sorok között

sorok között

Csodák nincsenek

2012. november 09. - Politikai Ateista

Kételkedem a dologban, de a KSH-nak én akár még azt is hajlandó vagyok elhinni, hogy bizonyos mértékben növekedtek idén az ingatlanárak. Mindenesetre érdemes ezt óvatosan kezelni.

Ha kismértékben is, de már emelkedésnek indult mind az új, mind a használt lakások átlagára az idén. Ezzel három éven át tartó csökkenő trend látszik megtörni.

Miután a devizahitelek végtörlesztése 2012 elején lezárult, a lakásfinanszírozást érintő további intézkedések hatása pedig egyelőre nem mutatható ki, az év első felében rendkívül kis forgalom mellett szerény áremelkedés jellemezte a lakáspiacot − állapította meg a KSH közelmúltban publikált elemzése. - Itt a lakásár-fordulat - valami elkezdődött - Napi Gazdaság

Trendváltozásról, vagy az ingatlanárak várható tartós emelkedéséről beszélni nettó hülyeség. Akkor már inkább statisztikai hiba. Az áremelkedéshez növekvő keresletre, vagy a kínálat csökkenésére, lakáshiányra van szükség. A lakásépítések soha nem látott mélyrepülése ellenére ez még eltarthat egy darabig. Az ingatlanpiacon különösen fontosak a finanszírozási lehetőségek, és ezen a területen nem vettem észre pozitív változásokat idén. A 2008 előtti árrobbanáshoz az alacsony kamatozású devizában jegyzett hitelek biztosították a lőport, de ennek már vége. A korlátozott hitelezés, a magas hitelkamatok, és a szigorodott feltételrendszer nem kedvez az ingatlanfinanszírozásnak, állami lakásvásárlási támogatásra pedig nincsenek források.

Jelenleg szociális katasztrófa van az országban, ez határozza meg, hogy mit szabad csinálni a lakáspolitikában − mondta a Napinak Horváth Csaba, az MSZP lakáspolitikusa. Véleménye szerint nemzeti tragédia, hogy évi tízezer környékére csökkent az új lakások száma, miközben több tízezer lakás áll üresen, fizetőképes kereslet pedig nincs. Az előző tíz év tulajdonszerzésre irányuló támogatási rendszere nem folytatható, most a lakhatás lehetőségét kell megteremteni − véli a szakember. - Vallottak a politikusok: így változhat a lakástámogatás! - Napi Gazdaság

Ennyi, csodák nincsenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr824897561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóninéni 2012.11.10. 13:53:00

"...rendkívül kis forgalom mellett szerény áremelkedés..." Aki egy picit ismeri a tőzsdei folyamatokat, annak számára ez az idézet a tipikus csökkenő trend korrekcióját jelenti. Aminek a végén folytatódik az esés. Sajnos.

Andal 2012.11.10. 13:53:36

Azért az nem semmi, hogy a KSH adatokat egy szoci "lakáspolitikussal" cáfolod. Egyszerűbb lett volna, ha figyelmesen elolvasod a teljes cikket a ksh jelentésről, ha már belinkelted.

Pl.:
"A használt lakások árszintje 3,8 százalékkal meghaladja a 2011-ben megfigyelt értéket, és az új lakásokra számított index is 3,2 százalékkal emelkedett, ez azonban a minimálisra csökkent tranzakciószám mellett egyelőre nem értelmezhető pozitív fordulatként."

"A válság kezdete előtti, 2008-as évhez viszonyítva az árváltozás összetételhatástól megtisztított indexe 4 százalékkal alacsonyabb, vagyis ha ma ugyanazok a lakások kerülnének piacra, mint 2008-ban, ennyivel kerülnének kevesebbe. Közben azonban a piaci forgalom összetétele is változott: eltolódás volt az alacsonyabb árszínvonalú területek és az alacsonyabb minőségű lakások felé."

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2012.11.10. 13:54:32

Ha kétféle lakástipus van, 10 és 30 milliós. Amikor mindkettőböl ugyanannyi fogy, akkkor az átlagár 20milla. Ha kiesnek a 10-es vevők, akkor meg az átlag felmegy 30ra.
Örülünk?

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.11.10. 14:15:55

Hehe, én ezen nevetek lassan öt éve. Az ingatlaneladásból élő "szakértők" ezt nyilatkozzák öt éve, hogy eljött a mélypont, most kell vásárolni.

Miért, mit mondjon, ha nem akar éhen halni? Azt, hogy ne vegyél még semmit, mert 2-3 évig még esnek az árak? Ő csak akkor lát pénzt, ha valaki vásárol.

Itt is írtam a kérdésről: kiszamolo.hu/megeri-e-most-lakast-venni/

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.11.10. 14:17:39

Ja igen, tudom, ez egy KSH jelentés, nem értettem félre.

6,6%-os infláció mellett meg egy 3%-os áremelkedés is jelentős árcsökkenést jelent.

Kámasuka 2012.11.10. 15:35:30

Hát, ha Horváth Csaba mondja akkor biztos nincsenek csodák...:DD

pástétom 2012.11.10. 17:43:39

@BenFranklin: Talán hülyeséget mondott volna? Nem-e csökken az új lakások száma, csökken a fizetőképes kereslet és tengernyi az eladatlan üres lakás a fővárosban? Cáfold meg érdemben, ha tudod!

vladimir964 2012.11.10. 17:57:11

Még hogy eljött a mélypont! Ha-ha-ha... Pécsett élek, családi házas övezetben. Nem hogy nem épülnek új házak/lakások, hanem utcánként 3-4 házat hirdetnek eladásra, immár évek óta, és mégy szarért-húgyért sem vásárol senki.

Kámasuka 2012.11.10. 18:06:03

@pástétom: Az a vicc hogy egy KSH jelentéssel egy Horváth Csabi nyilatkozatot állít szembe a poszt.

Illetve az igazi vicc az hogy valaki olvassa...:DDD

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.10. 18:08:43

nőttek a lakásárak, és a kereslet??

Verkaufsförderung 2012.11.10. 18:18:54

Ahol nincs munkalehetőség, csak norvég vendégmunkás és nyugdíjas ott értelmes ember még ingyen se vesz ingatlant.

pástétom 2012.11.10. 18:31:08

@BenFranklin: Törődjél a lényeggel inkább. És azon nevess.

A helyzet minden nagyobb városban ugyanez, nem csak Pesten - ezt ahol élek én magam is tanúsíthatom. De ha te a KSH-nak hiszel a saját szemed helyett...
süti beállítások módosítása