sorok között

sorok között

Megint felmerült a magánvagyon megsarcolásának gondolata - Aggódjunk?

2014. január 29. - Politikai Ateista

Amikor egyre többet beszélnek ilyesmiről az embernek önkéntelenül is az a gondolata támad, hogy talán szoktatják a gondolathoz.

Ezúttal nem az IMF, hanem a német központi bank, a Bundesbank, állt elő a pofátlansággal.

A jelentés arra is kitér, hogy a vagyonra (például ingatlanra) kivetett egyszeri adó olcsóbb megoldás lehet az államadósság leküzdéséhez. A fogyasztási vagy jövedelem típusú adóemelés és más megszorítások nem biztos, hogy elegendőnek bizonyulnak akkor, amikor azonnali államcsőd veszélye fenyeget. A Bundesbank szerint kedvező feltételek mellett a nettó vagyonra kivetett adó újraallokálhatja az eszközöket a magán- és közszektor között, ezzel pedig jelentős adósságleépítést lehet elérni rövid idő alatt. - Újra előkerült az ötlet: fizess egyszeri vagyonadót! - Portfolio

Az IMF Fiscal Monitor jelentésében szinte eldugva, a sorok között utaltak a lehetőségre - kb 2 hétig tartott mire a sajtó kiszúrta - a Bundesbank már egy egész elemzést áldozott az egyszeri vagyonsarcra.

Az IMF az államadósság csökkentésével kapcsolatban dobta fel, a Bundesbank konkrétan azt a lehetőséget mérlegeli, hogy államcsőd esetén kellene célba venni a magánvagyont, mielőtt a tagállamok segítséget nyújtanak.

A válság kirobbanása előtt volt néhány olyan ország, ahol az EU átlagához képest is nagyon alacsony volt az államadósság. Említhetném például Spanyolországot (2008 - 36.1%), vagy Írországot (2008 - 25%).

Az említett országoknak a köztartozását a bankrendszerük megmentésének a költségei, a pénzügyi szektorban keletkezett veszteség államosítása növelte a többszörösére.

Ha magas államadósságot a lakosság vagyonának egyszeri adóztatásával csökkentenék, mondjuk egy államcsődközeli helyzetben, akkor gyakorlatilag az a helyzet áll elő, hogy a bankok megmentését, részben a lakosság vagyonának az elkobzásával fedeznék.

Vagy vegyük például Ciprust. Ciprus sem azért sodródott a tönk szélére, mert az államadósság visszafizethetetlenné dagadt. Ott is a bankok mentek majdnem csődbe, és az államnak nem volt lehetősége a piacokról annyi forrást bevonni, hogy feltőkésítse a bankjait. Ekkor kért segítséget a ciprusi kormány, és ekkor vágták meg a betéteseket.

Ez volt az, amit az izlandi kormány megtagadott, nem volt hajlandó átvállalni, közadóssággá konvertálni a pénzügyi szektor veszteségét. Az Európai Unió tagjaként valószínűleg nem élhettek volna ezzel az opcióval.

Azt hiszem, hogy sejted mit akarok mondani.

Egy uniós állam nem csak a felelőtlen gazdálkodás miatt kerülhet olyan helyzetbe, hogy mentőcsomagra legyen szüksége. A bankrendszer összeomlása is csőd közeli helyzetet eredményezhet, ha a feltőkésítéshez szükséges források nem állnak az állam rendelkezésre. Feltéve, hogy az állam elkötelezett a bankok megmentésével kapcsolatban.

És ilyenkor lépne hatályba első körben az egyszeri vagyonadó, a mentőcsomag előtt, a Bundesbank elképzelései szerint.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr515787181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2014.01.29. 18:46:06

Méghogy egyszeri! Eseti. És ahogy gyakorlatot szereznek benne úgy lesz rendszer belőle.

vomit 2014.01.29. 20:40:36

az utolso figyelmeztetes mar elhangzott, de nem figyeltetek.
www.weforum.org/sessions/summary/global-economic-outlook-2014

toportyánzsóti 2014.01.30. 09:00:02

Gazdagok többsége jól észrevehetően lop csal hazudik,magának hoz törvényeket,csak a bolygónk lakhatatlanná tevésében jeleskedik,háborúkat generál...

vomit 2014.01.30. 10:09:48

@toportyánzsóti: van viszont koztuk olyan, aki vensegere helyrerazodik, es a szegenyeknek ajandekozza a vagyonat. de ha beint a vilagmegvaltoknak, jol megszivja.

Emails Reveal Deceased Hedge Fund Manager Refused To Join Bill Gates’ "Worthless" Giving Pledge
www.buzzfeed.com/rosiegray/exclusive-emails-reveal-deceased-hedge-fund-manager-refused

Félkifli 2014.01.30. 10:15:42

Ez már sajnos a sokadik eset, hogy ez felmerül, ez már tényleg szoktatásnak tűnik.

Már nem fogom elmondani, hogy ez mekkora galádság, többször megtettem, ezért most inkább játszunk el a gondolattal, a "mi lenne ha ezt valahol megvalósítanák" szcenárió mentén:

Úgy számolom, hogy nagyjából egy középrétegbeli 30-40 életkorú emberkének nagyjából 9 havi fizetését kellene beperkálni, 2-3 tagú család esetében nő egy kicsit a befizetendő összeg, de jó esetben több a kereső is. Eleve a javaslat nem veszi figyelembe az egyes regionális és kulturális különbségeket, így nincs tisztában azzal, hogy Mo.-n az emberek vagyonának nagy része még mindig ingatlanban van (amire egyes "perverz" egyének OTTHON-ként tekintenek, én is ilyen perverz vagyok sajnos). Szóval ha még fizetési könnyítést is kapok, mondjuk egy év alatt kell befizetnem a vagyonom 10%-át, akkor két lehetőség marad: 9 hónapig nem eszünk, vagy eladjuk a házunkat. Mivel sokan fognak így gondolkozni, ezért túlkínálat lesz az ingatlanpiacon, vagyis kb. az értékének akár a felénél leszek kénytelen túladni a legértékesebb vagyontárgyamon. (Ez szerintem külön fejezet lesz az EU "Hogyan nullázzuk le állampolgáraink vagyonát - Az első lépések" c. bestsellerében - már ha lesz kinek eladni). A maradék összegből még nyomott árakon sem telik egy panelra, vagy ha igen, akkor a legalja, kiöregedett, nem felújított, nem szigetelt, nem karbantartott, pisiszagú negyedben (~40 évesen jó kiindulási alap, lelkileg sem vágja tönkre az embert :)
És innentől adódik a nagy kérdés, amit ekkor sztem nagyon-nagyon sokan fel fognak tenni: - ezért dolgoztam én 20-30-40 éven keresztül?
Az is sejthető, hogy az emberek ezt a kérdést azonnal meg is fogják válaszolni magukban, de már nem szavakkal, hanem molotov-koktélokkal fogják azt kommunikálni választott képviselőik felé..

toportyánzsóti 2014.01.30. 10:26:53

@vomit: Van persze,elenyésző a számuk,a többség nem ilyen.Elmebeteg rendszer a kapitalizmus,ha nem volna az elektronika elképesztő fejlődése már rég nyilvánvaló lenne.

Köpe Bálint 2014.01.30. 13:04:40

@Pensive: 1990 óta többször is "konszoidáltak" (azaz állami pénzzel tömték) bankokat, a csőd elkerülése miatt. Mégis itt vannak még köztünk.

2014.01.30. 15:37:48

Én csak annyit tanácsolok mindenkinek hogy ; -Fogd a pénzt és fuss!

2014.01.30. 15:42:00

@Félkifli: Én nem adom el.Elmegyek és ellopom bankvezér kamrájából a kolbászt.SS

prognosys 2014.01.30. 16:09:03

@Félkifli:

"Az is sejthető, hogy az emberek ezt a kérdést azonnal meg is fogják válaszolni magukban, de már nem szavakkal, hanem molotov-koktélokkal fogják azt kommunikálni választott képviselőik felé.."

Sebaj, majd ő rájuk is rásütik a fasiszta-rasszista-antiszemita-szélsőséges-terrorista-kispista, stb...bélyeget, ahogy megkapták ezt eddig azok is, akik ezzel a jelenlegi (maffia) hatalmi berendezkedéssel nem értenek egyet, mivel már eddig is pontosan látták, hogy ez hová vezet :(

Nah ezért nem szabad beszavazni senkit a Gyurcsány-Orbán tengelyről!

prognosys 2014.01.30. 16:17:57

@toportyánzsóti:

"Elmebeteg rendszer a kapitalizmus"

Éppenséggel működhetne jól is szigorú szabályok között. De akik a szabad rablásból jól megélnek, fékek és ellensúlyok nélkül, nem a több, hanem a kevesebb szabályozásban érdekeltek.

Mai hír, hogy több bank úgy trükközik a kp. felvétellel, hogy egyszerre csak 50e forintot engednek felvenni...vagyis a kormány felelőssége, hogy a mostani dózerpolitikát egy sebészeti precizitású jogi formába öntve hozzon olyan döntéseket, hogy semmilyen kreativitással ne lehessen kibújni a törvények alól

De ahhoz több gógyi kellene.

toportyánzsóti 2014.01.30. 19:20:31

@prognosys: Tobin adó kell elsőnek aztán már lehet hogy jobban mehetnénk a dolgok,nem a pénzt pénzzel csináló banksterek fosztogatnák a jobb sorsra érdemes becsületeseket.

vomit 2014.01.31. 09:35:45

itt azt irja vki, hogy az ejropunjos valasztasok elott akcio lehet. bar nem hiszem hogy ezzel az EU-kritikus partok vitorlajabol nagyon ki lehetne fogni a szelet, sot eppen ellenkezoleg.
www.marktorakel.com/index.php?id=4562029733778506445

bankvezér 2014.01.31. 21:44:19

@Jóképességű Takarítónő:
Neked csak az ára kellene, mert te csak a pénzre hajtasz...

bankvezér 2014.01.31. 21:46:36

@Félkifli:
Oszkó Péter ámokfutását csak az alkotmánybíróság tudta megállítani...
Annak a fazonnak már lógnia kellene.
Ehelyett az OTP-nél befektetési alapokat kezelget.

2014.02.01. 19:49:47

@bankvezér: Akár csak te.:)
Kettőnk közt annyi a különbség,hogy míg te az én pénzemre hajtasz,addig én nem a tiedre.:)

bankvezér 2014.02.01. 21:48:18

@Jóképességű Takarítónő:
Honnan veszed, hogy én a te pénzedet akarom?
Amid nincs, azt nem akarom...

2014.02.02. 12:51:54

@bankvezér: Igaz.Te mindenki pénzét akarod.Mert a bankok,már csak ilyenek.)

vomit 2014.02.03. 11:13:52

@Jóképességű Takarítónő: ahogy rolad sem gondolja senki, hogy takkermenedzser vagy, bankvezer sem bankvezer.

2014.02.03. 22:49:01

@vomit: Mondjuk tény,hogy inkább tűnik devizahiteles károsultnak,mint másnak.
süti beállítások módosítása