sorok között

sorok között

Cenzúrázott Panama-iratok és a Wikileaks balhé

2016. április 06. - Politikai Ateista

Ahogy már valószínűleg hallottál róla, az úgynevezett Panama-iratokat a névtelen szivárogtató a Süddeutsche Zeitung német napilap egyik újságírójának jutatta el.

A 11.5 millió dokumentum feldolgozásában a Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) segédkezett. A nyers információtömegből közfogyasztásra alkalmas írásokat a Süddeutsche Zeitung-on kívül a The Guardian, és a BBC és még néhány kiválasztott kiadvány fog kreálni, és az orrod elé rakni. (Magyarországon a Direkt36 nevű "oknyomozó újságíró központ".)

 

mossack.jpg

Williambanzai7

 

Jól érted, az összes dokumentum soha nem fog nyilvánosságra kerülni, csak azok amelyeket a fent említettek közlésre alkalmasnak találnak.

A 11.5 millió iratból eddig 152 került fel a világhálóra. (Köztük Horváth Zsolt útlevélmásolata.)

 

Hogy miért ebben a formában zajlik a "történelmi jelentőségű" leleplezés, arról az ICIJ egyik vezetője, Gerard Ryle beszélt a Wired magazinnak:

Ryle elmondta, hogy nem áll szándékukban az összes iratot feldobni a netre Wikileaks-stílusban, mert akkor ártatlan magánszemélyek szenzitív adatai is nyilvánosságra kerülnének, azoknak a közéleti személyeknek a szennyesével együtt akikre koncentrálni szeretnének.

"Mi nem vagyunk Wikileaks. Megpróbáljuk megmutatni, hogy az újságírást felelősségteljesen is lehet csinálni."

 

Ryre hozzátette, hogy arra bíztatják az akcióban résztvevő médiumokat (Süddeutsche Zeitung, Guardian, BBC, stb ) hogy tartság szem előtt az országaik közérdekeit.

 

Nem esett jól a panamások beugatása a Wikileaks csapatának, akik egyébként már a "világbotrány" kirobbanásának a napján arra ösztönöztek, hogy az összes dokumentumot borítsák a netre, ezáltal a világ összes újságírója (vagy bárki akit érdekel) böngészhetne az adatok között, nem csak a kiválasztottak.

 

Miután viszont felelőtlennek bélyegezte őket az ICIJ vezető, ők is utánanéztek, hogy kik is pénzelik a Panama-szivárogtatás menedzselését.

 

Gyakorlatilag a Wikileaks megerősítette azt amiről éppen tegnap írtam.

 

A világrengető Panama-iratok tartalmát cenzorokon keresztül ismerheti majd meg a nagyérdemű.

 

És hogy kik azok az "ártatlan magánszemélyek" akiknek a szenzitív adatait meg kell óvni a közvélemény kiváncsisága elől, és kik azok akikre "közérdekből" koncentrálni kell, majd olyanok döntik el, akiket az USA leggazdagabb oligarcháinak alapítványai pénzelnek.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr538572592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2016.04.08. 07:43:01

A libbant megmondóemberek, manipulátorok, hazudozók, cenzorok mint máskor is, ismét alaposan eldöntik mi jó neked és nekem, mert szarba se vesznek, sem téged, sem engem, sem senkit.
Tudják, merik, teszik.
Ha hagyjuk, megérdemeljük.
süti beállítások módosítása