sorok között

sorok között

Kína új globális tartalékvalutát sürget

2013. október 14. - Politikai Ateista

 

Nemrég írtam arról, hogy a szíriai légitámadástól való visszalépés olyan jele az USA világbirodalmi hanyatlásának, amit már a vakoknak is látnia kell

 

A múlt hétvégén Indonézia legnagyobb példányszámú napilapja, a Jakarta Globe a "Fogyatkozó Szuperhatalom" főcímmel jelent meg.

 

superpower.jpg

Majd a történészek néhány évtized múlva megmondják, hogy mikor kezdődött pontosan a birodalom hanyatlása.

 

Egy jó ideje hallani olyan pletykákat, hogy Kína távlati céljai között szerepelhet, egy új, aranyfedezetű globális tartalékvaluta létrehozása.

Kezd kibújni a szög a zsákból?

Ez ugyan még nem állami közlemény, hanem csak a kínai kormány hivatalos szócsövének, a Xinhua News-nak az egyik cikke.

Mindenesetre izgalmas olvasmány, főleg Obamának.

Az Egyesült Államok költségvetési kudarca a világ de-amerikanizációjának szükségességét igazolja


Miközben az USA mindkét pártjának politikusai oda vissza keveregnek a Fehér Ház és a Capitolium között, egy életképes megoldás reménye nélkül, amivel újra a normalitás látszatát kelthetnék, a csodálkozó világnak talán ideje lenne elkezdeni mérlegelni egy új, de-amerikanizált világrend felépítését.

Amióta a második világháború vérzivatarából a világ legnagyobb hatalmú országaként az Egyesült Államok az élre tört, egy globális birodalom kiépítésén fáradozik, egy háború utáni új világrendet erőltetve a föld országaira, segítve Európa talpra állását, és kormányváltásokat kierőszakolva azokban az országokban, amelyek nem elég barátságosak Washington-nal szemben.

A látszólag páratlan gazdasági és katonai hatalom birtokában, az Egyesült Államok kinyilvánította, hogy a bolygó szinte összes szegletében alapvető nemzeti érdekekkel rendelkezik, amelyeket mindenáron meg kell védenie, közben hozzászokott, hogy olyan területek és országok ügyeibe szóljon bele, amelyek nagyon távol esnek a partjaitól.

Az USA kormánya a végsőkig elment abban, hogy a világ közvéleménye előtt az erkölcsi magaslatok díszpéldányaként tündököljön, közben a háttérben hadifoglyokat kínoznak, drónokkal mészárolnak civileket, és a világ vezetői után kémkednek.

Nem látjuk, hogy az USA aktívan hozzájárulna az erőszak és a konfliktusok mérsékléséhez, a nyomor, illetve a menekültek számának csökkentéséhez, és a tartós békefolyamatok előmozdításához.

Sőt, ahelyett, hogy tiszteletben tartaná a kötelezettségeit, mint egy felelősségteljes vezető erő, az önérdekeket érvényesítő Washington visszaélt a szuperhatalmi státuszával, és még több káosszal lepte meg a világot. A rendszerében rejtőző pénzügyi kockázatokat kiterjesztette a határai túlra, területi vitákat, és regionális feszültségeket gerjesztett, jogtalan háborúkat indított nyilvánvaló hazugságokra hivatkozva.

A világ még mindig abból a gazdasági katasztrófából próbál kikeveredni, amit a Wall Street mohó elitje okozott, miközben a merényletek és a gyilkosságok a napi rutin részévé váltak Irakban, amelynek a lakosságát Washington állítólag már felszabadította a zsarnoki uralom alól.

Jelenleg képtelenek kétpárti megoldást találni a szövetségi költségvetés problémáira, és megegyezni az adósságplafon emelésében, amivel számos, dollárban nominált eszközökkel rendelkező ország pénzügyi stabilitását veszélyeztetik.

Az ilyen nyugtalanító napoknak, amikor a világ sorsa egy képmutató nemzet kezében nyugszik, véget kell vetni, és egy új világrend kialakítását kell megkezdeni, amelynek keretein belül minden nemzet érdekei, kicsi és nagy, gazdag és szegény, egyenlő mértékben figyelembe vannak véve.

Ennek érdekében szükség van a de-amerikanizált világrend alapjainak megteremtéséhez.

Elsőként minden nemzetnek tartania kell magát a nemzetközi törvények alapelveihez, különös tekintettel a egymás szuverenitásának tiszteletben tartására.

Továbbá az ENSZ hatáskörét a globális válsággócok kezelésében mindenkinek el kell ismernie. Ez azt jelenti, hogy senki, semmiféle katonai akciót nem kezdeményezhet az ENSZ hozzájárulása nélkül.

Jelentős reformokat kell eszközölni a világ pénzügyi rendszerében.

A fejlődő országoknak nagyobb beleszólást kell biztosítani az olyan  nemzetközi pénzügyi intézmények irányításába, mint például a Világbank, vagy az IMF.

Szintén fontos egy új nemzetközi tartalékvaluta bevezetése, ami helyettesíti az amerikai dollárt, és ezáltal a nemzetközi közösség távol tarthatná magát az Egyesült Államok fokozódó belföldi zűrzavarától.

Ezek a reformok természetesen nem jelentik az USA teljes mellőzésének a szándékát, ami egyelőre nem is lehetséges. A javaslatok sokkal inkább Washington bátorítására szolgálnak annak érdekében, hogy játsszon sokkal konstruktívabb szerepet globális ügyek kezelésében.

Xianhua

Mint a közleményben írták, a megállapodás növeli a kínai jüan, hivatalos nevén a renminbi mozgásterét az euróövezetben, egyúttal népszerűsíti a vele való fizetést, és elősegíti a kereskedelmet és a befektetéseket. A lépést Kínában azért is fontosnak tartják, mert az egyezség fejlett országokkal jött létre, s nem szomszédos, vagy más, távolabbi fejlődő államokkal. - Swap-megállapodást kötött az EU és Kína - Napi Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr75567125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.10.15. 06:34:05

Kínai vezetőknek agyára ment a szmog,azt hiszik tetszik alattvalóiknak a félállati élet miközben ők eszetlenül dőzsölnek?!

2013.10.15. 09:38:08

Ez nem cikk, csak egy vélemény, feltéve hogy a kínai újságíróknak van olyan. Akárhogyis, elég nagy marha aki írta, mindenesetre arra remek példa, mekkora károkat okoz ez a f@szkalap (i.e.: Obama). Amúgy pedig alakul a díl:

townhall.com/tipsheet/guybenson/2013/10/14/reports-reid-offers-gop-deal-to-end-dual-crises-discussions-ongoing-n1723668
süti beállítások módosítása