sorok között

sorok között

Az IMF a barátod

2012. október 05. - Politikai Ateista

Az Index értesülései szerint a Miniszterelnökség "előre nem látható okból és rendkívüli sürgősséggel" indított közbeszerzési eljárására az IMF-fel kötendő megállapodás kommunikációs megalapozása érdekében kerül sor.

Az indoklásban csupán annyi szerepelt, hogy "Magyarország lakosságának tájékoztatása érdekében előre nem látható okból és rendkívüli sürgősséggel” kell a Miniszterelnökségnek a médiakampány. - Az IMF miatt kell a nagyon sürgős médiakampány - Index

Az IMF megállapodás dátumának közelségét jelzi a lakosság tájékoztatásának hirtelen felmerült igénye, eljött az ideje a Valutaalap más megvilágításba helyezésének. Közel két év szájkarate után elhiszem, hogy az átlagos miniszterelnökségi állományban tengődő fafejek már nem tudnak kitalálni olyan meggyőző-közeli tündérmesét amivel komolyabb presztizsveszteség nélkül be lehetne nyeletni az IMF-paktumot a forradalmi szavazóbázissal. Ide már komoly PR tapasztalat szükséges, de még egy igazi szakmai zseni is bele fog izzadni a zakójába. (Mondjuk a magyar közbeszerzési népszokásokat ismerve nem feltétlenül a legalkalmasabb szakember fogja elvinni a melót.) Mindenesetre sok sikert kívánok az IMF népszerűsítéséhez.

Nagyon kiváncsi vagyok mit fognak kiagyalni, a válság biztosan előkerül, illetve sanszos még az előző kormány által nyélbe ütött szerződésnél kedvezőbb feltételek hangsúlyozása, ez azonban visszaüthet akkor amikor a megszorító intézkedéseket próbálják majd az IMF számlájára varrni. Mert ne legyenek illúzióid, gyanítom, hogy a kapkodás többek között annak is köszönhető, hogy a kormány a közelgő megszorításokkal járó "népszerűséget" szeretné majd megosztani a Valutaalappal. Ennek ellenére az IMF-haver kampányban bizonyára megemlítik majd azt is, hogy a kormány tárgyalócsoportja hősies alkudozások során kényszerítette ki az IMF eredeti követeléseinek lazítását. Mert ők mindent vinni akartak ám, nyugdíjakat, közszolgákat, vasutat és elsőszülött fiúkat.

Az IMF és a magyar kormány szappanoperája bővelkedett a fordulatokban az elmúlt hetekben, Orbán képzeletbeli halállistájától kezdve, az izgatott levelezésen és ellentmondásos nyilatkozatokon keresztül, a megállapodás dátumát, illetve a feltételeket övező találgatásokig. Még nagy vonalakban is nehéz lenne összefoglalni, pláne egy bejegyzésbe röviden belesűríteni. Egy dolgot azért szeretnék kiemelni, ami szerintem a lényeg:

"Az IMF-hitel nyilvánvalóan sokat segítene, mert súlyos válság gyötri Európát, és újabb válsághullám közeledik, ami negatív hatással lesz Magyarországra is. Könnyebb lenne kivédenünk, ha lenne mögöttünk egy biztonsági háló. Anélkül is sikerülni fog, csak több energiával, drágábban" - Orbán: IMF-hitel nélkül is meg tudjuk oldani, csak drágábban - Portfolio

Orbán ezek szerint tudja, hogy el lehet lenni az IMF nélkül is, csak éppen többe kerül. Rengeteg olyan szolgáltatás létezik a világon amelynek tekintetében a minőségi különbségek miatt előnyös a drágább opciót választani, az államháztartás finanszírozása azonban nem feltétlenül ilyen. Számos rémtörténet kering a Valutaalapról, nem szamaritánusok az biztos, de olyat még nem hallottam, hogy például a magánnyugdíjpénztárak vagyonának államosítására kényszerítették volna valamelyik kormányt, vagy jogerős börtönbüntetésüket töltő gyilkosok szabadlábra helyezését szabták volna feltételként.

Természetesen nem tölt el örömmel az IMF legújabb vendégszereplése, a kormány viszont a saját csapdájába sétált bele. Az IMF hitelszerződést a gazdasági szükségszerűség diktálja, a kormányt azonban soha senki nem kényszerítette az IMF gazemberségét és kiűzését hangoztató olcsó politikai propagandára. Egészen máshogy állna most a helyzet ha akkor befogják a szájukat, kényszeres magyarázkodás nélkül is sokkal könnyebb lenne elfogadtatni a választóikkal az IMF szerződést - amit már régen meg is köthettek volna - megspórolva néhány milliárdot a kamatokon, a Valutaalap népszerűsítését szolgáló közbeszerzés költségein kívül is. A hallgatás nem került volna semmibe, a görény IMF retorikát a Fidesz emelte a politikai közbeszédbe.

Orbán az ég felé köpött, és most sétál alá.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr164820524

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nagyon átvernek minket Orbán manipulált fotóival 2012.10.05. 16:34:36

Sokkal öregebb, sokkal kövérebb és sokkal bunkóbb az életben, mint amilyennek a kormánypromókhoz használt, retusált fotókon láttatják. Ha nem röhögted magad halálra Orbán fizimiskáján a kérdőívéhez csatolt levélben, és a munkahelyvédelmi levelét kinyit...

Trackback: Hová bújik Orbán Viktor a magyarok elől október 23-án? 2012.10.05. 16:32:50

Orbán retteg. Nem jelenik meg az állami ünnepségeken, nem mond beszédeket nyilvános helyen és kordonnal vetette körbe a miniszterelnöki villát. Retteg attól, hogy megint kifütyülik, hogy megint lebuzizzák, retteg, hogy megalázzák. Ezért inkább nem is m...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.10.05. 10:54:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci0011 2012.10.05. 12:29:58

Kurucok harcolgatnak a labancok meg röhögve győznek.Hiába no ezek a kurucok már nem azok a kurucok.Lehetett volna 2/3-ad a 300 Ft-os szavazás és Pest felgyújtása nélkül is,és akkor legalább nem lenne üres a kincstár...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.10.05. 16:11:52

ennek az Orban gyereknek akkor hiszek ha lo legel a sirjan
megint egy ujabb kor az IMFes herce-hurcaval semmi mas... eppen rateszi a mocskos kezet a manyup utan a devizatartalekra es az eppen eleg lesz a 2014es valasztasokig
amugy meg ne azt nezzek amit mond hanem amit csinal, gyakorlatilag ha lo legel a sirjan akkor mar nem fog semmit se csinalni, be szep ido lesz...

Stеfánia kisasszony (teuto-nordikus parasztlány) 2012.10.05. 18:18:59

Egyszerűen nem értitek, hogy a miniszterelnök úr hősies harcot folytat a nemzetközi tőkepénzesek ellen, akik a magyar nép sanyargatásával akarják az országot romba dönteni. Nem lesz itt megállapodás, mert a miniszterelnök megígérte hogy ő megy ha az IMF jön. Orbán Viktor pedig 20 évig maradni fog - isten éltesse - úgy hogy az IMF 20 évig csak a kefét fogja rágni és a nemzetközi kesejű tőkepénzeseknek muszály lesz távolmaradniuk szép országunktól.

bankvezér 2012.10.05. 19:51:14

Az addig rendben van, hogy Orbán hazudik. A mindenkori miniszterelnök mindig hazudik.
DE !!!! Valaki érthetően magyarázza el nekem, hogy Orbán hazugságaira az ellenzék miért egy még annál is nagyobb hazugsággal válaszol????

bankvezér 2012.10.06. 09:27:57

@laci0011:
A kincstár nem ezek miatt lett üres.
Olvasd Pogátsa Zoltán blogját, - a rendszerváltás óta annyi pénzt vontak ki az országból offshor-ba, mint az államadósság kétszerese.

vomit 2012.10.06. 17:17:11

egy gyarmat ne akarja az ugyeit ellenorizni, pl. a sajat penzet kibocsatani. amugy ha valamelyik politikus a nepe erdekeben cselekszik, gyorsan vege szakad az elete fonalanak. magyar politikust ilyen az elmult evtizedekben nem fenyegetett. tudna viszont meselni Aldo Moro, Salvador Allende, Ziaul Haq, Jichak Rabin, Benazir Bhutto, JFK, Olof Palme, Alfred Herrhausen.

laci0011 2012.10.06. 19:01:17

@bankvezér: Kedvencem a komparádorszivattyú.Lehet maszop,lehet fityusz,rohadjon meg mindahány.
süti beállítások módosítása