sorok között

sorok között

Detroit csődben. Ki a következő?

2013. július 27. - Politikai Ateista

Detroit csődje után logikus a kérdés. Vajon melyik amerikai város lesz a következő ami csődbe megy?

A Wall Street Journal, és a Fox News elsősorban a közalkalmazottak nyugdíjkasszáinak növekvő hiánya alapján vizsgálta a városokat. 

A radarjaikon Oakland, Chichago, Philadelphia, Cincinnati, Minneapolis, Portland, Santa Fe bukkant fel.

 

A Cyniconomics blog viszont az elvándorlásban látja a problémát. Konkrétan abban, hogy a városok az infrastruktúra racionalizálásának tekintetében nem tudják tartani a lépést a elvándorlás okozta adóbevétel kieséssel.

A blog szerkesztői szerint a legnagyobb mértékű lakosságcsökkenést elszenvedett városok között kell a következő Detroitot keresnünk.

 

A 15 legnagyobb lakosságvesztő település az Egyesült Államokban:

detroitnext.png

 

A 24/7 Wall Street még az év elején készített egy interaktív listát a legjobban, illetve a legrosszabbul vezetett városokról. Talán ebből következtethetünk a legpontosabban a következő önkormányzati csőd helyszínére.

A 20 legrosszabb listája.

San Bernardino, Stockton, és Detroit már csődvédelem alatt áll. A kurzort a táblázat jobb szélére helyezve lefelé görgethető.
 
 
 

 

A városok tekintetében úgy látszik nem érvényesül a túl nagy a bukáshoz elv. Ennek tudatában a befektetők valószínűleg kétszer is meggondolják majd, hogy kinek hitelezzenek. Ez tovább szűkítheti a problémás települések finanszírozási lehetőségeit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr265426152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Május 40. 2013.07.27. 18:16:44

Hol van ez a "Chichago"?

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2013.07.27. 19:02:10

Hát igen...ha a bugyuta amcsik inkább egy "demokrata" feka moslék majmot választanak meg elnöknek mintsem egy jobboldali, fehér, konzervativ rebuplikánus jelöltet, akkor csak szivjanak!

Ez az amcsi "demokrata párt" kb. az itthoni lopcsány féle dékával egyenlö, okádék nulla.
Nem véletlen, hogy a nagyvárosi amerikai lakosság inkább dp-s, vidéki kisvárosokban még értelems emberek laknka, pl. texas.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2013.07.27. 19:03:56

Ennyi eszül van...Feka Obama csödbe viszi az országukat, no persze megérdemlik amennyi szemétséget csinálnak folyton az amcsik, meg mocskoskodnak a magyarokkal... Amerikában egyre több a bevándorló (néger, kinai, spanyol, stb...)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.27. 19:36:12

Igazából ez a Detroit egy jó kis példa a What if...? (Mi lenne, ha....?) típusú elemzésekre.

Ha a liberálbolsevisták - átkozott legyen a nevük is! - 2010-ben megnyerték volna a parlamenti választásokat Magyarországon, vagy ha 2014-ben megnyernék, akkor ez lett volna, illetve lenne Magyarországon is, sőt, még rosszabb.

Óvakodj a liberálbolsevistáktól!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.27. 19:40:26

Most látom, hogy Las Vegas is a csődjelöltek listáján van. Atyavilág! Hát már a kaszinózás sem jövedelmező?

M. Péter 2013.07.27. 20:02:47

A kaszinók többsége, különösen a nagyobbak és újabbak nem Las Vegas-ban vannak, hanem a városhatáron kívül, az ingatlanadót Clark megyének fizetik, nem Las Vegas városának. A szerencsejáték-adót meg az állam szedi be. Ezenkívül a válság miatt csökkent a forgalom.

zobod 2013.07.27. 20:12:03

Nem gondoltam, hogy Miami egy 400 ezres város, sokkal nagyobbnak tűnik.

Ami viszont figyelemre méltó, az a szegénységi küszöb alatt élőknek az európai viszonyokhoz mérten nagy aránya. Mégsem beszél senki róla, hogy az USA lábbal tiporná az emberi jogokat, és harmadik világbeli ország lenne. Van bőven tere Európában és itt Magyarországon is a racionalizálásnak, a további költségvetési stabilizációnak, anélkül, hogy feszegetnénk a jogállamiság, demokrácia, és nyugati normák kereteit.

Weishaupt 2013.07.27. 21:03:20

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:
"...mintsem egy jobboldali, fehér, konzervativ rebuplikánus jelöltet, akkor csak szivjanak!"
Ugye tudod, hogy mit jelent a republikánus kormányzás az Egyesült Államokban? Privatizációt, deregulációt, szabad piacot. Ez a konzervatív gazdaságpolitika. Azt elképzelni sem tudom, hogy egy Fidesz-szimpatizáns (mert az igazi jobboldaliakat nem sérteném meg ezzel), hogy tud azonosságot felfedezni egy piacosító, államot minimalizáló republikánus párttal tudván, hogy az ő pártja éppen az ellenkezőjét csinálja...

Másik, Bush - a fiatalabbik - indított két háborút. Ebből az iraki, a védelmi minisztérium szerint cirka 750 mrd. dollár volt. - ha jól tudom hitelből...

"Amerikában egyre több a bevándorló (néger, kinai, spanyol, stb...)"
Ezen majd' besz@rtam! Azt ugye tudod, hogy Amerikát bevándorlók építették fel? Sőt, ugye tudod, hogy a spanyolok sem tájidegenek az USA-ban. A mexikói-amerikai háborút követően az USA megszerezte a déli tagállamokat (mai Arizona, California, stb.), ott a lakosok spanyolajkúak voltak ám...

Nem fulladsz már a saját szellemi posványodban?

zobod 2013.07.27. 21:35:05

@Weishaupt: mindkettőtök írásában van igazság. Kétségtelen, hogy a Bush kormányzás katonai kiadásai jelentősen megterhelték a költségvetést, más kérdés hogy milyen geopolitikai oka volt. Ugyanakkor az is igaz, hogy a demokraták Clinton idején indított, zömmel a hispano és afroamerikai hátterű szegény rétegek jelzálogra hitelképesebbé tételét célzó programja ágyazott meg a 2008-as ingatlanpiaci összeomlásnak illetve a rá alapuló kockázat-szétterítő derivatívok piacának az egész pénzügyi szektort megbillentő összeomlásához. Ami most aztán újabb csapás volt az amerikai költségvetésre is, és még geopolitikai haszna sem volt mint az iraki inváziónak.

A republikánusoknak is be kell látni, Amerika nagyhatalmi pozíciójának hol vannak a határai. A demokratáknak is be kell látni, hogy a szavazóik jólétének javítása nem közpénzből és államilag ösztönzött felelőtlen hitelezésből kell történjen, hanem a saját piacképes reálteljesítményükből, amiben viszont tényleg nem jeleskednek ezek a társadalmi rétegek. Más kérdés, hogy a polkorrekt terror miatt erről beszélni szinte nem is lehet, pláne nem kutatni, vagy politikai programmá tenni.

Én egyébként nem írnám le az USA-t az összes baja ellenére sem, és azt sem hiszem, hogy a következő évtizedekben Kína letaszítaná a No.1 gazdaság trónjáról. Természeti kincsekben gazdag, energetikailag de facto független tudna lenni ha nagyon akar, katonai potenciáljának nincsen párja, a cégei nagyon gazdagok még ha az állam el is van adósodva, technikailag nagyon fejlett gyakorlatilag hajtóereje sok szektorban az innovációnak amit kereskedelmileg is képes kihasználni, és ott van az a szoft hatás is, hogy évről évre bevándorol oda pár százezer fiatal vagy legfeljebb kora középkorú ember - nem kis részük kvalifikált -, akik egy jobb élet reményében mennek oda, amit nem a segílykére meg a potya hitelekre hanem a munkájukra és eredményeikre alapozva akarnak elérni. Ők egy ilyen természeti és anyagi kincsekben bővelkedő országot akármekkora szarhalom alól ki fognak tudni kaparni.

BigPi 2013.07.27. 21:35:49

Ezeken a népességi adatokon én is meglepődtem.

Érdekelne, hogy jönnek ki ezek a számok!

Amadeus62 2013.07.27. 21:42:28

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:

Idióta baromállat! Ennyi ésszel csodálom, hogy be tudod kapcsolni a gépet és regisztrálni is tudsz a blog.hu-ra.

AbuBakr 2013.07.27. 21:43:49

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: @Weishaupt: Egyik kutya másik eb...
mindegy melyik van a póráz végén, a lényeg hogy mindig ugyanaz a kéz tartja a pórázt. Ez a kéz pediglen a közel kelet testébe fúrt tövis, már idestova fél évszázada.

Amadeus62 2013.07.27. 21:45:20

@zobod:

"Nem gondoltam, hogy Miami egy 400 ezres város, sokkal nagyobbnak tűnik."

@BigPi:

"Ezeken a népességi adatokon én is meglepődtem.

Érdekelne, hogy jönnek ki ezek a számok! "

Úgy mint ahogy Párizs is csak 2 milliós város, de a külvárosokkal, agglomerációval együtt bőven 10 millió fölötti. Olyan mintha Budapest csak a Hungária körútig létezne, utána már csak "agglomeráció" lenne. Az USA-ban sok ilyen van. Meg más országokban is divat ez. Több város összeépült, de csak a "központot" nevezik Párizsnak vagy Miaminak, vagy Los Angelesnek, stb...

Amadeus62 2013.07.27. 21:48:11

@Amadeus62:

Vagy Brüsszel a maga 150 ezres lakosságával, de valójában 1 milliós.

Weishaupt 2013.07.27. 21:48:34

@zobod:
félreérted, én kívántam egyik amerikai párt oldalára sem állni, távol áll tőlem a demokraták gazdaságfelfogása- és irányítása. Viszont attól a mérhetetlen vallási- és egyéb fanatizmustól is okádnom kell, amit a republikánus párt lefolytat. Csupán azt szerettem volna elérni, hogy a t. hozzászóló belátja, hogy a magyar "jobboldalnak" köze nincs a nyugati (és főleg az amerikai) jobboldalhoz. Annyiban hasonlít a repikre a Fidesz, hogy ezek is élnek halnak a vallásért és befekszenek a klérusnak. Bocsánat, a repik, akármennyire is fanatikusak, azért a vallás és állam szétválasztását ugyanolyan fontosnak tartják, mint a szabad választásokhoz és -véleménynyilvánításhoz való jogot - még ha nem is értenek vele egyet. Végül is mit csinál(t) a Fidesz? Államosít, beleavatkozik a piaci folyamatokba, túlszabályoz, túladóztat, csak az inaktívoknak kedvez (nem, nem a c-vel kezdődőknek, hanem a három milliós rétegnek, akik szeretnek savazni), és még lehetne sorolni. Orbán a fiatalabb önmagát szemen köpné!

vomit 2013.07.27. 22:48:16

Of course it’s only a coincidence that whenever black people take over a city (or country) anywhere in the world, it quickly turns into a cesspool of filth, disease, corruption, decay, crime, and poverty.
www.blogger.com/profile/14512197893435107223
The murder rate for white South African farmers is 313 per 100,000, making farming the most dangerous occupation in one of the most dangerous countries in the world. By comparison, the murder rate for residents of Detroit is 34 per 100,000, and it’s also rising.

nyuggernyúzó 2013.07.27. 23:57:44

Az egész ország csődben van, csak nyomtatják a $-t, ez menti meg őket addig, amíg elfogadják az emberek ezt a papírdarabot.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.28. 00:44:00

@Weishaupt:

"Ugye tudod, hogy mit jelent a republikánus kormányzás az Egyesült Államokban? Privatizációt, deregulációt, szabad piacot. [...] egy piacosító, államot minimalizáló republikánus párt [...]"

Attól félek hogy túl optimista vagy a republikánusokat illetően; az utolsó Republikánus elnök aki ezeket az elveket képviselte Calvin Coolidge volt...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.28. 01:23:50

@nyuggernyúzó:

"Az egész ország csődben van"

"Impossible; I still have blank checks in my checkbook!" :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.28. 08:48:16

las vegas is a rosszak listáján?! pedig az ember azt gondolná, hogy ott aztán van pénz.

vomit 2013.07.28. 10:03:21

@doggfather: FYI
borsonline.hu/20120619_fold_alatti_varos_szamkivetetteknek
Eszébe se jut annak a sok turistának aki Las Vegasban élvezi a csillogást, hogy a szállodák és kaszinók alatti futó alagutakban is emberek élnek.
süti beállítások módosítása