sorok között

sorok között

Miért nem lángol még Európa?

2013. július 18. - Politikai Ateista

A fiatalkorúak körében jelentkező magas munkanélküliségi arány forradalmakhoz vezethet. Vagy mégsem?


A 2011 elején kezdődött Arab Tavasznak nevezett, forradalmakba torkolló kormányellenes megmozdulások egyik fő okaként, sokan a magas fiatalkorú munkanélküliséget jelölték meg. A napokban ezzel kapcsolatban megjelent egy érdekes írás a PSZO blogon is:

Egyiptom 2008 előtt még évi 5-6 százalékos növekedési tempót diktált, ez a gyors fellendülés sem volt elég azonban ahhoz, hogy a gazdaság elegendő munkahelyet teremtsen a nagy számú fiataloknak és a társadalom egészének. A munkanélküliségi ráta 10 százalék fölé, a fiatalok körében mért munkanélküliség 25 százalék fölé lendült, beütött a nemzetközi krízis, az egyiptomi politikai vezetést pedig elsöpörte a népharag, gyújtogatókkal, utcai zavargásokkal és tankokkal. - Ha nincs munkahely, jönnek a gyújtogatók - Pénzügyi Szemle Online Blog

A egyiptomi 25%-os normát Európa számos országában sikerült már jelentősen túlszárnyalni, ennek ellenére viszonylagos nyugalom uralkodik a kontinensen.

youth_unemployment_in_europe-may2013.jpg

Ezt a nyugalmat meglepőnek tartja az HSBC vezető közgazdásza, Stephen King is. (Nem vicc, tényleg így hívják.)

King nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy Európa vagyonos polgárai a középkori parasztlázadásokhoz hasonló felkelésekkel szembesülhetnek a közeljövőben, a fiatalokat különösen hátrányosan érintő társadalmi különbségnövekedés miatt. King-nek a saját bevallása szerint is komoly fejtörést okoz, hogy ezek a lázongások miért nem kezdődtek még el.

Reggie Middleton egy múlt heti interjú során azt nyilatkozta, hogy az általános apátia áll a zavargások hiányának hátterében. Szerinte ez akkor fog megváltozni, amikor ciprusi mintára más európai országokban is meg fogják csapolni a betétesek számláit.

Valamit azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni. A lappangó problémák ellenére Tunéziában és Egyiptomban is látszólag nyugalom, és stabilitás uralkodott. Egészen addig amíg...

Ebben a közegben pedig sokszor egy apró szikra is elég a robbanáshoz: ahogy az arab tavaszt egy szerencsétlen gyümölcsárus öngyilkossága indította el, úgy az amerikai követségek elleni demonstráció- és támadáshullámot egy amatőr rendező YouTube-ra feltöltött filmje provokálta ki. - A diktátorok eltűntek, a kilátástalanság maradt - Véleményvezér

Csak egy szikra.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr445404999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daito 2013.07.18. 23:10:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: akkora ostoba demagógiát toltál elsőnek, hogy öröm olvasni.
"Nyugat-Európában azért van munkanélküliség, mert a bérek túl magasak, így nem éri meg dolgoztatni ott."
Tehát, amikor a google irodát üzemeltet Londonban vagy Berlinben, akkor gyakorlatilag a részvényesek pénzét dobja ki az ablakon? A párizsi metrót üzemeltessük Bangalore-ból? Az osztrák sípályákon dolgozzanak nigériai munkások? Értem amit írtál, de gyakorlatilag kivonod a zoxigént.
"A baloldal megbukott szociális államával együtt. Csak ezt egyetlen politikus sem meri nyíltan kimondani."
Fel tudod sorolni nekem azokat a nyugat-európai államokat, ahol a baloldal folytonosan legalább 20 éven át hatalmon volt és egyedül alakította ki a helyi jóléti társadalmat? :)

2013.07.18. 23:13:44

A minap megjelent cikk a válasz kis országunkra:
"A lakosság 50% azonnali kormányváltást akar. De nincs kire cserélni..." Ennyi. Ritka szar az is, ami most van, de jobban senki sem tud. Mert nincs. Mindegyik szemétláda elvesztette már a becsületét. Mindenkinek elege van a "fideszekből", "emeszpékből", etc. Ha nem a jobbikba tömörült volna bele a sok turbómagyar, radikális fasz, egész jó alternatíva lenne, mert vannak jó ötleteik, de már a felső szinteken is debilek "laknak", akkor sakk-matt itt is. A többi párt meg csak egy megmikrózott, szar ízű, régi pite. Ez a helyzet. Nincsenek alternatívák. Akkor meg minek pattogjon az ember? Ha jobb azzal sem lenne...:(.

Flúgatlan 2013.07.18. 23:25:22

@Tyreo: "Mert leköt minket az internet. Mert atomizálódtunk. .... van mit enni, van net ráadásul néha még be is tudok rúgni akkor miért lázongjak?"

Teljesen egyetértek. A való világ problémái leértékelődnek, mert a fiatal generáció jelentős része nem tartja igazán fontosnak. Legyen meg a minimális "hardvertámogatás" (kaja, pia, lakás, szex), aztán a lényeg a virtuálisban (Internet, TV, ...) van. Sokan élnek így, sajnos.

Szerintem sokan jól éreznék magukat a Mátrixban....

teotwawki 2013.07.18. 23:28:14

"You’ve got no job because you’re unemployable"
www.youtube.com/watch?v=9pAC0YSmK0g

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.07.18. 23:29:52

@Dolgozónép: "vagyoni különbségeket a történelem során mindig a háborúk oldották meg"

és egyúttal generálták is: II. VH - USA rettenetesen megszedi magát; és nem mellesleg a tőkéseik is..

Tyreo 2013.07.18. 23:31:58

@Flúgatlan: És szerinted mi van a mátrixon kívül?
tényleg érdekel, mert ne tudom még minek kéne hiányoznia.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.07.18. 23:32:13

@Mojzes Pál: "Amíg megy a f*szbúk, a zalkohol meg egy is fű addig nem lesz forradalom."

kihagytad a tévét, az az igazi zombie maker, még akkor is, ha IPTV..

Tyreo 2013.07.18. 23:53:43

De tovább gondolva a dolgot. Nem is a klasszikus értelemben vett fiataloktól lehet várni majd a felfordulást. Hanem azoktól akik már végeztek az egyetemmel s most kezdenék az életüket. Ott lesznek komolyabb problémák. Mert míg egyetemista az ember, addig tényleg elég a szállás+kaja+pia+szex+internet. Ha ez megvan akkor több tényleg nem kell. Inkább innen kikerülve kezdődhetnek a gondok. A baj viszont az, hogy utána már nem annyira van megint közösség. Megint csak magányos harcosok maradnak akik próbálnak így vagy úgy boldogulni. (Ugyan ez igaz azokra is akik nem jutnak be a felsőoktatásba, csak persze pár évvel korábban.)

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.07.19. 00:10:16

amíg a permanens növekedés az uralkodó közgazdasági kánon, addig ez a probléma abszolút kezelhetetlen, ez alól egyedül a HÁBORÚ a kivétel.

ezanicknevem 2013.07.19. 00:24:51

@Tyreo: "Mert míg egyetemista az ember, addig tényleg elég a szállás+kaja+pia+szex+internet. Ha ez megvan akkor több tényleg nem kell. Inkább innen kikerülve kezdődhetnek a gondok."

Nem az egyetemistákkal van a fő gond. Ha valaki befejezi az egyetemet, három út áll előtte:
- elboldogul Mo.-on -> nem lázad.
- kivándorol -> nem lázad.
- mnélküli marad -> eltartja a családja, a szülei (aki egyetemet végez, az általában kicsiny, jólszituált családból jön) -> nem lázad.

Nem. Ha itt valami társadalmi méretű elégedetlenségre esetleg számítani lehet, akkor az ott várható, ahol
- a gyereknek nincs kilátása legális munkahelyre a szűkebb szülőföldjén (elmaradott vidék, nincsenek munkahelyek) -> a gyerek nem él meg a szülőföldjén,
- a gyerek eleve el sem jut az egyetemig, és nyelvtudása sem lesz (hátrányos helyzetű nagycsalád, nem taníttatják a gyereküket) -> a gyerek nem él meg elvándorolva se,
- túl nagy és túl szegény a család, hogy a szülő eltartsa a felnőtt gyerekeit -> a gyerek felnőve is csak otthon marad és szaporodik, de legális forrása nincs a megélhetéshez.

Elsősorban ne a diplomás munkanélküliek miatt aggódjatok, hanem a diplomátlanok miatt.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2013.07.19. 00:27:42

Az Arab Tavasz aligha nevezhető forradalomnak. Legfeljebb vezetőváltást kierőszakoló utcai zavargásoknak. Tulajdonképpen nem sok minden változott, csak jött egy másik garnitúra, de minden megy ugyanúgy, sőt... lásd Egyiptom.

Forradalomhoz kellene szervezettség, ideológia és a rendszer felforgatására megérett helyzet, ezek közül egy sincs meg.
A rendszer egyrészt a többség számára még egész jól működik, másrészt nincs viszonylagos egység sem a változást akarók közt, az meg teljes homály, hogy mi lehetne helyette.
Lásd Occupy mozgalom, kifulladt, leült és azon kívül, hogy - jogosan - kifejezeték az egyet nem értésüket és felhívták a rossz helyzetükre a figyelmet, semmi működőképes alternatívát nem tudtak felmutatni.
Ebből sose lesz forradalom, persze mindenféle céltalan dühkitörés lehet, de nincs, ami összefogja és vezetné, ami meghatározná a célokat és a szükséges változásokat.

béla a görög (törölt) 2013.07.19. 00:30:45

Te most minek drukkolsz? Hogy legyen? Háborút szeretnél?
Egyébként azért nincs forradalom, mert van valamennyi pénz, nyelveket tanulnak, mást tanulnak - lekötik magukat.
A politika nem baszogatja őket.
Meg időnként 1-1 tüntetésen levezetik a gőzt.

Ha békénhagyják az embereket azok lekötik magukat. Csak nálunk veszi magát túl komolyan a parasztkormány bát ők is csak a hakni szintjén, mert amúgy csak erőforrásokat lopkodnak.

Tyreo 2013.07.19. 00:33:09

@ezanicknevem: De az ilyen vidéki szegények kevesen vannak. Ráadásul vidéken. Általában kevésbé képzettek is. Ezért nem is tudják megszervezni magukat.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2013.07.19. 00:53:58

Forradalmak mindig akkor szoktak kialakulni, ha van olyan reális (vagy annak tűnő) alternatíva, amit az emberek NAGY TÖBBSÉGE ismer és amivel fel akarja váltani az aktuális rendszert. Ha ilyen alternatíva nincs, akkor maximum lázadások szoktak kitörni.

Lásd 1848 és 1956 vs. bármely tetszőleges parasztlázadás (vagy itt vannak példaként a közelmúltbeli angliai és görögországi események). A különbséget gondolom nem kell magyarázni.

Most azért nincsenek forradalmak Európában, mert nincs alternatíva. A demokráciák jobban-rosszabbul, de működnek, a kormányokat le lehet váltani. Ugyanakkor az a sajátos helyzet alakult ki, hogy a fő problémára (válság) a jelenlegi politikai elit egyszerűen nem képes megoldást találni. Kérdéses, hogy van-e vagy lehetne-e egyáltalán olyan elit amely képes erre. Szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. Mindenki arra játszik (okkal), hogy a válság előbb-utóbb magától elmúlik, ahogy eddig az összes többi. Addig meg ki kell bekkelni.

Tökmindegy ki van éppen kormányon, nincsenek egymástól alapvetően eltérő megoldások vagy legfeljebb árnyalatokban. A görögök esete mindenki számára ismeretes. Hiába sztrájkolnak, dühöngenek, lázadoznak, gyújtogatnak: egyszerűen nincs olyan politikai erő, amelyik radikálisan máshogy kezelné a válságot mint a többiek. Vagy hogy Magyarországon maradjunk: sokan azt hiszik, hogy Orbán, Bajnai, Mesterházi, Vona stb. leváltásával/megválasztásával majd javulnak a dolgok, pedig erről szó sincs. Nem innen vennék el a pénzt, hanem onnan vagy amonnan, de az összkép nem fog változni. És ugyanez van mindenütt Európában.

Nagyjából látszik már egy olyan irányvonal, hogy a fejlett világ jelenlegi problémáit a gazdasági rendszer globális átalakításával és a fogyasztói társadalom kultúrájának (legalább részleges) visszafogásával/eltörlésével lehetne hosszú távon megoldani. Csak arról nincs megegyezés, hogy ezt pontosan hogyan is kéne csinálni és hogy kik csinálják. Ráadásul ezt az irányvonal annyira ellentétes emberek többségének világlátásával, hogy még a radikális politikai szerveződések közül sem sokan vállalják fel. Tüntetni és tiltakozni könnyebb mint lemondani az új ájfónról.

Amíg tehát nincs életképes alternatíva amely mögé tömegek sorakoznának fel, addig a fejlett világ max. a lázadásig juthat. A lázadás viszont természeténél fogva nem vezet sehova, mert nem tömeges dolog, hanem egy radikális kisebbség ügye, és rendszerint azzal végződik, hogy a csendes többség kimegy az utcára (vagy kiküldi a rendőrséget/hadsereget) és leveri azt.

Ad Dio 2013.07.19. 01:03:03

@egysmás: @Dolgozónép: @Khonsu:

"Egy eltunyult, nyöszörgő, állandóan sopánkodó rakás szerencsétlenséget látok csak."

Na. Erről beszélek netvitézek. Mindig megvan hogy ki a hibás, mi? Hogy miért nem megy ha nem megy, ugye?

Bullshit. Wannabe gyerekek vagytok.

xylon 2013.07.19. 02:08:12

A gyerekvallalas elhalasztasa is a tiltakozas egy modja. A vagyoni kulonbseg pedig nem ellenerzest okoz hanem apatiat, majd az ebbol kovetkezo gazdasagi osszeomlas okoz forradalmat.

A modern demokraciak keptelenek feldolgozni a kozgazdasag technologiai okokbol torteno megvaltozasat. A helyzet az hogy gyakorlatilag a 20%nak kell csak dolgoznia es kb 30-40%nak pedig a teljes tarsadalmat kiszolgalo szolgaltato reszlegeket mukodtetni (most pl az orvosokat es a tanarokat is ide sorolom) Es kesz, ez nem lustasag es kemeny munka kerdese hanem gazdasagi torvenyszeruseg. A gond akkor van amikor ezt politikai vagy elitista okokbol elkezdi valaki ellenezni. Nem tudsz mindenkibol mernokot faragni. 50%nak definicio szerint ketszamjegyu az IQja minden tarsadalmi csoportbol ezeket mire fogod kikepezni? Ha pedig nem tud diplomat szerezni akkor max minimalberes meloja lesz.

A kerdes az hogy ezt a viszonylag nyugodt lanygyosviz demokraciat fenn akarja-e tartani a tarsadalom. Mert ez azzal jar hogy megtobb szocialis segelyt kell nyujtani es ami meg fontosabb az elitnek be kell fizetnie az adot. Mert itt a masik problema, mivel tul sok a munkanelkuli alacsonyabbak a fizetesek, a megtermelt ertek es a befektetett munka kozotti haszon a tulajdonose, aki viszont nem fizet ezert adot, annak ellenere hogy az adott tarsadalmi helyzetbol nagyon is reszesul: alacsony bunozes, termelesi javak viszonylagos biztonsaga, sok es olcso munkaero.

Na ez a nagy baj.

Nzoltan 2013.07.19. 05:30:39

Azért nem lángol nyugat-európa, mert a fiatalok többnyire nem is akarnak dolgozni. A szociális háló még most is olyan erős, hogy meg van a napi betevő buli. A többi nem számít.

csavari 2013.07.19. 05:52:39

Egészen addig nyugalom volt amíg az usa illetve izrael nem indította be a "forradalmat"!

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2013.07.19. 06:19:55

@csavari: ELég egyszerű a világképed. Ez nem baj, csak nem biztos, hogy célszerű publikálni.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2013.07.19. 06:24:33

@xylon: Komolyan mondod, hogy azért nem vállalnak gyereket, hogy a társadalmi-politikai rendszer ellen tiltakoznak?
"Te Pityu, hadd hagyjam abba már a tablettát, olyan jó lenne végre ha lenne gyerekünk!"
"Maaargit, nooooormális? Hát ezeknek? Majd ha megváltozik a rendszer, kettőt is!"
Ez pusztán kényelmi kérdés manapság. Kitolódott a gyerekvállalás ideje és aki teheti, szeretné tovább élvezni a saját kis hobbijait, a kötetlenséget, hogy magukra költhetik a pénzt, stb.

felcsutisuttyo 2013.07.19. 06:30:03

A Nemzeti Gazemberek választási csalása miatt biztos kitör a forradalom.....nagyon sokan várják már......

egysmás 2013.07.19. 07:00:12

@Ad Dio: A kérdésre azért nem válaszoltál!

Ha azt írtad volna, hogy most is ugyanaz kell az érvényesüléshez, mint régen: törtetés, helyzetfelismerés, arrogancia, kegyetlenség, felsőbbrendűségtudat, akkor rendben lett volna, de te felsoroltál egy csomó tulajdonságot, mint konzervatív értéket, miközben vegyünk egy látható példát az Orbán lányához dörgölődző korunk hősét egy olyan buliban, ahol a napijegy ára egy baranyai zsákfalu havi költségvetése.

Szóval, ők, a táncosok, sikeresek, ez kétségtelen!
Elértek egy két dolgot az életben, falunyi szántókat birtokolnak, igazgatótanács tagjai ilyen fiatalon, stb.

Gondolom a "kreativitás, szorgalom, tudás, elhivatottság, öntudat, önismeret és önkontroll meg még pár ilyen ósdi elavult konzervatív erény" emelte őket ilyen magasba.

Egy igaz ember 2013.07.19. 07:21:55

Bajnai az Atv-n = szánalmas

Kék az ég 2013.07.19. 07:30:55

@ A cikk vegkovetkeztetese (noha idezet) TELJESEN HAMIS!

Kiderült, hogy semmi köze nem volt a végzetes usa nagykövetség elleni támadásnak a videóhoz!

Mocskos politikai húzás volt, a választások idején eltitkolni az infókat, nehogy bukás legyen belőle.

Kék az ég 2013.07.19. 07:35:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Hogyan mernek ha a nép nem hajlandó tudomásul venni?!

Görögben is mit sírnak, hogy jaj IMF meg egyebek, aztán elvárják, hogy a náluk 3-5x rosszabbul elő szlovákok támogassák őket!

De nézd meg itthon is. Pitiáner 300Ft miatt őrjöngött a nép a népszavazáson. (Mondjuk megkapták az isteni büntetést érte a kedvenc vezérüktől).

Hogy a nyugdíjkorhatár emelést már ne is említsük. Megy a rinya hogy jaj kevés a nyugdíj, de azért minél hamarabb elmenni nyugdíjba, nehogy mar tovább kelljen dolgozni.

Kék az ég 2013.07.19. 07:39:37

@Ad Dio: Monjd mire vitte a nagy őrjöngő szélsőjobbos meg fociultra réteg? Pont azok nem viszik semmire soha azért kell a bűnbak (itthon cigány, kinn bevándorló, ha az sincs mar akkor a melegek) meg balhé stb.

Kék az ég 2013.07.19. 07:50:37

@Brix: "A dél-európai munkanélküliségi problémát az euróövezetből való kilépéssel, és egy gyors leértékeléssel lehetne rövid távon kezelni."

Lehetni lehetne, de te akarnád, hogy egyik napról a másikra meg meglevő vagyonod hirtelen a 1/4-et érje?Mert ez az ára!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.19. 07:51:59

mert nincs jó alternatíva...másrészt...
a most leszületett generáció, már nem olyan agresszív, parancsteljesító robot, mit az elődök

mi már nem erővel akarjuk "megoldani", a problémáinkat

Kék az ég 2013.07.19. 08:00:29

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: "a fogyasztói társadalom kultúrájának (legalább részleges) visszafogásával/eltörlésével lehetne hosszú távon megoldani."

Ha ez a blog a környezetvédelemről szólna akkor nagyon igaz lenne.

DE pont a munkanélküliség témában azt javasolni, hogy fogasszunk kevesebbet (= kevesebbet kell termelni => kevesebb munkahely; = kevesebb szolgáltatásra lesz szükség => kevesebb munkahely) az érdekes.

ob.szerver 2013.07.19. 08:08:47

"Miért nem lángol még Európa?"

Gondolom azért, mert Kubatov elvtárs még nem szervezte meg.

Ad Dio 2013.07.19. 08:14:44

@egysmás:

Süt a szavaidből a frusztrált irigység. Szerintem Te ha helyzetbe kerülnél, épp ilyen figura lennél mint amit elővettél. Mert ez könnyebb, gyorsabb.

Tudod én a versenyszektorban tevékenykedem. Látok sok olyan embert, aki igenis az felemlegetett értékek mentén lett sikeres. Aki meg alja, az alja. Lehet meredek röppályát ír le, de rövidet.

Mo.-on többek közt azért nincs kapitalizmus, mert mindenki egy hét alatt akar milliomos lenni. Ez meg csak lopással megy.

titanvuki 2013.07.19. 08:14:48

@egysmás: "Ha majd nem osztanak vissza eleget, ki fog menni egy kis akasztásra a tömeg.
És akkor az elit lógni fog. "

A baj csak az, hogy az elit lelép, mert megteheti, a csőcselék meg felakaszt a lámpavasra néhány csinovnyikot, akik ugyan nem voltak ma született bárányok, de messze nem övék a legnagyobb felelősség....

titanvuki 2013.07.19. 08:22:03

@teotwawki: Húbazzeg.... igazat beszél, csak az a baj, ha nálunk így nyilatkozik meg valaki, akkor azonnal nácivá avanzsál...

midnight coder 2013.07.19. 08:25:29

@Dolgozónép: Na most, az a helyzet, hogy 30 éve én még simán megértettem Jókait, sőt a legtöbb könyvét elolvastam. Ennyit azért nem hülyülhetett az átlagpolgár. Ha meg igen, akkor a tökeinél fogva kell felakasztani azt, aki az oktatási rendszert elszarta a nagyobb politikai korrektsék jegyében - azaz, hogy a szegín cigán gyerek ne legyen annyira lemaradva, sikeresen megoldották, hogy a többi is ugyanolyan hülye maradjon.

egysmás 2013.07.19. 08:29:44

@titanvuki: A gazdagoknak mindig jobb!

Ezért nem értem, hogy mit éltetik itt egyesek a háborút, romantikáznak a vagyoni kiegyenlítődésen!
Abba (a háborúba) egy-két kivételtől eltekintve (baleset, balfaszság) sosem az elit hal bele, mindig a kisember szopik!
Szóval igazából az elit meglóg a helyes kifejezés.

@Ad Dio: Jó, hogy pszichologizálsz!
Az mindig előre visz!
Kockát kockára rakva építkezni (honnan is ismerős ez a kifejezés), Boldizsárkából jó partit csinálni... Stb.
nincs ezzel semmi gond!
Az alkalmazotti lét meghitt posványa majd felemel, a szorgalom és a becsület meghozza a gyümölcsét!

midnight coder 2013.07.19. 08:31:16

@Kék az ég: A cigányság messze nem bűnbak, hanem egy olyan réteg, ahol kimagaslik a bűnözők aránya. És ezt belátni nem kell nácinak lenni, csak lejönni a rózsadombról és körbenézni. És nem csak nálunk, a cigányok szerte Európában kb. ugyanúgy élnek mint itt, csak a legtöbb helyen jóval kevesebb van.

otgorbebogre 2013.07.19. 08:33:29

Mi ellen lenne lazadas? Az Europai allamok egeszen egyenloek. Hamarabb lesz lazadas Kinaban meg Indiaban (Bocs gondolkodno nem tudo Birca ) mert akkora az egyenlotlenseg. ha a fiatalok tudnanak valami jobbat megprobalhatnak... Lasd Amerika (ahol szinten az 1% ellen lazongtak) de nekik se volt jobb javaslatuk. De ha lesz eros felsoosztaly Magyarorszagon es kilatastalan tomeg cigi, jatektermek, munka es segely nelkul, nalunk meg lehet lazadas.

egysmás 2013.07.19. 08:33:50

@midnight coder: Harminc éve kb. annyi volt kulturálisan közted és Jókai között, mint most van közted és egy Jókai olvasásra rábeszélni kívánt gyerek között.

midnight coder 2013.07.19. 08:39:46

@egysmás: Igazából a vagyoni kiegyenlítődés lényegében nem hozna semmit. Ok, el tudná venni a polgár pár gazdag ember Mercedesét, de egy hónap után már nem lenne bele benzin. Nem lenne mivel fűteni a lakásokat, nem lenne mit enni.

Egy működő világforradalmat itt Európában legalábbis elég nehéz lenne összehozni. Ehhez arabok, oroszok, kínaiak, vagy hasonló, kevéssé individualista beállítottságú népek kellenek. Pláne itt lenne nehéz még egyszer megetetni a néppel a komcsi utópiát. Zavargások lehetnek, akár forradalmak is, de kevés olyan hülye akad, aki elhiszi hogy ettől utána nagy lesz a jólét. Ráadásul, pont ezek azok a hülyék, akik egy kávéfőzőt sem tudnának üzemeltetni, nem egy mai gyárat.

Ad Dio 2013.07.19. 08:47:14

@egysmás:

Nem pszichologizálás, egyszerű megfigyelés. Mindenesetre működik. Az epéthányók zöme egyszerűen csak tehetetlen inkompetens lusta idióta.

"Az alkalmazotti lét meghitt posványa majd felemel, a szorgalom és a becsület meghozza a gyümölcsét!"

Az alkalmazotti létnek megvannak a vitathatatlan előnyei, meg persze a hátrányai. De senki nincs rákényszerítve az alkalmazotti létformára. Elő az Ötlettel, és hajrá a túlparton sorakozó.

Siránkozásból csak taknyos orr lesz.

egysmás 2013.07.19. 08:48:27

@midnight coder: Ez egy technikai probléma, amire reagálni kellene.
Az autentikus válasz nem az, hogy izomból anakroniszticizáljuk (legalábbis megpróbáljuk) az ifjúságot, hanem az lenne, hogy megpróbálunk naprakész feladatokat találni ahhoz, hogy begyakoroltassuk velük a szükségesnek vélt készségeket.

Ad Dio 2013.07.19. 08:56:06

@egysmás:

"begyakoroltassuk velük a szükségesnek vélt készségeke"

Francokat mély tisztelettel. Nem "idomítani", meg "kondicionálni" kell a fiatalokat "felülről", hanem olyan közeget kell teremteni, ahol maguktól elsajátíthatják az alapokat: megbízhatóság, kitartás, becsület, kreatív hozzáállás, optimizmus (!) stb.

Ezt nem lehet "beidomítani", ezt csak úgy lehet átadni, ha egy közegben természetesen művelik.

egysmás 2013.07.19. 08:57:35

@Ad Dio: Tudod, van olyan, hogy PÉLDA!

Mit látsz: kinek megy a szekér?
Az, akinek van Ötlete, szorgalmas és megvalósítja azt, vagy aki dörgölődzik?

Lehet, hogy balfasz vagyok, inkompetens és lusta idióta de az öneredetű jólét itt, Magyarországon inkább kivétel, mint szabály.
Előbb-utóbb találkozol a korrupcióval, megalkuszol, politikai döntést fogsz hozni.
Tapasztalat.
A "gyorsan meggazdagodni" pedig ITT szükséges, hiszen nem tudod, mi fog történni JÖVŐRE!
Mikor hoz a kormány egy olyan törvényt, aminek hatására a költségeid emelkednek, vagy ellehetetlenül az egész vállalkozásod.
Egy tisztes haszon (banki kamat 2-2,5-szerese) Magyarországon azt jelenti, hogy a csőd szélén táncolsz.

Kék az ég 2013.07.19. 08:59:15

@midnight coder: Az arra volt példa, hogy a balhés "nem eltunyult" réteg, a szélsőjobb/ultrak nem megoldás semmire, hisz az égadta világon nem értek el semmit az életükben. Csak kiválasztottak valakiket bűnbaknak és azzal népszerűek, hogy de fasza ki merik mondani.

De megoldásuk meg arra az egy témára sincs nem hogy a blog témáját adó össz-europai problémára!

Nézd meg spanyoloknál, angoloknál is a Jobbik megfelelője ugyanígy csinálja (csak ott románok, vagy lengyelek a bűnbak) de addig nem jutnak el az agyukkal, hogy oké, összes román haza Spanyolbol.

Es? Akkor hirtelen meg van oldva a fiatalok >25% munkanélkülisége? Akkor lesz munka?

De legalabb jol megmondtak, ugye?

egysmás 2013.07.19. 09:00:12

@Ad Dio: Az alapok az nem a becsület, meg az önérzet, meg a kisfaszom, hanem az, hogyaszondja:

- Értő olvasás;
- Tízujjas gépelés;
- Matematikai alapműveletek;
- Fizikai alapismeretek;
- Kémiai alapismeretek;
- Informatikai alapismeretek;
- Közgazdasági alapismeretek;
- Társadalmi alapismeretek.

A többi csak úri huncutság.

midnight coder 2013.07.19. 09:00:50

@egysmás: A műveltség és a tudás nem anakronizmus. Kádáréknál két dolog volt, ami viszonylag jól működött: az oktatás, és a közbiztonság. Ma, a nagy liberalizmussal sikerült elérni, hogy a gyerek az érettséginél jó ha olvasni tud - anno kb. az ötödik osztályhoz kellett ez - és hogy van pár hely az országban, ahol nem tanácsos estefelé mászkálni.

midnight coder 2013.07.19. 09:02:48

@Kék az ég: Mondjuk, ha az összes román és lengyel hazamenne a spanyoloktól, akkor ez a 25% azért gondolom csökkenne valamelyest. Annál is inkább, mert gondolom hogy a románokból nem a mérnökök és az orvosok dolgoznak leginkább arrafelé.

midnight coder 2013.07.19. 09:03:51

@egysmás: Azért a becsület, szorgalom, a dolgokhoz és a többiekhez való hozzáállás sem elhanyagolható dolgok.

Ad Dio 2013.07.19. 09:03:57

@egysmás:

"Lehet, hogy balfasz vagyok, inkompetens és lusta idióta de az öneredetű jólét itt, Magyarországon inkább kivétel, mint szabály.
Előbb-utóbb találkozol a korrupcióval, megalkuszol, politikai döntést fogsz hozni.
Tapasztalat."

Lónak a szerszámát :-)! A létező korrupció a gazdaságnak csak egy kis részét érinti. A kkv-k többsége a tehetsége miatt működik vagy nem működik.

"A "gyorsan meggazdagodni" pedig ITT szükséges, hiszen nem tudod, mi fog történni JÖVŐRE!"

10 éve építem a vállalkozásomat. Nekem ne nyomd a rizsát, mert nem köll...

Így csak a rablók meg a nethuszárok képesek gondolkodni. Aki sikeres, vagy az lesz a gazdaságban, az nem így áll hozzá.

2013.07.19. 09:05:28

@felcsutisuttyo: előtte negyven évig meg vitték a hátukon csaucseszkut. NEGYVEN évig !!!! N-E-G-Y-V-E-N évig !
Ezt felfogtad !?

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.19. 09:05:52

Ronald Reagan: "best social program is a JOB"

egysmás 2013.07.19. 09:07:27

@midnight coder: A mai gyerekek tudnak olvasni!
A facebook nemzedékének fő kommunikációs formája az írás.

A műveltség pedig tud anakronisztikus lenni.
A MA műveltsége különbözik a TEGNAP műveltségétől.
Ma Jókai dagályos, unalmas, nyálas, pedig anno izgalmasnak és fordulatosnak számított.

Mások vagyunk, mint a gyermekeink, nekik más kell, mint ami nekünk kellett ahhoz, hogy ugyanolyanok legyek, mint mi. :DD

Szóval, nem hiszem, hogy pl. Jókai olvasása és a közbiztonság összefügg.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.19. 09:09:27

@egysmás:

Én 2007-2009 között Bulgáriában pont olyan munkahelyen dolgoztam, melyet Magyarországrűl helyeztek át. S azelőtt - Magyarország előtt - ez a munkahely Angliában volt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.19. 09:10:46

@daito:

"Fel tudod sorolni nekem azokat a nyugat-európai államokat, ahol a baloldal folytonosan legalább 20 éven át hatalmon volt és egyedül alakította ki a helyi jóléti társadalmat?"

Miért egyedül? Ez miért szempont?

dr Smittpálelnökúr 2013.07.19. 09:11:04

Ajjaj, jól láttam, senki nem írta azt, hogy Európában egy igen fejlett szociális ellátórendszer működik?

koborvadász 2013.07.19. 09:11:34

Igen! A vissza osztás. Ezt pofázom állandóan.
Nyugaton az átlag jól elvan. Nem érdekli őket a vagyoni különbség, mivel ők is jól eléldegélnek a fizetésükből.

Nálunk a kapzsi vezetéssel van a baj. Minden petákot maguknak akarnak. Forradalom akkor lesz mikor már nem tűrik a bérből élők a nyúzást.

Előbb lesz polgárháború. A nincstelenek a melósoktól fog lopni. A vezetéstől nem tud, hisz védi őket az SS és a Gestapo.

egysmás 2013.07.19. 09:12:22

@midnight coder: persze, de ha rászoktatod, hogy a MUNKA, az Jókait olvasni, akkor nem lesz se szorgalmas, se becsületes.

@Ad Dio: Hát, jó!
Építkezz!

Ad Dio 2013.07.19. 09:13:28

@egysmás:

Nagy büdös francokat. Az operatív tudás az, amit a net világában pár nap alatt elsajátítasz ha akarsz. Nem tétel. Amit csinálok, sosem tanultam. a szakmám ráadásul egy sereg szakma keveréke, amik közül egyiket sem tanultam. Ha szükségem van egy-egy probléma megoldására új tudásra, megszerzem. Net nélkül is megszereztem volna, de nettel már olyan könnyű, hogy szinte túlzás :-).

A nyelv valamelyest kivétel, de a fontos a HOZZÁÁLLÁS meg az emlegetett erények.

Hidd el, tudom miről beszélek. Ugyanis csinálom :-).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.19. 09:13:51

@Kék az ég:

"Hogyan mernek ha a nép nem hajlandó tudomásul venni?!"

Ez az.

"Pitiáner 300Ft miatt őrjöngött a nép a népszavazáson."

Ennek azért nagy részben politikai oka is volt.

egysmás 2013.07.19. 09:19:13

@Ad Dio: Ajaj!

- Értő olvasás. - Tudod, az, ami kell ahhoz, hogy megszerezd az általad operatívnak nevezett tudást.
Azt nem tudod megszerezni a netről, azt vagy kapod az iskolában, otthon, vagy mész a levesbe.

Tízujjas gépelés. - kb a fakanál és a habverő közötti különbséget reprezentálja.

- Matematikai alapműveletek;
- Fizikai alapismeretek;
- Kémiai alapismeretek;
- Informatikai alapismeretek;
- Közgazdasági alapismeretek;
- Társadalmi alapismeretek.

Ezek meg azért kellenek, hogy a sok szemét közül ki tudd választani azokat a tartalmakat neten, amik érnek valamit.

Ha ezek nincsenek meg, nyomhatod a sódert, de lesz egeli kereked meg ezoterikus biofídbeked.

Ad Dio 2013.07.19. 09:19:30

@egysmás:

"Hát, jó! Építkezz!"

Ha jóindulatúan akarnám érteni, azt mondanám hogy köszi az engedélyt :-D. De félek ez inkább azt jelenti, hogy "építkezz aztán majd jól pofára esel hahaha". Elárulom: lehet így lesz. A feketepéter benne van a pakliban. És akkor tudod mit fogok csinálni? Újrakezdem, és felépítem megint :-))).

Te meg csak nyöszörögjél a fórumokon és keresd a bajaid okát "kint" ahelyett hogy elkezdenél élni.

egysmás 2013.07.19. 09:22:53

@Ad Dio: Van három házam, két gyerekem, néhány autóm, némi földem.

A nyöszörgésem az unalomból táplálkozik, meg abból, hogy láttam már néhány dolgot a világban.

Ad Dio 2013.07.19. 09:23:01

@egysmás:

Mond csak! Te ezt csinálod, vagy csak elképzeled? Ez egyszerűen nem így működik...

koborvadász 2013.07.19. 09:24:03

@Ad Dio:
KicsiLegó! A munkás embert tartod aljának. Tudod ők nem tudnak megélni. Majd, ha náluk szakad el a cérna, akkor lesz baj.
Egyre rosszabb a helyzet a munkavállalók szemszögéből.

Itt nem az elit szakmákra gondolok.

Azokra akik a számodra evidens értékeket állítják elő.

Csak egy kicsit térek el most a tárgytól! Láttad gyönyörű, tehetséges, agyonfizetett focistáink, hogyan szerepeltek le???
Ebbe ölik az állami milliárdokat. Lopják ki a pénzt, mossák tisztára. Miközben megszorítanak, büntetnek, korlátoznak, megfélemlítenek.

Az új stadionok jók lesznek haláltábornak.

egysmás 2013.07.19. 09:26:08

@Ad Dio: Ha szerinted ezek nem kellenek az élethez, boldoguláshoz, nem ezek a mai gazdaság és társadalom alapjai, akkor nem tudom, miről beszélsz, meg minek.

Ad Dio 2013.07.19. 09:27:30

@koborvadász:

"KicsiLegó! A munkás embert tartod aljának."

Jól megértetted mi? :-))). Alja az alja - erkölcsileg. Korrupcióról meg rablásról beszéltünk, nyilván arra is utaltam.

Ad Dio 2013.07.19. 09:29:18

@egysmás:

Nem mondtam hogy nem kellenek. Ezt csak Te szeretnéd láttatni. Kellenek, de nem ez az alap. Ezeket el lehet sajátítani, bár valóban nem egyszerű menet közben már. Viszont a hozzáállást és az alapértékeket nem lehet elsajátítani, mert azok az alapok.

Nem olyan bonyolult ez csak figyelni kell.

egysmás 2013.07.19. 09:37:42

@Ad Dio: Azt meg hogyan?
Jókai olvastatni, unalmas szarokkal terhelni a gyereket, és szükségtelen hülyeségekkel traktálni?
Erkölcs- és hittannal?

Olyan dolgokkal, amiknek _semmi_ gyakorlati hasznát nem veszi?

egysmás 2013.07.19. 09:39:31

@Ad Dio: Megmutatni a gyereknek, megtapasztaltatni vele, hogy ha feladatot kap, akkor az értelmetlen és csak arra való, hogy az ő hozzáállását, parancskövetési hajlandóságát teszteljék?

midnight coder 2013.07.19. 09:45:28

@egysmás: Jókai kicsit sem unalmas, ha az embernek megvan az a háttere hogy egyáltalán értelmezni tudja a szöveget. Sajna, ez mára már lassan ott tart, hogy a porszívó használati utasítását sem tudja értelmezni az átlagpolgár.

egysmás 2013.07.19. 09:59:19

@midnight coder: Fordítsuk át!

Egy videoklip egy kicsit sem unalmas, ha megvan hozzá az embernek a háttere, vizuális kultúrája, ha megtanulta értelmezni és élvezni a látottakat.
Sajna, a mai átlag középkorúak perceptuális-kognitív képességei a freskók szintjén ragadtak le.

koborvadász 2013.07.19. 10:00:24

@Ad Dio: Szerintem és ahogy látom mások szerint is inkább veled van probléma. Valahogy belekeveredtél az írásaidba. Olvasd vissza magad.

lokkoL 2013.07.19. 10:00:43

a forradalomhoz szükség lenne egy tömegek által elfogadott új politikai rendszer víziójára ... hova reformálják a szoft kapitalizmust és a demokráciát?
az emberek meg nem a munka az életcélja, hanem az általa megszerezhető létbiztonság ... ha a létbiztonság munka nélkül is adott akkor nincs tömeges hőzöngés.
A vagyoni különbségek miatt meg nem fognak kimenni az emberek gyilkolászni, főleg ha a társadalmi rétegek tanulással és szorgalommal átjárhatóak felfele, jogállamban szociális ellátórendszerekkel fűszerezett piacgazdaságban ez többnyire adott.

egysmás 2013.07.19. 10:03:26

@midnight coder: Mellesleg az egy adottság, hogy nincs meg a Jókai élvezethez szükséges háttere az átlag gyereknek.

Erre kell reagálnia az oktatásnak, és nem úgy, hogy akkor is elolvasod baszod, ha unalmas/érdektelen, és azért, mert azt mondtam.

Ezzel a mentalitással ugyanis kb oda jutunk, hogy azt tanítjuk meg a gyereknek, hogy a könyvekben szar dolgok vannak, míg a tévéből ömlik a jóság.
Hogy a könyv a Jókai, a tévé meg a Trónok harca, és a tanárok, az elit a Trónok harcától akar elzárni holmi fiszfasz Jókaiért.

calabria007 (törölt) 2013.07.19. 10:18:26

@egysmás:

az "autentikus" válasz a valódi oktatási _piac_ lenne ahol a _szolgáltatások_ a "fogyasztó", azaz kiskorú esetében a _szülő_, nagykorú esetében pedig a _diák_ igényei mentén alakulnak...

calabria007 (törölt) 2013.07.19. 10:20:08

@egysmás:

van abban igazság amit írsz, de sajnos az is igaz, hogy az un. közoktatás keretében jóformán kiölik a kezdeményező készséget, a vállalkozószellemet és a kreativitást az átlagemberből...

calabria007 (törölt) 2013.07.19. 10:23:05

@egysmás:

az alapok inkább az érdeklődés felkeltésével kezdődnek fel, ami uniformizált oktatási szolgáltatások helyett egyéni megközelítést feltételez

és ez nem feltétlenül drága, Edison-t például az anyja indította el a siker felé vezető úton...

(otthon tanult, egyetlenegy osztályt sem végzett el... három hónap után véget ért az iskolai "karrierje"...)

calabria007 (törölt) 2013.07.19. 10:24:26

@midnight coder:

"Kádáréknál két dolog volt, ami viszonylag jól működött: az oktatás, "

ha ez igaz lenne (sajnos nem igaz...) akkor 1989 után itt robbant volna a gazdaság...

a kádárista oktatás csapnivaló volt...

calabria007 (törölt) 2013.07.19. 10:26:56

@Ad Dio:

ez nem olyan egyszerű a képesítési követelményeket meghatározó részletes szabályozás korában...

egysmás 2013.07.19. 10:28:35

@calabria007: A valóságpróba az egy olyan technokrata dolog... :P
Annyira, hogy arról pl. nem is beszélnek az iskolában.

calabria007 (törölt) 2013.07.19. 10:32:45

@egysmás:

ja és a becsület, mag az önérzet is nagyon keményen benne van...

olvass utána, hogy ezek az emberek, hogy kezdték...

List of businessmen who were called robber barons
en.wikipedia.org/wiki/Robber_baron_(industrialist)#List_of_businessmen_who_were_called_robber_barons

mindegyik "megszállott" volt...

egysmás 2013.07.19. 10:48:50

@calabria007: Nézd, én nem nagyon szeretnék azon szájkaratézni, hogy most a becsület, meg az önérzet, meg a szorgalom kell-e jobban az érvényesüléshez, vagy az értő olvasás/társadalmi alapismeretek.

Menő vállalkozónak lenni az út mindenki előtt nyitva van, bárkiből lehet cégtulajdonos, bárki előtt nyitva van az út, hogy jól éljen.
Pont úgy, ahogy nyitva van az út bárki előtt ahhoz, hogy olimpiai bajnok legyen, vagy rockzenekar alfahímje.

A bárki és a mindenki közötti különbség érzékelése más dolog!

Ha mindenki vállalkozó, akkor az azt jelenti, hogy a vállalkozó és az, amit mi alkalmazottnak nevezünk, az nem különbözik egymástól.
Ha viszont nem lesz mindenkiből vállalkozó, (mert nem is lehet), ÉS az alkalmazottak nagyobb tömeget képviselnek a társadalomban, AKKOR nem a vállalkozói létre kell felkészíteni a tömeget.
Magyarán nem azt kell nekik megtanítani, hogy a főnök, az az ember, aki megmondja mit csinálj, az csak azért mond neked _bármit_, hogy szopasson, nem arra kell felkészíteni, hogy a felettes jó esetben egy rosszindulatú közömbös entitás.

És nem mellesleg, a becsület, szorgalom, önérzet otthonról jön.
Az iskolában ezt szétzúzni szokták.
Pl. Jókaival, akkor, amikor nem olvassa el a diák, és kivonatból (tehát csalással) ír belőle dolgozatot.
EZ az igazi szocializáció!

calabria007 (törölt) 2013.07.19. 11:17:13

@egysmás:

"AKKOR nem a vállalkozói létre kell felkészíteni a tömeget."

nem hiszek se a közoktatásban, se a "tömegek felkészítésében"...

egysmás 2013.07.19. 11:20:55

@calabria007: Én sem, mivel létezik, működik.

calabria007 (törölt) 2013.07.19. 11:20:58

@egysmás:

"Magyarán nem azt kell nekik megtanítani, hogy a főnök, az az ember, aki megmondja mit csinálj, "

akit erre "készítenek fel" az mitől lenne vállalkozó?

calabria007 (törölt) 2013.07.19. 11:22:09

@egysmás:

működik de nem az egyénért

History of compulsory schooling
www.youtube.com/watch?v=uexMYBkfCic

egysmás 2013.07.19. 11:27:19

@calabria007: A tömegközlekedés sem az egyénért működik, meg az autópályát sem az egyénért üzemeltetik.

egysmás 2013.07.19. 11:29:31

@calabria007: "Magyarán nem azt kell nekik megtanítani, hogy a főnök, az az ember, aki megmondja mit csinálj, az csak azért mond neked _bármit_, hogy szopasson, nem arra kell felkészíteni, hogy a felettes jó esetben egy rosszindulatú közömbös entitás."

Teljes mondatot értelmezni, ha lehet!
Hadd ne kelljen tőmondatokban irkálni, hadd használjak alárendelő mellékmondatot!

Ha már Jókaizunk egy kicsit!

lokkoL 2013.07.19. 11:32:31

a társadalom nem az egyénért létezik.

Ad Dio 2013.07.19. 11:38:18

@koborvadász:

:-)

"Aki meg alja, az alja. Lehet meredek röppályát ír le, de rövidet."

Ez a válasz egysmás úr fejtegeésére a korrupcióval kapcsolatban. Nem rágom meg Neked szóról szóra, de szimplán félreértettél. Az ad populum érvelésed meg természetesen bullshit :-D.

Ad Dio 2013.07.19. 11:38:52

@calabria007:

Benne vagyok, nekem ne...

calabria007 (törölt) 2013.07.19. 12:19:17

@egysmás:

ismered a tömegközlekedés történetét? tudod, hogy pl. a teljes budapesti villamoshálózat piaci alapon épült ki?

vagy pl. az USÁ-ban a teljes vasúthálózat üzleti vállalkozás volt?

ahol a fogyasztókért (azaz az utasokért...) harcoltak...

de anno az utak is piaci alapon mentek... (pl. Angliában a XVIII. században a teljes úthálózat magánkézben volt...)

calabria007 (törölt) 2013.07.19. 12:21:03

@egysmás:

nem vagyok Jókai rajongó, a mondatod meg meglehetősen zavaros:)

prolee 2013.07.19. 14:18:27

@Daily Shark: Óh! Igen! Aztán amikor 33 évesen megszültem a gyerekeimet és rá kellett jönnöm, hogy a férjem fintorog és félrebaszik, mert unja a családos létet, a munkahelyemen baszogatnak, mert már nem nyújtok 140%-os teljesítményt, mint addig, a tetves kurva önkormányzati szabálysértési ludmilla pedig 5000 forintra bírságol, mert a 16 éves, egyébként kitűnő tanuló gyerekem késik abból az iskolából, ahol minden nap elmarad legalább egy tanóra.... Szóval ahol adnak csp-t amire egyébként nem szorulok rá, de feszt basztatnak, amiért gyerekem van...
Éjjel priznicelek, hánytatok, reggel smink/kiskosztüm tárgyalni megyek, délután fülemen is szatyor lóg, amikor hazaérek, mosok, vasalok, takarítok, leckét ellenőrzök és teljesítem a hülye iskola eszement elvárásait. Százezreket költök különórára, hangszerre, táborra, sportra, nyelvoktatásra, stb., stb. S már csak annak örülök, ha sikerül olyan rucit túrni, amin nem látszik, hogy honnan öltözködöm.
Szóval, amikor mindezekre rájöttem, akkor azt mondtam, hogy ha még egyszer elkezdhetném az életemet, egészen biztosan nem szülnék gyereket. Pedig imádom őket.
Ősztől tandíjat fizetek, mire elérünk a diplomáig, 3-4 millióba lesznek.

prolee 2013.07.19. 14:24:20

@Ad Dio: Mo.-on többek közt azért nincs kapitalizmus, mert mindenki egy hét alatt akar milliomos lenni. Ez meg csak lopással megy.

Ez bizony így van.

egysmás 2013.07.19. 15:43:08

@calabria007: Magyarán nem azt kell nekik megtanítani, hogy a főnök, az az ember, aki megmondja mit csinálj, az csak azért mond neked _bármit_, hogy szopasson, nem arra kell felkészíteni, hogy a felettes jó esetben egy rosszindulatú közömbös entitás.

Na figyi:

Szétszedem és átközpontozom az összetett mondatot:

Magyarán nem azt kell nekik megtanítani, hogy a főnök (az az ember, aki megmondja mit csinálj), az csak azért mond neked _bármit_, hogy szopasson.
Nem arra kell felkészíteni, hogy a felettes jó esetben egy rosszindulatú közömbös entitás.

Az eredeti is helyes volt, csak kevésbé szájbarágós.

Egyébként az értő olvasás, legfőképpen az, hogy AZT OLVASD EL, AMI ODA VAN ÍRVA, az igen kevés embernek megy, ha kicsit bonyolult a szöveg.
Az iskolában nemcsak, hogy nem tanítják, de direkt le is szoktatnak róla.
pl. ha egy dolgozatban a kérdésre és csak a kérdésre válaszolsz, jó eséllyel bukod azt a feladatot.

Ad Dio 2013.07.19. 18:34:20

@egysmás:

Kötözködés, de az eredeti mondatod szemantikailag hibás. A két tagmondat valójában két külön mondat, így vesszővel elválasztva valóban zagyva. Ha nagyon ragaszkodsz ahhoz hogy egy mondat legyen, tegyél pontosvesszőt a tagmondatok közé. De egyszerűbb ha két külön mondatba veszed.

Nem csak olvasni, írni s tudni kell...
süti beállítások módosítása