sorok között

sorok között

Hírzárlat és lóhalál

2013. október 31. - Politikai Ateista

Ezen a videón arról beszél egy tokiói anya, hogy a japán médiában teljes hírzárlat van a fukusimai katasztrófa egészségügyi következményeivel kapcsolatban.

Szerinte egyre több emberen figyelhetők meg a tünetek, ennek ellenére kormány utasítására az orvosok és a média hallgatnak az egészségügyi károkról.

Egy japán lótenyésztő 30 lovából 16 váratlanul elpusztult, néhány héten belül. Tokue Hosokawa farmja 40 kilométerre fekszik a megrongálódott atomerőműtől. Erről a történetről beszámolt a Guardian is.

A boncolás során nem találtak betegségre utaló jeleket. A tetemek cézium szintje 200 becquerel per kilogramm, ami a kétszerese a mezőgazdasági termékekben megengedett határértéknek, de elvileg nem okoz egészségügyi károsodást. (A poloskák nem feltétlenül értenek ezzel egyet.)

A fukusimai szerencsétlenség előtt, a japán szabályozás szerint a radioaktív hulladékot, amelyben a cézium meghaladta a 100 becquerel per kilót, folyamatos megfigyelés mellet, speciális konténerekben kellett tárolni.

 

100 bq/kg cézium Fukusima előtt:

 

100bq.jpg

 

Azóta ugyanez az érték még megengedett a mezőgazdasági termékekben, ergo fogyasztásra alkalmas...

 

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr835607059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.10.31. 11:17:25

A radioaktivitás élő szervezetre gyakorolt hatásával a legnagyobb baj, hogy nem egyforma minden ember, vagy más élőlény esetében, ebből következően nem lehet megállapítani azt a dózist, ami még ártalmatlan. Mindenkire másképp hat. A hosszútávú hatások pedig teljességgel megjósolhatatlanok.

A nagykönyv szerint, 3 sv/h feletti dózisegyenérték már halálos. A csernobili katasztrófa idején szolgvezként dolgozó Anatolij Diatlov, korábban atomtengeralattjárók reaktorjain dolgozott. Egy baleset során, 3 sv dózist kapott, az orvosok halálraítélték, de még csak tüneteket sem produkált. Csernobilban kapott egy újabb, 5,5 sv dózist, és az égvilágon semmi baja nem lett tőle. A kollégái, akik hasonló dózist kaptak, órákon belül halottak voltak. A fickó kilenc évvel később halt meg, szívinfarktusban.

trolipotlo 2013.10.31. 16:41:50

Én is úgy tudom, hogy ilyen nagy dózis szívinfarktust okoz... :)

xclusiv 2013.11.01. 00:21:28

"A tetemek cézium szintje 200 becquerel per kilogramm, ami a kétszerese a mezőgazdasági termékekben megengedett határértéknek, de elvileg nem okoz egészségügyi károsodást."

Aszongya: 12/1998. (XII. 11.) EüM rendelet
az élelmiszerek radioaktív szennyezettségének megengedhető mértékéről
...
Az élelmiszer radioaktív szennyezettségének megengedhető mértéke Cs-134 és Cs-137 izotópokra együttesen:
a) a négy-hat hónapos csecsemő táplálására "csecsemők és kisdedek számára készült speciális tápszer" feliratú csomagolásban forgalomba kerülő élelmiszer, valamint az 1. számú mellékletben felsorolt tej és tejtermékek esetében 370 Bq/kg,
b) egyéb élelmiszer esetében 600 Bq/kg.

Forrás: www.vitalitas.hu/index.php?did=3958&ctype=5

Ami nyilván nem jelenti azt, hogy ez igaz, és azt sem, hogy ez jelengel hatályban van, de...

De ha ez igaz és hatályos, akkor ma Magyarországon egy csecsemő 3,7-szer annyi cézium-tartalmú élelmiszert ehet, mint ami ma Japánban a határtérték (bár ugye a post nem írja le, hogy milyen cézium izotópról vagy izotópokról van szó).

És találtam még ilyet is: "A szójababból előállított termékek radioaktív céziumszintje nem haladhatja meg az 500 Bq/kg értéket."
Ez pedig eléggé hivatalos: eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:092:0016:0023:HU:PDF

Szóval egy kérdés felmerül az emberben: nem lehet az, hogy a japók Hirosima és Nagaszaki miatt anno egy nagyon alacsony határértéket határoztak meg?

Plusz ugye értem én hogy lementetek bulvárba, de azért az élelmiszert és a nukleáris hulladékot véletlenül se keverjük már össze...

Mária 2013.11.01. 07:33:34

Igen, legyen Japánban még több zenélős, programozható, fűtött ülőkés WC! Meg még több éjjel is nappali fényárban pompázó nagyváros! A Föld meg le van szarva. Aki nem fogyaszt, mint egy eszement idióta, az annyit is ér!
süti beállítások módosítása