sorok között

sorok között

A hatodik

2012. október 08. - Politikai Ateista

A görög recesszió a hatodik évébe lépett.

A görög GDP 2013-ban is csökkenni fog, így sorban a hatodik egymást követő évben lesz recesszióban a gazdaság - közölte a dpa hírügynökséggel a görög pénzügyminisztérium egyik illetékese. - Hat éve recesszióban Görögország - Napi Gazdaság

Az évforduló természetesen semmi okot nem ad az ünneplésre, és véleményem szerint különösen aggasztóvá teszi az a tény, hogy az EU/EKB/IMF illetve a görög kormányok egyesített erőfeszítései látszólag semmi eredményre nem vezettek. És miközben hatékony válságkezelési stratégiának még nyoma sincs a viharfelhők már tornyosulnak Európa egyéb országai felett is. A trojka gyógykezelése nagy vonalakban arról szól, hogy nem hagyják csődbe menni Görögországot, mentőcsomagokkal és erőltetett megszorításokkal próbálják az ország fizetőképességének látszatát kelteni, törlesztetni a kifizetethetetlen adósságot, és fenntartható pályára állítani a gazdaságot. A válságkezelés, illetve a mentőcsomagok igazi kedvezményezettjei nem a görögök, hanem a hitelezőik, elsősorban az intézményi befektetők, és kötvénytulajdonosok, valamint a CDS -ek kibocsátói. A furcsa válságkezelés azonban nem működik. Elhamarkodottan ítélek? Nem hiszem, az ábra legalábbis nem ezt mutatja.
Görögország nem az egyetlen állam amely az utóbbi időben finanszírozási problémákkal szembesült, illetve csődközelbe került. A kilábalás azonban még senkinek nem tartott ennyi ideig még annak ellenére sem, hogy Görögország megmentésének ügye mögé egy komoly nemzetközi koalíció szerveződött. A példák szerint az IMF/EU/EKB válságkezelési modellje a lehető legrosszabb az ismertek közül.
Néhány zátonyra futott állam éves GDP növekedési üteme:

Az argentín válság 2001-2002-ben, az izlandi 2008-ban, a görög 2006-ban ütötte fel a fejét.
 
És egy bónusz a végére, az orosz rubel-válság és kilábalás 1998:

Lehet, hogy a csőd a legjobb orvosság a fizetésképtelenségre?

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr114820235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása