sorok között

sorok között

IMF Válságbomba

2011. november 15. - Politikai Ateista

Az IMF küldöttsége Kínában járt a bankok körül szimatolni egy kicsit, és ijesztő dolgokat tapasztaltak.

Újabb ketyegő válságbombát talált az IMF

Napi Gazdaság

"Bürokraták dirigálnak a piac helyett"

Ez vitathatlan. Azt azonban nehéz még pontosan megállapítani, hogy hosszútávon melyik modell az életképesebb. A jelenlegi pénzügyi válság olyan országokban kezdődött ahol elvileg a piacok diktálnak.

Továbbá:

"Az elmúlt időszakban ugyan kissé enyhült az állami beavatkozás a pénzügyi szektorban..."

Európában pedig éppen ellenkező folyamatok zajlanak, az államok egyre határozattabban avatkoznak be a piaci szereplők életébe, például bankokat tőkésítenek az adófizetők pénzéből. Úgy gondolom, hogy a bankmentő csomagok is az állami beavatkozás kategóriájába tartoznak. Akkor most mi is a helyes irány?

"Az IMF szerint ezen változtatni kell: a hatóságoknak fel kell adniuk azt a gyakorlatot, hogy alárendelik a pénzintézeteket a gazdaságpolitikai célok megvalósításának."

Hagyják őket szabadon garázdálkodni, a kínai államnak a gazdaságpolitikai célok megvalósításához szükséges források biztosítása érdekében majd szivesen kölcsönöz az IMF.

"Ehelyett engedniük kellene a piaci szabályok érvényesülését, hogy a bankok a reális kockázatok alapján hozzák meg döntéseiket."

Úgy ahogy a mentőcsomagokra szoruló amerikai, és európai bankok tették? A kínai vezetés kockázatfelmérő képessége nem lehet olyan rossz, erre utal, hogy nem vásárolták hülyére magukat a piaci alapon működő Európa EFSF válságkötvényeiből.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr603384673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása