sorok között

sorok között

Kretének háborúi

2012. augusztus 15. - Politikai Ateista

Elszomorított amikor 2009-ben megtudtam, hogy a válság és az internetes humor térnyerése kinyírta a Kretén magazint. Nem voltam előfizető, de néha megvettem egy példányt az újságosnál, ha éppen röhögni akartam egy jót. Azonban a különböző politikai erőkhoz köthető pártmédia izzadságszagú tevékenysége hiánytalanul betölti a Kretén által hagyott űrt, Matolcsy publicisztikái pedig végképp feleslegessé tették a műfajt.

Matolcsy György legújabb Heti Válaszos irományában - ahogy ezt már megszokhattuk - ismét egy háborúval állítja párhuzamba napjaink európai történéseit, ezúttal azonban nem az első és a második világégés sajátos értelmezésével borzolja az olvasók idegeit, ezen a héten a harmincéves háborúval példálózik. Nehéz nem észrevenni, hogy a nemzetgazdasági miniszterünk mindig éppen abból a könyvből merít inspirációt, amit utoljára olvasott, a könyvajánlókba kódolt üzenetei alapján legalábbis erre lehet következtetni. Ez nem is lenne olyan nagy baj, ha a háborús és a motivációs szakirodalom helyett inkább pénzügyi és közgazdasági témájú kiadványokat lapozgatna. Ha esetleg könnyed olvasmányra vágyna akkor kezdhetné Kafka A per című regényével, és írhatna a egy remek bejegyzést a magyar bürokratikus rémálomról.

Nehéz eldönteni, hogy a kormány fő ideológusainak háborús rögeszméje valódi meggyőződést takar, vagy csak a gazdasági eredménytelenség, a nehéz idők magyarázásának kényszere szülte. A világgazdasági - világpolitikai események hazánkra gyakorolt befolyását természetesen nem lehet kizárni, azonban pontosan Matolcsy György az aki nem túl konzekvens ebben a témában. Decemberben Matolcsy még 1.5%-os gazdasági növekedést prognosztizált 2012-re, aminek kizárólag a világgazdasági környezet negatív hatásainak figyelmen kívül hagyása esetén lehetett volna némi realitása, de még úgy is pofátlanul optimista, és nyilvánvalóan téves előrejelzés volt. Nem is beszélve a hírhedt CNN interjúról, amelyben Matolcsy a mosolyra fakasztó kijelentéseivel ismét olyan benyomást keltett mintha azt gondolná, Magyarország kizárhatja magát a kontinenst környékező recesszió alól.

Tegnap a tündérmesébe belerondított a csúnya valóság:

A második negyedévben 0,2 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez képest a magyar gazdaság. Éves összevetésben (naptárhatással igazítva) 1,2%-os volt a visszaesés. Az első negyedéves GDP-csökkenés, illetve az előzetes elemzői várakozások konszenzusa egyaránt -1,2%-os volt. - Itt az adat! Hivatalosan is recesszióban Magyarország - Portfolio.hu

Valószínűleg csak a véletlen műve, hogy a második negyedéves gyászjelentés és Matolcsy tudósítása a frontvonalról szinte egy időben bukkant fel, de azt gondolom, hogy a hazai gazdasági helyzet romlásával párhuzamosan a háborús retorikai elemek újra központi szerepet kapnak majd a közeljövő kormányzati kommunikációjában.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr524712312

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy Csodaországban: A magyar tündérmese egy éven belül sikeres lesz 2012.08.15. 17:52:31

“The Hungarian fairy tale or the Hungarian example will be a successful one in a year’s time.” – olvasható a Matolcsy-interjú CNN által közzétett angol nyelvű leiratában. Érdemes végigolvasni lentebb az anyagot, mert tele van sú...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.08.15. 17:50:45

Unortodox gazdaságpolitikusunk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám MSZMP-s és “demokrata” múltja alatt is sokat igazgatott, elnökölt, kurátorkodott. Hogyan irányíthatja egy ország gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peripetia 2012.08.15. 12:56:58

Az ember már elszomorodni sem tud, röhögni ezeken pedig nem lehet, mert amit csinálnak az több, mint tragédia. Hogy mikor fog felrobbanni a zsarkupac, amit ezek összehoztak, nem tudom, hogy nagy lesz a füstje és a lángja, az már biztos. Főként a vezérnek kell megfizetnünk ezért a majomért is.

laci0011 2012.08.15. 13:14:35

Legalább számolni tanítaná meg valaki ezt az törzsi sámán által lobotómián átesett vízió gyártót!Érthetetlen miért is kell komplett hülyének látszania,bőven elég a hozzá nem értés!

belekotty 2012.08.15. 17:14:10

Mi a bajotok? Ez a zseniális közgazdász kivásárolta a MOL 20 százalékát az oroszok karmaiból, hogy utána az ország a zsíros MOL osztalékon gazdagodhasson.

delejes 2012.08.15. 17:39:37

@belekotty: A veszteség az tulajdonképpen nyereség, csak meg kell szorozni -1 -el! (unortodox módon persze)

Pan Modry 2012.08.15. 17:45:17

@belekotty:
A MOL vasarlasa egy peldatlan sikertortenet, ahol az allam megvedte a benzinarakat :DDD

Egy valodi tundermese, es aki ezt nem ismeri el az alkalmatlan ahhoz hogy unorthodox kozgazdasz legyen.

Kabbe (törölt) 2012.08.15. 17:50:15

minden reggel-hálisten munkába menet -látom a ráday utcában a hosszú sort....diplomás munkanélkülikek ácsorognak a tündérország kapujában.

nandras01 2012.08.15. 17:51:52

olyan szívesen megnéznék egy matolcsy - bogár vitát :)

v.ö.: két bolond kártyázik.
az egyik így szól: gól!
mire a másik: te hülye, a sakkban nincs flöss!

paráznabillegető 2012.08.15. 17:54:08

harminceves haboru a faszom.
olimpia utan kezdodik a foci.
minden heten haboru, az, baszki.

Jenyei 2012.08.15. 17:58:38

@nandras01: Nemes verseny, ki a nagyobb barom. Aki a demokráciát temeti, mint halott dolgot (bogár), vagy aki a saját végtelen simplicity-jét helyezi Kossuth Lajos reinkarnációjának a jobbkezébe... vagy mi a fenéjébe.

kvadrillio 2012.08.15. 17:59:11

VISSZAESETT A FOGYASZTÁS, NŐ AZ ALULTÁPLÁLTAK SZÁMA.....HOOKAUSZT MAGYARORSZÁGON 2012-BEN.....

"A kórházban fekvő betegek egyharmada alultáplált
A Magyarországon kórházi kezelésben részesülő betegek egyharmada alultáplált egy idén nyáron elkészült felmérés szerint - közölte a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság (MMTT) szerdán az MTI-vel.

Ma, 17:28
[A+ A-] [Nyomtatás] [Küldés e-mailben] Ossza meg!

A közlemény szerint a csaknem 50 egészségügyi intézmény részvételével végzett kutatás keretében 1755 beteg adatait értékelték.

A felmérésből kiderült: a Magyarországon kórházi kezelésben részesülő felnőtt betegek 64 százalékának az úgynevezett tápláltsági állapota eltér a kívánatostól, vagyis ők az alapbetegség mellett malnutrícióban is szenvednek.
A társaság azt írta, hogy az alultápláltság, a malnutríció egyik fajtája a daganatos betegek esetében jelenti a legnagyobb problémát, hiszen ebben a kategóriában a betegek 60 százaléka tartozik a nagy kockázatú csoportba. Idegrendszeri, keringési, pulmonológiai (légzési) betegségek vagy sebészeti beavatkozások esetén szintén igen magas, 50 százalék körüli azoknak az aránya, akik a kifejezetten magas kockázati csoportba tartoznak.

HIRDETÉS

Az életkort tekintve az alultápláltság a 71-80 éves betegeket érinti a leginkább, körükben az alultáplált betegek aránya 59 százalék. Emellett magas, 57 százalékos az arány a 30 éven aluli betegek körében is.

Az MMTT kiemelte: számítások szerint az alultápláltság Magyarországon évente legalább 135 milliárd forint többletkiadást okoz, a többi között a hosszabb kórházi tartózkodások, a szövődmények és a lassabb gyógyulás miatt. Ebből nagyságrendileg 85 milliárd egyszerűen megtakarítható lenne, ha kötelező tápláltsági állapotszűrést végeznének, dietetikusok, nővérek és orvosok táplálási csoportokban dolgoznának együtt a kórházakban, és a betegek a betegségüknek és a tápláltsági állapotuknak megfelelő táplálási terápiát kapnának - szögezte le a társaság.

Megjegyezték, hogy a betegek kóros tápláltsági állapota uniós szinten is problémát jelent. Az alultápláltság az uniós állampolgárok 5 százalékát érintheti, így az EU-tagállamok egészségügyi vezetői még 2009-ben megfogalmazták a legfontosabb teendőket a malnutrícióval kapcsolatban. Javasolták például, hogy dolgozzanak ki és vezessenek be irányelveket, s biztosítsák minden ellátási formában mindenkinek a legjobb táplálást, s az alapellátásban, a kórházakban, a szociális és egyéb otthonokban végezzenek rendszeres tápláltsági állapotszűréseket - olvasható a közleményben.

MTI

CSODÁLATOS VILÁG-OT TEREMTETT AZ "ELIT" NEKÜNK.......PHHH...

"

nandras01 2012.08.15. 18:02:30

@Jenyei: persze az igazi az lenne, ha csatlakozna hozzájuk még aranyi laci, gróf spanyol, meg az a szalajtott, aki az echelon összeesküvésról delirál...egyik sem lógna ki a sorból.
ott helyben újra lehetne alapítani az opni- t :)

J.László 2012.08.15. 18:12:35

A kedves blogszerző pedig A per-t olvasta utoljára.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.08.15. 18:32:08

Ha egyszer hülye szegény! Most mit kell ezt a szerencsétlent baszogatni??

2012.08.15. 19:01:34

J. László kerdezteti, kend tényleg a pert olvasta utoljára?

Matolcsy egy patkányszar

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.08.15. 19:24:33

Ma egy globálgazdasági háború zajlik! Átgázolnak rajtunk, ha ezt nem vesszük figyelembe!
tirpakbokretas-migrations.blogspot.hu/2012/01/ugatnak-penzfegyverek.html
Így működik a globálhatalom tömegpusztító fegyvere, a pénz. Mondvacsinált okokkal leminősítenek, aztán felvásárolnak.

Kis ember 2012.08.15. 20:06:23

@bróker:
Mekkora szánalmas biznisz lehet már, amit napi nyolc órában kell blogokon spammelni?
Biztos ér egy fillért is.
Idióta.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.08.15. 20:13:46

@Schindlеr Pistája:
Ne szidjad, nekem is a hálózat segített! :D

Hell0 · http://csaladinapkozibudapest.hu/ 2012.08.15. 20:19:37

addig lesz tekerve a gazdaság nyaka, ameddig szegény meg nem fullad, és már elég lila a feje...

niklex 2012.08.15. 21:51:41

Matolcsy elmegy IQ vizsgálatra.
A rendelőből kifelé jövet találkozik főnökével.
-Na,mi az eredmény, Gyurikám?
-Semmi gond főnök, a lelet negatív

Lucky Larry Silvеrstеin (törölt) 2012.08.15. 22:12:23

@bróker: Miért nem mész anyádba az átverős oldaladdal?

xéniav 2012.08.15. 22:47:08

Matolcsy: Egy Harci-Marci és egy Móka-Miki retardált keveréke akinek a főnöke egy törpébe b..szott cigány diktátór. Tökéletes párost alkotnak, ezzel csak egy baj van: nem a cirkuszban lépnek fel.
Az egész világon "globálgazdasági háború zajlik", mégis csak a hülyeunortodox agyamentek jönnek ki szarul belőle.Vajon miért?

Amidazophen 2012.08.15. 22:54:26

A magyar társadalomnak óriási szerencséje van Matolcsy személyével! Vitathatatlan ugyanis, hogy sokkal veszélyesebb lenne, ha nem közgazgászként, hanem mondjuk sebészként működne. Na akkor azután tele lennének a temetők is a Matolcsy paciensek tömegével!

2012.08.15. 22:57:21

@Doomhammer: Persze, es eppen Magyarorszagot. Ez aztan a zsiros uzlet! De ne felj, megved teged a Matolcsy!

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.08.15. 23:46:53

A bóvli kormány sumákol az aranyérmesek pénzével!

Miért nem -korrektül- az olimpia előtt állapították meg az összegeket, mire kell még várni?

Orbán ne gyere vissza szabiról, boldogabb nélküled a magyar!

Patreides · patreides.blog.hu 2012.08.16. 01:36:49

@Amidazophen:
Tévedsz.
Egy sebész nem tudd annyi embert tönkretenni, mint egy gazdasági csúcsminiszter, összefogva egy egész kormánnyal és parlamenttel.
A korábbi MSZP+SZDSZ laza ámokfutása az egészségügyben sem volt piskóta, de ez...!?

2llkedő 2012.08.16. 05:40:27

@Amidazophen: "Na akkor azután tele lennének a temetők is a Matolcsy paciensek tömegével!"

Így is tele vannak a pácienseivel.

röhögő 2012.08.16. 07:42:06

@Doomhammer: Talán ha nem vettünk volna fel sok hitelt amit most nem tudunk fizetni, akkor nem minősítenek le.

Pan Modry 2012.08.16. 07:49:11

@Amidazophen:

Nem tudsz rendszerben gondolkodni, egy csapnivalo gazdasagi miniszter sokkal tobbet tud artani mint egy csapnivalo sebesz.

A csapnivalo sebesz alatt elhullik legfeljebb nehany ember, de egy hulye gazdasagi miniszter alatt recesszioba zuhan az egesz orszag.

pjm 2012.08.16. 07:52:01

És kedves olvasó, igen, a következő négy évben is ő fogja fújni a passzát szelet, mert úgy sikerült megválasztani őket, hogy Kádár Elvtárs sem volt annyira biztos helyen, mint a mostani Kedves Vezető. Így már csak egyetlen út maradt, az M1. Erről meg azt gondolom, hogy nem a rakpartokat kellene egyirányúsítani, hanem az M1-et. Vissza úgysem jönnek rajta, aki visszalátogat, az repülővel jön. Hajrá Magyarország, Hajrá MAgyrok! Csak a fidesz!

pjm 2012.08.16. 07:53:43

@Pan Modry: A csapnivaló sebész sok elcseszett műtéttel egyre jobb lesz, a matolcsy a sok elcseszett tündérországgal meg egyre hülyébb. Szóval egy sebész nem is tud annyit ártani, ide nekem a szikét!!!

röhögő 2012.08.16. 07:58:33

Olvassátok csak, hogy a külföldi tulajok hogy küldik padlóra az egyébként rekord forgalmat csináló magyar vállalatot!
index.hu/belfold/2012/08/15/ersetes_kommando_probalta_elfoglalni_a_kartyanyomdat/
Hogy kerül 100 ember utcára itthon, mert a külföldi tulaj odakint tönkremegy, hogy vettek fel hitelt az itthoni cégre ezért, ami egyébként sikeres, ezzel azt is magukkal rántva.
Akár csak az osztrákok által tönkretett cukoripar.

Ringlósztár 2012.08.16. 08:34:11

@röhögő:
Értem, Matolcsy az ő emberük, mert hogy a miénk nem, az hétszentség.

dr kíváncsivagyok 2012.08.16. 09:04:10

Off:
"Szigetváriék elemzésükben azzal számoltak, hogy a Jobbik 2014-ben is még regionális jellegű párt lesz, "

ja,...úgy mint az előző Fidesz-éra idején a Kisgazdák ! ( Orbán : " soha nem lépünk koalícióra a FKGP - tal !" - oszt mégis !!!!)

Putyilov gyári melós 2012.08.16. 09:09:17

Ezt viszont vagy nem látja a marhája, vagy ami még rosszabb, tudatosan viszik az elmebeteg Orbán gazdájával közösen Putyin elvtárs karmaiba az országot:

"Putyin gigászi hadi tervei
2012. 8. 14. 14:54|Utolsó módosítás: 2012. 8. 14. 19:30|Közélet » Politika
Az orosz hadsereg 1600 új harci repülőt és helikopter állít csatasorba 2020-ig - jelentette be Vlagyimir Putyin. Ez újabb lépést jelent a katonaság Szovjetunió bukása óta példátlan méretű fejlesztésében."
www.vg.hu/kozelet/politika/putyin-gigaszi-hadi-tervei-383073

Putyilov gyári melós 2012.08.16. 09:12:26

@röhögő:

Ne aggódj, Magyarországon a MOLal és a MOL tulajdonában álló INAval csinálja ugyanezt az Orbán kormány!

"Az ügyhöz közel álló személyek szerint a MOL saját részre 400 millió eurónyi, míg az INA számára további 400 millió dollárnyi hitelt szeretne felvenni - olvasható a KBC mai kitekintőjében. "
www.portfolio.hu/vallalatok/energia/890_millio_dollarnyi_hitelt_venne_fel_a_mol.171357.html
süti beállítások módosítása