sorok között

sorok között

Forradalmi Alkotmány

2011. június 16. - Politikai Ateista

Izlandon új alkotmány készül, és a magyar alkotmányozási folyamattal ellentétben valóban megérdemli a forradalmi jelzőt.

Gondolom még senki sem felejtette el a hazai forradalmi kérdőíveket, amelyek 5% -ának visszaérkezése után, gyakorlatilag olyan alkotmányt szavaztak meg amilyet akartak. Végülis ki tudja milyen válaszok voltak a kérdőíveken? Lehet, hogy a visszaküldők pontosan ilyen alkotmányt akartak. Az ellenzék egy része az önkéntes számüzetést választotta, a maradókat pedig ignorálták. Konszenzus mi?

Izlandon a 25 fős alkotmányozó tanács az új alkotmány tervezetét nyilvánossá tette a weboldalán, és a Facebookon, ahol arra biztatják a lakosságot, hogy megjegyzéseikkel, javaslataikkal segítsék az új alkotmány kialakítását. A széleskörűen támogatott újításokat egyszerűen beleveszik az új alkotmányba. Az alkotmányozási folyamatban valóban bárki részt vehet, akinek értelmes ötletei vannak.

A tanácsnak van még Youtube, Twitter, és Flickr csatornája is, az üléseiket (kivétel nélkül) élőben nyomon lehet követni az interneten. Az új alkotmány gyakorlatilag a sziget lakóinak a szeme előtt születik, a javaslataikat figyelembe véve.

Az oldalakon az Izlandiak javaslatai, hozzászólási mellett külföldiek gratulációi, és jókívánságai is szép számmal megtalálhatók. Ha véleményed vagy egy jó ötleted van, ugorj fel a Facebookra, és írd meg nekik, őket talán még érdekli is!

Good.is nyomán

 

Ez már közmegegyezés a javából. Csak gratulálni tudok a vikingeknek.

Egy korábbi bejegyzésemben a technológiai munkanélküliséggel foglalkoztam. Azt hiszem az utolsó mondatban arra céloztam, hogy a technológia minden szektorban fejlődést ugynakkor sajnos munkanélküliséget is eredményezett. A technológia fejlődés vívmányai egyre több területen váltják fel az emberi munka szükségét. Megjegyeztem, hogy ennek ellenére van egy terület  amely érintetlen maradt. A törvényhozásra, és a "demokrácia" intézményeire gondoltam akkor. A politikusaink nem akarják, hogy a technológia betörjön a saját területükre, mert kiderülne, hogy a többségük felesleges. Úgy szavazunk, úgy kormányoznak mint száz évvel ezelőtt.  A technológia pedig már bizonyosan megérett a feladatra, és a segítségével meg lehetne tenni az első lépéseket egy valódi demokrácia felé.

Izlandon talán már kezd megtörni a jég.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr712989462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása