sorok között

sorok között

Orosz pénzügyi gyorssegély Szíriának

2013. szeptember 03. - Politikai Ateista

Így sakkoznak a nagyok. Putyin megvette Ciprust.


Oroszország hirtelen átütemezte a ciprusi adósságot (baráti kölcsön):

Az orosz pénzügyminiszter-helyettes úgy fogalmazott, hogy a Ciprusnak adott kölcsön "új életet kezd". Elmondta: az orosz kormány úgy határozott, hogy Ciprus nyolc egyenlő félévre elosztott részletben fizesse vissza a kölcsönt 2016-tól. Addig a kedvezményeket fenntartják a szigetország számára, így a hitelkamatot 4,5 százalékról 2,5 százalékra csökkentik. - Az oroszok jóváhagyták Ciprus adósságának átütemezési feltételeit - Hirado.hu

Ciprus mostanában azért lett fontos, mert közel van Szíriához, és Nagy-Britanniának két katonai támaszpontja is van a szigeten. Ideális az elhelyezkedése egy kis légicsapáshoz.

 

A ciprusi külügyminiszternek néhány napja még az volt a benyomása, "hogy a brit bázisok nem fognak kiemelt szerepet játszani (...) mert nincs rájuk szükség, de majd meglátjuk".

Az orosz hitelátütemezés híre óta azonban megváltozott a véleménye.

news-kas.jpg

 

A Joannisz Kaszulidesz legfrissebb nyilatkozata szerint ciprusi bázisokról nem indulhatnak támadások a szíriai kormányerők ellen - tudósít a Cyprus Mail.

 

likes_1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr805488939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 13:22:56

"Joannisz Kaszulidesz legfrissebb nyilatkozata szerint ciprusi bázisokról nem indulhatnak támadások a szíriai kormányerők ellen"

Ez vicces. Ugyanis ezek a bázisok brit területek (nem bérelt területek, hanem szuverén brit területek), így nem kell a felhasználásukhoz semmilyen ciprusi engedély. A bázisok területén Anglia bármit tehet, mintha Londonban lennének a bázisok.

Makkasz 2013.09.04. 13:24:02

Micsoda vakság. Egyszerűen nem tud fizetni az adós, ezért átütemezték az adósságát. Ugyanmár hogy 2% kamat elengedéséért ne kelljen gyarmatnak lenni. Ekkora zöldséget.

Reggie 2013.09.04. 13:39:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Viszont, ha nem tudnak a gepek fuggolegesen felszallni 80 km magasra, akkor a kornyezo ciprusi legterek hasznalatanak korlatozasa problemat jelenthet.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 13:47:49

@Reggie:

Nincs környező ciprusi légtér. Mindkét bázis a tengerparton van, közvetlen kapcsolattal a nemzetközi víz és légtér felé. Egyébként ezek nem csak bázisok, hanem egy hatalmas, Budapest méretű terület összesen, melyen ciprusiak is laknak, s átmegy rajtuk az infrastruktúra, nincs határ sem, azaz szabad a mozgás, csak éppen a brit törvények érvényesek.

Valójában ezek a brit területek senkit sem zavarnak Cipruson. A török invázió idején 40 éve e bázisoknak volt köszönhető, hogy a törökök nem mentek még délebbre! Mert Angliával a török hadsereg sem akart ujjat húzni.

Egyébként meg a Líbia elleni bombázás is nagy részben Akrotíriről ment 2 éve, s persze nem kellett Ciprus engedélye. Ciprus eleve semleges állam, nem tagja a NATO-nak.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/archive/7/77/20100115075622!Cyprus_map_basic.png - az alsó sárga Ciprus, a felső sárga Észak-Ciprus, a bordó és a lila pedig a brit terület.

randomuser1 2013.09.04. 15:00:19

ciprus csak azér fontos a ruszkiknak mert az orosz cégek kétharmada ott offsórkodik, angol hülyék légibázisai nem számítanak, libaföld aztán meg végképp hóttmind1

bgp 2013.09.04. 15:47:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a britek kiléptek a szír háborúból, tehát nyugodtan lehet nagy a szája a ciprusi fejnek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 16:04:11

@bgp:

Persze, ez csak amolyan demagógia a választóknak. Akár azt is mondhatná, hogy az ő határozott fellépése hatására léptek ki a britek a háborúból... :-)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.09.04. 16:13:09

A ciprusi kormány nyilván így fogalmaz a témában: "Oroszország KÉNYTELEN VOLT átütemezni Ciprus adósságát. Fontos csatát nyertünk. Az oroszoknak meg kell tanulniuk, hogy nem packázhatnak Ciprussal és annak polgáraival."

Reggie 2013.09.04. 16:40:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az, hogy viz van mellette, nem azt jelenti, hogy nemzetkozi terulet. A vizen es a viz folott levo levegoben meg van adva, hogy mekkora tavolsagig tartozik a terulet az adott orszaghoz.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.09.04. 16:52:14

@focibuzi: Köszönöm! Lehet, hogy ezzel kéne foglalkoznom? Az ilyen szövegek írása reneszánszát éli.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 16:56:57

@Reggie:

Így igaz. Azonban az alaphelyzet az, hogy azé a tengeri rész és a fölötte lévő levegő, akié a tengerpart. Ez alól nemigen szokott kivétel lenni. Még a guantanamói amerikai bázis esetében is így van, pedig az nem is amerikai szuverén terület, hanem kubai terület, melyet az USA bérel, s az USA csak gyakorolja a jogokat, de nem tulajdonos. A tulajdonos csakis Kuba.

Ciprus esetében meg a helyzet még egyszerűbb. Akrotíri és Dekélia SOSEM tartoztak Ciprushoz (mármint Ciprushoz, mint országhoz), ezek 1878 óta brit területek az egész szigettel együtt. 1960-ban csak annyi történt, hogy a britek megadták a függetlenséget a sziget 97 %-ának és megalakult azon a Ciprusi Köztársaság, míg a 3 % (Akrotíri és Dekélia) maradtak brit területek. Azaz e két terület nem ciprusi terület, hanem brit terület. S természetesen a tengerjogok is ugyanúgy működnek, mint minden más tengerpart esetében.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.09.04. 17:29:34

"A Joannisz Kaszulidesz legfrissebb nyilatkozata szerint ciprusi bázisokról nem indulhatnak támadások a szíriai kormányerők ellen"

Ennek mi köze az orosz kölcsönhöz? Az angolok leszavazták a háborúba lépést...

focibuzi 2013.09.05. 22:15:16

@mutymurutty: a közmédiában hatalmas karriert futhatnál be ezzel, csak előtte operáltasd ki a gerinced! :)
süti beállítások módosítása