sorok között

sorok között

Bankpánik

2011. november 26. - Politikai Ateista

Végtelen sorokban kigyóztak a betétesek a lett Latvijas Krajbanka automatái előtt, miután a bankfelügyelet felfüggesztette a pénzintézet tevékenységét. - Napi Gazdaság

Ennél egy sokkal kevésbé látványos bankroham is kibontakozóban van, amelynek a következményei könnyedén elfajulhatnak.

Az MF Global csődjének történetét már több gazdasági magazin is lehozta, nem igazán szeretném részletezni az eseményeket. 

Csak annyit tennék hozzá, hogy a magánügyfelek számláinak csapolása bevett gyakorlat, az ügyfelek számláiról kölcsönvesznek egy összeget amit a saját profit érdekében használhatnak, egy meghatározott ideig. Internal Repo.

A szabályozás megengedi ezt a tevékenységet, viszont az így kölcsönvett forrásokat kizárólag biztonságosnak gondolt befektetésekre használhatták a brókerek, például AAA besorolású államkötvényekbe.

A magánszámlákról kb 1.2 milliárd hiányzik, azok az ügyfelek akik nem olvasták el az apróbetűs részt, meglehetősen idegesek, nem értik hogyan tűnhetett el a pénzük az elvileg elkülönített számláikról.

Az MF Global pórul járt ügyfelei futnak a pénzük után, a botrány közben megingatta a bizalmat a hasonló brókercégekkel szemben, és az ügyfeleik csendben megkezdték a pénzük kimenekítését. A botrány kimenetele még befolyásolhatja az eseményeket.

A válsággal súlyosan fertőzött európai országok bankjaiból is több milliárd eurót vettek ki a számlatulajdonosok, az euró miatti bizonytalanságok miatt.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr863409353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása