Az utólagos elolvasás után én a Huxley műben véltem több hasonlóságot felfedezni, a fogyasztásra kihegyezett gazdaság, és a lakosság figyelmének terelése ijesztően találó.

A legérdekesebbnek mégis a ciprusi kísérletet leírását találtam amelyben a történet szerint Ciprus szigetét kizárólag szellemi nagysággá kondícionált Alfa egyedekkel népesítették be, azonban a társadalom életképtelennek bizonyult, mert a túl okos egyedek egyike sem akarta az élelmezéshez elengedhetetlen, de kemény és alantasnak gondolt mezőgazdasági munkákat elvégezni.

Azonnal a Demján Sándor újszerű társadalomelmélete jutott az eszembe, amely szerint kevesebb okos és több szorgalmas emberre van szüksége Magyaroszágnak. De akár a kormány felsőoktatási politikájára is asszociálhattam volna, mert a jelek szerint ők is észben tartják a ciprusi kísérlet tanúságait. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél kevesebben legyenek a magasan képzett Alfák, viszont megfelelő mennyiségű szorgalmas Delta és Epszilon egyed álljon a gyárosok rendelkezésre, arra az esetre ha egyszer majd mi leszünk a világ termelési központja. Az Alfákkal egyébként is csak a baj van, nem akarnak éhbérért robotolni, elégedetlenkednek ha korlátozottak az érvényesülésükhöz szükséges feltételek, a szaktudásukkal együtt dezertálnak ha nem találják a helyüket Orbán Viktor szép új világában, a munka alapú disztópiában. (Ne adj Isten még politizálni is nekiállnak.)

Az idei nagy vágás után jövőre további 27 milliárd forintot vonnak ki a felsőoktatásból, és már csak 31 340 új hallgató képzését finanszírozná az állam. A kormány által eddig előnyben részesített természettudományos, orvosi, műszaki képzéseken is jelentősen csökkentenék a tandíjmentes állami helyek számát - írta a Népszabadság a birtokába jutott jogszabálytervezet alapján. - Még nehezebb lesz továbbtanulni 2013-ban - Napi Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr424905863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kronstadt (törölt) 2012.11.16. 20:39:00

ajánlom az alábbi kitűnő videót:)

Is a college degree worth the cost? You decide.
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kXpwAOHJsxg

és ezt is

THE COLLEGE CONSPIRACY
www.youtube.com/watch?v=A75KERKwEQM

NYJetsTD 2012.11.16. 22:20:05

Sajnos ott "fent" mindig elfelejtik, hogy Ázsia utolérhetetlen mennyiségű Delta és Epszilon emberrel rendelkezik. A minket körbevevő országok pedig minimum ugyanannyi, vagy több fővel mint Magyarország. Ergo, a dolog már itt meg is bukott.

Azonban még feltűnőbb a tévedésük, ha megnézzük Ázsia kisebb lakosságú államait, akik már évekkel ezelőtt felismerték, a mennyiséget csakis minőséggel lehet kompenzálni. Irdatlan mennyiségű pénzt fektettek be a K+F ágazatba, az oktatásba és láss csodát 8-10 év múlva már termelte is a lét az előrelátó tervezés. A négymilliós Szingapúr és a 25 milliós Malajzia felfogta miért nem jó kis országoknak az olcsó munkaerő piacon versengeni.
Nekünk mikor lesznek ilyen politikusaink?

kronstadt (törölt) 2012.11.16. 22:58:35

@NYJetsTD:

Szingapúrban a GDP arányos állami újraelosztás 17% a magyar 50%-el szemben

nem vagyok meggyőződve arról, hogy olyan sok pénzt öltöttek volna ebbe az ágazatba
www.heritage.org/index/pdf/2012/countries/singapore.pdf

kronstadt (törölt) 2012.11.16. 23:05:58

@NYJetsTD:

Szingapúr igencsak mögöttünk "kullog" a GDP arányos közoktatási kiadások tekintetében
data.worldbank.org/indicator/SE.XPD.TOTL.GD.ZS

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.11.16. 23:09:01

@kronstadt: Holnap megnézem őket, a Joseph vs Molyneux vitával együtt. Egyébként nem vagyok elvakult Zeitgeist fanatikus. A filmeket gondolatébresztőnek találom, és Peter Joseph előadásait is, szerintem kivételes rálátása van a problémák gyökerére. A Vénusz projekt azonban egy kivitelezhetetlen utópiának tűnik a számomra.

NYJetsTD 2012.11.16. 23:23:57

@kronstadt: Ott egy picit másképp értelmezik a köz pénzt és az oktatás támogatást.
A GDP arányokat is nehezen ítélném meg, mert például a szingapúri egészségügyi rendszert ma a világ legjobbjai között tartják számon. A GDP kb. 4%-át teszik ki az egészségügyi kiadások (szemben az OECD átlagosan 8%-os értékével), aminek 30%-át állami forrásokból, 8-10%-át az állami kezelésű előtakarékossági számlákról, a maradékot tisztán magánforrásokból fedezik...

hu.wikipedia.org/wiki/Szingap%C3%BAr

Szóval igazából csak a források megtalálása más, de a lényeg nem. Átlépnek felettünk.

NYJetsTD 2012.11.16. 23:41:11

@kronstadt: Most hogy így jobban beleolvastam, elképesztő a tandíj mértéke. Ami viszont kompenzálja, az az egyetem vagy főiskola után elérhető munkabér. Valamit valamiért.

De itt most nem is az ázsiai kistigrisek a fontosak, hanem hogy Magyarország miért nem képes tovább látni pár simulékony üzletember (majdnem gazembert írtam)gondolkodásánál.

kronstadt (törölt) 2012.11.17. 14:57:38

How government programs drive up college tuitions
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AIcfMMVcYZg#!

kronstadt (törölt) 2012.11.17. 15:01:11

@NYJetsTD:

minél szabadabb a piac annál nehezebb a csillagos egekbe feltornázni az árakat

pl. anno a Yale-en 1810 és 1853 között 33USD volt az éves tandíj... ez vmi 1,63 uncia aranynak felelt meg, ami ma kb. 2600 USD lenne... ehhez képes ma az USÁ-ban kb. 35 ezer USD-be kerül egy nebuló egyetemi képzése

kronstadt (törölt) 2012.11.17. 15:03:23

@NYJetsTD:

az elképesztő tandíj elsősorban a garantált diákhitelnek köszönhető, ha a garantált diákhitelt és az egyéb szubvenciókat kiveszed a képből, akkor zuhanni fog a kereslet... piaci körülmények között erre csak egyféleképpen reagálhat az egyetem: költséget és tandíjat csökkent

NYJetsTD 2012.11.17. 18:40:43

@kronstadt: 2012.11.17. 15:01:11

Ezt most nem értem. Valahogy nincs konszonancia a két mondat között.

2012.11.17. 15:03:23
"piaci körülmények között erre csak egyféleképpen reagálhat az egyetem: költséget és tandíjat csökkent"
Nos ezt teszi piacellenes magatartásával most teljesen gallyra a kormány. Rengeteg remek képességű, de csóró fiatal esik ki a rendszerből.

kronstadt (törölt) 2012.11.17. 21:54:44

@NYJetsTD:

én inkább az USA verzió másolásától tartanék, jelenleg lényegében korlátlanul lehet felvenni diákhiteleket rendkívül kedvező kamatozással...

és mivel nincs munka sokan fel is fogják venni ezeket a hiteleket...

legfelül belinkeltem a "Is a college degree worth the cost? You decide." című videót... ebbe az irányba tartunk...

(ez a videó bár tragikomikus, valahol nagyon jó... a fene se gondolta volna, hogy ennyire képzett emberek gályáznak éjszaka a New Orleans-i VIGALMI negyedben:)
süti beállítások módosítása