sorok között

sorok között

Adózzanak a szegények!

2015. február 22. - Politikai Ateista

Az HSBC egyszer már döntött rekordot, amikor 2013 januárjában "példátlan mértékű", 1.9 milliárd dolláros bírságot kaptak a drogkartellek pénzmosásában végzett közreműködésükért. Ez a cég 5 heti profitjának megfelelő összeg volt.

 

montanahsbc.jpg

 

A világ második legnagyobb maffi bankcsoportjának azonban nem ez volt az összes sara:

néha lebuknak, hogy tudatosan Irán, terroristák vagy mexikói drogbárók pénzeit mossák tisztára. Vagy hogy más bankokkal együtt manipulálhatták a bankközi kamatlábakat, vagy épp az arany vagy az ezüst árfolyamát, vagy épp más versenyszabályt szegnek meg. Alaposan utána kellene járni, ha olyan nagy bankbotrányt szeretnénk találni az elmúlt időszakból, amiben nem voltak benne. - Index

Valószínűleg nincs olyan bűnszervezet a világon, amely hatékonyságban felvehetné a versenyt velük, vagy ha mégis, akkor azt sem Camorrának, vagy Yakuzának nevezik, hanem mondjuk JP Morgan-nek.

És elsősorban nem a profit mértéke különbözteti meg őket a hagyományos értelemben vett bűnszervezetektől, hanem a bűntethetetlenség.

Botrányok tucatjai kerülnek napvilágra, bilincsben elvezetésekre, életfogytig tartó börtönbüntetésekre, vagyonelkobzásokra azonban soha nem kerül sor.

Pedig úgy tűnik, hogy a pénzbírságoknak nincs elrettentő hatása - még a rekord mértékűeknek sem.

Hiszen már itt is van a menetrendszerű HSBC botrány:

Most az derült ki viszonylag részletesen, hogy hogyan javasoltak adócsalást a gazdag ügyfeleik tízezreinek a svájci leánybankjuknál. - Index

És ugyan volt egy kis kirakat-razzia szerdán a banknál, néhány dologra azonban simán mérget lehet venni.

A bank vezetőinek, a leánybank svájci fiókjának érintett munkatársainak ezúttal sem kell semmiféle felelősséget vállalniuk a bűncselekmény miatt, és komoly büntetésre számítaniuk. Az HSBC talán kiköhög egy a profitjukhoz képest nevetséges pénzbírságot, és ennyi.

Ugyanez vonatkozik azokra a személyekre is, akik az HSBC segítségével vonták ki magukat a közteherviselés kötelezettsége alól. Hidd el, nyugodtan alszanak.

Természetesen azoknak az országos, és uniós felügyeleti intézményeknek a vezetői is megtarthatják a beosztásukat, akik a tétlenségükkel asszisztálnak a műsorhoz. (Nem is beszélve azokról a politikusokról akik szintén igénybe vették a HSBC adókerülő szolgáltatásait, miközben olyan telefonvonalakat létrehozását támogják, amelyeken keresztül névtelenül lehet feljelenteni a sarki büfést, ha nem ad számlát a palacsintáról.)

Nyilván minden országban eltér a lebukott adócsalókkal szemben alkalmazott büntetések mértéke, logikus lenne, hogy minél nagyobb az elcsalt adó összege annál súlyosabb legyen a büntetés. Gyanítom, hogy ez általában így is van, de ahogy ez az eset is bizonyítani fogja, egy bizonyos szint - vagyon - felett, az igazságszolgáltatág ütőereje az elcsalt összeg mennyiségével fordítottan arányos.

Pedig kurva sok lélegeztetőgépet lehetett volna venni abból az összegből amit David Bowie baszott befizetni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr997200387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása