sorok között

sorok között

Görögország Megmentői

2011. november 02. - Politikai Ateista

Papandreu népszavazási kezdeményezése alaposan felkavarta a kedélyeket Európában, folynak a találgatások, hogy mi állhat a váratlan lépés hátterében. Lehet, hogy a görög miniszterelnök a felelősséget akarja csak átruházni, vagy a tüntetőket próbálja lecsillapítani néhány hétre? Esetleg zsarolni próbálja az Európai Uniót egy kedvezőbb alku kierőszakolásának érdekében, vagy tényleg államcsődbe akarja rántani az országot, és elhagyni készül az eurózónát?

Az EU legújabb tervére általában mint a görög mentőcsomagra hivatkoznak, mintha a görögöket készülnének megmenteni vele. Ez azonban még véletlenül sem igaz, a mentőövnek nem Görögország, hanem az euró, az EU, a befektetők, és az adott pénzügyi rendszer megmentése a célja. Görögország gazdasági, és társadalmi hanyatlása senkit sem érdekel, a mentőcsomag elsősorban a pénzügyi szervezetek, a befektetők érdekeinek figyelembevételével készült.

2+2=5

Hogyan lehet ekkora hülyeséget leírni, amikor elengednék a görög államadósság felét?

Először is, az előszeretettel propagált 50% nem egészen 50%.

Görögországnak körülbelül 350 milliárd euró adóssága van.

Ebből körülbelül 145 milliárd ECB, EU, illetve IMF adósság, ezekhez nem nyúlnak.

A maradék kb 200 milliárd euró van magánbefektetők (bankok) kezében, ez az összeg feleződik, tehát nagyjából 100 milliárd tűnik el a görög könyvekből, és jelenik meg majd a magánbefektetők "veszteségeként", akiket majd az eurózóna adófizetői kártalanítanak.

Ebből a 200 millárdból 35 a görög nyugdíjpénztárak befektetései, természetesen ezek is feleződnek, 17.5 milliárdot buknak az üzleten, biztosan nagy lesz az öröm ha rájönnek a leendő nyugdíjasok.

350-nek az 50%-a nem 100, és nem is 82.5.

Ha a Görögországnak (és a többi eladósodott országnak) a továbbiakban finanszírozási problémái lesznek - amire mérget vehetsz - akkor az EFSF vásárol majd államkötvényeket tőlük, hogy azokat a stabilitási alap Aaa minősítésébe csomagolva próbálják piacképessé tenni.

Az EFSF-el, vagyis a tűzfallal ahogy mostanában hivatkoznak rá, csak az a probléma, hogy nem létezik, legalábbis nem úgy ahogy azt feltálalják. Az ezer milliárd euró csak elméletben létezik, tőkeáttétekkel a semmiből teremtették, (jó szokás szerint) valójában ennek az összegnek csak egy része létezik.

"....amelyek értelmében az euróövezeti tagállamok kormányai 440 milliárd euróra emelték az EFSF tényleges finanszírozási keretét, a garanciákat is tartalmazó elméleti keret 780 milliárd euróra történő növelése mellett - áll az EFSF közleményében." - Napi Gazdaság

Nehéz Max Keisernél jobban megfogalmazni szerinte az egész helyzet nagyjából arra emlékeztet mintha valakinek lenne 1 dollárja, és azt a kezében tartva besétálna az elvarázsolt kastély tükörszobájába. Hirtelen úgy érezheti, hogy van ezer dollárja, de valójában még mindig csak 1 dollárja van.

A Görög államadósság egy része "eltűnne" ugyan, azonban biztos, hogy a fennmaradó adósságot sem lennének képesek finanszírozni. Az alku részeként bevezetendő megszorító intézkedések, és az állami vagyon maradékainak privatizálása nem fogja előmozdítani a gazdasági növekedést. A görögök nem menekülnek meg semmitől, jogot kapnak arra, hogy további hiteleket vegyenek fel, és tovább küzdjenek a kifizethetetlen adóssággal.

 

Brüsszel továbbra is szigetelőszalaggal próbálja megakadályozni a Titanic süllyedését.

Itt található a Business Insider összeállítása arról, hogy kik koppannak a legnagyobbat egy görög államcsőd esetén. (A CDS szerződéseket nem számítva)

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr583345511

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A demokrácia bukása és a görög népszavazás 2011.11.03. 11:40:02

„Az ilyen gondolkozású nép, mint afféle egyeduralkodó, kizárólagos hatalomra törekszik, mert nem áll a törvény alatt, despotává lesz, s így a hízelgők tesznek szert tekintélyre; olyan is ez a demokrácia, mint a monarchikus formák közt a türannis...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása