sorok között

sorok között

Te mit lopsz?

2012. július 03. - Politikai Ateista

Ha a sarki boltból ellopsz egy csokit, megúszhatot néhány kényelmetlen pillanattal, a szemtanúk megvető tekintetével, és a biztonsági őr karhatalmista megnyilvánulásaival. Az egész procedúra még mindig kellemesebb mint egy nyelves puszi a nagyinak. Viszont minél nagyobb értéket képvisel a tolvajlásod tárgya, illetve minél gyakrabban vetemedsz a lopásra, annál komolyabb következményekkel számolhatsz a lebukás esetén. Egy bizonyos határ felett már bekapcsolódik a jegyző, a rendőrség, a kerületi ügyész, jönnek a pénzbírságok, a felfüggesztett szabadságvesztés, és végül a börtön.

Furcsa módon azonban van egy bizonyos szint amit ha sikerül átlépned a retorziók már kevésbé elrettentőek. Nehéz konkrét összeghatárokat megállapítani, de ha azt a láthatatlan vonalat sikerül átlépned akkor szinte biztos, hogy megúszod. Nem is igazán az összeg a meghatározó, hanem a lopás módja. Ha az intézményesített fosztogatás valamelyik fehérgalléros szervezetébe sikerül bekerülnöd, garantált a siker, és az ártatlanság vélelme. És a megvető tekintetek nem hatolnak át az Aston Martin sötétített üvegén.

Rövid késlekedés után a magyar sajtó is felfedezte magának a Libor botrányt.

Lemondott Bob Diamond, a Barclays vezérigazgatója, miután bankja egy peren kívüli megállapodásban gyakorlatilag elismerte, hogy minden nap manipulálta a globális pénzügyi világ egyik alapkövének számító Libor kamatlábat. - Napi Gazdaság

Kapaszkodj meg, egyszerűen nem lehet megállapítani, hogy mennyit nyúltak le a kamatlábak manipulálásával. A Barclays kapott egy jelképes pénzbírságot, lemondott az elnök, aki azért leszögezte, hogy az ő távozásával lezártnak tekinti a felelősségvállalás kérdését. Ennyi. Senkit nem fognak felakasztani, lecsukni, az összekuporgatott jutalmakból - amelyek lefoglalása fel sem merülhet - boldogan el lehet éldegélni, sőt, egy ilyen jó kapcsolatokkal rendelkező, tehetséges tolvaj alakért még kapkodni is fognak a befektetési cégek.

A Bank of England elnöke Mervyn King a történtek hatására televíziós ejnye-bejnyében részesítette az angol bankártársadalmat, és reményét fejezte ki, hogy a bankok pénzügyi kultúrája változni fog.

Csak az arányok kedvéért:

Faisal Madani lopott hitelkártya és hamis személyi adatok segítségével 110000£ értékben luxusutazásokat foglalt le magának. Június 12-én 4 és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a southwarki bíróság.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr984626172

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mégsem vesz fel IMF-hitelt Magyarország 2012.07.03. 20:18:16

- Komoly tévedésbe vannak, akik azt gondolják, hogy hazánknak szüksége van az IMF pénzére! Ha így lenne, akkor hogyan módosíthatnánk a friss költségvetést egy 300 milliárdos szociális adócsökkentéssel? - tette fel a kérdést felháborodottan Orbán Viktor...

Trackback: Mégsem vesz fel IMF-hitelt Magyarország 2012.07.03. 20:17:32

- Komoly tévedésbe vannak, akik azt gondolják, hogy hazánknak szüksége van az IMF pénzére! Ha így lenne, akkor hogyan módosíthatnánk a friss költségvetést egy 300 milliárdos szociális adócsökkentéssel? - tette fel a kérdést felháborodottan Orbán Viktor...

Trackback: Mégsem vesz fel IMF-hitelt Magyarország 2012.07.03. 20:17:11

- Komoly tévedésbe vannak, akik azt gondolják, hogy hazánknak szüksége van az IMF pénzére! Ha így lenne, akkor hogyan módosíthatnánk a friss költségvetést egy 300 milliárdos szociális adócsökkentéssel? - tette fel a kérdést felháborodottan Orbán Viktor...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jofiu 2012.07.04. 01:25:58

@flamer: véégre valaki!
Pont erről beszéltem.
Megvan az indok arra, hogy azt csinál mások életével amit akar.
Erre épít.
Nem mérnök. Nem kőműves. Nem orvos.
Ahol elő lehet venni.
A bizonytalanságra épít és ezért maaarhasok pénz követel.
Amit a bizonyosságon dolgozók nem tehetnek meg.
Pont erről beszéltem.

Nem tudja mit csinál.
Ebből él.

Mások tudják mit csinálnak.
Ebből élnek.

harcsapaprikás 2012.07.04. 01:37:04

@Jofiu: Azt szeretem benned, hogy téged könnyű alázni. A paksi atomerőműben sem tudja az ügyeletes mérnök, hogy egy adott mag fog-e hasadni vagy sem. Azt tudja, hogy ennek mennyi a valószínűsége. Mégis tudja szabályozni a dolgokat. Pérsze voltak kivételek. Ha nem is pakson. Meg teljesen más okból. De ezt hagyjuk.
A pénzügyi világban is ugyen ez történik. Semmi sem biztos, de a valószínüség elég jó támpontot ad a dolgokhoz.

burnsie 2012.07.04. 01:42:14

@mrZ: na ne... az hogy a sok mocsok gép quote stuffingol, és kamu árakra köt rá, nevetséges 100 darabot, amit megtesz egy nap ezerszer, a nehogy már matematika legyen...
ha olyan erősek matekból, akkor miért van az összes server new jersey-ben??

megannyi kínzó kérdés...

a hft market makert most hagyjuk, bár az sem munka se nem matek, csak sebesség...

az hogy a piacok fosládák lettek a CB-k és a hft-k gyönyörű közreműködésének a következménye

más
egyébként annyira érdekes, hogy 2012 júliusában leesik, hogy a libor manipulálva volt, miközben 2005-6-ban volt olyan, hogy angol nagy bankoknál 1-2 pont eltérés volt, miközben kockázata a két banknak ugyan annyi volt kb... kiverte a szemeket, hogy megy a hátsó részlegben a manipulálás, csakhát sokan kerestek rajta, most bedobták a barclayst, ezt a balhét ő viszi, lehman a csődött vitte, lesz még itt a mortgage kártérítést meg lehet a bac...

Alf (törölt) 2012.07.04. 02:25:34

ez mind semmiség és szemfényvesztés ahhoz képest, hogy a bankok nem létező pénzek kamatait szedik be azoktól akik megdolgoznak érte, esetleg felélik természeti erőforrásaikat.

a bankolás, ahogy ma létezik környezetünk teljes pusztulásához vezet rövid időn belül.

Alf (törölt) 2012.07.04. 02:34:22

@Jofiu: ez túl bonyolult. Valójában meg kellene tiltani, hogy a hitelpénz után kamatot szedjenek.

a hitelezés az állam közfeladata kellene legyen, aki így nem a profit, hanem a közjó érdekében tenné azt.

A privát bankolást pedig meg kellene tiltani.

Ez persze nem fog megtörténni, nincs visszaút.

a jövő csak az lehet, hogy a kamatok visszafizetésének abszurd kötelezettsége miatt a reálgazdaság felőrlődik a természeti erőforrásaink egyre gyorsulú kiaknázása közben.

nincs_nick 2012.07.04. 02:38:21

@flamer: Nem akarlak letörni, de a híd statikáját sem egzakt számolják, hanem bizonytalanságot figyelembe véve... Vagy te talán tudod egy háromszáz méteres kábel összes pontján az összes lehetséges széljárásnál fellépő nyírást számolni? És itt mégis 10-20-50 évig büntethető vagy. Tehát jól kiszámolod a jelenlegi tudás (nem a sajátod, hanem a világ publikált tudása alapján!) alapján, hogy mi is a helyzet és hagysz benne ez alapján tartalékot. Ekkor ha mégis összedől a híd, nem vagy büntethető. Ellenben, ha a tervezés megkezdése előtt valaki publikálja a "How to build a bridge?" c. neves szaklapban, hogy a te terved alapja hülyeség, akkor készülhetsz a börtönévekre...
Ezt a logikát simán lehetne alkalmazni a pénzügyi műveletekre is (van is ilyen pl. kötelező a betétbiztosítás), de az utóbbi 10 évben elszaporodott derivatív szerencsejátékoknál mindent megtesznek, hogy ilyenre véletlenül se kerüljön sor...

dr. mesterséges színezék 2012.07.04. 02:53:09

@Alf: "a hitelezés az állam közfeladata kellene legyen, aki így nem a profit, hanem a közjó érdekében tenné azt. "

Szegény Kaya Ibrahim nem győzné tollal az állami hitelekben úszó cégek felvásárlásához kapcsolódó aláírásokat. Mert ha sok egyéb nem is, de az ő hülyesége még mindig alkotmányosan garantált.

Kard 2012.07.04. 03:26:26

@Jofiu: Tipikus mérnök hozzáállás :). Jómagam is az vagyok, de egy jelentősebb közgáz képzés után az a véleményem, hogy a közgáz nem hasonlítható össze egy mérnöki tudománnyal. Teljesen más, sokkal kiszámíthatatlanabb. El is mondom miért.
Ha leejtesz a fáról egy almát meg tudod mondani, mennyi lesz a sebessége, a gyorsulása, mennyi idő alatt fog leesni, gyakorlatilag mindent.
Ugyanez a közgázban. Sosem tudod megjósolni, hogy mari néni vagy pista bácsi hogy fog viselkedni, hogy fognak a tömegek viselkedni. Max. mintákat tudsz felhozni, hogy ha az egyik paramétert megváltoztatom talán a másik is úgy fog megváltozni ahogy várom.
Olyan ez mintha az kérnék tőled, hogy számítsd ki a fenti példát úgy hogy a G az valahol 7 és 12 között szór. Tessék mond meg pontosan ezután, hogy lesz az alma, ha nem akkor kinyírunk :)
Túl sok a szabadsági fog, sokszor egyszerűen lehetetlen "kiszámolni". Amúgy már a mérnöki tudományokban is vannak ilyenek. Ott van például a szoftver ipar. Minden EULA úgy kezdődik, hogy AS IS. Azaz semmire se vállalok garanciát.

Kard 2012.07.04. 03:27:22

@Alf: Kijelenthetjük Alf egy kommunista. Nem kicsit, nagyon :)

gabest1 2012.07.04. 04:09:05

Ha valaki lebukik és megbirságolják, akkor tulajdonképpen védelmi pénzt szednek be az állami szervezetek teljesen legálisan.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.04. 04:12:56

@gabest1:

És az adók mennyiben különböznek?

kpityu2 2012.07.04. 04:24:17

Mi egy bankrablás, egy bankalapításhoz képest?

kpityu2 2012.07.04. 04:36:37

A trading algoritmusok az asztrológia tudományához hasonlatosak:
Teljesen mindegy, hány tizedesjegy pontossággal kalkulálják a bolygók pályáját, az asztrológia jóslatai nem lesznek pontosabbak. Csak arra jók, hogy egzakt tudomány látszatát keltve megfejjék az embereket.
Egy bróker nem több, mint egy alkimista csillagjós. Bevételei nem az ügyletei nyereségéből vannak, hanem az új ügyfelek bepalizásából.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.07.04. 06:53:53

EZEK okozzák a válságot, ilyen módszerekkel, és az adófizetők euró százmillióit, milliárdjait öntik a bankoknak, hogy nesze neeee. spekizzetek má" még, nesze neeee

rágógumó 2012.07.04. 06:54:29

Látom megtette a hatását a siralmas minőségű oktatás és az összeesküvés elméletek... egy olyan országban, ahol minden második ember gazdasági analfabéta és szövegértési gondokkal küzd, nagyon jól hangoznak az efféle marhaságok. Szánalmas.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.07.04. 07:27:14

A bankoknak szabad, ennyi. Retorzió nem lesz, minenki puszipajásuk.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.07.04. 07:30:20

@rágógumó: Akkor a brit kormány is biztos analfabéta, hogy vizsgálatot rendelt el...

histar007 2012.07.04. 08:25:04

A vizsgálat jó dolog. A bizottság tagjai lemennek a bankokhoz és várják a felajánlásokat. Amint a család jövője rendben, megadják az engedélyt a bank likvidálási protokoljához, ahol ellenőrzött körülményk között lemond pár góré (ilyenkor jár azért "Arany Ejtőeernyő"), illetve fizetnek egy kevés bírságot egy előre előkészített alapból. Másnap feláll az új vezetés, megfogalmaznak pár irányelvet, etikai kódexet, és megy minden tovább. Pár évig úgysem lesz vizsgálat. Ügy lezárva.

alien 2012.07.04. 08:27:42

mit mondjon az akinek a tartozása ahhoz a kamathoz volt kötve?

wip 2012.07.04. 08:38:44

Magyar példát említve pl. egy piramisjáték a Group Saving, ill. a Connect Trade "játéka". A PSZÁF nem akar vele foglalkozni, a "fogyasztóvédelem" meg azt mondja, nem történik bűncselekmény a "fogyasztói szövetkezeteknél!" Az a lényeg, hogy előre elkérik a kért összeg 5%-át, amire aztán már keresztet vethetsz! Lehet, hogy 10 év múlva, ha addig nem csődül be a CÉG, KAPSZ EGY KISEBB ÖSSZEGET, DE KB. ÖTVENEZRET FIZETHETSZ BE HAVONTA, HOGY KAPHASS! Más kárán tanul az okos, tanuljanak az én káromon! A hitelkártyáról vettem fel pénzt, amit el is buktam, a cégnél meg kiröhögtek, hogy mit akarok én, aláírtam, hogy ha lesz több pénz, akkor talán kapok hitelt! Ismételten szólok, ezektől egy fillért sem kérjenek, mert sokba kerülhet ez Önöknek! A kérdés, hol lehet ezeket feljelenteni, ha valószínűleg benne vannak a felső tízezer fehérgallérosai? A PSZÁF-nál nem, a "fogyasztóvédelemnél" szintén nem,akkor hol van itt ebben a diktatúrában jogbiztonság???

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.07.04. 08:47:06

"de ha azt a láthatatlan vonalat sikerül átlépned akkor szinte biztos, hogy megúszod."

Nálunk az is elég, ha fityiszes haverjaid vannak és ott tapsikoltál ork bán mögött valamelyik igehirdetése alatt...

belekotty 2012.07.04. 08:47:06

@wip: Ez a trükk csak itthon kb 20 éves. Úgy kezdődött az első trükk, hogy fizetsz havi x ezret, aztán majd sorsolják hogy ki kapja az olcsó hitelt.

wip 2012.07.04. 08:52:02

@belekotty: Megjöttünk, fideSsnácik, rothadjatok meg a horthyval és utódjával együtt!

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.07.04. 08:59:23

Legalább ők nem lopták a napot, hanem csináltak egy kis pénzt.

stf! 2012.07.04. 09:21:17

Egyszer valaki azt mondta, 100 milláig köpködik és kicsinálják egymást a pártkatonák, fölötte viszont a tenyerükbe köpnek és kezet fognak. Na ezt hívják úgy, hogy korrupció...

belekotty 2012.07.04. 09:31:48

@wip: Ja értem. Aki felismeri a komcsi elméleteket, szlogeneket, az rögtön Fidesz náci.
Elmondanám neked, hogy engem 500 esetben tiltottak ki az MNO fórumról. Szerinted?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.07.04. 09:34:53

@Jofiu: figyeld. A mérnöki munka mérhető és kontrollált dolgokon alapul. Persze, hogy elvárható, hogy egy építmény ne omoljon össze hétköznapi körülmények között.
A gazdaság viszont a Földön élő 7 mrd ember összességének tevékenységének függvénye. Amíg ezeknek az embereknek a viselkedését nem tudod leírni, nem tudsz olyan szabályozást hozni, ami garantáltan jó irányba mutat.
Az meg konkrétan kreténség, hogy "kevesen vesztenének, sokan nyernének". Magyarán vegyünk el a kevés gazdagtól és adjuk a sok csórónak? Kommunizmust javasolsz? Máshogy ezt nem lehet értelmezni, ha a rendszerben levő pénzmennyiséget konstans szinten akarjuk tartani.

belekotty 2012.07.04. 09:37:24

@Zka: Az iróniát nem sikerült észre venned?

L.K.R. 2012.07.04. 09:45:45

Azért ez a botrány sem olyan egyszerű és egyoldalú, mint ahogyan a nagy többség gondolja. A manipulációk, amik történtek egyáltalán nem kizárólag a LIBOR növelésére irányultak, hanem sok esetben annak csökkentésére, ugyanis egy alacsonyabb LIBOR megadásával a bank kevésbé kockázatos színben tudott feltűnni a bankközin, ami speciel - amennyiben a manipuláció kihatott a végső LIBOR jegyzésre is - a hitelfelvevők kamatköltségeinek csökkenését vonta maga után. Egyébként az eddigi információk szerint a manipuláció 1 bps-ekről szól, ami a laikusok kedvéért azt jelenti, hogy pl. 1,35% helyett 1,34%-ot adott meg az adott bank saját jegyzésként. Ez valószínűleg csak minimális torzulást okoz a piacon, vagy akár ezt sem - persze egy-egy adott deal esetében ez fontos is lehet. Na mindegy, nem mentegetni akarom az érintetteket, mert egyértelműen elítélendő a gyakorlat, és minden létező belső banki szabályzatnak ellentmond, de ennek a hétköznapi hitelfelvevő életére gyakorolt hatása gyakorlatilag semmi. Nem emiatt lett duplája a CHF törlesztő, szóval nem kell tévedésbe esni. Akit egy kicsit jobban érdekel a téma és ért angolul, annak itt egy témába vágó cikk: www.bbc.co.uk/news/business-18622907

Itt az IMF, Orbán takarodsz végleg, azt igérted? 2012.07.04. 09:58:52

55 éves, 12 éve rokkantnyugdíjas több diplomás építész vagyok Baranyában.
A felbérelt, parancsot teljesítő fideszes orvosok most vették el a rokkantnyugdíjamat.
Orbán szarházi Viktor!
Hová a jó fideszes anyádba terelsz engem vissza ebbe a munkanélküli világba? Hol tudnék dolgozni miből fizetem a törlesztéseim, a 3 gyerekem taníttatását?
Aljas, sunyi, álszent, embertelen banda.
Legyél rokkant Orbán Viktor!

mrZ (törölt) 2012.07.04. 10:01:42

@burnsie:

Úgy írtam hogy "részleges" matematikai modellezés.

Ma már az algok a market, az otc is, és a bejáratott derivatívok is. 80%-ban. a maradék a hagyományos csalás(pl a libor), ők sírnak most.
szerintem az algo sokkal tisztább és becsületesebb mint a kapcsolat és marketshare által ferdített ezelőtti.

Lucky Larry Silverstein 2012.07.04. 10:10:34

@Semjén édes, miben indulsz a melegolimpián?:

És sajna érzelmi nyomorék és debilis is vagy a komment alapján. Tényleg ne dolgozz, tajgetosz!

flamer 2012.07.04. 10:11:59

@Alf: Ennyire kurvára gyorsan el lehet felejteni, hogy hova vezet a tervgazdaság? Mert amit javasolsz, az pontosan az és nagyon sok tapasztalat van arról, hogy a tervgazdaság nem működik.

hammerhead 2012.07.04. 10:13:37

én az időmet lopom, nem csinálok semmit, így tán kárt se.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.07.04. 10:14:47

@belekotty:
Az nem komcsiság kérdése, hogy a milliárdokat lenyóló bankokat, és több száz millás haszonra szert tevő bankárokat utáljuk.

Minden normális ember megveti ezeket a rohadt geci tolvajokat.

hammerhead 2012.07.04. 10:18:06

@L.K.R.: és mekkora összeget loptak ez alapján? csak a megfelelő A értéket nem adtad meg. amit szorozni kell... a különbség számításához elegendő A 0.01%-a. ez az, ami lopás. a betétestől.

Bratwurst 2012.07.04. 10:22:51

Szokasosan informalatlan es hangulatkeltö iras.

Azzal mit kezd a blogger hogy a manipulacio LEFELE törtent, tehat a bankok ALACSONYABB referencia kamatot hoztak össze mint ami a hivatalos szabaly szerint kijött volna?

Ezzel minden valtozo kamatozasu hitelre KEVESEBB kamatot kellett fizetni az adosoknak.

Akik ezzel veszithettek, azok az ilyen-olyan derivativokkal kamatemelkedesre jatszo jatekosok ("spekulansok"), illetve a valtozo kamatozasu hitelüket ilyen derivativval biztosito hitelfelvevök - utobbiak persze amit vesztettek a derivativ erteken a manipulacio altal, azt visszakaptak az alaphitel alacsonabb kamatan keresztül.

Tehat: felhaborodni jo dolog, de legalabb egy icipicit nezzünk mar utana min haborgunk, föleg ha meg blogot is irunk rola.

hammerhead 2012.07.04. 10:34:17

van, akinek pénze is van (kinek? az állami alkalmazottnak, aki rendszeresen kapja jövedelmét, de kisebb kamatnyereséget kap utána, mert ezek a patkányok lopták a libort). a hitel lenyomására meg csak a felpörgetett hitelspirál után került sor, hogy a már rég bedölő hiteleket egy kis átmeneti szuszhoz juttassák... otthon. máshol megdugták az árfolyamokat.

belekotty 2012.07.04. 10:38:41

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Ez igaz, csak éppen ez kezd átcsapni, a kommunista terv gazdaság iránti vágyba. A bankokat meg kell regulázni, az stimmel.

Bratwurst 2012.07.04. 10:40:48

A dolog lenyegeben a megtakaritoktol/befektetöktöl szivattyuzott at penzt az adosokhoz.

Ha a valsagban valoban lekövette volna a libor a bankok megemelkedett refinanszirozasi ratait, összeomlott volna a hitelpiac. A hitelek jo resze bedölt volna a 2-3 szazalekpontos emelkedes miatt, ez melybe lökte volna az ingatlanarakat stb., ördögi kör indult volna meg. Nem veletlen hogy a hirek szerint a Bank of England-töl szoltak oda a bankoknak hogy kicsit magas lesz az a kamatlab amit megadtak.

DFK 2012.07.04. 10:54:14

Nem értem a sok hülyét, aki mentegeti a bankokat és a cslásra épülő pénzrendszert.

hammerhead 2012.07.04. 11:01:15

@Bratwurst: és ez normális szerinted? :)

mrZ (törölt) 2012.07.04. 11:05:00

@Bratwurst:
Ha a libor és a base rates nem csökkent volna akkor a nyugati világ bankjainak nagyrésze csődbe jut. Az adósok nagy része így is ott volt-van-lesz.
A lényeg a banki finanszírozás olcsósága.
Amikor ez már nem volt elég jöttek az ingyen pénzek (tarp, Qe, efsf, magyarok is!!, fed kölcsönök).
Most hogy mindez még mindig nem elég, ....

ne most 2012.07.04. 11:06:56

A LIBOR manipulálásánál nagyobb csalás nem létezik ezen a bolygón.

Azért én kiváncsi lennék a svájci e-mailekre is a válság idején.

Alf (törölt) 2012.07.04. 11:07:26

@Kard: Nem vagyok kommunista. A kommunizmus nem egy életképes modell, mivel nem is modell, csupán a kapitalizmus kritikája.

amiket meg elmondtam, azzal nagyon nem lehet vitatkozni, a tartalékráta alpú hitelpénz-rendszer a maga kamataival fenntarthatatlan és tönkreteszi nem csak ahasználóit, hanem a sártekénket is.

ne most 2012.07.04. 11:10:44

@mrZ: Inkébb azért csökkent, mert a csődök megszaporodtak.

Bratwurst 2012.07.04. 11:15:51

@hammerhead
"és ez normális szerinted? :)"

abban a helyzetben szükseges volt. Es meg egyszer: ez a gyakorlat a hitelfelvevöknek (Magyarorszagon az emberek többsege inkabb ebbe a kategoriaba esik mint a befektetökebe) igen jo volt. Tehat minden (valtozo kamatozasu) hitelados köszönetet mondhat a nagybankoknak. Furcsa, mi?

@mrZ
nem vagyok biztos benne hogy megertetted, mi törtent. A libor elvileg a bankok tenyleges refi költsege, de bevallasos alapon müködik,m nem a megfigyelt, tenylegesen megkötött üzletek alapjan. Mikor a bankok tenyleges refi költsege felrobbant, a valodi költsegnel alacsonyabbat vallottak be. Tehat sokat fizettek, keveset mondtak.

Hans Joachim Marseille 2012.07.04. 11:45:39

@hannibal: bogár úr 1978tól az mszmp széthullásáig 1989 ig tag volt...aztán mdf 98-2002ig fidesz...mondd csak egy köpönyegforgató régi elvtársnak mennyire kell a szavára adni??..by the way az echón bayer zsoltika mellett ül és még ott van az egykori 3/2 es szt tiszt boros imre...szép kis brigád ,nézesse meg magát aki ezeknek az embereknek akár egy szavát is elhiszi..

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.07.04. 11:50:24

@Bratwurst: a csőd elkerülhetetlennek tűnik, évek óta kenegetik a fécát, de szerintem game over van. a kérdés csak egy. tudják-e még pumpolni az adófizetőket? vagy sem? és ha igen..?! akkor meddig?

mrZ (törölt) 2012.07.04. 11:50:31

@Bratwurst:
>>nem vagyok biztos benne hogy megertetted, mi törtent.
És sem vagyok biztos benne. Sokminden nem nyilvános még.
Egy biztos: Nem a hitelt felvevők kaptak segítséget mert akkor ők kapták volna pénzt. Az összes underwater hitel 100%-ra visszahozása ~3billió usd lett volna, ehelyett közel 20billió eddig(és hol a vége)
A bankmentés célja a derivatívok által eltemetett bankok kisegítése, amíg sikerül a kitettséget kezelhető nagyságúra csökkenteni. (ie: a piac redukálása a harmadára)
>>Mikor a bankok tenyleges refi költsege felrobbant...
Már sokkal előtte. Itt kezdődött:
www.fdic.gov/bank/historical/history/211_234.pdf
>>Tehat sokat fizettek, keveset mondtak.
Ezt én nem tagadtam. De kit érdekel hogy a bankok mennyit keresnek egymáson. Én azt az oldalt hangsúlyozom amikor a nem profi letéteseket rövidítették meg vele. És ehhez asszisztált az összes nemzeti bank, a felügyeletek, a közszolgák.

Kard 2012.07.04. 11:55:11

@Alf: De gondolj már bele jobban. Azt ajánlod, hogy ne legyen kamat. A kamat a kockázat értéke. Ha nincs kamat semmilyen befektetést nem tudsz értékelni mivel mindegyiket egyformának(kockázatmentesnek) tekinted. Nem is lennének befektetések, mert senki se akarná befektetni a pénzét mivel nem kap érte semmit.

Hans Joachim Marseille 2012.07.04. 11:56:28

@Hans Joachim Marseille: 8 évig dolgoztam bankban..rengeteg liborhoz kötött strukturált kötvényt adtunk el...szerintem most égnek a vonalak a cégnél...

ne most 2012.07.04. 12:12:48

@Kard: A kamat nem a kockázat mértéke, lásd negatív kamat.

B-rocker (törölt) 2012.07.04. 12:20:06

Milyen elképesztő mennyiségű szerződésben hivatkoznak rá az felfoghatalan szám.

dr. mesterséges színezék 2012.07.04. 12:26:57

@DFK: "Nem értem a sok hülyét, aki mentegeti a bankokat és a cslásra épülő pénzrendszert. "

Pedig nem olyan bonyolult ez: bankok azért léteznek, mert kellettek, mert az élet megkövetelte, mint a reguláris hadsereget vagy a szervezett egészségügyet (mindkettőben lopnak mindenhol, tetejébe a hadsereg mindenhol hemzseg az aberrált alakoktól).
Vagyis általában a bankokat csesztetni pont annyi értelemmel bír, mint általában a kórházakat: van valós alapja, csak nem vezet sehová.

Az nem kérdéses, hogy a prudenciális szabályok kialakítása és betartatásuk kevés - elméletben nem, de a gyakorlat mást mutat.
Ha volnék egy világcár, már régen bevezettem volna, hogy a pénzügyi szervezetek a mindenkire nézve kötelező prudenciális szablyozókon felül kötelesek saját szabályozót és (ez a lényeg) SAJÁT SZANKCIÓRENDSZERT megjelentetni, amelyek közül mindkettő igazságszolgáltatási eljárásban érvényes jogforrás volna.
Vagyis a bankoknak nem csak abban kellene versenyezniük, hogy hol kisebb a hitel-, és nagyobb a betéti kamat, hanem hogy ez milyen tiszta gazdálkodással, és _hány sk deklarált böltönév árnyékában_ teszik.
Különösen az elmült évek után szép piaci szabályozó volna, ha ezmegaz a banki mgmt max. 20 guggolást vállalna büntetésül, de azt is csak akkor ha a közös ügyféltérben, tompa késsel herélik ki az ügyfelet, egyébként csak pénzbírság - a bankéból.

ne most 2012.07.04. 12:44:51

@dr. mesterseges szinezek: A bankoknak van egy feladata, amire szükség van.
Ha a bank az alapfeladatát ilyen súlyos mellékhatásokkal látja el, akkor nem kell.

Kell sör?
Kell
Meleg.
Akkor nem kell.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.04. 12:56:59

Nekem úgy tűnik, hogy ez a cikk teljességgel félrevezető, annyira, hogy monstre hazugságnak lehet nevezni. Azért, mert szerintem a magyar olvasó úgy kódolja le a tartalmát, mintha valakik a saját zsebükbe lapátoltak volna pénzt. Pedig ilyet senki sem állít, szó sem volt lopásról. Arról van szó, hogy bizonyos dolgokat a normális banki működés mintegy szabályainak félretételével intéztek és ebből magának a banknak az üzleti etika szerint elfogadhatatlan előnye származott. De olyasmi, ahogyan nálunk a lopást értik, nem történt. Csaló írás.

Lencsés István 2012.07.04. 12:58:08

@ne most: A tényt nem kell bizonyítani .

dr. mesterséges színezék 2012.07.04. 13:01:04

@ne most: "Ha a bank az alapfeladatát ilyen súlyos mellékhatásokkal látja el, akkor nem kell."

Lehet, hogy a sóval behintésük utáni 5 percben jó ötletnek tűnnek, hogy helyi érdekű uzsorások vették át a szerepét (pert átveszik, ha a szerepre szükség van), aztán idővel ezek a falusi uzsorások járási uzsoráscéhekbe tömörülnének, aztán még nagyobbakba, és eljutnánk ugyanide. Jó esetben. Rossz esetben nem jutnánk el, hanem monopoluzsorások köszönnék meg, hogy ilyen labdát kaptak.

belekotty 2012.07.04. 13:01:18

@ne most: Neki ténye van, neked meg fáj az igaz és ráadásul anonim vagy, úgyhogy sértésed lepereg róla. Neki sportkommunikációs diplomája van. És mellesleg nem olvasta el a posztot, mert azt hiszi hogy Orbánékat szidják, holott a bankokat. :-))
@Lencsés István:

belekotty 2012.07.04. 13:02:09

Fiúk, fiúk! Lencsés Peti előkerült! Jegyek az előadásra nálam kaphatók! :-))

ne most 2012.07.04. 13:17:13

@Lencsés István: Mond annak, akitől ellopták.

ne most 2012.07.04. 13:19:40

@belekotty: Korábban a tagж volt, most az államé. Tehát vagy ajándékozta vagy ellopták.

Éhes_ló 2012.07.04. 13:22:31

Fel kell kötni minden bankárt amelyiket csak lehet.
Minél előbb annál jobb.
Pár évtizedre rend lenne.
Akkor a ciklust megismételni.

Kard 2012.07.04. 13:22:44

@ne most: Attól, hogy negatív mit változtat rajta? Nem nullában van a nullapont hanem picit mínuszbam.
Szerinted a németek miért 1-2%-on tudják magukat finanszírozni míg mi magyarok csak 7-8%-on? De a kamat pontosan a kockázat mértéke.
Egy kockázati tőkés úgy száll be egy üzletbe, hogy tudja ötből hatból egy fog bejönni a többi bukó viszont az az egy akkorát termel (több 100% kamat) hogy kijön belőle a többi vesztesége is.

bucbuc 2012.07.04. 13:32:44

@harcsapaprikás: Maga a manyup rendszer egy rablás volt, próbáld megemészteni.

A végén kollektív veszteség keletkezik és nem biztos hogy egyéni nyereség lehetne belőle.

Gondolom tudod, hogy az eredeti koncepcióhoz képest folyamatosan módosítgatták, már ott jártunk, hogy nem is örökölhető az összeg, ha nyugdíjasként hal meg az ügyfél...

bucbuc 2012.07.04. 13:33:27

@bucbuc: Na persze nem a működtetőinek, azoknak természetesen sohasem veszteség egy ilyet működtetni.

sanyix 2012.07.04. 13:38:22

@harcsapaprikás: miért van nagyobb hatalom, te szerencsétlen hülye?

sanyix 2012.07.04. 13:41:36

@sanyix: ó kár volt válaszolnom, ez a harcsapaprikás egy hívő :D úgy is mindegy mit mondasz neki, szajkózni fog.

DFK 2012.07.04. 13:50:30

@dr. mesterseges szinezek: Persze, hagyjuk, hogy minden szabályt mellőzzenek, következmények nélkül.

Az a gond, hogy a legfőbb árucikk a pénz lett, háttérbe szorítva, mi több, elértéktelenítve minden más terméket.

xunilo 2012.07.04. 13:54:44

@harcsapaprikás: "@Jofiu: Azt szeretem benned, hogy téged könnyű alázni. A paksi atomerőműben sem tudja az ügyeletes mérnök, hogy egy adott mag fog-e hasadni vagy sem. Azt tudja, hogy ennek mennyi a valószínűsége. Mégis tudja szabályozni a dolgokat. Pérsze voltak kivételek. Ha nem is pakson. Meg teljesen más okból. De ezt hagyjuk.
A pénzügyi világban is ugyen ez történik. Semmi sem biztos, de a valószínüség elég jó támpontot ad a dolgokhoz."

Szerinted könnyű őt alázni, én meg azt gondolom te tévedsz.
Az atomerőmű hogy jön ide? Szerinted a mérnökök, akik épületeket terveznek, azok a VALÓSZÍNŰSÉG-re építenek?

dr. mesterséges színezék 2012.07.04. 13:55:26

@DFK: Sztem fentebb pont nem azt vázoltam, hogy a lovak közé kell dobni a gyeplőt.
Igaz, azt sem, hogy fel kell dolgozni kolbásznak, a kocsit meg eltüzelni.

Mindenesetre a pénz áru voltán nem kell megdöbbenni, elvégre a pénz fogalmának legjobb közelítése az, hogy általános (és egyenértékes), és miért éppen a pénzt ne lehetne pénzzel kifejezni?
Hogy ILYEN mértékben lett áru... erről nem a bankszféra tehet, hanem az ügyfeleik - MI.

dr. mesterséges színezék 2012.07.04. 14:01:25

@xunilo: Tkp. a közgazdaságtan is tudna jobb prognózis, nem is kellene hozzá más, csak fasza kis diktatúrák, ahol pl. egy részvényeladás nem csak úgy menne, hogy felkelek, oszt eladom, hanem mondjuk, 15 nappal előre be kellene jelenteni.
Hisztikereskedelem, pánikeladások ha nem is kizárva, de visszaszorítva.

Kérdés, hogy így ki vinné a megtakarítását a piacra. Valszeg kevesebben, pedig a rendszer éppen racionálisabb, mint korábban.
Ilyenek vagyunk. Nem "a bankok": mi, homo sapiensek.

Lencsés István 2012.07.04. 14:02:36

@ne most: Szomorú dolog hogy nem tudsz olvasni . :(

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.07.04. 14:05:52

Persze amikor a Dunába lövöldözik őket, akkor meg csúnyán néznek.

kela-bá 2012.07.04. 14:06:46

Érdekes hozzászólások. Talán "passzol" ez is ide: www.forradalommost.hu
További szép napot!

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.04. 14:07:57

@belekotty:

Ja, ez az álnéven író SZDSZ-es, aki azzal akarja lejáratni a Fideszt, hogy magát Fideszesnek adja ki?

35 jegy foglalva (viszem az osztályt)

Lencsés lstván 2012.07.04. 14:22:19

@ne most: Sértésed lepereg anonim! Fáj az igaz? Nekem ténynem van! Hazug blog, hazug kommentelőkkel!
ÉN NEM VAGYOK ANONIM!!!

@Lencsés István:

Lencsés lstván 2012.07.04. 14:23:57

@ByA: Én nem írok álnéven. Én vállalom a nevem!
ÉN NEM VAGYOK ANONIM!!!
Fáj az igaz?

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.04. 14:29:25

@Lencsés lstván:

Nem fáj. Tudjuk, hogy Babos Sára vagy.

Egyébként örülük, hogy a többi részét nem kifogásolod. Mindig tudtam, hogy igaz.

Martian (törölt) 2012.07.04. 15:06:10

@dr. mesterseges szinezek: "Kérdés, hogy így ki vinné a megtakarítását a piacra."

A bankjegynyomda! :)

szürkegém 2012.07.04. 16:13:44

Ezért nem kell ilyen messzi menni. Nálunk is ez van, s ez volt az elmúlt 20 évben. Mindenki lopott ahogy tudott. S a nagyok mind megúszták.
Az volt a menő, aki kétmarék taknyot köpött ki a pajero-ból. És még menőbb volt, ha el is talált. És büszke volt arra, hogy amilye van azt mind lopta. Csak a zászló színe volt más: hol piros, hol narancs vagy kék. Aki nem ezt tette, az volt a balek.

ne most 2012.07.04. 16:14:35

@Lencsés lstván: Nem vagy anonim? Ird meg a lakcímed!

vomit 2012.07.04. 18:24:18

'Cartel-style corruption' behind Libor scam
www.youtube.com/watch?v=1UG8RowZcks

vomit 2012.07.04. 18:31:11

@Schindlеr Pistája: ha nem kepes a fejedbe menni, hogy a penzrendszer alapveto mukodese ellentetes az erdekeinkkel, akkor ezeknek az embereknek volt igaza 140 evvel ezelott:

"Közben a lakosság túlnyomó többsége,
amely szellemileg képtelen e pénzrendszer
működését felfogni, zokszó nélkül fogja
elviselni a terheit."
www.rense.com/general79/tril.htm

hannibal 2012.07.04. 18:50:41

@Hans Joachim Marseille: Boros Imrét nem szeretem, a múltjáért meg megvetem. Azt nem tekintem olyan nagy bűnnek, ha valaki MSZMP tag volt, vannak gyengébb emberek, nem mindenki Hamvas Béla. Bogár László szakmaiságát ez nem rontja. A jobboldaliak zöme 1990 után MDF-es volt, ahonnan szinte mindenki a Fideszbe vonult át, szavazó, szavazott egyaránt. Ez logikus folyamat. Szerintem Bogár Lászlónak igaza van a mostani rendszer fenntarthatatlanságában és pont. Ez független attól, hogy ő teszem azt náci, nőci, komcsi vagy hupikék törpike.

Célkereszt 2012.07.07. 09:40:53

@Kard: Még szerencse, hogy nem mérnökök irányítják a közgazdaságot. Volt erre kísérlet. Úgy hívták, hogy szocializmus és tervgazdaság.
süti beállítások módosítása