sorok között

sorok között

A központosítás útvesztői

2012. november 08. - Politikai Ateista

Az oktatási intézmények állami tulajdonba vétele a jelek szerint nem lesz kimondottan zökkenőmentes.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját előterjesztése fogalmaz meg súlyos aggályokat a közoktatás államosításával kapcsolatban. A birtokunkba került, nem nyilvános anyag szerint egyelőre nincs költségvetési fedezet az átalakításra, és akár már január elsejével elbocsátásokat hozhat a változás. - Hoffmann titokban elismerte: nincs meg a pénz az oktatás államosítására - HVG

Miután Hoffmann Rózsa megsúgta, hogy hiányzik még néhány milliárd a grandiózus tervhez, a Véleményvezér blogon megjelent a Fidesz még államosítani sem tud rendesen című bejegyzés, amely rámutat a kormány központosítási kisérleteiben rejlő csapdákra: a hatékonyságnövelés sikerének kétségeire, a hatalmi koncentrációra és az ezzel járó korrupciós kísértésre, és a Fidesz átgondolatlan és kapkodó kivitelezési hagyományaira. Mintha csak a Véleményvezér véleményét kívánták volna megerősíteni, az írásával egy napon került nyilvánosságra az Állami Számvevőszék jelentése a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásában lévő szakoktatási intézmények hatékonysági problémáiról.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrizte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) fenntartásában lévő középfokú szakoktatási intézményeket. A Számvevőszék egyik fő megállapítása szerint a VM fenntartásában lévő mezőgazdasági szakképző iskolák működési feltételei nem járultak hozzá a feladatellátás eredményességéhez, vagyis sokkal többe kerülnek és kevésbé hatékonyak, mint önkormányzati fenntartású társaik. - Újabb pofon a költségvetésnek és az oktatásnak - Portfolio.hu

A Véleményvezéren megjelent bejegyzés rendesen a fején találta a szöget, személy szerint csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy a központosítási törekvések nem kizárólag Magyarország és a Fidesz vonatkozásában elhibázottak, hanem csak úgy általában is, alapvető gazdasági törvényszerűségekkel állnak szemben.  Engem ezért ráz a hideg az Európai Uniótól jelenlegi irányvonalától, és a kormány centralizációs politikáját pedig egyenesen katasztrófálisnak találom amelynek esetleges "sikere" nagyon súlyos gazdasági és társadalmi következményekkel fog járni.

A központosított rendszerek alapvetően pazarlók, az alegységek és a központi irányítás közötti bürokratikus struktúra működtetése komoly erőforrásokat von el a konkrét feladattól, merevek, lassan vagy egyáltalán nem reágálnak a helyi igények változásaira, akadályozzák a helyi kezdeményezések kibontakozását. A központosított szocialista tervgazdaság és elosztás kudarca számos példával szolgálhat, nem csak Magyarországról, hanem az összes volt szocialista államból.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr324894040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kerek négyszög 2012.11.08. 13:33:22

Hát igen a komcsi rendszer pont olyan gazdasági okok miatt bukott, mint amit most orbánék létre kívánnak hozni. Előre tudható az eredmény.
A BKV, MÁV, egészségügy pont azért van csődben, mert a régi komcsi rendszer szerint működnek a mai napig. De hát ugye nem kellett a jónépnek a reform, így aztán marad a fos állami szolgáltatás. Remélem a reformellenes magyaroknak egy rossz szavuk sincs.

Kakimaki0123456789 2012.11.08. 13:34:09

Eddig akarmit kozpontositottak, abbol egy sohivatal, egy csomo burokrata es az allampolgarok vegzalasa/fejese lett, akarmilyen elsore fontos indokka, akarmilyen valodinak tuno problemat probaltak igy kezelni. Lasd meg: muszaki vizsga, kozuti ellenorzes, evi kemenysepro ellenorzes, ANTSZ... folytassam?

Mariann19 2012.11.08. 13:52:41

"A központi irányítás komoly erőforrásokat von el a konkrét feladatoktól."
A központi irányítás többlépcsős felügyeleti rendszert jelent, mely a bürokrácia nagymértékű növekedését jelenti. Egyben melegágya a korrupiónak, mert a lobbik működésének teret ad.Tapasztalat, hogy a felügyeleti hierarchia magasabb polcán állók kormányzati kapcsolataik által "kijárásos" gyakorlat révén torzítják a mechanizmusokat.
A másik alapvetés, hogy a rendszerváltás fő jelszava a gazdaságot illetően a direkt gazdaság megszüntetése, a magántulajdonbaadás mindenekfelettisége, globálian a kapitalista gazdaság megteremtése volt. Az államosítás, a központosítás ezzel a fajsúlyos változtatási szándékkal napjaikban durván szemben megy. Kétséges, hogy az "átalakítjuk az országot" forgatagában ezeket a változásokat képes lesz-e a kormány úgy megoldani, hogy a centralizáció ne egy káoszt hozzon létre.

Csomorkány 2012.11.08. 14:35:58

Jó, de itt az oktatásról beszélük. Írni-olvasni, számolni tudás, nemzeti alapműveltség, kb. mint amit a NAT tartalmaz.

Mi az, amiben lényegesen mást kell tanítani egy soproni diáknak, mint egy szegedinek?

Miért olyan nagyon más ez, mint a Mc'Donalds? Az is működik úgy, hogy világszerte kb. ugyanazt adja.

Nem nagyon látom, hogy a szervezeti központosítás miért gond, ha a tartalom már úgyis központosítva van.

Bogyó 2 2012.11.08. 15:35:54

@Csomorkány: És attól, hogy az önkormányzat működtette az iskolát miért tanított volna mást a szegedi mint a soproni tanár. A tanterv lehet központosított jogszabályoknak megfelelő, de ettől még miért kell tankerületi igazgatóknak munkáltatniuk az iskolaigazgatókat a képviselő-testületek helyett? Miért kell az államnak fizetni a 300 alatti településeknél a villanyszámlát az önkormányzat helyett? Főleg, hogy egyáltalán nem kistelepülési sajátosság volt a nehezen működtetett önkormányzat, iskola, lásd Esztergom vagy a Peste megyei önkormányzat intézményeinek a finanszírozási gondjait. A kistelepüléseknek egyáltalán nem jó, hogy nem ők működtetik az iskolát, mert annak az ára minimum le lesz húzva a költségvetésükből jövőre, sőt! Ugyanakkor kussolhatnak és közük nem lesz ahhoz, hogy mi folyik majd a számukra mindenképpen egyik legfontosabb intézményben, ahova a gyerekeik járnak. Hogy a pedagógusok közreműködésével majd mit és hogyan fejlesztenek, mire adnak be pályázatot, milyen társadalmi munkát hogyan végeztetnek, ezt majd a közeli városi minisztériumi alárendelt járási atyaisten dönti el, nem egy olyan testület, amelyet ők választanak és számon kérhetnek.

Bogyó 2 2012.11.08. 15:47:18

@Csomorkány: "Nem nagyon látom, hogy a szervezeti központosítás miért gond, ha a tartalom már úgyis központosítva van."

A járdákat se kell másképpen építeni, a segélyeket se kell általában más feltételekkel adni, szóval ilyen alapon akkor be is szüntethetjük az egész önkormányzatiságot úgy ahogy van. De valójában nem kéne.
Az önkormányzati működtetés pont azt tette lehetővé, hogy rugalmasan és gyorsan tudjanak reagálni az igények változására és ha rosszul működik valami akkor az állampolgárok azt számon kérhessék azon, akit ők választottak ott helyben. Mivel helyi intézményről van szó, helyi szinten életszerű a számonkérés is. Nyilván nem túl esélyes a miniszteren számon kérni, ha Alsószutykon rosszul működik az iskola. Ellenben a polgármesternek eléggé érdekeltsége van abban, hogy az jó legyen. A helyi működtetés lehetővé tette a helyi sajátosságok beépítését, egy esetlegesen felmerülő igényre való gyors pénzügyi reagálást. S ettől még megfelelő szakmai ellenőrzéssel az írás és olvasás országos egységessége nem veszett volna el. Ez hiányzott eddig, de ezen túl nem kellene több!
Most ha valaki majd szeretné, hogy legyen zenetanulás az iskolában az igazgatónak nincs kedve hozzá, a tankerületi jóistennek nem érdeke, a szülő mehet ahova akar. A polgármesternek megfelelő igény esetén nagyon is érdekében állt a kielégítés, mert ezektől az emberektől függ és közvetve az igazgató is, azaz a szolgáltatást igénybe vevőktől. Ezután az igazgató a tankerületnek kell megfeleljen, a tankerület a minisztériumnak, s máris nagyon messzire kerültünk. Azzal meg senki se áltasson, hogy a minisztériumnak minden kis igényre lesz majd ideje és kedve, ami fentről 20-adrangú lesz, de a helyiek esetében nagyon is fontos és a polgi már rég megoldotta volna.

Bogyó 2 2012.11.08. 15:49:13

@Csomorkány: "Miért olyan nagyon más ez, mint a Mc'Donalds? Az is működik úgy, hogy világszerte kb. ugyanazt adja."

És éppen ezért szar is. Megbízható, nem fertőző, drága, de nem egy gasztronómiai csúcs. A legtöbb kis sarki hamburgeres sokkal jobbat csinál.

Csomorkány 2012.11.08. 18:58:56

@Bogyó 2: Na, én pont azt látom, hogy a központosítás eredményeként megbízható (középszer) lesz minden faluban és félig tönkrement településen, és a tanerőknek nem kell attól rettegniük, hogy a csudahatékony helyiek ellopták-e a fizetésüket.

Nyilván nem a jól menő településekkel tesznek ezzel jót, de ahol a polgi népszerű tud lenni egy zeneiskola támogatásával, ott ezt külön is támogatni tudja.

Tankönyveknél nagyon lényeges lehet a méretgazdaságosság elérése azzal, hogy nem helyi lobbiérdekektől fog függni, melyik reform-kémiakönyvet adják el egy osztálynyi gyereknek. Erre írtam elsősorban a McDonaldsot.
süti beállítások módosítása